Tum dunya ulkelerinde yaygin bir sistem olmasina karsin, bizim ulkemizde neden talep gormuyor? prosedurselmi yoksa teknik birtakim engellerimi mevcut? ankara halk otobusleri 12 yildir kullaniyor olarak biliyorum
Printable View
Tum dunya ulkelerinde yaygin bir sistem olmasina karsin, bizim ulkemizde neden talep gormuyor? prosedurselmi yoksa teknik birtakim engellerimi mevcut? ankara halk otobusleri 12 yildir kullaniyor olarak biliyorum
araca doğalgaz bağlama :)
Performans kaybı ve lpgye göre çok daha büyük tankların bulundurulması gerekiyor. Asıl 2 neden bu sanırım
-CNG ile denk menzile ulaşmak için LPG tanklarının yaklaşık 3 katı hacminde veya 3-4 adet tank kullanman gerekir. Bu da çok fazla yer ihtiyacı demektir.
-CNG tankları çok daha kalındır. Bu da ilave ağırlık ve yüksek maliyet demektir.
-CNG, LPG gibi tak çalıştır değildir. Ateşleme avansına ve haritaya müdahale ister. Bunun için de remap gerekir.
-Dolum istasyonu yok.
-Dolum yüksek basınç sebebiyle uzun sürer.
vs...
araç ne o önemli bagaj açısından
Bizim ulkemizde denek olarak 2 aracda var, hersey yolunda gidiyor ama dolum noktalari en buyuk sikintiymis, cok samimi aile dostumuz bu isin icinde oradan biliyorum bu kadarini :)
ankarada 3-4 tane cng istasyonu var ve dolasıyıla kullananlarda neden çogalmadı bilemiycem . Tek dikkatimi çeken şey tankın dolum ağzı motorun içindeydi nedense
Şu anda Ankara'da 5, Kayseri'de 2, İzmit'te 1 doğal gaz dolum istasyonu bulunuyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile geçtiğimiz yıl Otobüsler için doğal gaz istasyonu kurulum projesini gerçekleştiren Akfel Grup, doğal gazla çalışan otobüslerin kullanımın yaygınlaşmasını ve buna paralel olarak da doğal gaz dolum istasyonlarının sayılarını arttırmayı hedefliyor.
Akfel Grup içinde İzmit'teki projeyi yürüten Gastrans Koordinatörü Bilal Şaki AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında yayınlanan ''ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik'' ile doğal gazlı araçlara öncelik verilmesine vurgu yapıldığını, bununla beraber büyük şehirlerde, bu konuda bir arayış başladığını belirtti.
İlk uygulamayı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığını, 5 ayrı noktada otobüslerin doğal gaz dolumu için tesis kurduğunu anımsatan Şaki, doğal gazlı uygulamalarda ikinci olarak Kayseri'de 2 adet istasyon açıldığını belirtti.
Akabinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzgaz'ın 2007 yılında birlikte bir ihale açtığını ve o ihale kapsamında İzmit'te otobüsler için doğal gaz dolum istasyonunu kurduklarını ifade eden Şaki, ''İlk uygulamamızı biz İzmit'te yaptık. 2010 içinde 1-2 uygulamamız daha olabilir'' dedi.
Şaki, şu anda bu konuda özellikle büyükşehir belediyelerinden kendilerine talepler geldiğini belirterek, ''Ulaşımdaki maliyetleri düşürmek adına doğal gazlı araçlar ciddi avantajlar sunuyor. Doğal gazlı araçlarla yüzde 30'ların üzerinde bir yakıt tasarrufu sağlandığı belirtilmekte'' dedi.
''BUSWORLD'' fuarında katılımcı olarak yer aldıklarını belirten Şaki, fuarda bazı otobüs firmalarının doğal gazlı modellerini sergilemelerini beklediklerini kaydetti.
-''EN BÜYÜK SIKINTI YÜKSEK ÖTV''-
Türkiye'de hemen hemen bütün illerde doğal gaz olduğunu söyleyen Şaki, ''Türkiye olarak hem otomobillerde hem otobüslerde doğal gaz kullanımı konusunda uygun pozisyonda olduğumuza inanıyorum'' dedi.
Burada en büyük sıkıntının yüksek ÖTV olduğuna, oto doğal gaz satış fiyatının yüzde 65'ini vergilerin oluşturduğuna işaret eden Şaki, AB ülkelerinde özellikle çevreye duyarlı otomobil ve otobüslerde aracı satın alırken de kullanırken de ciddi teşvikler söz konusu olduğunu, yetkililerden çevreye duyarlı temiz tüketimi olan araçların önünü açıcı politikalar beklediklerini vurguladı.
Bilal Şaki, ''İstanbul'da daha önce Avrupa yakasında 2, Anadolu yakasında bir adet otomobillere hizmet vermek amacıyla tesisler kuruldu. Fakat bu tesislerin kurulumundan hemen sonra ÖTV'de ciddi artış olması sebebiyle yatırımlar uzun ömürlü olmadı. Ama şu anda hem LPG hem akaryakıt fiyatlarının yükselmesinden dolayı, doğal gazlı araçların önünün açılabileceğini düşünmekteyiz'' dedi.
-''AKARYAKIT İSTASYONLARINA DOĞAL GAZ POMPASI KONULMASI MÜMKÜN''-
İgdaş ile örnek uygulama yaptıklarına da işaret eden Şaki, 1-4 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Gas Turkey fuarındaki stantlarında fabrika çıkışlı doğal gazla çalışan araç sergileyeceklerini, aracın doğal gazla 570 kilometre yol alabildiğini, ayrıca benzin deposundaki yakıtla da 130 kilometre daha yol gidebildiğini söyledi.
Bilal Şaki, ''Türkiye'de doğal gazlı araçlarla ilgili teşvik edici bir adım olsun diye öyle bir çalışma yapıldı. Burada aracın doğal gaz dolumu için gerekli ekipmanları Akfel Mühendislik olarak biz sağlıyoruz'' diye konuştu.
İstanbul'da arsa sıkıntısı nedeniyle, doğal gaz dolum istasyonu kurabilecekleri münferit yer olmadığını, yeni bir akaryakıt istasyonu kurma şansı dahi bulunmadığını ifade eden Şaki, ''Mevcutlarla idare etmeniz gerekiyor. Yurt dışında bu tesisler genelde akaryakıt istasyonlarının içinde yer alıyor. Bir tane pompa da doğal gaz için konuyor. Bizde de mümkün'' dedi.
Şaki, AB ülkelerinin 2020 yılına kadar doğal gazlı araç kullanımını yüzde 20'lerin üzerine çıkarmayı hedeflediğini de vurguladı.
Çöpten elde edilen gazın araçlarda kullanımıyla ilgili çalışmaları bulunduğunu da söyleyen Şaki, istekli olan yatırımcıya bu konuda yardımcı olabileceklerini belirtti.
kaynak : http://www.ekotrent.com/haber/201003...si-artiyor.php
Abi bir bak konuya istersen Yiğit benzer bi başlık açmıştı belki işine yarayacak bilgiler vardır.
http://www.techturkey.com/forum/sohb...g-pompasi.html
Daha önce istanbulda 3 tane istasyon vardı hatta taksicilerde kullanıyordu, fiyat çok çok ucuzdu ancak sonradan, Petrol firmaları mı artık kimse, dava flan açmışlar, bi ara araştırmıştım ama şuan hatırlamıyorum... Sonuç olarak istanbulda ki 3 istasyon da kapalı şuanda..
Hatta ben aracıma bağlamak için kit bile aldım :) duruyor..
Evden dolum için gerekli tesisatı da, inşallah para bulursam yapmayı düşünüyorum..
ilk defa duydum bunu konuyu takipteyim
ciddi anlamda bu sisteme gecmek istiyorum. 12 yildir kullanan otobus olduna gore remap kusmi cokta prof degildir sanmiyorum.
arkadaslar yurt disinda evden dolum yapan aparatlar 2000-5000 dolar arasi. yalniz evvsistemi basinci dusuk oldugundan dolum saatler suruyor ha bide amcalar evleri mustakil garajli dusunmus bizde apartman dairesiyiz.
beyler konu hakkinda zir cahilbdegilim, konu hakkinda ihtisas sahibi varsacdie actim :)
Evden dolum yaptığınız takdirde 1/10 oranında tasarruf yapıyorsunuz.. İstasyondan alırsanız 1/5 lere çıkıyor bu tasarruf ortalama olarak..
Bu sistem için gerekli olan bütün elemanlar bulunabiliyor hatta elimde de var :)
Ayrıca konuyla ilgili Proje çalışmam da vardı.. Halen de konu hakkında çalışmalar devam ediyo.. Yıldız teknik motor laboratuarında da birkaç yıldır testleri yapılıyo..
Şuana kadar CNG nin yayılmamasına karşı en mantıklı iddia çok iyi bi beyin olmamasıydı :D ama inandırıcı değil tabii ki..
Kocaeli- kayseri- eskişehir ... birçok şehirde CNG li otobüsler uzun süredir kullanılıyo, sadece türkiyede üretimi kısa süre önce başladı
Performans düşüklüğü söz konusu değil, ayarı düzgün yapılırsa performans artışı bile olur.. Ayrıca emisyon "0"
Sadece arabanızda yakıt deponuzun 2 katına yakın bi alana tüp koymanız gerekiyor.. Eğer kısa mesafeli kullanım yapıyorsanız o da sorun değil, yada daha çok istasyon kurulursa..
250barı ancak kademeli kompresor ile elde edebilirsiniz..
Kademeli kompresörü de dalış tüpü dolum için kullananlar var, birde uçakların kuyruk motorunda kullanılıyor, uçak hurdalığından bulabilirsiniz :)
Fiyat olarak sıfır istersniz 5000tl den ucuza bulmanız mümkün değil..
Çıkma olarak da 2000tl civarına pompalar var...
Evler için hızlı olanlar da var :) ama fiyatlar aynı oranda artıyor tabii..
Genelde 8 saatlikler var yurtdışında 2000 dolar civarlarındaydı en son...
Ama 1.5saatte doldurulanları da var..
ankarada şuan dolum istasyonu yok diye biliyorum otobüsler hariç dolum yaptıramazsınız. Eskiden ankarada yeşil ikaruslar vardı onlarda doğalgazlıydı. Montajı hem pahalı hemde kullanışsız. Lpg ye bu kadar laf atan millet doğalgaza nası bakar bilemedim. Bence şuan en iyisi lpg devam :)
abi 2009 yada 2010da Kayseride doğalgazlı otobüsler çalışmaya başladı ki,
Ankara çok daha önce, 12 yıl olmuşmudur bilmem ama 2010dan daha önce olduğuna eminim,
birde bizim burdakilerin depoları 220barlık,
Sadece İncesu ilçemize çalışırlarken 1depoyu bitiriyorlar,
onun harici artıyor,
sabaha karşı 4te marş basıyorlar, durmaksızın gece 1e kadar çalışıyorlar,
bunları nerden biliyosun dersen Babam büyükşehir belediyesinde 99 yılından beri
91 model ikarus'ların bir kısmı yeşile boyanmış ve CNG dönüşümü yapılmıştı. Ancak uzun süreli bir kullanım olmadı ve araçlar tekrar dizele çevrildi. Yani referans olacak kadar başarılı bir uygulama değildi.
2008 sonunda alınan MAN CNG'li otobüsler referans alınabilir. Ki onların da istasyon yatırımı dillere destandı...
Ankara'da an itibariyle vatandaşın binek aracına CNG doldurabileceği faal herhangi bir istasyon yok.
bu konuya egilmekte fayda var
türkiye de henüz yaygın bir sistem değil doldurma istasyonu sadece 2 tane var ankara da biri şaşmaz oto sanayiğinde biride 88 oto sanayiğinde. Bugüne kadar üç dört tane takside gördüm. Sistemin tutulmamasının nedeni birincisi lpg tankından oldukça büyük bir tanka sahip . Ayrıca şöylede bir sıkıntısı var lpg de bile sızdırmazlık raporu kaldırıldı patlayan patlayana doğalgaz çok büyük bsınçlarla dolduruluyor patlaması anında sadece araca değil etrafada çok büyük zararı olur.
Türkiyede yaygın bir sistem en azından arabaya meraklı olan her kez bilir cng kitlerinin olduğunu yıllardır.. cng kitleri türkiyede benim bildiğim 5-6 yıldır varlar normal binekler için.
bizde bir ara çok araştırdık 3 sene önce ama ne yazık ki kazın ayağı göründüğü gibi değil.. cng sistemlerinde gerçi yavuz bey çok güzel açıklamış tank lpg den daha büyük ve çok çok daha ağır konuşduğumuz 3-4 lpg firmasıda aynı şeyi demişdi binek araçlara çok zor olur daha ideal olarak cng sistemleri pick up kamyon kamyonet otobüs tarzı sistemler kaldıra bilir.. bizde bu yüzden o sevdadan vazgeçdik..
şu anda benim bildiğim atiker brc prins bütün firmaların cng kitleri var.
cng nin bir diğer avantajıda havadan hafif olduğundan kaza yada sızıntı anında lpg gibi tehlike oluşturmaması bir diğer iyi yanıda dizel araçlardada gayet faydalı olması lpg gibi dizelde bir sıkıntısı yok gerekli tesisat ve ekipman donanım yapılırsa.
cng doğalgaz olduğu içim zaten kaliteli yakıt sınıfında bir yakıt lpg gibi atık petrol artıklarından yapılan bir ürün değil.
unutmadan aslında cng ucuzda değil devletin kendi aldığı elektrik ve doğalgaz olarak ürettiği için cng üstünde benzin lpg gibi ağır vergileri yok o yüzden cng şu an için avantajlı gibi görünüyor yoksa benim bildiğim cng lpg den daha çok yakıyor. fiyattan karı var.
yurtdışında ev tipi compresyon dolum cihazları satılıyor ama pahalıydı sanırım zaten evde olmaz o iş allah korusun en ufak bir kaçakda sızıntıda yüksek basınçlı gaz bir yerde birikim şişme yaparsa yanmaz ateş almaz direk patlama yaparki çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir olay..
http://bioage.typepad.com/photos/unc...ed/phill01.jpg
Benim sonatanın cng si bolcana satıldı fabrikasyon aslında alındımı öyle fabrikasyon alınmalı bence..
afyonda yapan bi adam war öylesine yapmış sistemi fakar ticari boyuta girememiş 2bin liraya bağlıyor sistemi hatta bi ara gittik konustuk dükkan açın ben size malzeme veriyiym nasıl yapılacağını öğretiyim falan demişti istersen adresini veriyim konus abi
Doğalgazlı MAN lar Ankara da 2007 ya da 2008 yılında başladı. Ben o zamanlar Ankara da öğrenci idim. Önce dizel MAN lar 1 sene sonra da cng li MAN lar dahil edildi.
cng lı otobusler var tr de yurt dısına ıthal edılen ulkemızde zor kullanılsada araba fıyatı vergı alırlar.
bu ne ayak :)
aparatmıdır nedir onunla evden araca dolum yapılabılıyomus falan
Honda Civic 1.6 Elegance 2011 Model 48.000 TL Sahibinden satılık ikinci el Beyaz renk - 74807264
http://img252.imageshack.us/img252/1191/adsz3e.png
Avrupa ralli şampiyonasının ilk yarışı JANNER RALLY de genel klasman 7.si kendi sınıfında 2.
diğer evo nun r4 olduğunu düşündüğümüzde 1. olmuş oluyor CNG li bir evo.
eski wrc pilotlarından biri daha uğraşıyor LPGli CNG li ralli araçlarıyla ama ismini hatırlamıyorum.
ben oturucağını hiç sanmıyorum çünkü mantıken cng dolum tesisleri yayılırsa devlet zarar eder cng yi elektrik üretmek ısınma içinde devlet kendi kullandığı için vergi koyamıyor üstüne aldığı cng nin.. cng araçlarda yayılırsa yakıtta büyük zarara girer kendi aldığı vergisiz yakıtı halkada satmış olur.. normalde doğalgaz üstünde lpg yada petrol deki gibi vergi olsa bugün cng nin fiyatı lpg yi geçerdi..
devletin destek vermesi normal ama o desteği tahminim büyük vasıtalar şehirler arası taşımacılık falan için veriyor olabilir çünkü orda ciddi çok büyük karlar elde edilebilinir bir adam kamyonuyla 500tl lik mazot yakıp a noktasından b noktasına taşıma yapıyorsa cng ile belki sallıyorum hesap kitap yapmadan yazıyorumda 150 tl lik cng ile aynı işi yapabilir cng ye geçiş yapsa devletin teşviki bence bu yönde olabilir..
zaten devlet normal bineklerde sonradan cng dönüşümünün olmıycağını yada ne kadar çok zor olucağını ve bunada pek çok insanın kalkışmıycağının hesap kitabını yapmışdır :)
bu cng şu anki koşullar kit ve imkanlarla bana göre şöyle olur bir tane pickup alınır l200 navaramsı bir şey bineğede gelicek biraz konforlu kasası bu cng ye ayrılır kasasına cng depo su yerleştirilir gerekli tertibat yapılır birde düzenli alabiliceği bir yer bulursa tamamdır.. o kasanın üstünüde giydirme yapıyorlarya kasayı kapatıyorlar kabinle öyle şık bir şeylede kapattımı ne içerde oturan ne dışarda aracı süren depoyu görmez :)