Selam olsun herkese, yine ben uzun bir yazı ve enteresan bir araçla buraları bir süre işgal edeceğim. Bu sefer ben bile bakınca kendimi aştım diyorum![]()
Önceliklte @fthdrn kardeşime bu gün bana eşlik ettiği, beni alıp sağa sola götürüp destek olduğu zamanını ayrıdığı için teşekkür ederim.
Şimdi gelelim bu gün ne olduğuna. Aslında konu geçen çarşamba başladı, birisi turbolanmış bir ford ka paylaştı.
İlanı açtım ve renk duruş görünüş olarak oldukça güzel bir araç olduğunu gördüm. İlan metnini inceleyip araç sahibi ile görüştüm.
Normalde 3. bir aracı almak gibi bir durum yoktu planda, uygun yollu şehir içi idare edecek bir 2. araç alacaktım mevcut cc ya da c5 i sattıktan sonra.
Bu KA işleri bu açıdan değiştirdi, atladım gittim.
Muayene konusu çok düşündürücü bir sorun olarak önümde dursa da. Biliyorum ki bu arabayı almasam aklımda kalacaktı. En kötü senaryo yeterli miktarda çorba ücreti ile denemek ya da söküp oem olarak girip sonrasında geri montajlamak. Henüz bunu düşünmek için 1 yılımız var.
O yüzden mottomuzu hayata geçirip "aklımızda kalacağına kapımızda dursun" diyerek kumara bahsi bastık ve kadıköy nüfus dairesinde gerekli işlemleri tamamladıktan sonra bu yaramaz çocuk KA yı nüfusumuza yazdırdık, o da artık aileden biri.
Aracı 50+ yaşında ne yaptığını bilen birisinden aldım. Çok hoş sohbet ve bilgili bi abi kendisi. Aracın görsel kondüsyonu, üzerindeki parçalar ve sahibinin tavrı ve teknik bilgisi en kötü kırarsak oem toplarız motivasyonu alım kararımı oldukça etkiledi.
Hatta bir ara muayene var şu var bu var diyerek vazgeçecek gibi oldum ama geçmedim![]()
Biraz da arabadan bahsedelim. 99 Model 2005 den beri aynı kişinin 2. sahibi olarak kullandığı 2000 km önce de değişik bir şeyler yapalım diyerek turbo uygulanmış bir araç.
Kaput altı sonradan yapılan işlere göre gayet güzel parçalar ve el emeği montajlar ile hayat bulmuş.
Araçta bulunan parçaları da hazır hafızamız taze iken yazalım.
GT 2052 Turbo
Newman 260 dereceli egzantrik
75mm Düşük sıkıştırma pistonlar
Arp Saplamalar
Quaife LSD
İntercooler
Custom Emme manifoldu ( 8 enjektörlü)
HKS Bow
Yakıt Regülatörü ve depo içi pompa
Ecumasters Digital Ecutuner
Oil Catch Can
Kule gergisi
İç kısımda
İnnovate in AFR / Yağ sıcaklığı / Yağ basıncı / Su sıcaklığı / Turbo basıncı / Shift Light / Autometer in devir göstergesi vs var.
HKS Evc
Oem teybine bt uygulanmış, bagajda kendinden amfili bir subwoofer ve kapılarda oval pioneer ler var.
Hidrolik el freni / omp direksiyon ve sparco topuz mevcut.
Dışarıda, RS ve turbo logoları var. (Sökülecek) 16" jantlar KW yaylar ve kaput içine hava sokan scoop var, içi delik gerçekten turbo üzerine hava geliyor.
Bu kadar listeden sonra aracın fotolarına geçelim.
Aracın sağ arka çamurluğunda boya var, kalan orj. Kapalı garajda muhafaza edilmiş olmasının bu orj üzerinde etkisi bence tartışılmaz.
Sağında solunda göcük düzeltme ile düzelecek yerler var. En güzeli de aracın çürüğü yok, bu 3. KA'm olduğundan ilk olarak yolcu koltuk ayak altında şase numarası olan yere baktım ve neredeyse fabrikadan çıktığı gibi sapasağlamdı.
Araca göre kocaman jantlar takılmış, ben görsel olarak çok beğendim ama araç için çok da büyük olduklarını düşünüyorum.
Egsoz günlük kullanım için oldukça gürültülü, warex ile şehir içinde daha sessiz bir sürüşe geçeceğim.
Farların bakıma ihtiyacı var, araç uzun süreli kalacak olursa mercek çok yakışır diye düşünüyorum.
İlk bindiğimde çektiğim bir kare,
Araçta 2 tane harita var 1. si 1 bar ve 2. si 1.5 bar.
Sistemi şöyle kurmuşlar, wastegate üzerindei yay 1 bara ayarlı, yani evc kapalıyken basınç max 1 bar.
EVC açıkken 1.5 bar. Tabi 1.5 bar bence oem kol için oldukça yüksek bir değer bu yüzden bu haritada bir sürüş yapmadım.
EVC off iken bu akşam ist-sakarya dönüşü kmo da biraz yokladım, tapagaz yapınca bir kesiklik yaşanıyor bu yüzden buna odaklanıp inceleyeceğim.
Ama yedire yedire gazladığımda 4k devir üzeri gayet güzel ivmeleniyor araç, egsoza alışamadım kafam şişti gelirken.
Asıl olay eve dönüşte virajlı yollarda biraz zorladığımda kilidin gerçekten iş yaptığını gördüm.
Kaput altı için genel yorumum işçiliğin ve dizilimin oldukça iyi olduğu yönünde. Söküp kurcalamaya başlayınca detaylı fotoğraflar paylaşacağım.
Ayrıca aracın içi de oldukça güzel korunmuş, Çok KA gördüm içi çok kötü durumda olan, bunun bu kadar bozulmadan korunmuş olması aracın düzgünlüğüne dair bir işaret bana kalsa.
Uzun ve yorucu bir gün oldu. Söküp taktıkça fotolar gelecek.
Bu tür bir iş yapan arkadaşlara sorum, araçta 20w50 yağ kullanılmış bana çok kalın geldi. Bu tür bir setup için uygun yağ ne olmalı ?
Makul bir izah ile öneri sunabilecek olan varsa memnun olurum.
Buji kablolarını değiştirdim.
Üzerindeki kablolar oldukça uzun ve sağdan soldan dolanarak geliyordu. Çünkü bu aletin bobini normalde bloğun arka alt kısmında aks a yakın bir yerde duruyor.
Yapanlar bobini yukarı taşımış, bence de güzel bir iş yapmışlar. Bobin yukarı gelince haliyle orj kablolar uzun kalıp sağa sola dolanarak bujilere ulaşır olmuş.
Biraz pay vererek yeni kablolar için boy ölçümü yaptım ve bu ölçülere göre ürünü yaptırdım. Çok umudum yoktu aslında ama satıcı oldukça yardımcı oldu bu konuda.
Asıl konu bujinin görseli boyu değil yarattığı etki. Kesinlikle araca pozitif katkısı oldu, gaza oturunca o hissettiğim isteksizlik tamamen yok oldu. İyi bir değişiklik oldu bu açıdan.
Fotolar,
Bujileri tutan U parçalar da çok işe yaradı gerçekten. Güzel bir görseli de oldu, araç renginde olması da benim hoşuma gitti.
Jantlara bayılarak bakıyorum, gerçekten çok güzel duruyorlar. Garajın önündeki ilk fotosu olsun dedim.
Sonra aracı aldığım kişiden aşağıdaki foto geldi, açıkçası direksiyonu bulucaklarını düşünmüyordum ama adam bulmuş kenara ayırdı bi müsait zamanda alacağız.
Muayene zamanında ihtiyaç duyacaklarımızdan 1 tanesi azaldı, kalan 99![]()
Arabanın farları kötü durumdaydı, onlara ilgi gösterdim biraz.
Öncesi,
Ka nın farları yapı olarak çok güzel. Bunlara bi-led mercek çok yakışır. Yapabilirsem kendim yapacağım olmadı prof destek alacağız artık.
Yağ çubuğunun solunda bantlanmış ve bu araca yakışmayan görüntüde bir parça vardı. Göstergeye giden ve ucunda silikon hortum bağlı bir malzeme.
Garajdaki metal parçalardan hemen 1 tane ayak yaptım ve güzelce monte ettim.
Map sensörü de vida ile takılıydı bunu somun cıvatalı hale getirip sıktım, önceki hali gevşemişti.
Motor içi detay görsellerden devam,
Fren hidrolik kapağı üst parçası yok onu bulup alacağım yada oraya uygın bir şey yapacağım.
Motor içini de güzelce temizledim, zaten kötü durumda değildi ama daha temiz oldu.
Sonra içinie biraz giriştim, paspasları çok kötü durumdaydı onları yıkadım astım kurudular. O arada kenarda ne zaman aldığımı bile hatırlamadığım halı paspasları gördüm, cuk diye oldu, diğerleri kuruyana kadar onlarla idare edeceğim.
Atas vinet ile diş fırçası ve köpük yapan sprey ile plastikleri temizledim, sonuç oldukça iyi, detay çekmemişim ama plastikler kendine geldi, oldukça kirliymiş.
Hidrolik el freni var araçta, fantazinin dibini sıyırmışlar bence bununlailk defa böyle bir icatlı arabaya biniyorum. Bunu sabitleyen mekanizma altta bu kola dikine şekilde duran bir düz metal, ortası V şekilde, bu parçanın çentiklerine oturuyor ve freni sıkıyor.
Bunun için güzel bir elektronik el freni projesi doğdu şuan kafamda.
El frenini çekik bırakmak zor oluyordu, o kitleme parçası yamuk olduğundan, biraz kaba kuvvet ile parçayı düzeltince kitleme hadisesi de düzeldi.
Bu fotoda kitleme parçası ve kolun çentikleri görünüyor.
Vites topuzu çok aşağıda kalıyordu, onu 3 cm kadar yükselttim. Sabitledim. Bu topuzu eğer bulabilirsem c1 e taktığım topuz ile değiştireceğim.
Jantları cnc den geçirmişler ama göbekleri kalmış maalesef. Buralarad hoş olmayan bir durum var nasıl çözerim fikrim yok. Fikri olan varsa yeşillendirsin![]()
Sonra bu araca yakışmadığını düşündüğüm sticker ları söktüm, oem görüntü bence daha hoş ve daha sleeper duruyor.
Sağ sol çamurluk üzeri RS yazılarını baga üzerindeki turbo ve RS yazsınısı söktüm.
Fakat bagaj üzerinde yazının altında boya ile ilgili hoş olmayan bir durum var, mecbur burayı kapatmak için geri taktım.
Orjinal KA yazısını bulduğumda söküp oraya KA yazısını yapıştıracağım.
Bunları sevmedim, 2 tane kenarda duruyor bagaj ve ön armadan da sökünce 4 olacak. İsteyen varsa yazsın göndereyim.
Ön jantları güzelce yıkadım baya güzel temiz tozu çıktı, jant fırçası iş görmeyince diş fırçası ile temizlik yaptım. 4 jantta da FORD logosu vardı onları da söktüm, böyle sade daha güzel bence.
Şu OZ RACING leride söksem nasıl durur acaba.
Bu günü böyle geçirdik. Araçla sürüş anlamında çok vakit geçiremesekde, egzantrikten kaynaklı bir geçmeyen itici sesi var bunu nasıl çözerim bir fikrim yok.
Rolantisi 1100 DD civarı çalışıyor, sistem orj olmadığı için ayarı nasıl yapılır ya da yapılır mı fikrim yokAraştıracağız.
İçerideki göstergeleri oturtmak için kapağı delmek zorunda kalmışlar, ben oraya 3d den bir çizim yapıp tüm göstergeleri yan yana olacak şekilde bir revizyon yapmak istiyorum.
Orj direksiyonu bence güzel onu da takarım muhtemelen geldiğinde.
Bagaj havuzunda bir bükük alan var bunu dün bagaj doluyken görmedim, çok mesele değil ama ileride el değiştireceği zaman bık bık yapacaklar buna kesin![]()
Aracın koltukları çok rahat, gerçekten rahat. Yani c5 den nasıl daha rahat olabiliyor aklım almıyor.
Garaja koydum, ufacık olması sığması açısından çok güzel bir durum. Zira diğer 2 araba içeri sığmıyor.
Son foto olsun şimdilik.
edit:
Araca varex taktırıyorum 50 çap geliyor 60 çap varexe girecek bunun için flanş çizdim 2 tane. İç çap 51 ve 61mm olan, ihtiyacı olan indirsin kestirsin lazer kesimci de.
https://drive.google.com/file/d/1cS6...usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/1Hyx...usp=drive_link
51 olan dosyanın görseli, aynısı sadece iç yuvarlak 61 mm olan diğer dosya.
![]()