arkadaşlar aynı ebadlardaki jantlar arasında 3 kg ağırlık farkı varsa ve yine aynı lastik kullanılıyorsa bu performansta ne kadarlık bir etki yaratacaktır? teşekkürler.
Printable View
arkadaşlar aynı ebadlardaki jantlar arasında 3 kg ağırlık farkı varsa ve yine aynı lastik kullanılıyorsa bu performansta ne kadarlık bir etki yaratacaktır? teşekkürler.
3 kg çok ciddi bir rakarm yarım kiloyu bile çok rahat hissedersin
Jantlar kacar kg merak ettim. Ayrica hisedilir derecede fark eder hem yakitta hem ivmelenmede
4 adet başınamı 3 kilo yoksa tek jant başınamı anlamadım desem doğru olur tek jant başına 3 kilo çok ciddi bi rakam
tek başına malesef konig k tune 18" ve daylite 17" . daylite 6.48 kg, k tune 9.5 falan civarı.
aynı inç te standart alaşım jant la sac jant arası kilo farkı varmıdır?varsa buradaki rakamlar gibi rakamlar konuşulabilirmi?(c3 15'' , normal 4 bijon sac jant 15'')
Sierra'ma 7x16 Rs jant takmıstım abuk sabuk farketmisti tüm viteslerde dezavantajını gördüm. Jantlarım 10kg idi. Stock 14'' sac jant.
evet aynı ebat dedim, sonradan daylite ın 18 i olmadığını farkettim. çap olarak ivmelenme farklarını lastik yanak kalınlığı ile ayarlasak bile 3kg bayağı farkeder diyorsunuz yani. peki sağlamlıklarını ağırlıklarına paralel mi düşünmek lazım? bu arada jantları benim tartma şansımolmadı. yabancı bir siteden elde edilmiş bilgiler bunlar. tartsam hemen kendi sac jantlarımı tartardım 14", lastiksiz ağırlığını çok merak ediyorum :)
anladım hocam sağolasın. bu durumda daylite iyi bir tercih denilebilir sonucu çıkıyor
teorik bi hesap isterseniz şöyle;
moment = a (ivme) x @ (kütlesel atalet momenti)
ivme zaten direk olarak bizim hızlanmamıza bağlı olarak açısal ivme oluyor, momentte motorumuzun tek lastiğe aktardığı gücü oluyor, burda geriye birtek jantın kütlesel atalet momentimiz kaldı o da şöyle ;
G.d*2 / 4.g
G = ağırlık farkı (ağırlık farkının sadece halka şeklinde jantın ortasından olduğunu düşünürsek)
g = yerçekimi ivmesi 9.81
d = halkanın ortalama çapı (ağırlığın çıktığı yerin ortalama çapı)
:)
3kg gerçekten büyük bir rakam..
taze fizik kokan bir açıklama olmuş, çok yerinde ve benim tarzım. budur olay yani, çok teşekkür ederim kardeşim. üniversite yıllarımı da hatırlatıverdin :)
18" lastiğin 1 tanesi mi 9 kg??
lastik değil hocam jant 9 da değil 9.5 civarı
pardon yani 1 jant 9,5kg replica mı?
bu arada arkadaşlar 185 65 14 sıradan bir lastikle 215 40 17 nin ağırlık farkı ne kadardır tahminen
yuvarlanan bir kütlede 4*3=12.-kg
çok şey farkeder...
benim 15" saç jantlar ile 15" diğer alloy alaşımların çoğunu tartarak ksrşılsştırdım, 1-2 kilo hep alloy alaşımlar ağır geldi hatta bazı mıdellerde tek başına 3 kilo ağır olan da vardı., saç jantları yabana atmamalı, gerçekten hafifler.
saç jantlar 15" + 185x60x15 lastik ile 12kg olması lazımdı benim.
lastiksiz 15" saç jantlarım evde, isterseniz bir tartayım.
hocam zahmet olucak, çok makbule geçer gerçekten
bendekiler saç 15" x 6 7300 gram.
Bugun arabamdaki 17jant ve 205-45-17 jantların toplam ağırlığını ölçtüm 19.8kg geldi.
15lik lenso(5.5kg) ve 195-60-15 lastik(8kg) havada bastık desen ağırından toplam 13.8kg diyelim
Teker başına düşen aradaki 6kg mın oluşturacağı fark o zaman :)
Aman Allahım ben arabama napmışım !!!
Çoook şey farkeder çoook.
Bende öyle düşündüm. Yazında gelmesiyle klimayı açmaya başlayınca anladım 17lerin aracıma ne kadar ağır geldiğini. Eeee ailede var zaten
al sana sorunun gerçek cevabı. janttan 1 kg atmak araçtan 17 kg sokmektir. sen janttan 6 kg atarsan aractan 102 kg sokmus olursun. 102 kg da 28 hp güç demektir. yanlıs anlasılmasın motora 28 hp güç vermiyor. motoru. 28 hp rahatlatıyor. ve arac daha cabuk devirleniyor. 106 gti aracımda bizzat test ettim. 306 gti jantlarını ve tenekeleri.
çok hafif jant son hıza ve yol tutuşa biraz dezavantaj oluyor sanki
Janttan 1 kilo aractan 17 kiloya nasil tekabul ediyor. Nedir bunun teknin aciklamasi ?
Teknik açıklaması yok abi :) o muhabbetlerin tamamı 3 aşağı 5 yukarı göz kararı :)
O kadar çok değişken var ki.. :D
janttan atılan yük ile araçtan atılan yük arasında kat ve kat fark olsa da 10 kat 15 kat 17 kat demek mümkün değil. Her araç için, jant çapı vs için değişebilir.
edit: eklemeler;
Aynı araç üzerinde düşünürsek,
jantlardaki değişimin değiştireceği moment of inertia hakkında,
ilk önce jantın iç ve dış çemberinin uzaklık ve ağırlık farkı kaynaklı inertia farkları..(jant çapları farkı)
ardından jantın göbek ve çemberini birbirine bağlayan kolların her birinin oluşturduğu inertia farkı. (yani, jant çapı ve ağırlığı aynı bile olsa jantın tasarımı atalet momentini(inertia) değiştireceğinden dolayı aracın gidişini az çok değiştirebilir.)
Normal astra-g jantı 8kg desek. Almayı planladığım jant 5.5kg
ben fiestada 15 '' teneke kullanıyodum 3 gün önce aliminyum lansman orjinal jantlarını aldım taktım hafiftir diye .. ( yeni aldıklarımda 15'' ) Tam rakamlarını kilolarını bilmiyorum ama kafa burun yürüdüğüm araç bana aça aça gidiyo...
Eğer dış çapları aynı olan her iki jantla da aynı viteste aynı devri görebiliyorsan dediğin doğru, hız değişmez.
ancak, ağırlık farkı görebileceğin maksimum devri (son 2 vitesteki, yani maksimum hızdaki ) değiştirebilir. Dolayısıyla son hız +yada- yönde değişebilir.
arkadaslar sadece jantla bitmiyor iş lastiklerde cok önemli mesela 195.50.15 ebatında lastikler markaya göre agırlıkları degişiyor. 1.5 kg 2 km farklar oluyor bunlarıda degerlendirin mutlaka. sadece teneke jantla olcak iş degil. ama ben yerinizde olsam roll de 165.50.15 , 55 yanakta olabilir kullanırdım.. ama sadece roll de taban ne kadar daralırsa asvalta sürtünme kuvveti rüzgarı yeme o kadar azalır ve en önemlisi agırlıgı'da azalır.. ama yol tutusunu 195 tabana göre beklemeyin yani sadece roll icin diyorum. 14 lük teneke kullanacak arkadaslarda 165.60.14 lastik kullansınlar. ve kumho , petlas , gibi ucuz ve agır lastiklerden uzak durun. michelin i tek gecerim hafiflikte. ama goodyear la aralarında 200 , 300 gram gibi farklar varsa o kadarda önemli degil aslında ama 4 tekerde de 1 kg yapıyor :D tabi önemli olan çekiciler ama yinede fark ediyor. son olarak janttan 2 kg atmak ama lastiktende bilmeden farkında olmadan 2 kg agır bir lastik almak aynı şey. sonra noldu lan yine kafa burun yürüyoruz dersiniz :D degişen bişey olmaz. ;) hatta mümkünse alın yanınıaz hassas tartınızı dolasın lastik bayilerini ;) neyin peşindesin ey insan oglu derler aldırmayın siz onlara :D hayırlı ROLL'ler...
İşin rolünde falan değilim :)
İlk amacım aracım rahatlasın derdindeyim. Yazın klima kullanımı ile 17ler zorluyor arabayı. 15liklere dönüş yapacağım. Siyah lenso s2 ve 195 60 15 le hem konfor hemde kalkışta baya bir iyileşme bekliyorum.
O dediğin işi geçen hafta yaptım zaten jantçıları lastikçileri elimde tartı ile dolaştım.
http://www.techturkey.com/forum/kars...i-nedir-2.html
Bu konudada yazdım kumho ile goodyear arasında aynı ebatta 1.5kg fark etti :)
Ama kumhoya dandik diyip geçemeyeceğim. Şuan ki 17 lerimde kumho var ve hem ıslak hem kuruda çok çok memnun kaldım. Araştırmak lazım aralarında güzel modelleri oluyor. Ben almadan önce yabancı sitelerde araştırmıştım. Şimdi yine kumho nun ecowing kh27 serisi çıkmış. Baya övülüyor. Etiket değerleri ve ses değeri o dediğin marka lastiklerden çok daha iyi.
Neyse bakalım 18ağustos da ankaradan dönerken jantları alıp geliyorum. Aydına geldiğim günede lastikleri alır takarım duramam zaten :) Ne gibi farklar olduğunu söylerim.