Dizel araç sahipleri artık daha fazla vergi ödeyecek. ÖTV ve MTV, araçların karbondioksit salınımına göre yeniden düzenleniyor.
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren haber - Ekonomi - Star Gazete
Printable View
Dizel araç sahipleri artık daha fazla vergi ödeyecek. ÖTV ve MTV, araçların karbondioksit salınımına göre yeniden düzenleniyor.
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren haber - Ekonomi - Star Gazete
1 ay olmadı dizel araç aldık buyur buradan yak vergiye çalışacaz anlaşıldı.
yeni nesil dizellerde çoğunlukla dpf kullanılıyor Euro 5 norm mevzuatı gereği.. co2 değerlerine bakmadım ama çok can yakmaz diye düşünüyorum.. yakar mı acaba :)
edit: şimdi yeni civic hb dizel ve benzinli emisyon değerlerine baktım
1.6 dizel: 98 g/km
1.4 benzinli: 131 g/km
1.6 benzinli sedan: 154 g/km
peki ne kadar karbon salınımı yaptığımızı ölçeceklermi yoksa arabanın teknik verilerine bakarakmı yapacaklar?
Hürriyet'in haberine göre;
"Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yeni satılan araçların ruhsatına gram/kilometre şeklinde emisyon salınımı yazılması zorunluluğunu getirmesinin ardından..." diye devam ediyor
fabrikanın verileri baz alınması mantıklı bence, diğer türlü biraz suistimale açık durum söz konusu
Otomotivde vergi sistemi tamamen değişiyor - Hürriyet EKONOMİ
karbon salınımı ölçülürse hızlı dizeller ucuzlar belki :D
3.0 dizele binenler düşünsün diyorum. 1.5 dizel araçtan ne kadar karbon çıkabilir, yeni nesil motor hem de.
Eğer Almanya'da ki gibi olursa ruhsat veya yanında ek bir kağıtta tüm değerler yazar.
Bana mantıklı geliyor
http://s1310.hizliresim.com/1g/t/twb9n.jpg
1 depoda tüm farkı çıkartırız:)
Bacanak valla o zaman en güzeli Honda Civic :) hemde lpg li :)
araçların fabrika karbon salınımına bakabileceğimiz bir site varmı ?
çevreyi bu kadar dert eden adama sorarlar, neden universiteye gece operasyonu yapıp ağaçları indiriyorsun, neye gre kime göre ağaca bedel biçim para yolluyorsun verdim parasını keserim diyosun.
nereden sokacaklarını şaşırdılar iyice.
sonunda insanlarımınızın iyiliği için diyip, her insandan fazla olan kg başına da vergi alacaklar
bıraksın bu işleri, ancak koyunlar kuzular inanır.
LPG'li araçlar ne olacak?
aynen lpg nin bi avantajı olacakmı bu sistemde?
Bide 5600cc benzinli araç km de kaç kilo co2 salar? :D
Adam gibi ciddi ve periyodik yapılırsa tüv de falan, hızlı dizeller dti corsalar tekrardan 10 bin sularına çekilir :)
309 g/Km cık hacize gelirler artık senin eve :D
Mercedes Benz W126 560 SEL 1985 - 1989 Car Specs and Technical Auto Data Specifications and Fuel Consumption
elektrikle araçlardan vergi alınmıcakmı o zamn :)
benim aracında 109 g/km
bu arada astranın diğer motolarına baktımda benzinli motorlar yaklaşık %50 daha fazla CO₂ salınımına sahip. Dizeller hep düşük hondada da öyle gözüküyor. Dizel aracı olanlar yandı derken CO₂ miktarıyla vergi ters orantılı olacak değil heralde dimi :D
Bu konuyu görmeden açmışım diğer konuyu. Özür
ee sonraa .....
arada 1 g fark var zaten pek önmli deildir oda :)
Biçok marka ve modelin değerleri mevcut sitede
All Makes
bazı modellerde 16 jant 17 jant diye bile ayırmış :D
kara duman atan yazılımlı eksozlu dizeller ne ödeyecek :D
113 g/km benimkide. Dizel daha düşük 99 g/km diyor :D
Bakilacak deger co2 salinim degeri ise dizellerin daha dusuk degil mi neden daha fazla oduyolar ?
Dizellerin karbon salını benzinlilerden az peki cahil haberi yapan arkadaşa bunu bir söleyin.
tamda 2014'te bi kademe daha düşüp indirimli ödemeye başlayacaktım. 155g/km gözüküyor bakalım ne kadar kaçacak.
eski dizeller şapa oturacak gibi yenileri pek kasmaz.
carbon birim fiyatını ne yapacaklar acaba :D
corollanın 122 CO2 miş şapa oturduk yeminle :D
zaten van geçiyor diye fazla vergi ödüyoruz bide bu çıktı
Tek tek ölçüceklerse eğer gider arabayı kıstırırız egzozu penseyse sıkıştırırız öyle ölçtürürüz :D:D
bu cok zaman alıcak bişi,ilk olarak yeni araclara yani sıfır olanlarına uygulanıcak diye duydum
Ne alaka vergiyle şimdi bu? Havadaki karbondioksiti belediye mi temizliyor da vergi alacak? Ne bu şimdi ozon tabakası vergisi mi?
Insanlarda pırtlıyor buna ne zaman vergi gelecek acaba
bu yasa uzun zamandır zaten hazırdı yeni bir şey değil hatta geçen gün oktaykanlara gittiğimde bunun sohbetini etmişdik gezgin emisyon ölçer birimleri falan kurulmuş galiba bir kaç noktaya bunlar yaygınlaşıcak almanyadaki gibi sanırım bu görevde polise verilir.
bu yasa çıkarsa eski araçlara çıkmıycak eski araçlar gene normal hacim üstünden vergilendirilicek bu yeni yasa co emisyon vergilendirmesi yasa çıkdıkdan sonraki araçları kapsıycak..
diğer türlü eski araçların emisyon değerleri dengeli stabil olması çok zor ve belli bir standartları yok ayrıca çok üç kağat var o mevzuda..
eski aracı emisyon ölçüme sokarsan, dizel yakıta ingiliz forumunda okumuşdum ingiterede bu eski araçlara çok yapılan bir şeymiş yakıtın içine bir madde katıyorlar yanmayı kuvvetlendirip emisyon ölçümünde aşırı az bir co2 salınımı yapıyormuş..
custom çift kat kullananlar falan varmış sırf muayeneden geçmelik adam çift katalizörlü özel egzos falan yaptırmış :) yani o işin üç kağıdıda çok bu sefer eski araç sıfır araçdan az emisyon üretirse şaşırmayın hiç :)
heleki ingiliz bunu yapıyorsa bizi düşünemiyorum hiç :) ..
Abi kimse arastirmadan bilmeden konu açiyor buna basin medya da dahil. Yeni nesil dizel araclarda zaten salinim cok dusuk seviyelerde rahat olun. Bugun ölçüm yaptim. 1.6 tdci focus ile tamami sehir ici kullanim tabi mersin trafiginde. Depoyu vpower nitro ile fulledim km.yi sifirladim. 420 km sonra ayni pompadan tekrar fulledim. Litresi 4.64 ten 21 litre aldi. 94 tl ödedim. Dizel bu konuda candir. Bu veegilerin cikarilma amaci acaba biraz daha yuksek nasil vergi toplariz mantigi. Cevreye duyarlilik filan degil zaten cevre diye bir sey de kalmadi betom