selam
yavruyken sokakta bulduğum ve şu an 16. yaşını dolduran maltase terrier cinsi köpeğim var.
dün kontroller için veterinerime gittiğimde artık uyutulmasını ciddi bir şekilde düşünmem gerektiğini söyledi ve moralim sıfırın altına indi.
hemen ağır ağrılar çekip çekmediğini sordum. çok ağır ağrılar çekmediğini, ufak acıları bize yansıtmadığını, yaşam kalitesinin şu anda sıfır olduğunu söyledi.
köpeğimin şu anki kondisyonu ise, tek gözü görmemekte, tek gözü yüzde 10 görmekte. kulakları duymuyor. şeker hastalığı mevcut. 2 adet dişi kaldı ve yemek yerken zorlanıyor. çok fazla kilo kaybı var ve kasları artık yoka yakın olduğu için sadece tuvalet ihtiyacı için ayağa kalkıyor. artık maalesef 10-15 adımdan fazla atamadığı için dışarı çıkaramıyorum, evin balkonlu bir odasını komple boşalttım. ben evde yokken bu odada kalıyor, tuvalet ihtiyacını balkonda gideriyor ve tekrar yatıyor. ben eve gelince ise yatağıma alıyorum ve hareketsiz bir şekilde yatıyor. ayrıca kanser belirtileri olan karında şişlik ve yine karında bilye şeklinde yumrular mevcut. neyse,
genel kondisyonunun kötü olduğunun, bu yaşa kadar bile yaşamasının büyük şans olduğunun farkındayım. ama bu kararı vermek ciddi anlamda zorluyor beni.
dini ve vicdani açıdan ötanaziye karşı değilim. bu zamana kadar da acı çekmesindense uyutulmasını hep savunmuşumdur. ama kendi başıma gelince çok kararsız kaldım. tek amacım köpeğim için en doğrusunun hangisi olduğuna karar vermek.
siz olsanız bu durumda kararnız ne olurdu? daha önceden aynı teredüttü yaşamış insanlar varsa kıstaslarının ne olduğunu aktarabilirlerse çok sevinirim.