User Tag List

Sayfa 1/5 123 ... SonSon
83 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Pist Günlerinde Nasıl Süre Ölçülür - Resimli Anlatım

  1. #1
    Tech Moderator Schumi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Feb 2006
    Yaş
    40
    Şehir
    İstanbul / Avrupa
    Mesaj
    12.959
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Pist Günlerinde Nasıl Süre Ölçülür - Resimli Anlatım

    Önümüzdeki hafta sonunda İstanbul Park’ta yeni bir pist organizasyonu var. Hazır tarihte yaklaşmışken dilim döndüğünce elimden geldiğince size Android işletim sistemine sahip bir cep telefonu yada tablet ile nasıl tur zamanlarınızı alabileceğinizi ve diğer bazı ufak püf noktalarını anlatacağım.

    Öncelikle bize ne gerekiyor. Android işletim sistemine sahip bir Cep Telefonu yada Tablet PC gerekiyor. Dahili GPS modülü olması gerekli. Eğer dahili GPS içermeyen yada GPS modülü arızalı bir cihaz kullanıyorsak bluetooth üzerinden bağlanan GPS modüllerinide kullanabiliriz.

    Cihazımızın hazır ve internete bağlı olduğunu (sadece kurulum için internet gerekli) varsayıyorum. Kullanacağımız programın adı Trackmaster ve linki aşağıda.

    Trackmaster - Google Play Store

    Google Play Store üzerinde aLapRecorder HD gibi başka yazılımlarda bulabilirsiniz ama en verimlisi bu. Aslında aLap hem daha kolay hem bir iki güzel ekstra özelliği var ama yazılımcı artık programı geliştirmiyor ve güncel Android sürümlerinde program hatalar veriyor o yüzden bu programı kullanmıyorum. Ücretli bir yazılım ancak 30 gün içinde beğenmezseniz para iade garantisi var.

    Programı kurduktan sonra ilk olarak bizi Dashboard adlı ekran karşılıyor. Hızlı bir şekilde Profile ekranına geçiyoruz ve ismimiz yazıyoruz.


    Ardından Vehicles ekranına girip örnek araçları silip kullanacağınız aracı tanımlıyoruz. Araç ismi yanında hesaplamalara etkisi olmasa da kilo bilgisi girebilirsiniz. Aynı cihaz ile birden fazla araç üstünde kayıt alacaksanız karışıklık olmaması için her araca ayrı bir tanımlama yapmanızı tavsiye ederim. Tanımlama ardından sağ kenardaki çentiği işaretleyerek aracı yapılacak kayıt için seçin.


    Setups ekranında sürekli aracınızda geliştirmeler yapmayı planlıyorsanız kullanabileceğiniz bir kısım. Çok mühim değil ama farklı lastik, kamber, fren, süspansiyon ayarlarını girerek not alabileceğiniz bir kısım. İşin fazla uç noktası olduğu için sadece bir tane boş kayıt açın yada var olan varsayılan kayıdı kullanın.


    Settings kısmından ayarlar ekranına geçiyoruz ve Display alt menüsüne girerek Units Mode kısmını Metric Units olarak değiştiriyoruz. Böylece feet / mil gibi veriler yerine metre / kilometre gibi verileri kullanacağımızı tanımlıyoruz.



    Data Logging kısmında pist üstünde start noktası üstünden birden fazla geçeceğimiz yani tur atacağımız için Lapping On tanımlamasını yapıyoruz. Tırmanma yada ralli gibi yarışlarda başlangıç ve bitiş noktaları farklı olduğundan bu ayarın bu kondisyonlarda kullanım için kapalı olması gerekiyor. Diğer ayarlara ellemiyoruz ama aklınıza takılan olursa sorabilirsiniz.


    Audio & Video kısmında uyarları bize konuşarak (Speech) yada bip sesi (Beep) olarak vermesini seçebiliriz.
    Bu başlık altında Video kayıt özelliğinin (Video Record Mode) kapatılıp açılması mümkün. Hemen altında Select tuşu ile videonun nereye kaydedileceğini seçebiliriz.


    Bir altındaki seçeneklerde Video for Each Lap ile her atılan tur için bir video dosyasına bölünmesi yada Single Continuous Video ilede tek parça video dosyası arasında karar vermek mümkün.

    Video Quality ile basitçe yüksek (High) yada düşük (Low) kalite video ayarı var.

    Video özelliğini ilk kez kullanmaya kalktığımda programın kitlendiği ve bu yüzden tur zamanlarınıda alamadığını gördüğüm için video özelliğini tekrar hiç kullanmadım. Videoları GoPro ile çektiğim için bu riski tekrar almadım ancak denemek isteyenler bu ihtimali göz önünde bulundursun.

    Sharing kısmında her attığınız tur zamanı sonrası Twitter ve Facebook üzerinden bunu yayınlamanıza yarayan eğlenceli bir kısım mevcut. Burayı pas geçiyorum.


    MyTrackmaster.com kısmında bahsi geçen siteden Google hesabınıza yapacağınız senkronizasyon sonucunda tüm verilerinizi Internet’ten görebilecek ve paylaşabileceksiniz. Mutlaka açık olsun.


    Şimdi biraz daha dikkatli şekilde işin asıl kısmına yoğunlaşıyoruz. Nerde yarışacağız. Ana Ekrana (Dashboard) dönüyoruz. Split Markers kısmına giriyoruz. Orada bir örnek var. Daha sonra belki bakmak gerekebilir diye örneği şimdilik silmeyelim. New tuşuna basarak çıkan ekrana “Istanbul Park” gibi bir isim yazıyoruz. Ardından bize Google Maps üzerinden bulunduğumuz noktayı açıyor. Aşağıdaki menü çubuğu sağa ve sola hareket edebiliyor. Yani tüm seçenekler bir kerede ekrana çıkmıyor. Hemen Tracks tuşuna basıyoruz. Listeye İstanbul Park ve Körfez Pistini eklemiştim programcı ile konuşarak ancak nasıl olduysa Körfez Pisti kaybolmuş ve ikinci bir İstanbul Park oluşmuş.


    Listede lütfen 2inci sırada bulunan İstanbul Park pistini işaretleyelim. İkisi arasındaki fark Start Finish noktasının yeri. Doğru olan ikinci sıradaki.



    Pisti seçmemiz ile bize Google Maps tarafından sağlanan pistin kuş bakışı görüntüsü gelicek ve Start / Finish noktası 1 numara ile işaretlenecek. Hemen geri diyerek çıkabilir ve kaydetmeye başlayabilirsiniz. Aslında bu ekranda pisti sektörlere bölerek düzlük ve viraj performanslarınız ve her virajı ayrı ayrı ele alabilirsiniz ancak burada yapacağınız bir hata turunuz hiç ölçülmemesine sebep olabilir. Oysaki sadece tekbir Start / Finish vasıtası ile kayıt alabilir ve daha sonra bu kayıdı bilgisayar yada telefon üzerinden sektörlere bölebilirsiniz. Böylesi daha güvenli. Pisti tanımladıktan sonra sağdaki çentiği işaretlemeyi unutmuyoruz.


    Benim cihazımda pistin hangi Split'lere bölündüğünü merak eden varsa diye aşağı fotoğrafını koyuyorum.


    Gelelim cihazı nasıl monte edeceğimize. Cihazın GPS’ini açalım ve uydulara bağlanması çabuk olsun diye aracın dışında güneş görecek şekilde (bina içinde GPS çalışmaz GPS-A çalışır) bekleyelim. Daha sonra eğer aracınız ön camına mümkün olduğunca yakın bir şekilde konumlandıralım. Cep telefonu tutacakları bu işi kolaylıkla görebilecektir. Ancak eğer viraj ve frenaj sırasında oluşan G kuvvetini ve tutunma ve titreşim analizi yapmak istiyorsanız (evet bunu yapabileceğinizi söylememiştim. ) montajın sağlam bir cep telefonu tutucu ile yapılmasını tavsiye ederim. Ayrıca eğer video kayıt özelliğini kullanacaksanız cam vantuzu yada ne kullanacaksanız kamera kadrajında olmamasına dikkat edin. Güneş korumalı (atermik) ön cama sahip araçların montaj sonrasında uyduya halen daha bağlantıları olduğunu tekrar kontrol etmelerinde fayda var.

    Montaj örneği vermek gerekirse biz 106 GTI aracın içerisinde çizilmemesi için havluya sarılmış Samsung Galaxy S3 cep telefonunu yolu kapısı yan cepliği içerisine yerleştirdik ve GPS namına hiçbir sorun olmamıştı. 206 GTI’ın torpidosunun hemen üstünde güneş görecek şekilde atermik cam ile hafif bulutlu bir günde ilk bağlantı çoook uzun sürdü ancak gene sorun yaşanmadı.

    Ana ekrandaki (Dashboard) Logger kısmına giriyoruz. (Sonunda ) GPS açık değilse bize açmamız konusunda uyarı veriyor. Açıksa ancak uyduya bağlı değilse ünlem işareti ile bağlanamayı bekletiyor. Eğer bağlantı gerçeklemiş ise ekranda herhangi bir yere basıyoruz ve DPad denilen kontrol zamazingosu devreye giriyor. Bu ekranda kısaca bir sezon seçebilir yada New seçeneği ile yeni bir sezon başlatabiliriz. Her aldığınız 20dk lık seans için yeni sezon açmanızı tavsiye ederim. Daha önce çentik ile işaretlemediyseniz yada fikrinizi değiştirdiyseniz Araç (Vehicle), Setup ve Split Marker (Istanbul Park yada Körfez) seçebilir yada hiç ellemeden son seçili olanları kullanmak için Start etiketli büyük kırmızı tuşa basabilirsiniz. Bu işlemi pit alanında beklerken yapabilirsiniz. Ardından tek yapmanız gereken piste çıkıp gazlamak. Çıkış yaptığınız boş tur sırasında ulan bu çalışmıyor diye tırsabilirsiniz. Sakin olun. Start noktasından geçtiğiniz anda tur zamanı sayılmaya başlayacaktır.


    Ayrıca bütün hız bilgisi direk GPS üzerinden geldiği için 8’inci virajı 300 le döndüm 1inci viraja limitte girdim kadrana baktım 200 dü gibi geyiklerden kurtulabilecesiniz. Çünkü yanal yada dikey hızların hepsi doğru. Kadranda gördüğünüz hızdan düşük hızlar görürseniz endişe etmeyin kadranlar hep fazla gösterir (fabrikasyon lastik jant ölçüsü ile). Ayrıca tur zamanları transponder ile yapılan ölçümlere çok çok çok yakın sonuçlar verecektir. Arka arkaya aynı gün yada farklı günlerde stabil şekilde iyi bir tur attığınız düşünürseniz Intercity sitesinde isminizin geçmesi için transponder kiralayabilirsiniz. Onun dışında resmi süre endişeniz yoksa süre görmek için biçilmiş kaftan.

    Daha sonra Seasons kısmından yapmış olduğunuz kayıda tıklayarak yarışınızın simulasyonunu görebilir ve oynatabilirsiniz. Ayrıca aşağıdan Laps ile tur zamanlarını yada Splits ilede sektör durumlarınız inceleyebilirsiniz. Çok fazla özellik olduğu için yüzeysel geçiyorum ama analiz ile alakalı daha sonra bir yazı yazmayı planlıyorum.




    Aklınıza takılan diğer sorular için buradan bana sorabilir yada Trackmaster sitesini ziyaret edebilirsiniz.
    Trackmaster - Welcome

    Daha sonraki yazımda size bu program yada benzeri (iPhone için yazılımlarda var) programlardan elde ettiğiniz veriler ile GoPro yada kaynaklardan çektiğiniz videoları birleştirip aşağıdakine benzer bir videoyu nasıl hazırlayacağınızı dilim döndüğünce anlatmaya ça

    BORKED
    Magic Performance - GS GTI - İzmit Körfez Pisti - YouTube
    Schumi.Projects

    106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
    Never drive faster than your guardian angel can fly
    106 RC - 106 GTI with 2 liter engine

  2. #2
    Tech Moderator Schumi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Feb 2006
    Yaş
    40
    Şehir
    İstanbul / Avrupa
    Mesaj
    12.959
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Aklınıza takılabilecek soruların cevabı için burayı rezerve ediyorum. Eksikleri olduğunun farkındayım umarım çok eksik yoktur.
    Schumi.Projects

    106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
    Never drive faster than your guardian angel can fly
    106 RC - 106 GTI with 2 liter engine

  3. #3
    Day Walker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Oct 2008
    Yaş
    42
    Şehir
    TÜRKİYE
    Mesaj
    8.014
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Süper anladım ellerine sağlık

  4. #4
    Kahn23 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jan 2013
    Yaş
    39
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    9.067
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Milleti transponder alma derdinden kurtardın bi nevi
    Bence super bi uygulama. Eline saglık. Açıklama da ayrıca güzel yapılmış..

  5. #5
    Low-Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2005
    Yaş
    38
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    21.933
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Eline sağlık Şuayb, sayende tanıştım bu programla ve kullanıyorum baya başarılı.

    Daha önce kullandığımda teybin altında ki boşluğa koyuyordum orada gps çekme problemi olmuyordu, double din taktıktan sonra koyacak yer kalmadı bir çözüm bulucam artık.

  6. #6
    HUSNU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2008
    Yaş
    40
    Şehir
    İSTANBUL
    Mesaj
    2.212
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Süper paylaşım . Teşekkürler

  7. #7
    Cem.B - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Feb 2006
    Yaş
    41
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    7.092
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ayfon a yokmu hacı bırak tel maşa androidleri
    Team PAŞAOĞLU

  8. #8
    Tech Moderator Schumi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Feb 2006
    Yaş
    40
    Şehir
    İstanbul / Avrupa
    Mesaj
    12.959
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Fakiriz olm biz. Ne arar bizde iPhone. S3-S4 felan var ancak.

    https://itunes.apple.com/us/app/trac...490135959?mt=8

    Ama siz zenginler için yukarıdaki program var. Ama şahsen hiç kullanmadım. Ama sen kayıt al bu programla sanada video hazırlarız.
    Schumi.Projects

    106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
    Never drive faster than your guardian angel can fly
    106 RC - 106 GTI with 2 liter engine

  9. #9
    shkodra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2013
    Yaş
    61
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    1.576
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Arkadaşlar saat 9.00 dan beri cep'e indirmek için uğraşıyorum maalesef bir yere geliyorum sonrasını beceremiyorum. Saat 11.20 ben kan ter içindeyim..

    Cumartesi günü aynı turda olmadığım bir arkadaş süre tutabilmem için bana telefonu verebilirmi..

  10. #10
    Low-Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2005
    Yaş
    38
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    21.933
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Metin bey, android işletim sistemine sahip olması lazım telefonunuzun, malesef çalışmaz onda.

  11. #11
    Sinan Koc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2008
    Yaş
    37
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    141
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    1 ay önce iphone için trackapp diye bir program indirdim.Haftasonu deneyeceğim bakalım çalışacak mı ?

  12. #12
    azrail - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Aug 2006
    Yaş
    43
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    380
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Eline sağlık şuayb

  13. #13
    shkodra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2013
    Yaş
    61
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    1.576
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Low-Rider Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Metin bey, android işletim sistemine sahip olması lazım telefonunuzun, malesef çalışmaz onda.
    Haklıymışsın..
    Telefonum Nokia 500 araştırdım ( Symbian Anna OS ) işletim sistemine sahipmiş.

    Bende saniyeleri içimden sayarım, büyük bir ihtimalle 2.12 çıkar, inanıp inanmamak sizlere kalmış..

    Muştu nerdesin sesimi duyuyorsan buraya gel...

  14. #14
    sword - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2005
    Yaş
    48
    Şehir
    İstanbul Üsküdar
    Mesaj
    4.504
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    20 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yav bunu apk olarak dısardan yukledım ama acmıyor program playstore acılıyor orda kurulu gozukuyor oyun ama calısmadı

  15. #15
    Serhat Y. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Mar 2009
    Yaş
    44
    Şehir
    İstanbul / Şişli
    Mesaj
    2.843
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    güzel paylaşım elinize sağlık. pbox da var lap timer özelliği fakat çok kurcalama fırsatım olmadı muhtemelen uğraşmak lazım biraz. bilen birileri olsada aynı şekilde resimli bi anlatım yapabilse keşke
    TeamPASAOGLU

  16. #16

    Üyelik
    Feb 2007
    Yaş
    43
    Şehir
    Türkiye/Ankara
    Mesaj
    1.683
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Çok güzelmiş indirdim hemen teşekkürler
    Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

  17. #17
    noVankel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Apr 2012
    Yaş
    39
    Şehir
    türkiye/istanbul
    Mesaj
    98
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    iphone için olanda fena değil...teşekkürler..
    07 13b-msp
    04 4g63
    15 k9k 608

  18. #18
    TechTurkey ef186 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2005
    Yaş
    46
    Şehir
    İstanbul / Newjersey
    Mesaj
    11.631
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    143 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı shkodra Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Haklıymışsın..
    Telefonum Nokia 500 araştırdım ( Symbian Anna OS ) işletim sistemine sahipmiş.

    Bende saniyeleri içimden sayarım, büyük bir ihtimalle 2.12 çıkar, inanıp inanmamak sizlere kalmış..

    Muştu nerdesin sesimi duyuyorsan buraya gel...
    Bu yorumu gormusken bir uyarida buluniyim . Program guzel ve kullanisli bende dahil hepimiz keyifle kullaniriz bunu ancak bu yada benzeri bir programin datasi hicbirzaman resmi bir sure icermez kisisel deneyim icin faydalidir . Ayrica anlatim da harika valla eline saglik .
    Intercity Istanbul Park
    Caterham Türkiye
    OMP Türkiye
    Pist Günleri
    Intercity Endurance Cup
    Intercity Clio Cup
    Intercity Megane Cup
    Intercity Caterham Cup

  19. #19
    Low-Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2005
    Yaş
    38
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    21.933
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Alıntı sword Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yav bunu apk olarak dısardan yukledım ama acmıyor program playstore acılıyor orda kurulu gozukuyor oyun ama calısmadı
    Crack yemez o Program, paraya kiyin

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •