Sebze Ve Meyve Fiyatları Hakkında Bilgilendirme
Selamlar bi kaç gündür haberlerde çıkıyo millet isyan ediyo izliyoruz haliyle bu konuda siz lere bilgi vermek istedim kendi çapımda gereksiz görülürse konu silinebilir siyaset vs çok karıştırmadan bilgilendiricem sizleri . Burdan birisi bilgilense ve ailesine anlatsa yüzlerce kişiye ulaşmış olurum .
Dede mesleğimiz domates üreticiliği çevremde öyle, seramız var . Asıl işim bu her ne kadar okusam da temelimiz bu meslek .
Temelden başlıyorum anlatmaya 1 dönüm sera kurmak 25 bin lira minimum . Ki arazin varsa ve toprak çekiliyse bu arazide ben var olarak kabul edicem .
Bizim 8 dönüm var burdan yürüyelim . Buranın kurulması 200 bin lira . 5 yılda bir sera plastiği değişmek zorunda ve temel demirlerine bakım yapılması gerekmekte buda min 50 bin civarı yanı yıllık 10 bin e geliyo .
Sezon masrafına geçiyorum ekim için ve toprak taki tüm zararlı bitkiler için taban naylonu çekilmeli . Bu altına atılan toprak gübresi ile birlikte 3 bin lira . ( petrol fiyatları ortada )
Fide 8 dönüm seraya 14.000 adet fide gider tanesini 2 lira dan ( 1 lirayada var 3.8 lirayada ) hesaplayalım .
Fide masrafı 28 bin lira .
Kışın dışarısı 3 derecenin altına düştügü zaman don tehlikesi olur soba yakılmalıdır bu da min 30 gün . Günlük odun kömür ve elektrik masrafı 400 lira .
12.000 lira ısınma .
Ilaçlama zararlılara karşı mücadele ve gübreleme 8 dönüm serada sezonda 15 bin gibi maliyeti olur ( kanıtlarım isteyene )
İşcilik gene 8 dönüm arazi için konuşuyorum çünkü bu kadar yerimiz var yapılan net masrafı biliyorum . 8 ay sürer sezonda iş her ayı 20 günden hesaplayalım çünkü kapalı ve yağmurlu havada sera girilirse küf ve bi takım hastalıklar oluşur . 180 iş günü yapar . İşin yürümesi için yanında 3 kişiye ihtiyacın var .
50×3=150 180iş günü×150tl=27.000 lira .
Seranın sürülmesi hal e malını pikap ile çekilmesi için yaklaşık sezonda 3000 lira yakıt harcarsın .
Bir domatesin hasata gelmesi 3 ay sürer bu süre zarfında cepten yersin ve hâldeki komisyonculara borçlanırsın ki fide parası vs hepsi sen daha mal ı satmadan girer hesabına .
Sezonluk toplam masraf=10.000+3000+28.000+15.000+27.000+3000=86.00 0 tl
Şuan güncel domatesin hâl fiyatı 2.5 lira .
8 dönüm yerden sezonda 50 ton gibi alırsın . Ama bu fiyatlar sürekli oynar ocak şubat mart nisan gibi yüksektir yüksek dediğimde 2.5 lira . Diğer aylar 70 80 90 kuruş dolaylarında gezinir ve en çok tonaj bu aylarda mayıs sonu haziranda olur nadiren 4 5 lirayı görür oda en tonajın az olduğu havanın soguk olduğu aylarda olur .
Yani işin özü 8 dönüm araziden sezonda 100.000 liralık mal satarsın . Bu azda olabilir biraz çok ta sezona bağlı ama ortalaması hatta standartı bu kime sorarsanız sorun . İşciliği pistir 50 derece olur seranın içi kaşınırsın hele bide astım gibi hastalıkların varsa bittin . Ellerin plastik kasa kaldırmaktan yara bere olur güneşten yanarsı, hale mallar hep gece gider uykusuz kalırsın . Sezonluk 14 15 bin lira para için yıpranırsın . Komisyoncu 1000 liralık maldan 300 lira para keser yüzlerce müstasili olur günlük 30 bin lira ciro yaptıgı olur .
Kim mi kazanır komisyoncu kazanır kim mi kazanır tüccar ( aracı kazanır) hepsi adam olur 500 liralık arabalara binerler çiftcinin sırtından herkez adam olur bi çiftcı adam olmaz .
Haberlere de çıkıp domates 5 lira demesi kolaydır bi sor bakalım yetiştiren kaça satabiliyo bi sor araştır starbucksta 30 lira ya kahve icersin checkin yaparsın 2 kilo domatese 10 lira verirsin zoruna gider.
Evet kolayda değildir mutfak geçindirmek herkez starbucksa gitmiyo eyvallah ama biz burda 2 liraya satıp size orda 5 6 7 8 lira ya geçiren aracılardır çiftcinin yarı masrafını yapmadan iki katı para kazanır . İsyan edilecekse bunlara edilmeli bunlara önlém alınmalı ama 1 haftadır çiftçinin satış fiyatı düşürüldü ve düşürülmeye devam ediliyo . Kazanan çiftci varmı var arazisi çok olan lar var 30 40 dönüm ki bunlarda genelde şirket sahibi komisyoncu gibi kişiler herşeyi gider gösterip düşerler .
Biliyorum her iş b.k a sarıyo günümüzde birazcık bilgi vermek birazda içimi dökmek istedim .
Köylü milletin efendisidir hatta efendisiydi taki 2004 2005 yıllarına kadar ayakta duruyosa o yıllarda kazandıkları sayesinde duruyolar .
Şuanda köylü efendisi değil milletin enayisinden başka bişey değil .
Saygılarımla herkeze hayırlı işler bol kazançlar