User Tag List

18 sonuçtan 1 ile 18 arası

Konu: 2012 Polo 1.6 TDI – Stage Süreci, Görsel İyileştirme & Mekanik Günlük

MehmetBora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

2012 Polo 1.6 TDI – Stage Süreci, Görsel İyileştirme & Mekanik Günlük

Merhabalar,

Aracım 2012 1.6 TDI Polo. Günlük kullanıyorum fakat projelendirme sürecini planlı ve teknik ilerletmek istiyorum. Hafifliği, nispeten güvenli oluşu, ekonomik yakıt verimliliği ve küçük dokunuşlarla tatmin edici beygir artışları insanı cezbediyor.

Hikayesi;

Vag grubunda değişik bir tılsım var, biz bıraksak o bizi bırakmıyor. Kardeşim Samet ile detailing tabanlıyız ve hayatımızı bu iş ile idame ettiriyoruz. Farklı arabalara binmekten, OEM+ kafada garajımızda el emeği iyileştirmeler yapmaktan keyif alıyoruz. Daha öncede Polo’muz oldu ve tadı damağımızda kaldı. Araya Corsa C, Peugeot 208, 98 Civic İS kaynadı ancak özümüze dönüp TDİ Golf 7.5 sahibi olduktan sonra doğru bütçe yönetimi ve birikimle satıp Golf 7 1.2 TSİ ve 1.6 TDİ Polo sahibi olduk. İlk sahibinden 230.000 km ve tamamen servis bakımlısını bulunca fiyatta makulken kaçırmayıp malı kapıya indirdik.

Hedef:

• İşimiz gereği profesyonel polisaj ve detaylı iç temizlik
    • Sağlıklı Stage 1 yazılım
    • Downpipe + egzoz akış iyileştirmesi
    • İleride uyumlu turbo upgrade | İlk etapta OEM Hybrit
    • Dengeli süspansiyon setup
    • 17” jant ile doğru ölçü lastik kombinasyonu

Amaç maksimum rakam kovalamak değil;
    EGT, turbo sağlığı, baskı ve şanzıman sınırlarını koruyarak keyifli bir setup oluşturmak.

Aracın bazı parçalarını satıp yeni parçalar temin ettim. Sürecin ilk etaplarında kronolojik kaymalar olabilir, mazur görünüz. Sıfırdan konu açıp uzun aralar vermek istemedim.

Süreci teknik detaylarıyla paylaşacağım.
    Tecrübesi olanların katkılarını beklerim.
    Konu MehmetBora tarafından (19-02-2026 Saat 19:49 ) değiştirilmiştir.
    BoraAutoWorks | Professional Detailing Garage | @boraautoworks

OnurG - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Öncelikle hayırlı uğurlu olsun, eski bir polo sahibi olarak gerçekten bu aracın tadı damağında kalıyor insanın. Yakıt olarak çok tatminkar konforda iyi denilebilecek seviyede bence.
    Artık temizi zor bulunuyor, çok fazla ele ayağa düştü ve ben bunu yeni nesil 1.7 corsa olarak adlandırıyorum
    Güzel retrofit yapılabiliyor oluşu da bu aracı tercih sebebine getiriyor bence fakat son zamanlarda parçaları bmw retrofit grubundan pahalı oldu

Setup olarak tavsiyem oem hybrit ve oem enj %15 değer açık şeklinde kullanmanız. Başlarda dp yazılım çok tatminkar oluyor fakat sonrasında yetmemeye başlıyor ama bence işin sonu yok ve en sağlıklı setup yukarıda yazdığım gibi. Bu araca warex taktığınız zaman sıkıyor son susturucuyu GTİ veya freeflow denilen spor susturucu tarzı bir şey yaparsanız çok daha verim alırsınız.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı OnurG Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Öncelikle hayırlı uğurlu olsun, eski bir polo sahibi olarak gerçekten bu aracın tadı damağında kalıyor insanın. Yakıt olarak çok tatminkar konforda iyi denilebilecek seviyede bence.
    Artık temizi zor bulunuyor, çok fazla ele ayağa düştü ve ben bunu yeni nesil 1.7 corsa olarak adlandırıyorum
    Güzel retrofit yapılabiliyor oluşu da bu aracı tercih sebebine getiriyor bence fakat son zamanlarda parçaları bmw retrofit grubundan pahalı oldu

Setup olarak tavsiyem oem hybrit ve oem enj %15 değer açık şeklinde kullanmanız. Başlarda dp yazılım çok tatminkar oluyor fakat sonrasında yetmemeye başlıyor ama bence işin sonu yok ve en sağlıklı setup yukarıda yazdığım gibi. Bu araca warex taktığınız zaman sıkıyor son susturucuyu GTİ veya freeflow denilen spor susturucu tarzı bir şey yaparsanız çok daha verim alırsınız.

İlginiz ve önerileriniz işin çok teşekkür ederim. Bunları dikkate alacağım.

Kesinlikle katılıyorum, parçalar ateş pahası. İmkan el verdikçe, elde pense tornavida tutunca olabildiğince düşük bütçeli daily bir araç olacak diye umuyorum. Tamamen bitti dediğimde maliyetleride en sonda yazacağım. Her şeyi kalem kalem not ediyorum.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    İlk Upgrade ile başlıyoruz

Aracın periyodik bakım zamanı geldi. Liqui Moly 5w30, mann yağ filtresi ve mann polen filtresi siparişini verdim. Onlar yoldayken bizim evladiyelik eski Polo’dan kalma K&N hava filtresini APC yardımıyla tertemiz yapıp duruladıktan sonra 1 gün boyunca kurumaya bıraktım. Sökmüşken filtre alt haznesinide çıkarıp tertemiz yaptıktan sonra montajladım. Daha rahat nefes alırken vites geçişlerindede keyifli çuflamalar yapıyor. Fotoğrafların sonuna video linki bıraktım.

Filtre sesi için video:
    https://youtube.com/shorts/D4cusJFrl...mWNBLomOjCBEAu
    Konu MehmetBora tarafından (26-02-2026 Saat 12:35 ) değiştirilmiştir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    İkinci upgrade görsel iyileştirme

Aracın üzerinde boavista jantlar ve GTİ panjur vardı. Sakla samanı gelir zamanı demişler. Eski Polo’dan orijinal comfortline panjurları taktım. Yine eski Polo’dan kalma kışlık orijinal teneke jantlarımı ve kışlıklarımı taktım. Boavista jantlar ilana koyduğum akşam satıldı. Bende ertesi gün hoşuma giden bir model olduğu için sıfır düz silver detroit jant aldım. Jantlara seramik kaplama uygulaması yaptıktan sonra ilk bahara doğru takmayı planlıyorum. Yine eski Polo’dan kalma jant kapaklarını takıp aracın geçici olarak daha toplu görünmesini sağladım.

Silver detroit jantın duruşu:

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sipariş ettiğim periyodik bakım malzemeleri geldi.

Kullandığım ürünler Liqui Moly TopTec 4200 5w30
    Mann kalmadığından markasını unuttuğum kabin filtresi
    Mann yağ filtresi

İşe eller temizken kabin filtresini değiştirmekle başladım.

Çıkan kabin filtresi fazlasıyla kirlenmiş.

Yağı yaklaşık 1 saat kadar süzdürdükten sonra yağ filtresini ve contalarını yeniledim. Toplamda 5 litre ekleyip bakım bilgisini sıfırladım ve 8.000 km kafa rahat.

Liftim ve kanalım olmadığı için araçlarımın bakımlarını bu şekilde yapıyorum.

Sırada detaylı iç temizlik, polisaj, PPF+Seramik kaplama uygulaması olacak. Sonrasında Tech üyesi @EmirKelpeten kardeşim ile downpipe+yazılım ile devam edeceğiz.
    Konu MehmetBora tarafından (25-02-2026 Saat 19:09 ) değiştirilmiştir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    gti panjurunu orijinale çevirmeniz çok hoş olmuş, önde ki duruşu olumlu anlamda geliştirmiş gerçekten takipteyiz konuyu kazasız belasız iyi günlerde kullanın

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı GÖKTÜRK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gti panjurunu orijinale çevirmeniz çok hoş olmuş, önde ki duruşu olumlu anlamda geliştirmiş gerçekten takipteyiz konuyu kazasız belasız iyi günlerde kullanın
    Çok teşekkür ederim.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Malumunuz, ülke genelinde modifiye cezaları bel bükerken biraz garajda kabuğumuza çekilip işlerimize odaklandık ve Polo'yu askıya aldık. Ortalık durulunca kaldığımız yerden devam edelim dedik. İşe jant değişimiyle başladık. Denver Silver modeli oem tadında hoşuma giden bir model. Görecelidir, beğenmeyecek olanlara saygım sonsuz. Hep bu jantlarla devam edeceğiz diye bir şey yok tabii.

Emektar Golfümüze yükledik malı.

Yıllardır lastikçi esnafı Selçuk Abimize geldik.

Jantımızın duruşu bu şekilde oldu. Jantları taktıktan sonra garajda arkaya 2cm spacer uyguladım. Ön coilover ayarınıda kurtaracağı son noktaya kadar indirdim.

Gayet masum, tatlı ve şeker çocuk Polo'su olduğu kanaatindeyim. Ancak forum üyesi dostum @EmirKelpeten 'in ustalığı ile kuzu postunda kurt olma yolunda devam edecek. Bir sonraki mesajda buna değineyeceğim.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Konunun başında belirttiğim hedeflerimden biriydi aşağıdaki yaptığımız işlemler. Downpipe + egzoz akış iyileştirmesi, sağlıklı stage1 yazılım ve tamamen günlük kullanıma uygun keyifli bir Polo'ydu amacım. Amacıma ulaştığımı düşünüyorum. Günlük işe git-gel, çekirdek aile ile kullan, yeri geldiğinde anlık gazla, stres at ve sağ şeride geçip sürüşün tadını çıkar. Tam anlamıyla istediğime ulaştım. DPF tarafında aracı sakin kullandığımda rejenerasyon olayı hayli canımı sıkıyordu. Genelde kısa mesafe kullanıyorum ve DP eklentisi ile bu derttende kurtulmuş oldum. EGR iptalinede gittik ve daha önce uyguladığım K&N hava filtresiyle rahat nefes alıyoruz.

Tamamen oem görünümlü, kazan içi bir varex sipariş ettim. Siparişim elime ulaşır ulaşmaz ilk müsaitlikte montajı gerçekleştirdik. Esasen son susturucu orijinal kalsın istiyordum. Ancak zamanla kurum birikimi ile egzoz içi geri basınç oluşturabileceği ihtimali ile riski minimize edip son susturucuyu iptal etme kararı aldık.

Varexin elektrik tehsisatını içime sinerek tamamen kendim montajladım. Profesyonel yanmaz bant, makaron ve lehim ile uygulama yaptım. Uygulama aşamalarını çekmeyi unuttum ancak kabaca egzoza giden kabloyu aracın iç kapı eşiğinden bagaja göndererek oem elektrik tehsisatının geçtiği tıpalı deliklerden geçirdim. Temiz ve akılda soru işareti bırakmayacak bir yol izleyerek çoğu arkadaşımın aşırı abartmışsın dediği bir işçilik yaptım. Bu yaklaşık 3 saatimi aldı.

Ve dostum @EmirKelpeten 'in işçiliği ile downpipe montajı ve yazılım aşamasına geldik. Kendisiyle detailing işimiz vasıtasıyla tanıştık ve yıllar önce Tech'te açmış olduğu bir konuya yaptığım yorumu tesadüfen görüp yolumuz yıllar önce kesişmiş dedi. Ortak paydamız olan forum ile birlikte arkadaşlığımız pekişti. Kendisine vermiş olduğu emekten ötürü çok teşekkür ederim.
    Traversimiz indi ve montaj aşamasına geldik.

Tüm bu işlemler ardından dumansız, temiz bir yazılım uygulaması yaptık. Tahmini olarak araç 125-130 HP civarında bir güç verdi. Biraz daha açık bir yazılım düşüncemiz var. Çevreyi ve trafiği tehlikeye atmayacak, bizi utandırmayacak kadar hafif bir dumanlı yazılım ile biraz daha güç almayı hedefliyoruz. Araç şuan bir hayli keyifli ve kullanım amacıma uygun olarak beni tatmin ediyor. Aracı satmaz ve binmeye devam etmeyi düşünürsem Oem Hybrit turbo ve yanında getireceği elzem upgrade'ler ile tekrar konuya eklemeler yapacağım. Bundan sonraki aşamamız detaylı iç temizlik, polisaj, seramik kaplama ve bir kaç bölgesine PPF kaplama uygulaması ile devam edecek.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Tüm işlemler sonrası şöyle küçük bir video bırakayım:

14 Haziran 2026 - YouTube

Video kalitesi biraz düşük yüklenmiş.

AydinAkin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Maşallah güzel setup (Y)

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı AydinAkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Maşallah güzel setup (Y)
    Teşekkür ederim hocam

OnurG - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Maşallah güzel setup, bir sonraki aşama oem hibrit olur İlk mesajda yazdığım gibi ilk keyifli setup dp-yazılım sonrası hibrit-oem enj ikilisi. Buradan sonra big enj yapınca işler değişiyor günlük binmek zorlaşıyor arızalar başlıyor

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı OnurG Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Maşallah güzel setup, bir sonraki aşama oem hibrit olur İlk mesajda yazdığım gibi ilk keyifli setup dp-yazılım sonrası hibrit-oem enj ikilisi. Buradan sonra big enj yapınca işler değişiyor günlük binmek zorlaşıyor arızalar başlıyor
    Teşekkürler hocam

Şu an günlük kullanımda çok keyifli, ama Oem Hybrit en başından peri planlarım arasında. Hemen tüketmek istemedim, yavaş yavaş hızlanmak daha keyifli. 1-2 haftalık kullanımdan sonra yetmemeye başladı bile. Sonu yok ama kendime söz verdim, Oem Hybrit’te duracağım.

EmirKelpeten - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı MehmetBora Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Teşekkürler hocam

Şu an günlük kullanımda çok keyifli, ama Oem Hybrit en başından peri planlarım arasında. Hemen tüketmek istemedim, yavaş yavaş hızlanmak daha keyifli. 1-2 haftalık kullanımdan sonra yetmemeye başladı bile. Sonu yok ama kendime söz verdim, Oem Hybrit’te duracağım.
    Oem hibrittemi durucaz aa lütfen 1.3e daha 2060 takıcaz:P

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    oem hibrit değilde 1549 yap tam dur oemden sonra 1549 a geçmek isteyeceksin

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler