Gunes G. Nickli Üyeden Alıntı
Bizim fuel analyser dedigimiz sensor, yakittaki alkol miktarini olcuyor. Ethanol methanol isopropil vs fark etmiyor.
Ihtiyacimiz olan sey ethanol diye satilan urunun icindeki alkollerin ne oldugunu anlayabilecegimiz bir test.
Bu aralar bende ethanol'e sardim, uzerinde arastirma yapiyorum. Elde ettigim birkac sonuc var, alkoller primary secondary ve tertiary diye ayrilabildigi. Bunuda Lucas Reagent denen bir cozelti ile yapiyorlar.
Lucas Reagent denen cozelti, cinko klorur'un hidroklorik asit icinde cozelti haline gelmesi ile olusuyor. Bu cozeltiye alkol eklendiginde, olusan reaksyona gore ekledigimiz alkolun primary mi secondary mi tetriary mi oldugunu anlayabiliyoruz.
Ethanol primary alkol oldugu icin %96 ve uzeri saflikta oldugu iddia edilen bir ethanolun bu testte net bir sekilde oda sicakliginda hicbir reaksyona girmemesi gerekiyor. Ancak isitildigi zaman dumanli bir goruntu olusturmali.
Diger alkoller icinde baska reaksyonlar olusuyor vs, kisaca bu testle ethanol diye satilan isopropil alkolu rahatlikla ayirt edebiliriz keza isopropil secondary alkoldur, testte 3-5 dakika icinde oda sicakliginda bile reaksyon baslar, sivi bulanir vs vs.
Daha arastiriyorum, birseyler buldukca yazarim.