Proje Adı : vosvos engine rebuild...
Proje Yapımcısı : %100 yiğit torun :)
Yapılan Araç Marka / model / yıl : 1974 1600 big
Projenin Konumu: komple motor
Kullanılan Malzemeler: alet edevat kıvır zıvır :)
yaklaşık bir yıldır fabrikada bi kenarda atılı duran vosvosmu hayata döndürmek adına bi işe giriştik bakalım haydi hayırlısı diyelim, niye kendin yapıyorsun manyakmısın sen işin gücün yokmu ver motorcuya yapsın diyen arkadaşlar için, eskişehirdeki motorcunun kaportacının boyacının ta..... diyerek bu kısmı geçitiriyorum :D:D:D
tahminimce araçta bir sıkıştıma ve üst kapak problemi vardı umduğum gibide çıktı, detaylar aşşada...
çok detaylı fotoğraflayamadım bu kısmı ama kısaca özetliyecek olursak, öncelikle akü kutuplarını söktükten sonra sırasıyla motor elektrik tesisayı gaz teli benzin hortumlarını söktükten sonra, krikoyla motoru destekliyoruz, aracın altından 3 üst taraftan ise 1 tane motoru şanzımana bağlayan vidaları söktükten sonra motor araçtan ayrılıyor ve kriko ile yavaşça aşşaya doğru alıyorsunuz, bu saydıklarım dışında hiçbirşey hiçbirşey sökmeye gerek yok, geri kalan herşey motor tezgahdayken sökülecek....
bunları nereden biliyon ananın karnında vosvos motorumu dağıttın diyen arkadaşlar için... işte gizli silahım :) hangi vida ne torkla sıkılacak yatak boşluğu kıvır zıvır sökme takma herbiri burada yazıyor, ancak ingilizcesi olmayan arkadaşlar kusura bakmasın kitap ingilizce :) https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...99846078_n.jpg
daha sonrasında ise hemen hemen bütün vidalar çok kolay ulaşılabilir hale geliyor, motoru indirmek 20 geri kalanlarıda dağıtmak dahil bu kısma kadar gelmek toplam 35 40 dakkamı aldı, https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...57879270_n.jpg
ve oda ne, üst kapakta bir adet saplama uçmuş, bununla beraber 3 adet saplama sankği hiç sıkılmamışcasına el ile alet kullanmadan çıktı, dediğim gibi sıkıştırma sorununu bulmuş bulunduk :) https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...74266382_n.jpg
kitapta okuduğuma göre üst kapak sorunu sık görünen bir vakaymış ki bu kapaklarda daha önce tamir görmüş, kitapta yazdığına göre aynı kapak tekrar tekrar tamir edilerek kullanılabilirmiş, ancak eğerki uygun rakama tamir görmemiş sorunsuz üst kapak bulabilirsem onları kullanmayı düşünüyorum, forum ahalisi bu konuda bana yardım olursada sevinirim, uygun fiyata vosvos üst kapakları aranıyor bilginize.....
sökme işine bu günlük ara verdim yarın kalanı dağıtacam....
19-07-2013, 22:26
kadir jdm civic
maşallah en güzelini yapıyorsun kendın sökmek detaylı yapmak çok daha güzel çünkü senın gösterdigin özeni parasını versende kimse göstermez.
19-07-2013, 22:29
ygtrn
biraz mola verdikten sonra ufaktan temizliğe başlayalım dedim.... bu iş için elimin altında hali hazrda motorlu tek fırça mevcut :)
maşallah en güzelini yapıyorsun kendın sökmek detaylı yapmak çok daha güzel çünkü senın gösterdigin özeni parasını versende kimse göstermez.
aynen dediğin gibi abi zaten kendi yapma sebebim tamamen bu, motoru indirmek için bile ustaya 200 300 lira para verecektim ancak ben gidip 150 liraya sıfır lokma takımı aldım ve kendim hallettim :)
19-07-2013, 22:40
ygtrn
temizlik esnasında fırçenın ulaşamadığı yerleri parlatmak temizlemek için fikirerinizi bekliyorum arkadaşlar, özellikle onur kankacım acilen bekleniyorsunuz hade bakam engin tecrübelerinizden faydalanak :D
19-07-2013, 23:08
sürüngen
bende eskişehirliyim..sık sık gelip gidiyorum,bi geldiğimde uğrarım olmazsa belki bi faydam olur ;)
20-07-2013, 01:27
kickboxer
insallah istediğinden iyi olur yiğit
Tele tuttugun her malzeme aluminyumsa sıkıntı yok.Fakat demir alaşım olan varsa kesnlikle kaplatmalısın geçici parlaklık seni yanıltmasın uzun zımbırtılar için konuşuyorum.
Aluminyumları tele tutmak yerine hepsını kumlamaya ver dikkat et ince yüzey temizleme kumuyla kumlasınlar senin için çoook daha kolay olur telden vs.
He uğraşırım sapığım dersen :D1 skoc 2 dramel ucuna takılan acılı duz uzun tellerle cıkartabılırsın.Fakat çıkarttığın yüzey parlak olduğundan aluminyum oksit kir vs çok çabuk karartır yada sana belli eder bundan dolayı kumlama en iyisi.
Kapakları kesinlikle değiştir tamir görmemiş düzgün kapak al
Çatlayan yer gene çatlıycak emin ol.
:D Saplamalara arp lube kullan :D
20-07-2013, 01:48
fasterhan
bu arada bende eskişehirliyim diyerek konuya gireyim.. vosvosu euro paletlerin üzerinde görünce istem dışı gülmek kendi nedense :D Eskişehire geldikçe baya düzgün vos görüyordum hatta espark ' ın yanında felanda toplanıyorlardı... bu kadar voscu'nun illaki aslında düzgün bir ustası vardır diyo düşünüyorum... neyse Eskişehir Bilecik Berner bölge ürün satıcısı tanıdık... lazım olan ıvır zıvır tamirat malzemesi olursa yardımcı olmaya çalışırız... Kolay gelsin...
20-07-2013, 02:06
tuner faruk
Kolay gelsin okuması bile keyifli sökmesini düşünemiyorum :D
20-07-2013, 02:50
ygtrn
Alıntı:
fasterhan Nickli Üyeden Alıntı
bu arada bende eskişehirliyim diyerek konuya gireyim.. vosvosu euro paletlerin üzerinde görünce istem dışı gülmek kendi nedense :D Eskişehire geldikçe baya düzgün vos görüyordum hatta espark ' ın yanında felanda toplanıyorlardı... bu kadar voscu'nun illaki aslında düzgün bir ustası vardır diyo düşünüyorum... neyse Eskişehir Bilecik Berner bölge ürün satıcısı tanıdık... lazım olan ıvır zıvır tamirat malzemesi olursa yardımcı olmaya çalışırız... Kolay gelsin...
Eskişehirde her vosçu istanbuldaki asıl ustalardan bihaber oldukları için oradaki en sıradan ustayı dahi bişey sanıyorlar, bunu bizzat gözlemlediğim için söylüyorum, vosvosun piri denen usta bile havalandırma davlumbazlarının vidalarını eksik takmış bu sebeple soğutma sorunu yaşamıştım, ve buna benzer birdünya sorunumu aylarca çözememişti, işe birazcık aşına olup bu motoru öğrendikten sonra aslnda sorunların çok basit şeyler olduğunu anladım
Kaportacı ve boyacılarla yaşadığım maceralardan bahsetmiyorum bile...
20-07-2013, 02:54
1lker
1 senelik sanayi ızdırabından sonra en mantıklı kararı vermişin yavru başarılarının devamını dilerim :)
20-07-2013, 02:54
ygtrn
Alıntı:
kickboxer Nickli Üyeden Alıntı
insallah istediğinden iyi olur yiğit
Tele tuttugun her malzeme aluminyumsa sıkıntı yok.Fakat demir alaşım olan varsa kesnlikle kaplatmalısın geçici parlaklık seni yanıltmasın uzun zımbırtılar için konuşuyorum.
Aluminyumları tele tutmak yerine hepsını kumlamaya ver dikkat et ince yüzey temizleme kumuyla kumlasınlar senin için çoook daha kolay olur telden vs.
He uğraşırım sapığım dersen :D1 skoc 2 dramel ucuna takılan acılı duz uzun tellerle cıkartabılırsın.Fakat çıkarttığın yüzey parlak olduğundan aluminyum oksit kir vs çok çabuk karartır yada sana belli eder bundan dolayı kumlama en iyisi.
Kapakları kesinlikle değiştir tamir görmemiş düzgün kapak al
Çatlayan yer gene çatlıycak emin ol.
:D Saplamalara arp lube kullan :D
Peki knkacım alıminyum parçaları kumlasakta yarın öbürgün kararacağı düşüncesinde olaraktan hiç uğraşmayıp direk boyayıp geçmeme ne dersin?
20-07-2013, 02:57
ygtrn
Alıntı:
1lker Nickli Üyeden Alıntı
1 senelik sanayi ızdırabından sonra en mantıklı kararı vermişin yavru başarılarının devamını dilerim :)
Ah bide şu o.ç kaportacıdan parçaları adam gibi toplayaydında beni 700 lira zarara sokmayaydn :D
Sağol yivrum :)
20-07-2013, 02:59
hddsheriff
Kapak için en iyi alternatif hurdacı bekir. Orjinal parça için tek seçenek mehmetali diye bir vatandaş , tarlabaşında dükkanı var ama pek uğramaz oraya benim vos için kolben piston almıştık ondan 3 gün kapısında bekledik dükkanı açsın diye. O adamın telefonunu bulmaya bak :D
20-07-2013, 03:08
ygtrn
Maslakta oem parça satan bi yer halihazırda mevcut hatta ellerinde kapakta olcaktı ama yinede bi araştraym bunu sağol
20-07-2013, 03:43
fasterhan
Alıntı:
ygtrn Nickli Üyeden Alıntı
Eskişehirde her vosçu istanbuldaki asıl ustalardan bihaber oldukları için oradaki en sıradan ustayı dahi bişey sanıyorlar, bunu bizzat gözlemlediğim için söylüyorum, vosvosun piri denen usta bile havalandırma davlumbazlarının vidalarını eksik takmış bu sebeple soğutma sorunu yaşamıştım, ve buna benzer birdünya sorunumu aylarca çözememişti, işe birazcık aşına olup bu motoru öğrendikten sonra aslnda sorunların çok basit şeyler olduğunu anladım
Kaportacı ve boyacılarla yaşadığım maceralardan bahsetmiyorum bile...
olabilir gerçekten... yani eskişehirde ne araba yaptırdım nede kaportacıya gittim... o zaman kolay gelsin sana inşallah istedigin gibi toplarsın arabanı :icon_tup:
20-07-2013, 08:01
yavuz364
Boyamadan hiçbir parça olmaz zaten yaa, sadece zımpara yapıp bırakma sakın..
Ama bence zımpara ile de boşa uğraşma yok mu orlarda kumlamacı flan, 2 dk da yapsınlar hepsini. hem çok daha güzel olur .. Bir de amacın boya sökmek ise boya sökücü dök üstüne 2-3 dk bekle çok işe yarıyo..
20-07-2013, 08:10
urukain
maşallah kolay gelsin :)
bir sorum bide ricam olacaktı; 1303slerdeki motor 1600 big diye mi geçiyor yoksa başka bi motor mu var üzerinde ? cahilliğime verin bunu:D
bide daha fazla daha detaylı fotoğraflar varsa görmekten zevk alırız emeğine sağlık :)
20-07-2013, 10:06
ygtrn
Alıntı:
yavuz364 Nickli Üyeden Alıntı
Boyamadan hiçbir parça olmaz zaten yaa, sadece zımpara yapıp bırakma sakın..
Ama bence zımpara ile de boşa uğraşma yok mu orlarda kumlamacı flan, 2 dk da yapsınlar hepsini. hem çok daha güzel olur .. Bir de amacın boya sökmek ise boya sökücü dök üstüne 2-3 dk bekle çok işe yarıyo..
boya işine tam karar vermedi knka ama bugün bütün parçalar kumlamaya gidicek orası kesin :)
20-07-2013, 10:20
V3li4ht
El emeği farklı bişey :D
Maşallah diyelim
20-07-2013, 11:23
Kahraman castle
hadi hayırlı olsun
20-07-2013, 12:28
XSi
tork anahtarın var mı?
yoksa ebay.co.uk de uygun fiyatlı tork anahtarları vardı..
20-07-2013, 12:34
kickboxer
Alıntı:
ygtrn Nickli Üyeden Alıntı
Peki knkacım alıminyum parçaları kumlasakta yarın öbürgün kararacağı düşüncesinde olaraktan hiç uğraşmayıp direk boyayıp geçmeme ne dersin?
olur sağlam boya olrsa :D demek istediğmi anladın
20-07-2013, 17:21
ygtrn
Alıntı:
XSi Nickli Üyeden Alıntı
tork anahtarın var mı?
yoksa ebay.co.uk de uygun fiyatlı tork anahtarları vardı..
emanet tork anahtarı edindim abi sağol :)
20-07-2013, 17:28
ygtrn
Alıntı:
kickboxer Nickli Üyeden Alıntı
olur sağlam boya olrsa :D demek istediğmi anladın
valla knka o işe girermiyim bilmiyorum ama subarunun motor içindeki bitakım parçaları senin akslara uyguladığın boyayla boyadım biliyorsun aradan ay geçmesine rağmen halendaha yumuşaktı o boya ancak fabrikada ben o parçaları içi 1200 dışı 100 200 derecelik fırının üstüne koyup 2 gün beklettiğim için şuan taş gibi ne tırnak geçiyor nede çiziliyor :D
bide şu var senin iş biraz porselen vari sert bi tabaka olduğu için ince sac tabaka esnediği zaman çatlama yapma ihtimali ihtimali var,(havalandırma sacları için konuşuyorum) diğer malzemeler için ise manifolt vs gibi canavar gibi olur tabikide :)
20-07-2013, 17:52
ygtrn
bugün ilk iş olarak motoru dağıtmaya başladım, merakımdan önce at karter kapağını sökeyim dedim sökmez olaydım....
şekil A da görüldüğü üzere karterin dibini asfalt tabakası kaplamış, keşke bunula bitse elimle yoklayıncada içinden türlü türlü metal parçaları elime geldi :( https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...83178405_n.jpg
motoru daha önce toplayan usta bozuntusu yağ pompasına o ring takmak yerine sıvı conta kullanmış, oldu olacak balgam atıp öyle toplasaymış, bu sayede bloğun altındai yağ katmanının sebebide öğrenilmiş oldu.... https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...32893450_n.jpg
pistonlar ve gömlekler ayrıldı, tekbaşıma çalıştığım için fazla fotoğraf ekleyemiyorum ancak gördüğüm kadarıyla gömleklerin içinde hiçbirtane honlama çiği kalmamış parıl parıl parlıyordu içleri ancak çizik yok gibiydi çok detaylı incelemedim doğrusu...
fakat motoru ayırdıktan sonraki manara pek hoş değildi, çift parçadan oluşan orta ana yatağı elime alınca tam ortasına sanki meteor düşmüşte krater açmış gibi görünen bi oyuk mevcuttu aynı zamanda krankın üstündede inanılmaz derin çizik diyemiyecem hendek boyutunda oyuklar mevcuttu, hal böyle oluncada diğer ana yatakları ve kolları sökmeden takım taklavatı toplayıp malzemeleri ölçüm yapması için rektefiyeciye götürdüm, pazartesi ölçümler yapılcak muhtemelen yeni bir kranka ihtiyacım olacak, ayrıca 2 tane gömleğinde değişmesi gerek çünkü birtanesinde 3 birindede 5 tane soğutma kanalı kırılmış... https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...77547104_n.jpg https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...82401616_n.jpg
bi şey sormak istiyorum gerçi vosvos konusuda varda burda araç yapılıyor sıcak bilgi olur..
bu vosvoslara porsche motoru dışında başka bir motor uymuyormu arkasına kesme biçme olmadan diyorum hani tabiri caizse orjinal motor gibi cuk diye oturucak bir motor.. mesela motorsiklet motoru falan olurmu yada başka bir aracın motoru..
20-07-2013, 18:03
arsenikli
kolay gelsin size şimdiden tebrik ediyorum sizi
20-07-2013, 18:10
ygtrn
Alıntı:
darkmoon Nickli Üyeden Alıntı
Maşallah eline emeğine sağlık.
bi şey sormak istiyorum gerçi vosvos konusuda varda burda araç yapılıyor sıcak bilgi olur..
bu vosvoslara porsche motoru dışında başka bir motor uymuyormu arkasına kesme biçme olmadan diyorum hani tabiri caizse orjinal motor gibi cuk diye oturucak bir motor.. mesela motorsiklet motoru falan olurmu yada başka bir aracın motoru..
valla hiçbir bilgim yok ama subaru motoru takanlar var, ancak kesme biçme oluyormu onuda bilmiyorum
20-07-2013, 18:23
ygtrn
şimdi gelelim internetten parça araştırmaya....
birazcık yağ basıncını arttırmayı planlıyorum özellikle bu motorlar için yağın akış durumu çok çok önemli çünkü yağ aynı zamanda bi nevi motoru soğutma görevide yapıyor... bu iş için başta yağ pompasının basıncını ayarlayan yaya pul koymayı planlıyordum ancak halihazırda kiti mevcutmuş ve uygun rakamlı olduğu içinde bunu tercih edicem, hemde yağtığımız iş hesaplı kitaplı olacak, kargo 40 dolar yazdığına bakmayın araya 3 5 parça daha sokuşturcam :) Air Cooled VW Oil Pressure Boost Kit Dual Relief 9202 | eBay
gelelim makinamızın gider can damarı olan karbiratöre...
başta sağlı sollu olmak üzere çift karbiratör kllanmayı planlıyordum ancak o tip karbiratörlerde rolanti sorunu oluyormuş bende o işten vazgeçip bu tarz bi ürün düşünüyorum ancak bundada iki tane alternatif var, ilk linkteki karbiratörde elektronik cikle mevcut öbür linktekinde ise bu terz bişeyden behsedilmemiş, sorunsuzluk ve günlük kullanım koşullarını göz önüne alarak bu iki iktten hangisini tercih etmeliyim? karbiratör uzmanı olmadığım için uzmanlardan bu konuda yardım istiyorum :)
buradada egzantrik çeşitleri mevcut, vosvos için bu konununda yabancısı olduğum için önerilerinizi bekliyorum, oem dışında biraz performans verecek ancak günlük kullanımada uygun olacak drecede bir egzantrik düşünmekteyim....
Bu konu benim için rehber olacak şimdilik Vosvos um olmasa da :) En büyük isteklerimden biri motoru indirip odama alıp masamda toplamak :) Maşallah emeğine sağlık.
20-07-2013, 23:58
Ömer Musaoğlu
senin projeler heyecanlı oluyor Yiğit abi takipteyiz :D
21-07-2013, 08:21
EMİR
hayalimdeki projelerden biri bu şekilde bi restorasyon :) eline koluna sabrına cüzdanına sağlık :) takipteyiz kolay gelsin :)
21-07-2013, 10:21
ygtrn
herkeze teşekkürler arkadaşlar :)
21-07-2013, 10:29
a.colak
keyifli bi proje herkesin harcı değil böyle bi projeye girişmek kendi emeğiyle. emeğine sağlık
22-07-2013, 14:44
rekord2000
süper ya hep yapmak istemişimdir kendim vos motoru toplayayım :) çok zevklidir eminim neyse benim arabaya kısmet olmuştu onla idare ederim daha bi süre :D