phantom Nickli Üyeden Alıntı
duzeltme: kompanent degil komponent.
anladigim kadariyla sedan'da yetmez sallamasiyla kafani karistirmislar, sonra birisi APBX 10DS cok iyi vs. demis (dogru mu anliyorum?).
gordugun uzere olumsuz yaziyorum cunku soylenenler hurafe. olayin ozu;
sistemin 20hz-20kHz arasi frekans bandini DOGRU SEKILDE calmasi lazim. tweeter/mid/woofer/sub bu bandin 4 FARKLI KISMINI calar. sistemi adam gibi calistirmak icin freq. response (frekans cevabi) olcumu yapilir, sonuca gore;
- level'lari kisar/acarsin,
- araya equalizer girip arada daracik bantgenisliklerini kisar/acarsin,
- xover kesim frekanslarini & ne kadar sert kesecegini ayarlarsin (cut & slope).
(kabaca yazdim, baska seylerde var ancak uzatmayalim)
onceki mesajda yazdigim TR'de yapilmaz lafi yukaridaki calisma icin. bana gelip SWE-815'i APBX ile degistirmek istiyorum, dogru yapar miyim dersen;
- SWE-815 ile birlikte FULL OLCUM yapip durumu tespit ederim,
- APBX ile degistirip tekrar FULL OCERIM, fark ortaya cikar.
sedan arabada ne olacak dersen yukaridaki olcumleri sedan'da tekrarlar ve farki ortaya koyarim. bir de sen/ben oturur dinleriz. olcum & canli tecrubenin sonucuna gore karar veririz.
bu farklar ANINDA kulakla duyulmaz (duyan Krypton gezegeninde dogmustur). kulak muzigin tamamini; elektro-akustik olarak tanimlarsak ses bandinin kaydedilmis kismini duyar. olcum sistemi ise frekanslari teker teker duyar ve kiyaslama yapabilecegimiz rakamlara donusturur. bu nedenle duzgun ayarlanmamis sistemde bazi sarkilar GUZEL, bazilari ORTA, bazilari EKSIK (bas yok abi, gitar kotu geliyor, vokal soyle boyle) calar. uzun bir sure & farkli albumler dinledikten sonra cok memnunum diye gazlananlarin o kadar iyi olmadigi gercegiyle yuzyuze gelirsin.
yukaridaki aciklama sunu gosterir: SWE-815 veya APBX daha iyi diye bir yorum yapamam, hem dinlemek hem de olcmek gerekir. sedan & hatchback arabada performanslari farkli olur. E-class ve E60 bagajinda da farkli olabilir. ancak sunu kesin soyleyebilirim: sedan'da bu yetmez lafi %90 oraninda kafadan atistir.
APBX'e baktim, 12L'lik kabiniyle "son zamanlarin" slim driver subw urunu. sedan'da SWE-815 yetmedigini dusunen kisi slim subw degil, SWE-815'den daha buyuk kabinet hacimli subw onerseydi en azindan (kabaca) dogru oneri getirmis olurdu.
sonuc:
- olcum yaptir vs. demiyorum, o yetkinlikte dukkan yok. hurafeleri/iskembeden atislari aciklamak icin yazdim.
- istedigin arabayi al, SWE-815'i aynen kullan. alt frekanslarin ESKIYE GORE dustugunu hissediyorsan bir arayisa girersin.
- onceki mesajda yazdigim uzere kapi driver'ini degistirmen ile subw arasinda bir iliski yok. ikisi farkli bantlari caliyor.