User Tag List

Sayfa 1/6 123 ... SonSon
104 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Turbo ford ka & du it yorself

KÖROĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Turbo ford ka & du it yorself

Selam olsun herkese, yine ben uzun bir yazı ve enteresan bir araçla buraları bir süre işgal edeceğim. Bu sefer ben bile bakınca kendimi aştım diyorum

Önceliklte @fthdrn kardeşime bu gün bana eşlik ettiği, beni alıp sağa sola götürüp destek olduğu zamanını ayrıdığı için teşekkür ederim.

Şimdi gelelim bu gün ne olduğuna. Aslında konu geçen çarşamba başladı, birisi turbolanmış bir ford ka paylaştı.

İlanı açtım ve renk duruş görünüş olarak oldukça güzel bir araç olduğunu gördüm. İlan metnini inceleyip araç sahibi ile görüştüm.

Normalde 3. bir aracı almak gibi bir durum yoktu planda, uygun yollu şehir içi idare edecek bir 2. araç alacaktım mevcut cc ya da c5 i sattıktan sonra.

Bu KA işleri bu açıdan değiştirdi, atladım gittim.

Muayene konusu çok düşündürücü bir sorun olarak önümde dursa da. Biliyorum ki bu arabayı almasam aklımda kalacaktı. En kötü senaryo yeterli miktarda çorba ücreti ile denemek ya da söküp oem olarak girip sonrasında geri montajlamak. Henüz bunu düşünmek için 1 yılımız var.

O yüzden mottomuzu hayata geçirip "aklımızda kalacağına kapımızda dursun" diyerek kumara bahsi bastık ve kadıköy nüfus dairesinde gerekli işlemleri tamamladıktan sonra bu yaramaz çocuk KA yı nüfusumuza yazdırdık, o da artık aileden biri.

Aracı 50+ yaşında ne yaptığını bilen birisinden aldım. Çok hoş sohbet ve bilgili bi abi kendisi. Aracın görsel kondüsyonu, üzerindeki parçalar ve sahibinin tavrı ve teknik bilgisi en kötü kırarsak oem toplarız motivasyonu alım kararımı oldukça etkiledi.

Hatta bir ara muayene var şu var bu var diyerek vazgeçecek gibi oldum ama geçmedim

Biraz da arabadan bahsedelim. 99 Model 2005 den beri aynı kişinin 2. sahibi olarak kullandığı 2000 km önce de değişik bir şeyler yapalım diyerek turbo uygulanmış bir araç.

Kaput altı sonradan yapılan işlere göre gayet güzel parçalar ve el emeği montajlar ile hayat bulmuş.

Araçta bulunan parçaları da hazır hafızamız taze iken yazalım.

GT 2052 Turbo
    Newman 260 dereceli egzantrik
    75mm Düşük sıkıştırma pistonlar
    Arp Saplamalar
    Quaife LSD
    İntercooler
    Custom Emme manifoldu ( 8 enjektörlü)
    HKS Bow
    Yakıt Regülatörü ve depo içi pompa
    Ecumasters Digital Ecutuner
    Oil Catch Can
    Kule gergisi

İç kısımda

İnnovate in AFR / Yağ sıcaklığı / Yağ basıncı / Su sıcaklığı / Turbo basıncı / Shift Light / Autometer in devir göstergesi vs var.

HKS Evc

Oem teybine bt uygulanmış, bagajda kendinden amfili bir subwoofer ve kapılarda oval pioneer ler var.

Hidrolik el freni / omp direksiyon ve sparco topuz mevcut.

Dışarıda, RS ve turbo logoları var. (Sökülecek) 16" jantlar KW yaylar ve kaput içine hava sokan scoop var, içi delik gerçekten turbo üzerine hava geliyor.

Bu kadar listeden sonra aracın fotolarına geçelim.

Aracın sağ arka çamurluğunda boya var, kalan orj. Kapalı garajda muhafaza edilmiş olmasının bu orj üzerinde etkisi bence tartışılmaz.

Sağında solunda göcük düzeltme ile düzelecek yerler var. En güzeli de aracın çürüğü yok, bu 3. KA'm olduğundan ilk olarak yolcu koltuk ayak altında şase numarası olan yere baktım ve neredeyse fabrikadan çıktığı gibi sapasağlamdı.

Araca göre kocaman jantlar takılmış, ben görsel olarak çok beğendim ama araç için çok da büyük olduklarını düşünüyorum.

Egsoz günlük kullanım için oldukça gürültülü, warex ile şehir içinde daha sessiz bir sürüşe geçeceğim.

Farların bakıma ihtiyacı var, araç uzun süreli kalacak olursa mercek çok yakışır diye düşünüyorum.

İlk bindiğimde çektiğim bir kare,

Araçta 2 tane harita var 1. si 1 bar ve 2. si 1.5 bar.

Sistemi şöyle kurmuşlar, wastegate üzerindei yay 1 bara ayarlı, yani evc kapalıyken basınç max 1 bar.

EVC açıkken 1.5 bar. Tabi 1.5 bar bence oem kol için oldukça yüksek bir değer bu yüzden bu haritada bir sürüş yapmadım.

EVC off iken bu akşam ist-sakarya dönüşü kmo da biraz yokladım, tapagaz yapınca bir kesiklik yaşanıyor bu yüzden buna odaklanıp inceleyeceğim.

Ama yedire yedire gazladığımda 4k devir üzeri gayet güzel ivmeleniyor araç, egsoza alışamadım kafam şişti gelirken.

Asıl olay eve dönüşte virajlı yollarda biraz zorladığımda kilidin gerçekten iş yaptığını gördüm.

Kaput altı için genel yorumum işçiliğin ve dizilimin oldukça iyi olduğu yönünde. Söküp kurcalamaya başlayınca detaylı fotoğraflar paylaşacağım.

Ayrıca aracın içi de oldukça güzel korunmuş, Çok KA gördüm içi çok kötü durumda olan, bunun bu kadar bozulmadan korunmuş olması aracın düzgünlüğüne dair bir işaret bana kalsa.

Uzun ve yorucu bir gün oldu. Söküp taktıkça fotolar gelecek.

Bu tür bir iş yapan arkadaşlara sorum, araçta 20w50 yağ kullanılmış bana çok kalın geldi. Bu tür bir setup için uygun yağ ne olmalı ?

Makul bir izah ile öneri sunabilecek olan varsa memnun olurum.

Buji kablolarını değiştirdim.

Üzerindeki kablolar oldukça uzun ve sağdan soldan dolanarak geliyordu. Çünkü bu aletin bobini normalde bloğun arka alt kısmında aks a yakın bir yerde duruyor.

Yapanlar bobini yukarı taşımış, bence de güzel bir iş yapmışlar. Bobin yukarı gelince haliyle orj kablolar uzun kalıp sağa sola dolanarak bujilere ulaşır olmuş.

Biraz pay vererek yeni kablolar için boy ölçümü yaptım ve bu ölçülere göre ürünü yaptırdım. Çok umudum yoktu aslında ama satıcı oldukça yardımcı oldu bu konuda.

Asıl konu bujinin görseli boyu değil yarattığı etki. Kesinlikle araca pozitif katkısı oldu, gaza oturunca o hissettiğim isteksizlik tamamen yok oldu. İyi bir değişiklik oldu bu açıdan.

Fotolar,

Bujileri tutan U parçalar da çok işe yaradı gerçekten. Güzel bir görseli de oldu, araç renginde olması da benim hoşuma gitti.

Jantlara bayılarak bakıyorum, gerçekten çok güzel duruyorlar. Garajın önündeki ilk fotosu olsun dedim.

Sonra aracı aldığım kişiden aşağıdaki foto geldi, açıkçası direksiyonu bulucaklarını düşünmüyordum ama adam bulmuş kenara ayırdı bi müsait zamanda alacağız.

Muayene zamanında ihtiyaç duyacaklarımızdan 1 tanesi azaldı, kalan 99

Arabanın farları kötü durumdaydı, onlara ilgi gösterdim biraz.

Öncesi,

Ka nın farları yapı olarak çok güzel. Bunlara bi-led mercek çok yakışır. Yapabilirsem kendim yapacağım olmadı prof destek alacağız artık.

Yağ çubuğunun solunda bantlanmış ve bu araca yakışmayan görüntüde bir parça vardı. Göstergeye giden ve ucunda silikon hortum bağlı bir malzeme.

Garajdaki metal parçalardan hemen 1 tane ayak yaptım ve güzelce monte ettim.

Map sensörü de vida ile takılıydı bunu somun cıvatalı hale getirip sıktım, önceki hali gevşemişti.

Motor içi detay görsellerden devam,

Fren hidrolik kapağı üst parçası yok onu bulup alacağım yada oraya uygın bir şey yapacağım.

Motor içini de güzelce temizledim, zaten kötü durumda değildi ama daha temiz oldu.

Sonra içinie biraz giriştim, paspasları çok kötü durumdaydı onları yıkadım astım kurudular. O arada kenarda ne zaman aldığımı bile hatırlamadığım halı paspasları gördüm, cuk diye oldu, diğerleri kuruyana kadar onlarla idare edeceğim.

Atas vinet ile diş fırçası ve köpük yapan sprey ile plastikleri temizledim, sonuç oldukça iyi, detay çekmemişim ama plastikler kendine geldi, oldukça kirliymiş.

Hidrolik el freni var araçta, fantazinin dibini sıyırmışlar bence bununla ilk defa böyle bir icatlı arabaya biniyorum. Bunu sabitleyen mekanizma altta bu kola dikine şekilde duran bir düz metal, ortası V şekilde, bu parçanın çentiklerine oturuyor ve freni sıkıyor.

Bunun için güzel bir elektronik el freni projesi doğdu şuan kafamda.

El frenini çekik bırakmak zor oluyordu, o kitleme parçası yamuk olduğundan, biraz kaba kuvvet ile parçayı düzeltince kitleme hadisesi de düzeldi.

Bu fotoda kitleme parçası ve kolun çentikleri görünüyor.

Vites topuzu çok aşağıda kalıyordu, onu 3 cm kadar yükselttim. Sabitledim. Bu topuzu eğer bulabilirsem c1 e taktığım topuz ile değiştireceğim.

Jantları cnc den geçirmişler ama göbekleri kalmış maalesef. Buralarad hoş olmayan bir durum var nasıl çözerim fikrim yok. Fikri olan varsa yeşillendirsin

Sonra bu araca yakışmadığını düşündüğüm sticker ları söktüm, oem görüntü bence daha hoş ve daha sleeper duruyor.

Sağ sol çamurluk üzeri RS yazılarını baga üzerindeki turbo ve RS yazsınısı söktüm.

Fakat bagaj üzerinde yazının altında boya ile ilgili hoş olmayan bir durum var, mecbur burayı kapatmak için geri taktım.

Orjinal KA yazısını bulduğumda söküp oraya KA yazısını yapıştıracağım.

Bunları sevmedim, 2 tane kenarda duruyor bagaj ve ön armadan da sökünce 4 olacak. İsteyen varsa yazsın göndereyim.

Ön jantları güzelce yıkadım baya güzel temiz tozu çıktı, jant fırçası iş görmeyince diş fırçası ile temizlik yaptım. 4 jantta da FORD logosu vardı onları da söktüm, böyle sade daha güzel bence.

Şu OZ RACING leride söksem nasıl durur acaba.

Bu günü böyle geçirdik. Araçla sürüş anlamında çok vakit geçiremesekde, egzantrikten kaynaklı bir geçmeyen itici sesi var bunu nasıl çözerim bir fikrim yok.

Rolantisi 1100 DD civarı çalışıyor, sistem orj olmadığı için ayarı nasıl yapılır ya da yapılır mı fikrim yok Araştıracağız.

İçerideki göstergeleri oturtmak için kapağı delmek zorunda kalmışlar, ben oraya 3d den bir çizim yapıp tüm göstergeleri yan yana olacak şekilde bir revizyon yapmak istiyorum.

Orj direksiyonu bence güzel onu da takarım muhtemelen geldiğinde.

Bagaj havuzunda bir bükük alan var bunu dün bagaj doluyken görmedim, çok mesele değil ama ileride el değiştireceği zaman bık bık yapacaklar buna kesin

Aracın koltukları çok rahat, gerçekten rahat. Yani c5 den nasıl daha rahat olabiliyor aklım almıyor.

Garaja koydum, ufacık olması sığması açısından çok güzel bir durum. Zira diğer 2 araba içeri sığmıyor.

Son foto olsun şimdilik.

edit:

Araca varex taktırıyorum 50 çap geliyor 60 çap varexe girecek bunun için flanş çizdim 2 tane. İç çap 51 ve 61mm olan, ihtiyacı olan indirsin kestirsin lazer kesimci de.

https://drive.google.com/file/d/1cS6...usp=drive_link

https://drive.google.com/file/d/1Hyx...usp=drive_link

51 olan dosyanın görseli, aynısı sadece iç yuvarlak 61 mm olan diğer dosya.

Konu KÖROĞLU tarafından (15-05-2025 Saat 09:38 ) değiştirilmiştir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Akşamı boş geçmedim Gelen malzemeleri hemen taktım arabaya. Topuz müthiş oldu bana kalsa. Alttan kontra somunu da var sıktık sımsıkı oldu.

İçten bir foto, direksiyon oem olunca güzel olacak bence.

Sonra jant stickerları geldi, 2 jantta eksik vardı. Bu stickerlar 2mm kadar büyük geldi ama yapıştırdım fena durmadı.

Sonrasında hava filtresini biraz zor da olsa monte ettim, dar alanda çalışmak zor haliyle.

Gelen filtre boğaz çapı, daha önce evden söktüğüm çanak lavabo altı ile birebir aynı, bu parçayı şablon olarak kullandım daha sonra.

Sol elimde yıllar önce aldığım ka ya taktığım filtre içinden çıkan aparat bu gün işe yarayacağı tuttu.

Keçeli kalemle çizip falçata ile kestim güzelce.

Kesilen parçayı oturtunca sıfıra sıfır kapattı, zaten kelepçe sıkacağı için köşeli kalan kısımları dert etmedim.

Eski ve yeni filtre, emişe bakalım ne kadar faydası olacak.

Filtre büyüyünce haliyle yakıt regülatörü ve oct nin de yerlerinde ufak kaymalar olmak durumunda kaldı. Regülatör 3 cm kadar yükseldi, oct westinhgouse a bağlıyken artık regülatörün üzerine ayakla bağlandı.

Regülatörün ayağına yaptığım uzatma.

oct yi de sökünce içindeki separatör yerinden çıkmıştı onu düzelttim. İçinde yağ yoktu bu arada, ka nın kendi kapağında zaten bir süzgeç var.

Oct nin out girişine bağlıydı hortum onun yerini düzelttim.

Bu foto da oct ve regülatör montajı tamam. Hatta evc nin bağlantısı da çok manasız bir yerdeydi, onu da kule gergisine yaptığım bir ayak ile çözdüm.

Kule gergi allen i sökerken cıvata amortisör kulesine düştü, mevbur tekeri sökmek zorunda kaldım.

1 cıvata için gereksiz emek.

öncesini çekmemişim bunun ama gerçekten bu hali daha iyi oldu.

Motor içi en son böyle oldu,

Allen somunu düşünce hazır tekeri söktüm dedim şunu bir tartayım.

ön teker 17.1 kg ki bu 194 45 16 7j jant. Arkalar 205 40 16 ve 8j

alınık 4x108 15 lastikli jant

Sonra diskler de gelmişti bu gün, hazır lastik sökük diski bi oturtayım dedim, manzara aşağıda. Şunları takmayı başarırsam fren konusunda devrim olur KA için.

Disk devasa kaldı orj yanında,

Bu akşamlık bu kadar.

Yarın garaj kapalı, cmt sabah egsozcuya gidiyoruz. Egsozcu warexin elektrik işini saçma sapan yapacak haliyle, dönüşte onu sis farına bağlayacağım. Akü zaten arkada, bu

sayede warexle ilgili kaput altından kablo vs gitmeyecek bu fikir çok güzel.

Hatırası var adlı çalışmamız olsun Şu rs yazısını söktüğümde oraya ne yapıştırayım diye sticker ararken nette gördüğüm ürüne baktığım anda @fathdrn'ın araba başında söylediği "abi kumar" cümlesi o kadar kulağımda kalmış ki, dedim sticker net budur.

Hem araba için "altında ne çıkacağı belli olmaz" gibi bir anlama gelir, hem de fatihle sohbetimizin bir anısı olarak araba üzerinde kalır.

Kaliperler geldi bi heves hemen söktüm ve denedim. Ama netice beklediğim gibi olmadı. Öncelikle kaliper içindeki balatalar diskte tam basacak şekilde ayarladım.

Ayarladığım pozisyonda cooper s in kundağı KA nın taşıyıcısının üst deliğinin alt kısmına giriyor.

kundağın alt deliği ise KA nın taşıyıcı üzerindeki deliğin üzerine oturuyor ama tam olarak değil. Bunu yazarak anlatmak zor açıkçası.

Porya baya paslanmış bunlara da el atacağız zamanla. Hatta sökebilirsem fren işini tezgahta yapmak istiyorum.

Aslında güzel 2 li oldular bunlar

Fark muazzam bu fren işini kotarabilirsem gerçekten güzel bir iş başarmış olacağım.

Scoop un içi boştu direkt hava alıyordu. Buraya elimdeki ızgara benzeri malzemeden bir parça koydum. Scoop da maşallah fay hattı gibi yamuk yumukmuş

Neyseki kaput kapandığında açısı aşağı doğru olduğundan yamukluğu fark edilmiyor.

Epoxi macun ile yapıştırmayı denedim , sabah bakacağım ne alemde. Olmazsa farklı alternatifler deneyeceğim.

Bu gün 9 da egzoz için usta ile sözleştik. 8.55 de (kurumsal hayatın laneti üzerime çökmüş) dükkandaydım, tabi ustanın iyisi işe geç gelir sözünü unutmuş olacağım saat 10 gibi geldi

Liftte de dünden kalan arabası vardı onu bekledik derken 11 gibi ancak başlayabildik bizim arabaya.

O arada can sıkıntısından türlü türlü fotolar çektim

Şu kare hoşuma gitti, (Paçalıkları takınca bu pozu tekrarlayacağım, görsel farkı merak ediyorum)

Hazır liftteyken araba araç altını da çektim. Öncesinde yapılan işler cidden güzel.

Liftte altını kurcalarken turbo yağ borusunun bağlantısından bir damlama vardı, o kısmı biraz daha sıktım tekrar ederse başka bir çözüm bakacağız.

Direksiyon pompasında ufak bir kaçak var gibi onu bir inceleyeceğim. Lift müthiş bir icat kesinlikle edinmem gerek.

Ben alttaki ufak olanı takalım istedim ama bağlantı çapı uymadı, o yüzden üstteki büyük olanı taktık.

Söktüğümüz egzoz bağlantısı flanşlıydı, yine o şekilde devam ettik. egzoz işine dair bir sürü detay öğrendim, işime yaramayacak ama olsun.

Araç üzerinde takmadan önce ısıya dayanıklı boya ile boyandı bunlar.

Tampon yuvasına gayet iyi oturdu, orada bir siyahlık var ona bakacağız.

Egzoz işi biraz terzi gibi ölçü al kaynat şeklinde ilerliyor. Önce flanşı taktı sonra ara parçayı ölçtü kesti ve warexi oturtunca punto attı, dışarı alıp etrafını kaynattı.

Konu KÖROĞLU tarafından (15-05-2025 Saat 09:32 ) değiştirilmiştir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Çalıştığım işyerinde çok kusursuz kaynaklar gördüğüm için bu bana ortalama bir kaynak gibi gelse de işini güzelce yapacak kadar iyi bir kaynak.

Oldukça kocaman olan (Çap 100 sanırım) ve çok gürültülü egzoza veda ediyoruz. Raflardaki yerini alacak.

Yapım aşaması işleri,,

Akü arkada olunca warex kumandası için modül bağlantısı oldukça kolay oldu. Ekstra olarak yarıklı spiral hortum aldım, warexe giden kabloyu içinden geçirdim.

Usta da sağolsun su geçirmez soket + makaron ile bağlatıları yaptı. Bir de modül artı ve eksi bağlantısını da kablo pabucu ile yaptık o kısım da tertemiz oldu.

Akü için arkada kutu olması modülü içeri almak için fayda sağladı. Sadece + kısmını müsait zamanda sis farına bağlayacağım, sis açıkken sadece warex açılsın istiyorum.

Aracın altında hoşuma gitmeyen paslanmalar var, yazın onlara da girişeceğim. Daha önceki KA'm da da yapmıştım. Bunda da benzerini yapacağım oraları koruyalım.

Liftteki son görsel böyle oldu.

Garajdaki yerini aldı sonrasında.

Bu işleri yaptırdıktan sonra sağ cam düğmesini aldım taktım o aradan çıktı.

Kemerlerin tokası aşağıda yerde duruyordu toka sabitlemek için 3-5 tl lik bir plastik parça var onları aldım taktım, kemerler artık omuz hizasında duruyor.

İhtiyacı olan olursa ürün bu,

Hepsiburada | Guvenlik

Sonra ön ızgara da kronik kapakları düşer, onlara güzel bir malzeme buldum ama takamadım. Takınca fotolayacağım.

Frenlerden muzdaribim, anlamadığım şekilde takılı kalma durumu oldu bu gün, balata koka koka yolculuk yaptım. Sonra düzeldi bir daha yapmadı.

Eve geldim fren hidrolik nem ölçer cihazı ile bakayım dedim şunun hidrolik ne alemde, cihaz tüm ışıkları yaktı, hidrolik içindeki nem artık suya doğru gidiyormuş.

Kenarda dot5.1 vardı RS den kalma, onu da ölçtüm cihazla, nem göstermeyince yağ çekme aparatı ile hidrolik deposundaki yağı tamamen çektim. Teker söküp kaliperden boşaltma imkanım yoktu maalesef, en azından sistemdeki yağın yarısı kadar kısmı nemsiz oldu, birbirine karışır bir tur daha çekeriz yeni yağ koyarız o kısmı da kaliper değişimine kadar çözeriz.

Zira kaliper işlerini çözüp büyük disklere geçince tüm sistemdeki sıvıyı sıfırlayacağım.
    @<a href="https://www.techturkey.com/forum/member.php?u=322" target="_blank">OmerRS</a> ile mesajlaştık fiesta st kaliperleri orj taşıyıcı üzerindeki montaj deliklerini 10 dan 12 mm ye çıkarınca al tak oluyor dedi courier diskleri için. O kısmı da bu şekilde halledebilirsek güzel olacak.

Arabada eksik bitmez bizdeki heves de böyle devam ederse konu sürekli güncellenir

Egsoz işleri sonrası video çektim, öncesi ve sonrası burada.

https://youtube.com/shorts/3JGeRR_0Y...GA125ZNWWzq5Kx

Konu buradan devam etsin KA özel bir araç oldu, konusu da kendine özel olsun.

fthdrn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    235 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ön sıradan yerimizi alalım
    Ka yeni konuyu hak edecek seviyede custom işlere müsait

drago - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ford ambleminin tam maça ya denk gelmesi ayrı bir mesaj olmuş

Jantlar çok yakışıyor ama 15 focus jantlı fotoğrafını gönderdiğinden beri, koskoca OZ markasını aklımda yerle bir ettin

Sti_Ozan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    30 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Abi hayırlı olsun, keyifli ve herkesin cesaret edip girmeyeceği bir araba almışsın İşleri bitince sesini, gidişini de bir görmek isteriz.
    İyi bir lastik - Jant kombiniyle kilit de var zaten tam virajdan viraja fırlatmalık araba olmuş

Keşke Varex ortaya konumlansaydı, sondaki kazan dursaydı. İnanılmaz dikkat çekeceğini sanmıyorum aracın polisler tarafından ama en azından aşağı eğildiğinde direkt olarak varex ve kablolamayı görmemiş olurdu. Ben zamanında varexi ortaya, spor susturucuyu sona taktırmıştım. Altına da eğilse arabanın susturucudan başka bir şey gözükmüyordu.

Keyifle takipteyiz, kazasız belasız bol gazlamalar
    Hız,sonsuz bir tutkudur.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı fthdrn Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ön sıradan yerimizi alalım
    Ka yeni konuyu hak edecek seviyede custom işlere müsait
    Kumar paket KA yeni konuyu hak etti cidden, forumu işgal etmiyim dedim ama zaten ettiğimi fark edip, yönetimde de yol verilince hahah verdik coşkuyu.

Alıntı drago Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ford ambleminin tam maça ya denk gelmesi ayrı bir mesaj olmuş

Jantlar çok yakışıyor ama 15 focus jantlı fotoğrafını gönderdiğinden beri, koskoca OZ markasını aklımda yerle bir ettin
    St jantları sanki bu araba için üretilmiş, bir de aslında mk2 mondeo nun kapaklı bir jantı var o da müthiş duruyor fakat fotosunu bulamadım.

Ve tabiki cosworth jantı da iyi duruyor, tabi onu bulmak mesele almak 2x mesele

Alıntı Sti_Ozan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Abi hayırlı olsun, keyifli ve herkesin cesaret edip girmeyeceği bir araba almışsın İşleri bitince sesini, gidişini de bir görmek isteriz.
    İyi bir lastik - Jant kombiniyle kilit de var zaten tam virajdan viraja fırlatmalık araba olmuş

Keşke Varex ortaya konumlansaydı, sondaki kazan dursaydı. İnanılmaz dikkat çekeceğini sanmıyorum aracın polisler tarafından ama en azından aşağı eğildiğinde direkt olarak varex ve kablolamayı görmemiş olurdu. Ben zamanında varexi ortaya, spor susturucuyu sona taktırmıştım. Altına da eğilse arabanın susturucudan başka bir şey gözükmüyordu.

Keyifle takipteyiz, kazasız belasız bol gazlamalar
    Arabanın altında varex i koyacak bir boşluk yok gibiydi, tekte işi çözelim istedik. Araçla gelen egzos çok dikkat çekiciydi ve ses gerçekten (benim için şehir içi kullanımında) sorun yaratma ihtimali çok yüksekti.

Aracı eşim de kullanıyor, sesi duyan apaçiler zombi gibi tampon yapıp kıza kaza yaptırırlar diye de korkmuyor değilim. Özellikle c2 de bu konudan nefret etmiştim, egsoz jant gören tek hücreliler resmen tampondan ayrılmıyordu.

Şuanlık bu sistem beni memnun etti. İşin gerçeği orta kısımdaki güzel işi de kes biç yapmak işime gelmez.

Yağımızı @drago ile konsensus yaptık 5w50 olarak almaya karar verdik. Marka olarak motul'ün tds i daha umut verici olsa da sahte vs olma durumuna karşı LM den devam ettik.

Sırada frenlerimiz var, sistemi masa üzerinde kurduk, neredeyse bolt-on bir kombin ile @OmerRS in desteği ile fiesta st150 kaliperleri ile courier 278 mm disklerini kombinleyip kullanacağız.

Fren yağımızı da type200 ate olarak aldık.

19 Mayıs günü bir aksilik olmazsa konuyu detaylı güncelleyeceğim
    Konu KÖROĞLU tarafından (15-05-2025 Saat 13:27 ) değiştirilmiştir.

Ssamet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ayrı konu açman çok iyi olmuş abi.Yenilerini heyecanla bekliyoruz
    -2006 Kia Cerato 1.5 Crdi-

dkaya87 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    çekirdek kola alıp okumalık bir başlık daha, eline sağlık üstad.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kaliperler geldi bu gün, @OmerRS'e teşekkürler, güzelce özenli şekilde kargosunu yapmış ürünler de tertemiz...

Artık gönül rahatlığıyla "kaliperin arabası var" diyebiliriz.

Balata + kaliper + kundak + fren hortumları + montaj cıvataları ile geldi ürünler.

19 mayıs tatil gününde montajı yapacağım (Hidrolik gelirse tabi) bu arada pas dönüştürücü de aldım onu da bir deneyimleyeyim bakalım.

Rehber olsun diye bu montajı video ile yapmayı planlıyorum, ölçüler kodlar detaylar falan olsun. Yapacak olan olursa uğraşmasın.
    Konu KÖROĞLU tarafından (16-05-2025 Saat 13:52 ) değiştirilmiştir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    net bilgidir fiesta mk5 st150 nin kaliperleri Ford KA ya tastamam olmaktadır.

280 MM lik courier diskileri ile uyumlu şekilde çalışmaktadır. Hatta fren hortum değişimine de gerek yoktur.

Bu gün araç üzerindeki orjinal kaliperleri söküp yerine st150 leri oturttum. Bu işlem için sadece KA üzerindeki taşıyıcıda bulunan toplam 4 deliği 12mm olarak genişletmek gerekiyor.

Yağ su bakımı da yapacağımdan ötürü aracı komple kaldırdım. Hatta arka sol kampana da bir sorun var şuan teker dönmekte zorlanıyor onu da sökeceğim.

Evde araç altıa koyabileceğim ne kadar malzeme varsa şuan aracın altında

Kaliperleri sökünce hidrolik boşa akmasın diye işkence ile hortumu sıktım. Üzerindeki hortumların dışında çatlaklar oluşmaya başlamış. Hortumları da sıfırlıyoruz.

İdareten st150 kaliperlerini ve diski taktım. St kaliperleri balata ile birlikte ta 6 kg bu arada.

Diskin et kalınlığı mm cinsinden yazınca çok bir şey ifade etmiyor sanki, görsel ile daha netleştirelim.

Havalı disk & düz disk. Bu arada yeni disklerimiz TRW oldu.

Şu foto da eski kaliper ve disklerin yenileri ile yan yana olduğu foto olsun.

Taşıyıcı üzerindeki orj delik.

12mm ye genişletilmiş delik. hss uç + matkap ile 1 dk dan az bir sürede delinebiliyor. Önemli olan açıyı koruyarak delmek.

Araç üzerinden görsel,

Kaliperleri kırmızı yapmak istedim, hazır sıfır malzeme temizlik derdi yok güzelce maskeledim ve ısıya dayanıklı boya ile boyadım. Boya tonu da mata dönük hoşuma gitti.

Sökük olunca maskeleme de kolay oldu boya da çok güzel oldu.

Boya sonrası,

Kundaklar da güzel oldu.

RS den kalan 2 tane damla sticker var, acaba nasıl durur bilemedim.

Kısa bir mola verdik, çünkü tamir ettiğimiz stop yolda düşünce ve biz parçanın yenisini bulamayınca pleksi + cam filmi + led ile yeni bir stop lambası yapmak zorunda kaldım.

Pleksiyi uygun ölçüde kesip içine kırmızı olacak şekide 3 lü modülden 2 tane monte ettim. 1 tanesi park olarak sabit yanıyor, diğeri frene basınca yanıyor.

Park lambası gibi yanarken.

Fren ile birlikte yanması,

Sonra kaliper alıştırması yaparken kundak sabitleme cıvatalarını sıkınca cıvata boyu uzun geldiği için diske sürtmeye başladı.

Sanayiye gidip kısasını aradım ama bulamadım, bu yüzden kalın çelik pul (3mm) ile bu sorunu da çözdüm.

Dedim komşuların gözünden garaj ve araba nasıl görünüyor bir foto çektim. %99 yorum bu deli yine bir şeyler yapıyor şeklinde

Sonra bir de CC ile yanyana pozları olmasın mı dedim.

Kaliperlerin kuruması lazım, zaten fren yağımız da hala kargo da henüz gelmedi. Vakit bulursam yarın şu arka kapmanayı bir dağıtıp bakacağım, belki onların da balata + merkezlerini sıfırlarım fren bakımı kısmını tamamen kafamdan çıkartırım.

Paydos fotosu da bu olsun.

Fren hissiyatını aşırı merak ediyorum, fren yağı olsaydı yarın bitirmeye gayret ederdim.

Şimdilik gelişmeler bu şekilde, işimiz çok. Bu jantlar ile kaliperler görünmeycek ama ileride kaliperi gösteren bir janta geçersek şimdiden boyamış oluruz.

Bu arada bu jantlar çok güzel görünse de hem aracın sertliği, hem yürümesine olan olumsuz etkisi nedeniyle bir gün mutlaka 15 e dönecek.

st150 kaliperleri ile 15 e dönebiliyor olmak ayrıca güzel oldu.
    Konu KÖROĞLU tarafından (17-05-2025 Saat 17:54 ) değiştirilmiştir.

8.000rpm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    16 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    başkan
    bu minik arkadaşın yeni diskler ve kaliperlerle tam frende arkası yerden kesilir
    eline sağlık
    jant duruş ve etli butlu görünüş efsane
    ama ağırlık fena
    gerçi araban atmosferik değil , güç ve tork var , bayıltmaz ama 1500 kilo arabada bu jantların gövdeye göre ağırlık oranı ile bu minik kasanın toplam ağırlığına kıyasla jant ağırlığı oranı çok farklı
    15'ler ile + kilit de varken şaka ötesi bir şey çıkacaktır ortaya
    kolaylıklar dilerim tekrardan
    Tesla Model Y Juniper Sr / Togg T10x v2-Lr

fthdrn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    235 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yine boş geçmeyen bir gün daha.
    maşallah abi güzel ilerliyor fren dağılımı biraz düşündürüyor.
    Kırmızı boya motip ısıya dayanıklı kırmızı mı

Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı 8.000rpm Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    başkan
    bu minik arkadaşın yeni diskler ve kaliperlerle tam frende arkası yerden kesilir
    eline sağlık
    jant duruş ve etli butlu görünüş efsane
    ama ağırlık fena
    gerçi araban atmosferik değil , güç ve tork var , bayıltmaz ama 1500 kilo arabada bu jantların gövdeye göre ağırlık oranı ile bu minik kasanın toplam ağırlığına kıyasla jant ağırlığı oranı çok farklı
    15'ler ile + kilit de varken şaka ötesi bir şey çıkacaktır ortaya
    kolaylıklar dilerim tekrardan
    toprak razgatlıoğlu gibi pit yaparız evin önüne gelince havamız olur arkası kalkarsa

Janltar enteresan şekilde beklediğimden hafif 17 kg. Ama tabi her türlü ağır. Teşekkür ederim güzel dilekler için.

Alıntı fthdrn Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yine boş geçmeyen bir gün daha.
    maşallah abi güzel ilerliyor fren dağılımı biraz düşündürüyor.
    Kırmızı boya motip ısıya dayanıklı kırmızı mı
    Boya motip değil ama 300 derece ısıya dayanıklı kargo vs beklemiyim diye yerel esnaftan aldım, tonu çok güzel ama onu sevdim.

Fren dağılımı bizi dağıttı bu akşam sabah arabayı garajdan çıkarayım dedim ittireyim, o da nesi araba hareket etmiyor.

Çalıştırdım gark gurk sesler eşliğinde çıkardım dışarı. Az önce de meraktan dayanamadım gittim arka kampanayı söktüm.

Arka merkezin bir tarafı kitlenmiş, araba uzun zamandır frene basılı gidiyormuş meğerse, çünkü balatanın 1 yanı 2mm kalmış diğer yanı 4mm

Net 1 boy hızlanırız burayı onarınca

Tabi 2 takım balata + 2 tane fren merkezi + rulman kapağı hanemize hayırlandı akşam akşam

En azından frenlerimiz tamamen sıfırlanmış olacak böylece, aklımızda frene dair soru işareti kalmayacak.

::ZaFeR:: - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Frenlerden sonra böyle olacak gibi geliyor bana

Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @::ZaFeR:: inşallah olmaz

Akşam @omers ile knouştuk arka fren kitlenmesi için, zira benim bu yönde bir tecrübem yoktu, o da merkezden olabilir dedi.

Dayanamadım akşam gittim arka kampanayı ve avanelerini söktüm. Sökünce anladım ki merkez 2 taraflı hareket etmesi gerekirken tek taraflı hareket ediyor, bu da balatanın kampanaya temas etmesine ve tekerin dönmemesine sebep oluyor.

Yapmışken bari tam yapalım dedim ve 2 tarafın da balata + fren merkezlerini söktüm. Yarın gidip alıp montaj yapacağım. Bir aksilik olmaz ise yarın araba yürür hale gelecek.

Silindir denen malzememiz bu, bunun 2 ucunda bir mil var, bu miller hareket ediyor, bizim KA da 1 taraf çalışıyordu maalesef.

Şurada çok güzel anlatmış,

Tabi sökünce bunları paslı alanlar vs de temizlemek gerekti. Sadece balataları sök tak yapmak bana göre değil haliyle.

Fotoya bakınca merkezin sağ taraftaki ucu dışarıda, o kısım hareket etmiyor. Balata da artık ömrünü tamamlamış.

Kampana iç kısmı yılların verdiği toz toprak pas içinde.

Matkap ucu tel fırça ie olabildiğince temizledim.

Isıya dayanıklı boya ile boyadım.

Kampana oldukça kötü durumda, matkap ucu tel fırça ile temizledim. Bir de pas dönüştürücü almıştım ondan sürdüm. İş yaptı gibi ama yine de matkap sanki 1 tık daha iyi temziliyor.

Biri temiz biri pis hali,

Pas dönüştürücü sıktığım, sanırım bunu fırça ile sürsem daha iyi olacaktı.

Boya öncesi,

Boyanın kapatıcılığı ve tonu çok güzel.

Çeyiz serili duruyor garajda, yarın montaj yapıp ortalığı toparlayacağım.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    16 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Başkan arkaları da diske çevir sen

Hatta önler orijinal kalsa, dönüşümü arkada yapsan ne denli uyum sorunu okur?
    "...Bilgisiz kimseler onlara söz söyleyince "Selam" der geçerler."

Post Thanks / Like
    Mentioned
    130 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ardicli2000 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Başkan arkaları da diske çevir sen

Hatta önler orijinal kalsa, dönüşümü arkada yapsan ne denli uyum sorunu okur?
    Ağırlık öne bindiği için iyi frenin önde olması daha elzem. Şöyle düşün meg2rs de önde brembo vardı arkada öne göre çok basit bir disk ve kaliper vardı.

Ka için arka disk geliştirmesi yapılabilir mi bence evet, ama bu sefer fren merkezi ihtiyacı doğacak bence.
    Bu şekilde bir test etmek istiyorum öncelikle, ki yeteceğini dair de güçlü bir inancım var bakalım bu gün montajı bitirebilirsem test edeceğim.
    Yorumlarım akşama fren hissini.

8.000rpm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    16 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    1 saate alırız gelişmeleri
    Tesla Model Y Juniper Sr / Togg T10x v2-Lr

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler