Herkese selamlar, uzun süredir foruma üyeyim ancak konu açmak bir türlü fırsat olmamıştı. Konu biraz uzun olabilir şimdiden belirteyim.
2009'da 1.4is honda civic ile başlayan maceram, honda integra, ek vtec, fn2 typer olarak devam etti. İçimdeki honda sevdamı yeterli doygunluğa ulaştırdıktan sonra, kendi işimi kurmam ve sonrasında evlilik durumları olacağından ötürü yerini 2015 model mini countryman'e bıraktı. Mini her zaman içimde olan bir arabadır. R53/R56/R60 farketmeksizin ufaklığı, tasarımı, küçük olmasına rağmen iç mekan ferahlığı beni kendisine bağlamıştı.
Evlenip işleri yoluna koyduktan sonra, genel anlamda pistte keyif alacağım bir araba hazırlamak istiyordum. Ocak 2020 itibariyle araba arayışlarına başladım. Tercihim başta hothatch araçlarda olduğu için öncelikle k swap civiclere baktım. Geçen senelerde (2020 başları) k swap civicler piyasada nispeten uygun rakamlardaydı. Ancak içime sinen bir araç bulamadım. Ocak şubat ve mart başları araba arayışım sürdü. Hondadan sonra artık miniye yönelmiştim. Mart ayı başları istediğim john cooperı bulamadım ve malesef pandemi sürecine girdik. Mayıs ayına kadar araba bakmadım ve araba almaktan artık vazgeçmiştim. Mayıs ortalarında pandemi sürecinin gevşemesiyle beraber tekrar sarı sitede araba kovalamaya başladım. Bu sefer john cooper değil de cooper s bakmaya başladım. Cooper s alıp daily track car felsefesiyle istediğim gibi oynamak istiyordum. Yavaş yavaş konuya giriyorumSarı sitede tam istediğim kıvamda bir cooper s buldum. İlan fenerbahçedeydi, benim de iş yerim üsküdar'da olunca hemen gittim aracı gördüm.
22 Mayıs 2020 Cuma günü noter sonrası ilk fotoğrafımız;
2007 model, 106.xxx km'de, manuel, tavansız mini ile artık serüvenimiz başlıyor.
Adettendir, ne zaman araba alsam hemen yağını değiştirir genel bir kontrol yaptırırım. Bu araba benim günlük pist arabam olacağı için detaya inip genel bir kontrol yaptık (arabayı pek günlük kullanma niyetinde değilim
AYN Yusuf ustaya uğramadan olmaz. Tabi bu sürede projeyi de anlattım
Bu süreçte yağ, yağ filtresi, bujiler, şanzuman yağı, fren hidroliği değişti. Ben istediğim parçaları toparlayana kadar arabayı kullanmak istiyordum. Bu yüzden bakımlarımızı yapıp, projeyi netleştirdikten sonra evin yoluna koyuldum.
İlk etapta motor forged olacak, kol, piston, subaplar değişecek, turbo hibritlenecek, intercooler büyüyecek vs vs derken ustamızla da başlangıç setupını çıkarmış olduk. Geldik parça toparlama işlemine,
İlk parçamız 9,5lt intercooler oldu. Yerli üretim olan cooler frost markasından aldım. iat dereceleri mükemmel, firmanın sahibide çok ilgili emekleri için tekrar teşekkürler,
ST XT Coilover,
Powerflex Burç kiti, yurtdışında r56 için özel hazırlanmış set satılıyor,
ve beni benden alıp heyecanlandıran parça, track spec vites, bolt on r56 için uyumlu ve vites geçişlerini de kısaltıyor. Ayrıca hemen yanında ingiliz malı kilitli difransiyel beraberinde geldi.
Parça alma sürecim ağustos ayına kadar sürdü. Bir çoğunu yurtdışından temin ettim. Fotoğrafı olmayan ürünler de mevcut. Hatırladığım kadarıyla;
Ön arka gergiler, Kule gergisi, AEM cai kit, forge sesli dumpvalve, forge silikon hortumlar, oil catch can, dp marka piston, zrp marka kol, arp saplama, GP2 difüzör, JCW son susturucu ve komple iskender borular, neyse aklıma geldikçe konu içinde yazarım. Biz devam edelim.
Parçaları toplarken JCW fren kiti buldum. Ben GP2 fren kiti arıyorken bir mini kullanıcısı bulup kendi fren kitini sökmüş görür görmez aldım. 4 Piston JCW frenler EBC çelik fren hortumu ile takıldı.
Tabi günlük rutin parça arayışımda john cooper V3 body kit vardı. Makyajsız kasa olduğu için şansım biraz zordu. Bu yüzden üzerinde kit olan ve satılıktaki ilanlara mesaj atıyordumFacebook grubunda takaslı kit bulunca arkadaşla iletişime geçtik. Ben tertemiz tamponlarımı verip vasat vasiyette kiti alıp kaportacının yolunu tuttum. Bir kaç günlük tamir işleminden sonra montajı yapıldı ve boyaya gitti.
Boyadan çıktı ve teslim almaya gittikten sonra ki ilk karşılaşmamız;
Teslime giderken 2. el bulup aldığım LCI Blackline stopları da taktım.
Komple boya yapacağım için sticker söküldü ve scoop çevresinin yanık olduğunu farkettim. Daha önce de cooper s şerit çekilmiş. Boyasız kaput gördüğünüz gibi leş gibi,
Böylece arabayı nispeten LCI haline çevirmiş oldum. Boyayı en sona bıraktım. Motor içi ve rodaj bittikten sonra planlıyordum.
Bu arada kol pistonu temin etmem yaklaşık 3,5 ayımı aldı. O yüzden bir süre daha bu şekilde arabayı kullandım. Ekimin ilk haftası kol pistonu aldıktan sonra hemen ustayı aradım. Arabayı bırakmak için randevulaştık. Yine o gün ruhsata bakınca muayenenin bitimine 2 gün kaldığını farkedip muayene randevusu aldım. Lastikler bitik vaziyetteydi ve muayeneden geçemezdim.
Vazgeçilmezim PS4'leri taktırdım;
Muayeneden sorunsuz geçip ustanın yolunu tuttum;
Yüklendim gidiyorum
Arabayı teslim ettim
Serüvenimiz başladı. Usta hemen motoru söküp rektefiyeciye götürdü. O sırada aldığım parçaların montajını yaptı, sağolsun emeği büyüktür.