-
Boost-RPM-Vites İlişkisi
arkadaşlar bazı araçların grafiklerini inceliyorum, 1-2-3. viteslerde peak görüp diğer viteslerde gördüğü max. boost hep ilk 3 vitesin altında kalırken bazı araçlarda kademeli olarak her viteste gördüğü max. boost artıyor...
bunun geçerli bir mantığı var mıdır ya da olması gereken nedir? benim gözlemlediğim kendi aracımda yeni beyinle her viteste gördüğü max. boost artıyor...
-
Bence 1. vitesten itibaren boost artması daha mantıklı hem sanzımanın kırılmaması acısından hemde aracın tutunması acısından ne kadar dogru bilmiyorum ama bana daha uygun geliyo
-
-
her viteste devir artis hizi farkli, bununla birlikte cikan egzoz gazinin artis hizi da farklilik gosteriyor. dusuk viteslerde artis hizi daha yuksek. basinc kontolu de manifold basincindan alinan feedbackle wastegaste in acilip kapanmaainin elektronik veya mekanik sekilde kontrol edilmesiyle yapiliyor. bu egzoz gazinin farkli viteslerde farkli davranmasi nedeniyle ve kontrol mekanizmalarinin gecikmeleri nwdeniyle peak lerde farklilik gozukur.
ust viteslerde ise yukun daha fazla olmasi nedeniyle silindirlere giren hava ve cikan egzoz gazi miktari artiyor, devirlenme hizi daha dusuk. devrin artis hizinin azalmasi nedeniyle subaplarin acilip kapanma hizlarinin artis miktari da azaldigi icin manifold basinci artiyor.
devrin artis hizi dedigim, devrin turevi:)
-
Alıntı:
ghibli06 Nickli Üyeden Alıntı
1. ve 2. resim tamam da 3. resimde neyi baz almış diyagram. 12000 14000 olan ne ?
-
bu kimi durumda basıncı kontrol eden elemanlar(ecu selenoid, wastegate) kimi durumlardada farklı viteslerde motorun farklı miktarlarda yüke binmesi, turbonun benzer devirlerde dönmesi ancak buna karşın motorun daha yavaş devirlenmesi yani turbonun ürettiği basıncı daha yavaş tüketmesiyle alakalı.... anlaşılan dilde açıklama yapmaya çalışacam....
-
benim eski aracım en kuvvetli boostu 4. viteste veriyordu, brake booster mantığı sanırım, araç yüke bindikçe boost artıyordu