Yapılan Araç Marka / model / yıl : 1999 Audi A3 1.8T
Kullanılan Malzemeler:
4 Adet kırmızı bobin, bizim kullandığımız 4.2 FSI'da kullanılan 077 905 115 T parça kodlu bobinler, ayrıca bakınız 06E 905 115 E
4 adet 1J0 973 724 parça kodlu 4 pinli soket
8 adet 000 979 133E parça kodlu servis tamir kablosu.
1 adet 06F 971 824 C parça kodlu kablo kanalı.
Elektrik kablosu, lehim makinesi, falçata, makaron v.s
Anlatıma başlamadan önce, katkılarından dolayı yavuz364 nickli Yavuz Selim Öngül'e çok teşekkürler :icon_tup:
Özet olarak, aracın kendi bobinleri 3 pinli ve bir adet ICM (Ignition Control Module) mevcut. Kırmızı bobinlere geçiş için, 3 pinli orjinal tesisatı 4 pinli yeni bobinlere uygun olarak çevirmek ve ICM'yi iptal etmek gerekiyor.
* ICM fotoğrafında E1 E2 E3 E4 olarak yazan çıkış pinlerini Pin 1 2 3 4 olarak, 11 12 G 13 14 yazan giriş pinlerini de Pin1 2 3 4 5 olarak düşünebilirsiniz.
Aracın 3 pinli bobin soketlerini sokete yakın yerden yan keskiyle keserek, ucu açık kalan kabloları yeni 4 pinli soketlere pinoutlarda yazan sıralamaya göre birleştirip, makaronla birleşim yerlerini kapatıyoruz. Bu esnada, yeni 4 pinli soketimizde Pin 2 ve Pin 4 şase olduğu için, bu iki kabloyu birleştirip 3 pinli soketteki Pin2'yle birleştirerek ortak şase kullanabilirsiniz.
ICM Modülüne gelecek olursak, modülü iptal edip soketler arası kablo bağlantısı yapmamız gerek. Giriş ve çıkış pinlerindeki Silindir 1 2 3 4 kablolarını birbirleriyle bağlamamız yeterli olacaktır. Her pin birleşimi için 3-4 cm kablonun ucunu sıyırdıktan sonra lehim yaparak, çekiçle ezdikten sonra soketlere girecek duruma getirerek bağlantıları yapabilirsiniz. Bizim kablolarımız 1 cm falan uzun kaldığı için soketleri tam kapatamamış olduk, arasını bantlayıp izole ettikten sonra yerine sabitleyebilirsiniz.
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler:icon_tup:
05-02-2014, 23:55
ukku
Süper konu, teşekkürler.
Eski arabamı görünce de içim bir hoş oldu hehehe. Model 98 değil, 99; onu düzeltelim :p
06-02-2014, 00:04
Gokhan43
Alıntı:
ukku Nickli Üyeden Alıntı
Süper konu, teşekkürler.
Eski arabamı görünce de içim bir hoş oldu hehehe. Model 98 değil, 99; onu düzeltelim :p
Sağol Utku, arabanın maşallahı var hâla garajında usul usul yatıyor :) GT28 kaşıntıları var bakalım kısmet diyelim.
Sırada Polo GTI'a var bu bobin işlemi, onu da çözdüm gibi :)
Model konusunu da düzelttim, kuzenim basmış 9 yerine 8'e :p
06-02-2014, 08:04
ukku
Alıntı:
Gokhan43 Nickli Üyeden Alıntı
Sağol Utku, arabanın maşallahı var hâla garajında usul usul yatıyor :) GT28 kaşıntıları var bakalım kısmet diyelim.
Sırada Polo GTI'a var bu bobin işlemi, onu da çözdüm gibi :)
Model konusunu da düzelttim, kuzenim basmış 9 yerine 8'e :p
Vallahi bravo, çalışmalar takdire şayan. :)
Polo'da henüz bobine ihtiyacım olmadı ama olursa takipteyim :)
06-02-2014, 08:37
yavuz364
Gökhan sölediğim kablo nun üzerine takmalık lastiklere gerek olmadı mı ? kablo koruyucu ile bobin arasında kablolar görünüyor ise
4a0906102 kodlu parçayı alın. sölemiştim galiba :)
06-02-2014, 08:50
s7158
Tebrik ederim.. Seviyorum böyle çalışmaları..
Elinize sağlık..
06-02-2014, 10:00
Gokhan43
Alıntı:
ukku Nickli Üyeden Alıntı
Vallahi bravo, çalışmalar takdire şayan. :)
Polo'da henüz bobine ihtiyacım olmadı ama olursa takipteyim :)
:icon_tup::icon_tup:
Alıntı:
yavuz364 Nickli Üyeden Alıntı
Gökhan sölediğim kablo nun üzerine takmalık lastiklere gerek olmadı mı ? kablo koruyucu ile bobin arasında kablolar görünüyor ise
4a0906102 kodlu parçayı alın. sölemiştim galiba :)
Kablo kanalı kullandığımız için, kablo kılıfına gerek kalmadı Yavuz :) Soket direk kablo kanalına geçmeli olduğu için kılıfın korumasını kanal yapıyor ve tüm kabloları içine alarak hem görüntü kirliliğini de engellemiş oluyor.:icon_tup:
Alıntı:
s7158 Nickli Üyeden Alıntı
Tebrik ederim.. Seviyorum böyle çalışmaları..
Elinize sağlık..
Teşekkürler.
06-02-2014, 12:39
Burak Kasim
Elinize saglik, guzel bir calisma olmus.
Bir tek sorum olucak, bobin adapterleride takmaniz lazim FSI bobinleri kullanmaniz icin, cunku 1.8T'lerden daha uzun FSI Coilleri.
Sizde adapter goremedim, bunu nasil onlediniz?
06-02-2014, 12:51
emregockan
helal diyorum
06-02-2014, 12:54
alperkirman
işte bu çok faydalı oldu
elinize sağlık gökhan :)
06-02-2014, 12:59
dark
elinize sağlık güzel çalışma :)
maliyet ne oldu peki birde ou öğrensek :)
06-02-2014, 13:20
kurtbil
Çok güzel çalışma, eline sağlık :)
06-02-2014, 13:37
Patisever
iyi seçim olmus kırmızı bobınler cok sağlıklı kendı arabamdada war ateşleme üst düzey
06-02-2014, 16:38
Gokhan43
Alıntı:
Burak Kasim Nickli Üyeden Alıntı
Elinize saglik, guzel bir calisma olmus.
Bir tek sorum olucak, bobin adapterleride takmaniz lazim FSI bobinleri kullanmaniz icin, cunku 1.8T'lerden daha uzun FSI Coilleri.
Sizde adapter goremedim, bunu nasil onlediniz?
Teşekkürler, dediğiniz gibi adaptörler lazım ki bobinler sallanmasın sabit dursun. Soketler ve kablo kanalını taktıktan sonra bobinler adeta mesnetlenerek sıkılaştı, açıkçası şu aşamada adaptör arayışına girmedik. :)
Hani sıfırdan servisten temin edilince total fiyat 700TL'leri buluyor.
Alıntı:
kurtbil Nickli Üyeden Alıntı
Çok güzel çalışma, eline sağlık :)
Teşekkürler. :)
Alıntı:
2JZ-GTE Nickli Üyeden Alıntı
iyi seçim olmus kırmızı bobınler cok sağlıklı kendı arabamdada war ateşleme üst düzey
Aynen, gaz tepkimesinde de iyileşme sezdik gayet güzel bobinler :)
06-02-2014, 18:48
Burak Kasim
Alıntı:
Teşekkürler, dediğiniz gibi adaptörler lazım ki bobinler sallanmasın sabit dursun. Soketler ve kablo kanalını taktıktan sonra bobinler adeta mesnetlenerek sıkılaştı, açıkçası şu aşamada adaptör arayışına girmedik. :)
Daha saglikli olucagi kanisindayim.
Onun disinda ICM Delete DIY guzel olmus, tekrar kolay gelsin.
06-02-2014, 18:52
Gokhan43
Alıntı:
Burak Kasim Nickli Üyeden Alıntı
Daha saglikli olucagi kanisindayim.
Onun disinda ICM Delete DIY guzel olmus, tekrar kolay gelsin.
Haklısın, tamamen sabitlemek en sağlıklısı ama hazırları pahalı, yaptıralım desek Eskişehir'de istediğini ne kadar yaptırabileceksin o yüzden soket ve kanalın bobinleri sabitlediği kadar sıkılığına el mahkum açıkçası :) Hoş elimle sağ sol itmeme rağmen çok az oynama yapıyor o kuvveti de serbest olarak yiyeceğini düşünmüyorum açıkçası o yüzden de adaptör işini askıya almak cazip geldi :)
06-02-2014, 19:18
yavuz364
sen bana o parçanın orjinalinin ölçülerini yada numunesini bul ben üreteyim ;)
Alıntı:
Haklısın, tamamen sabitlemek en sağlıklısı ama hazırları pahalı, yaptıralım desek Eskişehir'de istediğini ne kadar yaptırabileceksin o yüzden soket ve kanalın bobinleri sabitlediği kadar sıkılığına el mahkum açıkçası :) Hoş elimle sağ sol itmeme rağmen çok az oynama yapıyor o kuvveti de serbest olarak yiyeceğini düşünmüyorum açıkçası o yüzden de adaptör işini askıya almak cazip geldi :)
06-02-2014, 19:48
Gokhan43
Alıntı:
Valla numunesini bulmak çok zor Yavuz, custom bir şey yapılırsa anca öyle. Ya da en basitinden yüzük gibi birşey kesilip bobine geçirilerek, o boşluğu alacak şekilde sabitleyecek bir nevi jant göbeği bileziği gibi :D
07-02-2014, 09:50
zx-10rr
Alıntı:
bana bozuk bobin birde kulbitör kapağı,kırmızı bobinlerlerin takıldıktan sonraki alt yüzeyi ile külbitor kapağı yüzeyi arasındaki ölçüyü yollayabilecek varsa,teknik resimini,1 adet numune çalışması yaparım ve teknik resimini burada yayınlarım sıkıntı olmaz.isteyen teknik resimle heryere yaptırabilir.hatta lazerde alaminyumdan adetli olarak kestirebiliriz ortaklaşa(kalınlığı 10 mm geçmez ise)..maliyetide düşer..