konuyu Sezen ablamınızın İkinci Bahar adlı şarkısıyla okumak gerekiyor. Elinizden de her bir şey geliyor Anıl bey. MaşAllah
konuyu Sezen ablamınızın İkinci Bahar adlı şarkısıyla okumak gerekiyor. Elinizden de her bir şey geliyor Anıl bey. MaşAllah
TR - B13
Maşallah her iş geliyor elinizden, araba ne kadar kötü zamanlar geçirdiyse sizin elinizde bir o kadar iyileşiyor her geçen gün.
Emeğinize sağlık, konunun takibindeyim.
Uzunca bir ara vermiştik, aslında yavaşta olsa arabayla ilgili şeyler ilerledi ama yaşam koşuşturmasında yazma fırsatı bulamadım. Herkesten özür dileriz uzun ara için
Evet orijinal rengi delphin metallic ve çok güzel bir renk. Çok fazla örneği de yok, belki komple boyatırsam orijinal kasa kodu rengine döneriz.
Çok teşekkür ederim, son dönemler biraz maddiyat kaynaklı yavaş ilerliyor. Gönlümüzde çok şey var ama fiziki olarak az uygulama yapabiliyoruz. Birde imkan meselesi tabi, bir garaja ihtiyacım var daha derin işler yapabilmek için
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim, Aslında arabaları oldukları gibi bıraksalar arabalar daha diri kalırda bizim ustaların tut ordan kablo çek, kır onun yerine şunu tak mantığı arabaları telef ediyor. En azından mekanik açıdan iyi bir kondisyona geldi, umarım daha da iyileştiği günleri görürüz
Abi teşekkür ederim, taban halısı kelleşmese çok çok daha iyi olurdu eminim. Ama böylede en azından tertemiz bir görüntü oldu ayak altında. Gri kurtarılacak gibi değildi, renkte olmayınca mecbur siyaha çevirdik. Tabanı toplayabildiğimiz kadar topladık. Hiç değilse 5-6 sene gider ama tabi imkan olursa komple taban saclarını yenilemek güzel bir restorasyon olur. Bakalım oralar daha uzak hayaller
Sağolun Berat Bey, hurdadan Sunny toplaya toplaya alıştı elimiz gözümüz. Birde E30 deneyelim dedik kızsanız da söylenseniz de
Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için, Ukrayna'da örnek aldığım bir adam var. Kendisi sıfırdan bir E30 topladı aynı renk, aynı model ve 3.16. Açıkcası biraz o adam ufkumu açtı, hayalim E30'sa bu araba E30, kasa aynı. Güzel para harcandıktan sonra yürüyen motor da koyulursa nadir ve değerli olur, her şey evrak değil. Daha güzel işlerle görmek dileğiyle
Kesinlikle, hepsi de çok kıymetli şeyler ve özellikle bu işe ayırmak gerekiyor hepsinden. Teşekkür ederim
BMW 3.16i E30 1990
Neredeyse 3 aya yakın bir zaman geçti, başımıza bazı badireler gelse de maalesef yaşantı yoğunluğundan yazma işlerine biraz ara vermiş bulundum.
Kaldığımız yerden başımıza gelen türlü türlü müsibetler ile devam edelim
11.06.2026 - 22:52
Artık aracı gündelik olarak kullanmaya tamamen başlamış olduk, bu sebeple göze gelmeyen problemler gündelik kullanımda daha çok rahatsız etmeye başladı. Bir akşam üniversite arkadaşımın E30'unun muayeneden kalmasına sebep olan ufak tefek işlerini halletmek için dükkanına geldim. Gelmişken ortamdan faydalanalım dedik.
11.06.2026 - 23:38
Arabanın vites kolu ilk aldığımda kırık ve yarımdı, onu orijinal çıkma bir vites kolu ile değiştirdim ancak hem burçlardaki boşluk hem de kolun anlamsız uzunluğu sebebiyle çok fazla sağa ve sola yatıyordu. Özellikle 1 ve geri vitese geçerken resmen orta konsolu yerinden sökecek kadar sola geliyordu vites kolu. Kısa vites kolu (short-shift) takarsam hem bu sorunun çözüleceği hem de geriye daha kolay geçeceğini okumuştum ve kol almıştım. İmkan varken hemen halledelim dedik ve değişimini yaptık. Vites aralıkları çok kısa oldu, orijinale göre alışması epey zor hatta benden başka aracı kullanabilen yok, çoğu kişi araba boşta mı kaçıncı viteste anlamıyorAma alıştıktan sonra epey rahat ettim, vites gereksiz yere sola sağa yatmıyor, geriye çok rahat geçiyor ve vites araları hemen tık tık bitiveriyor. Epey beğendiğim bir uygulama oldu, uzun ömürlüde olursa sorunsuz kullanırım, hatta büyük ihtimal tüm E30'larıma uygularım bunu. Yedek olarak 1 takım daha aldım depoda dursun.
14.06.2026 - 21:03
Aracı gündelik kullandığımı belirtmiştim, özellikle Eryaman-Keçiören arası çevre yolunda sürekli git gel yapıyor. Tam çevre yolundan çıkarken bir takırtı oldu sonra bir pırr sesi araç gitmiyor, hemen sağa müsait bir yere çektim. Eğilip baktımki diferansiyelin sağ tarafı düşmüş, sağ aks lalesi yerinden çıkmış araç yürümüyor. Nedir, nasıl olur derken bir kriko vurayım ne oluyor diye sürdüm arabalı krikoyu altına. Biraz yüklendikten sonra tak diye diferansiyel yerine oturdu. İndirdim tekrar 1-2 ileri geri yokladım sorun yok, o şekilde babamgilin evine geçtim. Akşam olunca kendi evime yolculuk vakti geldi, önümüzde var 30 km yol. İlk 5 km falan iyiydi sonra tak diye bir ses yine düştü, indik baktık manzara aynı. Hanım da yanımda, çektirsek mi gider miyim derken inadım tuttu. Vur krikoyu 3-4 km git, tekrar vur krikoyu, tekrar git derken 30 dklık yolu 1 saat civarında tamamladım, arabayı sağ salim garaja indirdim. Son manzara bu, lalenin dibinden kısmen yağda atmış giderken. Şükür eve geldik, bakarız bir çaresine dedik hiç uğraşmadan geceyi kapattık.
15.06.2026 - 20:30
İşten geldik, karnımızı doyurduk hanıma dedim nedir bunun karın ağrısı ben ineyim bakayım, kapıda başka araba yok lazım olur falan. Neyse vurduk krikoyu, koyduk sehpaları arka taşıyıcıya, girdik altına. Diferansiyeli bir yokladık, normalde 4 tane civata + 1 adet kulak var ama civatalar yok sadece kulak var. Haydaa, nerde bizim taşıyıcıya bağlanan civatalar. Sinan Çetin'in programında kapı açılmışta kimse gelmemiş gibi kalakaldım arabanın altında kucağımda diferansiyel ile. Neyse dedik buna şükür hemen ölçtüm biçtim civata ölçüleri boyları pulları, birde hemen kataloga girdim ordanda kontrol ettim orjinal civatalar ne olmalı. Evdeki stoklardan orjinal ölçülerde civataları temin edip indim tekrar aşağı. Biraz sağa, biraz sola diferansiyeli yerine getirip 4 civatasınıda güzelce pulla sıktım. Daha önce galiba burda da küçük civata ve pul kullanılmış, taşıyıcının sacından sıyrılıp çıkmış o pullar ve civatalar ki sacları hep zedelemiş. Neyse dedik biz olması gerektği gibi sıkalım sabitleyelim.
15.06.2026 - 23:01
Tabi bir önceki gün eser miktarda yağ attığını görmüştük, işimiz garanti olsun dedik yağıda değiştirelim eksik vs olmasın. İşten dönerken şanzuman için 3 litre, diferansiyel için 3 litre uygun yağları ve yağ tıpalarını açmak için uygun lokma uçları temin etmiştim. Güzelce tapaları telleyip üst ve alt tapayı açarak diferansiyel yağını boşalttım. Çok çok az eksiltmişti ama neredeyse hiç değişmemişti. Önce balata spreyi sonrada yarım litre yeni yağ ile dolandırarak diferansiyelin içini nispeten temizledim. Sonra alt tapayı toplayıp pompa ile üstten dolumu yaptım, taşınca güzelce tapasını taktım. Alt ve üst tapayı torklayarak günü tamamladık. Arabayı çıkartıp 2-3 km ufak bir tür attık ve çok güzeldi. Arabada bir vuruntu vardı, şaft takozundan olduğunu düşünüyordum ama bu civatalarıın boşluğundanmış, o vuruntuda gitti, keyifler yerine geldi.
17.06.2026 - 14:47
Başımıza mekanik bir aksaklık gelmese, farklı sorunlar elbetteki olmalı. Yoksa işimiz rast gitmezUfak tefek şahsi işlerim olduğu için Sincan kurumlarının etrafında dolanırken emniyet güçlerimiz durdurdu. Motordu, hava filtresiydi, coildi, yaydı, stoptu, spoilerdi, egzozdu derken Allah'tan arabadan anlayan bir amirleri vardı, hepsi orijinal bir tek jantlar değil dedi. Onlara kabul dedim bende, araca men verdiler, 7 gün tadilat süresi sırtımı sıvazlayıp gönderdiler. Dedik canınız sağolsun. Zaten bu jantlardan aldım alalı korkuyordum, korktuğum yerden vuruldum.
19.06.2026 - 18:49
BMW'de yedek parça olayı beni çok gerdiği için buldukça almadan duramıyorum. Şuanda çıkma yaklaşık 13-14 adet gösterge oldu elimde, uygun buldukça alıyorum. Bir ara hepsini elden geçirip 4-5 tane sağlam çıkartacağım. 1-2 tasarımda çalışmak istiyorum bakalım.
19.06.2026 - 23:49
Akşam üzeri bir yerlere uğradıktan sonra dönerken sol arkada bir tıkırtı hissettim. Garajda bakarım dedim, garaja girmeye yakın yalpa yapmaya başladı. Dayan bakalım dedim öylece garaja geldim durdum. Baktım dolandım anormal bir şey yok, diferansiyel mi acaba dedim. Diferansiyelden kriko vururken bir baktım sol teker tık etti boşa çıktı sallandı. Jant kapağını sökünce bir baktım, 1 bijon komple çıkmış kapağa düşmüş, 1 bijon çıkmış jantın üstünde, 1 bijon yarıdan kesilmiş, tek bijon gelmişiz eve kadar şükür. Vardır bir hayır dedik giriştik. Kesik bijon için epey bir uğraştım en son söktüm. Poryalara kılavuz saldım, 4 yeni bijon ile topladım sol arkayı ama epey şaşırdım. Bu aralar var bir bela üzerimizde ama buna da şükür diyoruz. Bu arada 4 orijinal jant arayışım devam ediyordu tabi, zaman dar men kaldırmaya gideceğiz daha
19.06.2026 - 09:02
Açıkcası araçta biraz egzoz gürültüsü var gibiydi, motor ufak ama sesliydi. Men sonrası trafik şubede sıkıntı yaşamamak için gidip egzozu elden geçirttim. Tüm borulara, kaynaklara bakıldı düzeltildi. Ortaya ilave bir universal tüp susturucu taktık. Sesi soluğu daha düzgün tok bir hal aldı. Gidişi ne iyi ne kötü etkilenmedi ama altına bakınca en azından eksiksiz oldu egzoz sistemi. Emniyet güçleri sorun yaşamak isteyeceğim son merci, hele de böyle bir araba ile hobimi icra etmeye çalışırken
21.06.2026 - 12:33
Haftasonu tekrar bir babamgilin o tarafa gidelim dedik, şaşmazı geçerken ufak bir çukura düştük çıktık baktım çekmeye başladı hemen sağa attım kendimi. Durduk ettik derken indim baktım sol ön teker sizlere ömür. Zaten lastikler çok kötüydü ama jant-lastik alacağım için girmemiştim. Pazar günü neresi açık vs sağı solu aradık bir yer bulduk göbekte, sen gelirdin ben gelirdim derken. Dedim zaten jantları sökeceğim yavaş yavaş gideyim. 2 km falan ağır usul lastik üstünde zarar vermeden geldim şükür. Çıkma vs baktık ama yok, dedik yapacak bir şey yok ön 2'ye sıfır lastik hayırlı olsun. Kaçınılmazsa zevk almayı bileceksin. Gerçekten her gün farklı bir macera ama pes etmiyoruzSadece çukurda ön kapaklarda düşmüş ona üzüldüm, eskilerin dişi kalmamıştı demek ki gevşeyip düşmüş, sağlık olsun. Yaklaşık 1 saatlik uğraş ile 2 lastiği janta zar zor tutturdular (ofset, taban uyuşmazlığı). Dedik durmak yok yola devam
21.06.2026 - 12:51
Hazır araba havadayken altına bir dolandım, egzoz lastikleri kötüydü. Onları yedek almıştım hemen değiştirdim lastikçideyken. Baya iyi oldu egzoz epey sallanıyor, arada kasaya vuruyordu taş gibi oldu.
23.06.2026 - 14:06
Gazoz kapağı mı olsun, bbs model mi olsun derken ilanlarda jant-lastik 14 inch CMS marka BBS model jant bulunca gidip alayım dedim. Zaten orijinal benzeri bir şey arıyordum, hoşuma da gitti jantların kozmetiği düzgündü. Hemen vurdum krikoyu yeni tabancam ile tak tak söktüm taktım değiştirdim topladım. Çok hoşuma gitti tam bir beyefendi oldu araba. Men'in son günü olduğu için hemen trafik şubenin yolunu tuttuk. X şube bu araba burada geçmez dedi, Y şube ben kaldıramam şurada yemişsin dedi, Z şube tamam gel bakalım dedi sağolsun.
23.06.2026 - 15:26
Egzozuydu, far stobuydu, coili yayıydı resmen ilmek ilmek arabayı inceledik. Tüm detaylar tamam dedikten sonra fotoğrafları çekildi men'i kaldırıldı. Şükür dedik rahatladık, tescilli bir şekilde yollara devam edebiliriz dedik
13.07.2026 - 22:56
Geçtiğimiz 3 haftalık süreçte taşınma ve tadilat işleri ile uğraştık. Bu sebeple arabaya sadece benzin koyduk ve gündelik bindik. Şükür hiçbir derdi tasası olmadı, bizi hiç üzmedi. Artık yeni yeri bu görseldeki açık otopark. Kapalı garaj devri maalesef bitti. Kendisini artık sokaklarda korumaya çalışacağız.
19.07.2026 - 14:14
İlk aldığımda epey sağır gidiyordu, düzenli bakımlar meyvesini verdi. Tabi ki yüksek hızlarda stabil ok gibi gitmiyor, sonuçta orijinal halindeki 98 beygirden ne kadar kaldı için meçhul ama yinede üzmüyor bizi her işimizi görüyor. Sadece 120-140 arası anormal bir vibrasyon var araçta. Yani belli bir frekans ile tüm titreşim göğüs kısmına vuruyor sanki taramalı yoldan geçiyor gibi onu çözemedim. Ama zaten o hızlarla da işimiz pek olmuyor genelde maks 100-120 arası seyahat ediyoruz.
28.07.2026 - 22:23
Yağmur, çamur derken epey kirlendi kendileri. Güzel bir yıkama ile görselimizi de keyifimizi de yerine getirdik. Neredeyse 2 aydır hiç yıkanmadı yoğunluktan dolayı. Tertemiz olup dinlenmeye çekildi.
16.09.2026 - 18:44
Geçtiğimiz 45-50 günün yarısında E30umuz istirahatteydi. Ufak tefek seyahatlerimiz olduğu için bu süreçte araba evin önündeydi. Kalan yarısında ise bir fiil aktif gündelik araç olarak kullanıldı. Hala da kullanılmaya devam ediyor. Evin tek aracı olarak kaldığı için dur durak bilmeden kullanıyoruzÇok şükür bir derdi tasası yok, sadece yağmurlarda vs tavanını korumam gerekiyor o zamanlar branda örtüyorum ıslanmasın vs diye. Komple kapatıp sabitleyebilirim ama böyle kullanmayı sevdiğim için açık duruyor
Araç bu 4-5 aylık süreçte aktif kullanıldığı için kilometresi düzenli olarak artıyor. Şuan 296.200 km'de. 27.11.2025'de ilk olarak km sayacını çalıştırmıştık ve 292.760 km'de idi. Yaklaşık 4 bin km yaptık son aylarda. Kafamda yapılacaklar listesi epey uzun, ancak maddiyatlar ve imkanlar bizi nereye götürür bilemiyorum. Şuan için arabaya maalesef hiç bütçe ayıramıyorum, yine de sorunsuz ve keyifle binmek çok güzel bir his.
BMW 3.16i E30 1990
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)