Proje Adı : || VW Jetta/Golf MK5 Otomatik Far Seviye Ayarı Sistemi
Yapılan Araç Marka / model / yıl : VW Jetta MK5.5 2010
Kullanılan Malzemeler:
Yükseklik Ayarı Kontrol Ünitesi (1T0 907 357)
Ön Seviye Sensörü ( 1K0 941 274 C)
Arka Seviye Sensörü (1K0 941 273 N)
Kablo tesisatı (Soketler,pinler dileyen olursa onların da parça kodlarını verebilirim ya da hazır kablo tesisatları satılmakta kufatec vs. )
Bol miktarda bez bant ve cırt kelepçe
Sistem için araç üzerinde bulunması gereken ekipmanlar:
Bosch Bixenon Farlar (1K6 941 039 A & 1K6 941 040 A )
Halojen fardan Bixenon fara geçiş için gerekli 10-12 Pin Çevirici Adaptör (Hazır olarak satın alınabilir kufatec vs )
Ön bilgi olarak, sonradan montaj yapılan oem xenon farlarda malesef içeriden manuel olarak yükselik ayarı çalışmaz. Bunun için aracın taşıyıcılarında sensörler bulunması gerekir ve araç yük durumuna göre sensörler vasıtasıyla far yüksekliğini otomatik olarak ayarlar.
Kontrol modülümüzün yeri torpido kısmında; sensörler ön ve arka taşıyıcıda yerleri hazır vidanalarak konumlarını alıyor. Kablolar arkaya sol kapı eşik kaplamalarının altından gidiyor. Ön kısma ise sol taraftan aracın merkezi elektrik kontrol ünitesinin arkasında yer alan bölmeden geçirerek akünün arkasından sağ ve sol far soketlerine kabloları ulaştırıyoruz. Aynı zamanda ön sensöre girecek soket de buradan geçip davlumbaz içinde abs kablolarının geçtiği yerden geçirilerek taşıyıcı kısmına bırakılıyor.
Arka sensörün montajı ile başlayacak olursak; arka koltuğun oturulan kısmını söküp sırtlıkları da yatırdıktan sonra sol arka taşıyıcıya monte edilecek sensör için gerekli kabloların bağlı olduğu soketi abs kablolarının geçtiği yerden geçiriyoruz.
Gelelim ön sensör montajına; bu sensör de sol ön taşıyıcıdaki yerine vidalanarak sabitleniyor ve kontrol modülünden gelen soketi yine ABS kablolarının geçtiği yerden geçirerek sensöre takıyoruz;
Sensörle iş bittikten sonra gelelim diğer kablo işlerine; öncelikle kontrol modülünden çıkan 4 adet pin ( 17 19 16 18) sol far soketinin 1 2 3 4 nolu pinlerine bağlanıyor aynı şekilde yine kontrol modülünden gelen 4 adet pin (15 22 21 20) sağ far soketinin 1 2 3 4 nolu pinlerine bağlanıyor. Ekstradan kısa farlar yandığında sistem çalışması için sağ far soketinin 6. pinine de kontrol modülününün 8. pininden gelen kabloyu bağlıyoruz.
Bu işlemlerden sonra gaz pedalının hemen üzerinde konumlu CAN Gateway ünitesinin 6. ve 16. pinlerine, far yükseklik kontrol modülünün 2. ve 3. pininden çıkan kabloları bağlıyoruz.
Kontrol modülünün 23. pininden çıkan kabloyu sigorta kutusunda 5. sigortaya bağlayarak 12v (+), 24. pininden çıkan kablo da şase (-) olarak tamamlandıktan sonra iş kodlamaya geliyor.Bu kodlamayı vagcom ile yapabiliriz.
Kodlama aşamaları;
Öncelikle 19. Kanal olan CAN Gateway ünitesine girip Installation List bölümünden 55-Xenon Range kısmını aktifleştiriyoruz.
Aktif olan Xenon Range artık ayrı kanal olarak görünmekte.
Ek olarak ; içeriden far yükseklik ayarını manuel olarak gerçekleştiren ve iç ışık parlaklığını ayarlayan düğme sadece iç ışıkların parlaklığını ayarlayan düğme ile değiştirilerek fabrikasyon xenon sistem tamamen araca entegre edilmiş oldu :)
Vallahi anlatım,açıklama,resim proje hepsi süper olmuş.Ellerinize sağlık
14-03-2013, 21:45
Ertug_T.
sağlam çalışma olmuş maşallah =) benim arabadaki orjinal sistemi bozuk zannettik halbuki sadece auto da ayarlama yapıyomuş sonradan şans eseri öğrendim.
14-03-2013, 21:56
Gokhan43
Teşekkürler :)
Alıntı:
romeo_er2 Nickli Üyeden Alıntı
sağlam çalışma olmuş maşallah =) benim arabadaki orjinal sistemi bozuk zannettik halbuki sadece auto da ayarlama yapıyomuş sonradan şans eseri öğrendim.
Kısa farlar yanıyor olması lazım :)
15-03-2013, 09:05
fangio
Gökhan eline sağlık, gayet keyifli ve açıklayıcı olmuş. Şimdi ilk bi-xenon muhabbetimizi hatırladım da nereden nereye dimi kardeş :) güzel günlerde kullan. :icon_tup:
15-03-2013, 09:12
Gokhan43
Alıntı:
fangio Nickli Üyeden Alıntı
Gökhan eline sağlık, gayet keyifli ve açıklayıcı olmuş. Şimdi ilk bi-xenon muhabbetimizi hatırladım da nereden nereye dimi kardeş :) güzel günlerde kullan. :icon_tup:
Tesekkur ederim abi aynen bir sene once far Allah far derken simdi far yikama da yukseklik ayari da bitti gitti :)
15-03-2013, 15:11
RIDVAN
Elinize Kolunuza Sağlık , Tüm Projelerinizi Takip Ediyorum Hepsine Takdir Ediyorum Gerçekten Sizi VW Fabrikasına Filan Almalılar :D
15-03-2013, 17:14
Kahraman castle
maşallah diyelimde nazar değmesin, emeye saygı
15-03-2013, 17:27
c20let
Çok güzel bi çalışma olmuş tebrikler.
15-03-2013, 17:54
harun
Maşallah.Uzun zamanını almıştır.
Bende kendi aracıma AHL uygulaması yapmıştım.Sadece yukarı aşağı far ayarını sensör üzerinden kendi otomatik yapıyor.AFL demişsin ? Farlar sağa sola dönüyor mu ? Bildiğim kadarıyla VW de bu sistem AFS diye geçiyor.
15-03-2013, 20:14
Gokhan43
Alıntı:
harun Nickli Üyeden Alıntı
Maşallah.Uzun zamanını almıştır.
Bende kendi aracıma AHL uygulaması yapmıştım.Sadece yukarı aşağı far ayarını sensör üzerinden kendi otomatik yapıyor.AFL demişsin ? Farlar sağa sola dönüyor mu ? Bildiğim kadarıyla VW de bu sistem AFS diye geçiyor.
Yok çok zamanımı almadı.
MK5 malesef sağa sola hareketi desteklemiyor, far olarak yani. AFL/AFS ikisi de geçerli. Asıl gerçek adı Auto Leveling neyse çok fazla takılmamak lazım bu kısımlara :)
15-03-2013, 20:35
sweap07
abicim gercekten 10 numara calısma olmus elinize olnuza sağlık aracınızda süper allah güle güle kullanmayıo nasip etsin
15-03-2013, 20:46
MaXiGörKy
Cok guzel bir paylasim olmus. Ayrica cokta aciklayici olmus, tebrik ederim.
16-03-2013, 11:16
harun
Alıntı:
Gokhan43 Nickli Üyeden Alıntı
Yok çok zamanımı almadı.
MK5 malesef sağa sola hareketi desteklemiyor, far olarak yani. AFL/AFS ikisi de geçerli. Asıl gerçek adı Auto Leveling neyse çok fazla takılmamak lazım bu kısımlara :)
İlk çalıştırmada farların yukarı aşağı demo yapılışını görünce kıskandım açıkçası.Bende o kadar uğraşmışken Hella biraz daha uğraşıp şu demo yapma olayını Astra da da yapsaydı çok güzel olurdu. :)
16-03-2013, 11:40
Sam
Çok güzel bi uygulama elinize sağlık :icon_tup:
16-03-2013, 19:21
Gokhan43
Teşekkürler herkese :)
Alıntı:
harun Nickli Üyeden Alıntı
İlk çalıştırmada farların yukarı aşağı demo yapılışını görünce kıskandım açıkçası.Bende o kadar uğraşmışken Hella biraz daha uğraşıp şu demo yapma olayını Astra da da yapsaydı çok güzel olurdu. :)
O da tuzu biberi işin tabi :) Olsaymış iyi olurmuş tabi ama yapacak birşey yok :o