Merhaba arkadaşlar,ben Bulgaristan'dan araba almayı düşünüyorum.Çevremde gördükçe iştahım çok kabarıyor.Çifte vatandaşım.Bu konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi ? 6 ayda bir giriş çıkış , diğer işlemler vs..
Printable View
Merhaba arkadaşlar,ben Bulgaristan'dan araba almayı düşünüyorum.Çevremde gördükçe iştahım çok kabarıyor.Çifte vatandaşım.Bu konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi ? 6 ayda bir giriş çıkış , diğer işlemler vs..
Forumda periyodik olarak açılan konulardan biri, bir kaç gündür eli kulagında diyordum :D
Arama yaparsanız, çok yazıldı çizild, detaylı bilgi tecrübe vs hepsi var forumda.
@63owen63 bilgilendirdiğin için sağol.
Bi ara 2 yıl a cıkacak olayı vardı o gerçekleştimi :)
Yok gerçekleşmedi :) Bende bekledim ama olmadı
6 ay araçla TR'de durduktan sonra 6 ay bulgaristanda durması lazım aracın. Fakat sahibininde orda durması gerekiyo mu bilmiyorum,
Yada 6 ay mesela 1.araçla dur burda git sat annenin üstüne 1 araba al annen getirsin sonra baban felan o şekilde birkaç kurnazlıkla yapılabilir sanki :)
Irak vatandaşıyım ırakta skyline r34 :) niyetim var araba kuzu kuzu yatiyor gerci bi r33 var 7500 dolar son diyor :) ailede 4 kişi iraklı plaka degiştirmek kolay :)
işin kurnazlıgı var aslında ugraşmak istemiyorum birazda gir cıkar işlemler 2 hafta nı alıor gerci aslında deger diye düşünüorum bu gidişle öyle yapcam :D
yurt dışından araba ile gelirken ordan aldığım ız jantı taksak gümrükte takılırmıyız acaba ?
güzel fikir :)
bizim bir ara pug504ümüz vardı. beliçika plakalı. Uğraştırıyor insanı. gir çık filan.
arkadaşlar konuyu hortlatıyorum ama şimdi ben çifte vatandaşım bulgaristandan bir araç alıp türkiyeye sokup işime yarayan parçaları söküp bunun yerine uyduruk parçalar taksam bir sorun olur mu ? motorda oynama yapılamayacıgını duymustum ama mesela deri koltuk ekran çelik jantı vb şeyleri söküp boş bi şekilde aracı bulgaristana soksam bir sorun olur mu?
aynen bi sıkıntı yok. dolu bmwyi al gel. tofaş koltuğu uydur git ;) parça eksikliği belirgin şekilde olmadıkça sorun yok..
Kapı döşemesiz olursanız mesela sıkıntı çıkabilir :D memurun gözüne bağlı :d
Yazın yazın başka :)
bi arabayı 1 sene içinde 180 gun ulkede tutablrsın giriş çıkış yapamassın anca 2 araç alırsın 2 kişi üstüne açıp birini götürüp dierini sokarsın açık ve net özeti bu :)
yapılabilir tabi, adamlar bütün parçaların listesini tutmuyor sonuçta.
deri sök kumaş koltuk tak, çelik jantı sök sac janta kapak tak bakmazlar ona.
Almanya'da pahalı olduğu için Türkiye'de koltukları deri kaplatan çok insan var.
türk vatandaşlıgından cıkarsan mavi plakalı(misafir) araç getirebilirsin, giriş cıkış yapmana da gerek yok :)
böyle illegal işlere çok aklım gidiyor.. kahretsin :D
ya açıkcası kendi aracıma takmaktan çok ticaretini yapmayı düşünüyorum. bir sorum daha olacak ayda 3-4 ayrı araç soksam sıkıntı olur mu
Kurtların aklına kuzu girmeye başladı sanki :D
Bende bir ara tır ile parça parça cross motor sokacaktım yazlıkta toprağa vurmaya :D :D Mezun olduktan sonra yapabilirim :D
En temizi 2 araç, 6 ay birini kullanıp gidip diğerini alıp dönüceksin.
Zaten ucuz. . .
o kadar kolay mı?
:) vallah okudukça gülüyorum burası illegal parça ticareti nasıl yapılır öğrenilecek bir site değil gümrük ile alakalı her durum bir diğerinden farklıdır çünkü kanuna göre değil kişilere göre işler eğer araç getirmek istiyorsan ve başın ağriamasın istiyorsan Sultanahmete gider vatandaşlık çıkış talebinde bulunursun eğer onaylanırsa 2 ay gibi bir süre sonunda tek vatandaş + mavi kart sahibi olursun, mavi kart nedir Türkiyede çalışma ssk bagkur oturma mal edinme satma vs tüm hakların saklı kaldığını ifade eder normal bir TC vatandasından tek farkın askere gidemezsin kamu personeli olamazsın, bu durumda yurt dısından araba getirip teminat bedelini yatırıp ma plaka arac sahibi olabilirisn, Teminat ise biraz yukludur (t.t.o.k.) ornek vermek gerekirse 3500cc üstü 2012 model bir araç için 250.000 TL dir
http://www.turing.org.tr/tr/teminat.pdf
kanunlar düzenli olarak değiştiği için resmi kurumdan bilgi almadan hareket etmenizi tavsiye etmem
65.000 leva ya almıştı türk parasıyla 78.000 liraya denk geliyo şaka gibi
2 yıl olayı cıksada rahatlasak :D
bulgaristanda 1 yıl içinde 6 ay gün toplaman lazım.misal gittin 1 hafta kaldın döndün.sonra tekrar gittin 2 ay kaldın döndün.bu şekilde 6 ay günün olması gerekiyo pasaportunda.normal şartlarda tabi o.herşey gümrükcüye bağlı.benim yeğen geçen yaz ilk defa çıktı bg ye herşeye göze alarak aldı bi araba geldi kapıya gümrükçü sorun çıkarmış 3 gün durdu çünkü.yaşlı bi teyze varmış gümrükçünün yanında yolda kalmış edirneye gitmesi gerekiyormuş.demişler teyzeyi ewine götürüp bizi ararsan sana gün veririz.yeğende kabul etmiş tabi almış teyzeyi ewine kadar bırakmış.6ay tr'de kalma süresi wermişler arabaya :)
hmm anladım.
abim o şekilde almıştı çünkü ondan öle dedim :) doğrudur dediginiz
en son 1 ay önce her iki sınır memurlarına da sordum ve net cevap şudur arkadaşlar. bg de 6 ay doldurmadan araç alıp tr ye giremiyorsun. 2 araç alıp gideyim geleyim hikaye. orda oturan birinin adına araç alıp vekaletle gireyim hikaye. bende çok hevesliyim bende çok araştırdım ama sonuç kötü maalesef. bg de şirket kurmuş veya bazı diğer işler ile uğraşan kişilere istisnalar tanınmış ama normal bir vatandaş için kurallar yukarda dediğim gibi net. ne zaman ki tr de bg plakalı araçların sayısı arttı ve sürekli göze çarpmaya başladı bilin ki bu işin yolu bulundu.
hatta söyle bir örnek vereyim ki size işin ciddityetini göstermiş olayım.
ailem bg de yaşıyor ben tr de. babam ciddi bir rahatsızlık geçirdi ve araç kullanacak durumda değil. ben babamın sürekli bg den tr ye gidip geldiği aracı kullanarak babamı tr ye getirmek istedim ve şununla karşılaştım.
bg de tr ehliyeti ile araç kullanamıyorsun net. sınırdan 350 küsür tl yatırıp 1 yıllık uluslar arası ehliyet alman gerekiyor. diyelim ehliyeti aldık bg de kullandım tr sınırına geldim burda aracın işlemlerini babam yaptı ve tr trafiğinde girdik. o zaman da benim bg plakalı aracı kesinlikle kullanma hakkım yok net. peki bu durumda ne yapacağım diye gümrük memuruna sordum adam cevap veremedi. baban yanında olsun hastahane raporları yanında olsun belki trafik polisi anlayış gösterir dedi. ama cezasının ağır ve bunu riske alınmaması gerektiğini söyledi hatrılattı.
Herşey açıklığa kavuştu
şuan bg kayıtlı bir aracın vergisini kaydını çekini çükünü ödesek hiç bi şekilde tr plakaya çevirme şansımız yok mudur?
mesela araç bedeli 20bin leva, ben araç bedeli + %100 araç bedeli kadar daha vergi ödemeye razıyım