frankeştayn eclipse turbo projesi.
Sonunda uzunca süren bir sürenin ardından biraz olsun şekillendi kafamda proje. Sayısız defa sizlere sorular sordum ne yapcam ne etcem dedim. Kafa superchargerdan ,atmosferiğe turbodan bilmem neye kadar gitti geldi.Biliyorsunuz elimde Atmosferik 4g63 bloklu bir 91 model eclipse var ve ben onnu turbolamaya karar verdim. Fabrika çıkışından turbolu bir çok dengi olduğu için parça toparlamak çok zor olmayacak ancak en çok bu aşamada sizlerin yardımlarına ihtiyacım var kafamda bir kaç soru var, işlere başladğımda her şey net olsun istiyorum kafamda. İşte aşağı yukarı (henüz daha oluşum aşamasının başında) listem ve sorulcak sorularım.
Frankeştayn 4g63 denemesi olacak bu . Amerikada bir çok kez yapılmış bu proje ama sanırım Türkiye'de ilk ben deneyeceğim (emin değilim daha önce denemiş birileri varsa deneyimleri benim için çok önemli) evo internalleri 2g internalleri ve 1 g internal ve bloğu bir arada kullanılacak. Amerikada bu düzene fakir adam yarış motoru diyorlar. Ee nede olsa ewonun stock'u bizim forgedimiz canım :)
-----(turbo listesi)----
-Turbo (1.8turbo passattan çıkma) -Nakit verilmeden alınmıştır.
-İntercooler -Nakit verilmeden alınmıştır.
-yağlama boruları -Nakit verilmeden alınmıştır.
-intercooler boruları ,kelepçeleri , silikonlar (olmazsa olmazlar)
-Turbo manifoldu (eVo3 oem manifoldu sıfırı 180 dolar + yol masrafı) (önce türkiyeden çıkma bakılacak)
- yağ sıcaklık saati (yağ basınç saati var orjinalde)
- Turbo timer
- boost control (varmı ihtiyacım bilmiyorum ???) ----
- Ecu ms - Tüm gerekli detayları ile birlikte- 1350 tl (dragstar baz alınmıştır. :) )
- Vuruntu sensörü. - 60 dolar artı 20 dolar kargo ücreti.
-downpipe ımı unutmuşum sanki burda ben
- orjinalde u bakır çubuk şeklinde olan yağ soğutucu sistemi geliştirmek istiyorum daha önceki topiclerde ihtiyacım olacağı belirtilmişti.
- enjektörler 450 cclik yada 550cllik turbo eclipse oem enjektörlerini kullanacam.
- benzin pompası ve regulator unutulmadı onlarda alınacak tabiki.
--- İnternal listesi-----
-piston (segmanları ile birlikte oem evo9 piston kullanacam)
-piston kolları -Stock kolarımla devam edecem
-yataklar (bu konuda hiç bir bilgim yok ciddi yardıma ihtiyacım var ne kullanmam gerektiği konusunda)
-Yağ pompası (stock turbo 4g63 yağ pompası alacam sıfır olarak,mitsubishi yetkili servisinden)
-krank - Stock Krankımla devam edecem.
-Piston ve kolların yağ tarafından soğutumunu artırıp, sağlamlığını desteklemek amacıyla yağ jetleri eklenecek blok'a (oil squirtes , tanesi 9 dolar civarında amerikada motora oturtulması ise son derece kolay. çünkü turbo modellerde orjinalinde geliyor ve yerleri hazır.)
- İyi de hiç biriniz söylemiyorsunuz contayı unuttun diye. (şimdi ona bakıyorum)
-----Süspansiyon organları-------
-Megan Racing ön kule gergisi
-Megan Racing arka kule gergisi
-Megan Racing Lowerin Sprints (takım)
-Koni Sports shocks (ön ve arka)
-Energy Suspension sub-frame bushing set
-Prothone Motor kulak seti (çok öle ahım şahım değiller değiştirebilirim fikrimi)
*** Bu bölüm 652 dolar artı en az kendisi kadar kargo parası :) (eğer ülke içinden alabileceğimi düşündüğünüz bir yer varsa bu listeyi lütfen ulaşım bilgilerini bana özel mesajla yollayın)
--- aktarmada ve frenlemede yapılacak değişiklikler----
Henüz burayı tamamlamadım yakındda ekleyecem.
Sorular :
1. Listede hoşunuza gitmeyen faktörleri belirtip, değişiklikler önerirseniz benim için çok iyi olur. Yüzde yüz sözünüzü dinlerim diyemem ama görüşleriniz dikkate alınacaktır.
2. Başka bir topicde balancerları iptal etmemi söylemiştiniz bana. Ne gibi bir getirisi olacaktır bu işlemin benim için?
3.Yukarıdada belirttim özel yataklara ihtiyacım olacağını biliyorum ama nedir hangi firmadır hiç bir bilgim yok yardımlarınızı bekliyorum.
4. Unuttuğum bir çok şey var eminim. Lütfen eklemeler yapın.
5. Evo pistonlarını kullanmak için özel piston pimlerine ihtiyacım olacak (pistonla kol arasında) bunları Türkiyede kim imal edebilir (muhtemlen torna işi olacak) ne tür bir mazeme kullanılması gerekir bilen varmı?
6. Bana evo9 oem pistonlarının Türkiye satış fiyatını belirtebilirmisiniz fiyat listeme eklemek istiyorum.
Başlangıç tarihim çok uzak değil , parçaları toplamaya başladım bile ama bitirmek için acele etmeyeceğimden emin olabilirsiniz. Amacım minumun paraları kullanarak maksimun ömürlü (250 beygir civarında) bir motora kavuşmak. Elbetteki ekmek köfte denklemini biliyorum ama en ortasını bulmak için elimden gelen gayreti gösterecem.
Herşey için şimdiden çok teşekkür ederim.