Aramızda mali müşavir, muhasebeci, avukat var ise yukarıda adı geçen
KIDEM TAZMİNATI HAKKI ile ilgili bilgi rica etmek istiyorum :confused:
Printable View
Aramızda mali müşavir, muhasebeci, avukat var ise yukarıda adı geçen
KIDEM TAZMİNATI HAKKI ile ilgili bilgi rica etmek istiyorum :confused:
http://ynb.datassist.com.tr/tazminat1.jsp
bu siteye baktın mı abi? hesaplamada yardımcı olacakdır en azından
EEE nickli ender arkadasımız avukat o gorurse yardımcı olur
kerem abim bunu hesaplamak için işe giriş çıkış tarihleri ve brüt ücreti lazım
ama genel olarak konuşmak gerekirse kıdem tazminatı çalışılan sene * ücret gibi düşünülebilir
yani 15 yıl çalıştıysa aynı iş yerinde aylık brüt ücreti * 15 yıl kıdem tazminatı brütü yapar bundanda gelir ve damga vergileri kesilir neti bulunur
Alla alla dün konuştuk bu konuyu alırsın diyorum ya abicim.
şimdi hesaplama ayrı bir konu kıdem tazminatını hak etmek ayrı bir konu pm yoluyla bana durumu anlatırsan abi yardımcı olurum
Kıdem tazminatı içinde en yetkilinin cevabıda buradan olacaktır.
http://ynb.datassist.com.tr/tazminat1.jsp
bizim ik buradan hesaplıyor mesela.
gitsene ik ya senin hakkın bu yokmu tanıdık ,
Olm bence sen hiç bulaşma bu konuya :) ,
15 sene ssk primini ödedi isen hangi iş yerinde olursan ol kendi rızan ile tazminatını talep edip iş yerinden ayrılıyorsun ve kıdem tazminatını alıyorsun.
Bunun için
SSK md. lüklerinden 15 senelik ssk ödemiştir hakediş belgeni alıyorsun
iş yerine veriyorsun, tazminatını alıyorsun byby.
nan mayami yazıyoruz ya yukarda hesaplama yönteminide yazdım gerekli bilgileride
ve sıkıntı neyse tam olarak yazın bana onunda cevabını vereyim 10 senedir insan kaynakları ve personel işlemlerine bakıyorum hava attırmayın bana :D
19 sene hizmet ve 4200 işgünü prim ödenmişliğim var.
Yavrum konuştuk hak kazanıyorum. Bu tamam. Yarın hayırlısı ile SSK bölge
müdürlüğüne gidip KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR yazısını alıp geleceğim.
Pazartesi günüde istifa dilekçem ile işverene vereceğim. Benim için bundan
sonraki süreç önemli.
İşveren ödememesi durumunda iş; İŞ MAHKEMESİNE kalıyor.
İş mahkemesinde işyerime dava açmam gerekiyormuş. Bunun içinde
harç vs vs vs kılı tüyü yününü hepsini sen karşılıyormuşsun vs vs vs.
Bu davanın süreci ne kadardır zaman olarak. Gerçi faizi ile birlikte alacağım ama
bundan sonraki süreci merak ediyorum. Ne olur ne biter...
Lan tıravesti bilmiyorsun ama 15 yıllık ssk hakediş ile çalışanın tazminat alarak işten çıkabileceğini. Tazminat hesaplamak istemiyorki Kerem.
yakın bir akradaşm işten ayırldı sebep kendi rızası olmadan bölüm düşürdüler gerekcesiz budda iş mahkemesinden dava açtırdı sağlam bir avukat ile ve 1.5 sene sürdü kazandı şimdi iş yeri temyize gitti hala dava devam ediyor süreç uzun olabilir kerem abi harçlar çok bişi tutmuyordu net fiyat hatırlamıyorum
Abi şuan fareze olur iş veren diyecekki muhtemelen
Tamam kardeşim ödüyorum tazminatını gel protokol yapalım veya parası varsa tak yatıracak hesabına.
Hee olduki protokol yaptınız 3 çek ile veya 4 senet ile ödeyecek tamam dedin. Bunlardan bir tanesini ödemediği anda Mahkeme açma hakkını kazanıyorsun.
İş mahkemeleri son zamanlarda 8 9 ay civarında sonuçlanıyor aşırı yoğunluk var çünki eskiden 2 3 ayda biterdi.
Mahkeme ücretlerini vs.vs. hepsini sen ödüyorsun ama mahkeme sonuçlandığında hepsini faizi ile alıyorsun.
Bak ne oluyor genelde söylüyeyim
Sen mahkeme açtın kazandın 1 sene geçti % 8 faizden hesaplıyorlar faizi ile mahkeme emrediyor şu kadar ödeyeceksin.
sonra ne oluyor ayrıca bir risk var senin firmanda benim firmamda iflas ertelemede yani 1 sene yaşarmı yaşamazmı belli değil.
mahkeme bitti sen kazandın kalan borç faizi ile ödenecek
firma diyorki durumum yok protokol yapalım
yine çek senet vs. olayı olacak yani.
Nerdenmi biliyorum sen biliyorsun 1 senedir bunların içindeyim ben.
valla vermek istemeyen adam yada süründürmek isteyen adam öyle bir süründürürki mayami aklın çıkar ;)
aynı olay bizimde başımıza geldi ve biz ödemedik peki buna ne diyeceksin ?
iş yerinin protokol hakkıda var arkadaşlar.
Kıdem Tazminatının Ödenmemesi /Geç Ödenmesi Halinde Gecikme Faizi
1475 sayılı İş Kanunu yürürlükte olan 14.maddesine göre kıdem tazminatının ödenmemesi veya geç ödenmesi halinde gecikme faizi; ödeme yapılmayan süre esas alınarak mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı dikkate alınarak hesaplanacaktır.
Taksitler halinde ödenen kıdem tazminatının geç ödenmesinden dolayı işçiler geçmiş günler için faiz isteyebilir. Ancak talepte bulunabilmek için ödemelerin ihtirazı kayıt konularak alınmış olması gerekir. Gecikme faizi fesih tarihinden her bir taksitin ödendiği tarihe kadar geçen süreler için ayrı ayrı hesaplanır. Aynı şekilde kendisine taksitler halinde (çek-senetle) kıdem tazminatı ödenen işçinin senet ile yapılan son ödemeden önce noter kanalıyla faiz alacağı saklı tutulduğuna dair çektiği ihtarname, ihtirazı kayıt niteliğindedir. Bu durumda ödeme tarihine göre geçmiş günler için faiz hesap edilmesi gerekir.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatının geç ödenmesi nedeniyle talep edilen gecikme faizinin başlangıç tarihi olarak işten ayrılma tarihi değil, Sosyal Güvenlik Kurumunca düzenlenen emekliliğe hak kazanıldığını gösteren belgenin işverene bildirildiği tarih esas alınmalıdır.
Sonuç:
Asıl olan kıdem tazminatının tam ve peşin olarak ödenmesidir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararında
"... Asıl olan işçinin işyerinde çalışarak hizmet etmesi nedeni ile yıpranması karşılığı geleceğini güvence altına alma amacına yönelik olan kıdem tazminatını, yaşlılık aylığını hak kazanması üzerine akdi feshedildiğinde kendisine tamamının peşinen ödenmesidir...” belirtmiştir
1475 sayılı İş Kanunu yürürlükte olan 14.maddesine göre kıdem tazminatının ödenmemesi veya geç ödenmesi halinde, gecikme faizi, ödeme yapılmayan süre esas alınarak mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
Ya işte böyle sürümcemede kalmasını istemiyorum. SEbebini de sen kendin
yazmışsın. Ya dava sonunda böyle bir firma kalmazsa iflas ederse ???
Ama tek tesellim Kayyum olması... Herşey resmi olduğu için pek olumsuz davranmaya
cesaret edemezler gibi :soru: ama sonuna kadar direteceklerini de biliyorum :icon13::icon13:
Peki bi konu daha var...
Kullanılmamış 4 haftalık iznim var. Bunların parasını da talep edebilirmiyim.
2009 a ait 2 hafta
2010 a ait 2 hafta
Toplam 1 maaş eder :confused:
abi moralini bozmak istemem ama sıkıntı çeken bi firma için çok büyük bi paradan bahsediyoruz elinden geleni yapıcaktır işveren çok iyi bi avukat lazım sana inş alırsın hakkını:(
Abi bak bu konuda bizim firma sizden sonra iflas aldı ama bizim dolandırıcı patron bu konularda çok iyi olduğundan daha fazla yol aldık. Ben sana samimi olarak bişeyler yazayım.
1. İflas erteleme alıpta ilk dönem sonunda veya 2. dönem sonunda kurtaran firma yok gibi yani %99.5 oranında iflas erteleme alan firmalar batmıştır.
2. Her 3 ayda bir mahkeme olur Kayyum pek bi fonksiyona karışmaz şikretin satış stratejisine veya politikasına karışmaz raporlara bakar sürekli he ne kadar bakar bilinmez adamsa inceler anladın işte. Mahkeler karar verebilir tamam artık bundan bi *** olmaz iflasına diye biter o an işi. Ben keşke daha önce çıkartılsaydım diye sinirleniyorum çünki işimize sahip çıktık son ana kadar çalıştık gidenler tazminatını aldı şimdi bizimki ya nasip ya kısmete kaldı.
3. Şirketin samimiyeti önemli bizimki çingene amkodum ç. tam çingene mahkemeye vereceklerse versinler diyor 80 trilyon borç var onumu düşünecek.
4. Senet veriyorlar ve ödenmiyorlar senetleri sürüncemede devam ettirip duruyorlar biraz hırlayana git ne yaparsan yap diyorlar.
5. Yani iflas ertelemede olmasa firma karşılıksız çek veya senetten içeri attırırsın adamı nitelikli dolandırıcılıktan.
6. İyi niyetli açık ve kararlı konuşmakta fayda var. Yoksa hukuk yanımızda falan değil zaten haklısın haklı olsanda protokol mahkemeye versende protokol
Kurumsal adam gibi bir firma olsa bu cumamı tak akşamına hesabına yatırırlar allaha emanet.
Özel sektörün taaaaaaaaa. ( kötü niyetli patronlara )
yaa çok bilmiş mayami bi sus Allah aşkına
İstifa ederek işten ayrılmalarda tazminat alabilmeniz işin gereken tek şart Ödenen prim gününün emekliliğe yetecek kadar olmasıdır
yani emeklilik için 5000 hizmet günün gerekiyorsa ve senin 5001 günün var ise sadece yaşını bekliyorsan istifanı eder gider sigortadan yazını alır tazminatını alırsın
ama hizmet günün dolmadı ise kaba tabir kullanmak istemiyorum :D ...... alırsın :D
Muştu aç oku
1475 Sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte olan 14.maddesi
1475 Sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte olan 14.maddesi, kıdem tazminatını düzenliyor. Bu maddenin bir hükmüne göre çalışan kişi emekli olduğunda kıdem tazminatı alma hakkı var. Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatını hak edebilmek için, sigorta süresini, prim gün sayısını ve belli bir yaşı doldurmak gerekiyor. Bu şartları taşıyan bir çalışan, sigorta müdürlüğüne emeklilik başvurusu yaptığında iş sözleşmesini feshedip kıdem tazminatı alabiliyor.
Ancak 1999 yılında 14.maddeye eklenen bir hükümle sigorta süresini ve prim gün sayısını dolduran ama yaşı tutmayanlara da kıdem tazminatı alma hakkı getirildi. Eğer bir çalışan Sosyal Sigorta Kanununa göre emekli olmak için sadece yaşını bekliyorsa, dilerse bu sebeple işten ayrılıp kıdem tazminatını isteyebiliyor. Bunun için önce sigorta müdürlüğünden yaş dışındaki koşulları yani sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurduğunu gösteren bir yazı alması gerek. Sigorta müdürlüğü, başvuran kişinin yaş dışında emeklilik koşullarını taşıdığını ve bu sebeple işten ayrılırsa kıdem tazminatı isteyebileceğini hizmet dökümüne yazıyor. Kişi bu yazıyla işverene başvurup iş sözleşmesini feshettiğinde kıdem tazminatı alma hakkına sahip. Yani bu şekilde kıdem tazminatı alma hakkı sadece sigorta süresi ve prim gün sayısına bağlı.
Peki, kimler, hangi süreler sonunda kıdem tazminatı alabilir. Bu konuda Sosyal Sigorta Kanununda yer alan emeklilik hükümleri uygulanıyor. İster kadın olsun ister erkek, bir çalışan 15 yıl sigorta süresini ve 3600 prim gün sayısını doldurmuşsa kendi isteği ile ayrılıp kıdem tazminatı alabilir. Tek yapması gereken sigorta müdürlüğüne başvurup süre ve gün sayısını tespit ettirmek. Bu tespiti yaptırdıktan sonra işverenine başvurup 1475–14/5 uyarınca iş sözleşmemi feshedip kıdem tazminatımı istiyorum dedi mi işveren, bu ödemeyi yapmak zorunda. Oysa yasanın hükümlerinde onlarca farklı sigorta süresi ve prim gün sayısı görülüyor. Kademeli geçiş sebebiyle çok değişik emeklilik ihtimalleri var. Ama bunların tümü yaşa dayalı kademelendirme olduğu için ele aldığımız konuyla ilgisi yok. Ele aldığımız konuda yaş koşulu aranmadığından kademeli geçişler dikkate alınmıyor. Bu nedenle 506 sayılı Kanunu’nun Geçici 81. maddesinin C bendi dışında bu konuda uygulanacak hüküm yok. “C” bendinde ise yaşı dikkate almadığımızda sadece 15 yıl ve 3600 gün var. Bu nedenle gerek sigorta müdürlüklerinin gerekse Yargıtay’ın yaşı bekleyerek kıdem tazminatı hakkının kazanılmasında bu koşullar dışında süre ve gün sayısı araması yasaya aykırı olur.
Süre ve gün sayısı bakımından, askerlik, yurt dışı hizmetleri, grev ve lokavtta geçen süreler gibi borçlanma yapılan tüm süreler de dikkate alınmalı. Ayrıca kamuda çalışan işçilerden yaşı bekleyerek kıdem tazminatı almak isteyenlere ödenecek tazminat miktarı belirlenirken askerlik borçlanması süresinin de Yargıtay kararları uyarınca hesaba katılması gerekiyor.
Yargıtay 4 Nisan 2006 tarihinde yaşı bekleyerek kıdem tazminatı almak için, ayrılma anında bir daha çalışmama iradesinin olması gerektiği şeklinde bir karar verdi. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bir insanın yasadan kaynaklanan bir hakkını kullanmak için anayasadan kaynaklanan çalışma hak ve özgürlüğünden geçici de olsa vazgeçmesi gerektiği ileri sürülemez. Emekli olanların bile hemen ertesi günü destek primi ödeyerek çalışmaya başlamasının kanuna uygun olduğu bir sistemde, yaşın dolmasını beklemek için ayrılanların en azından ayrılma anında çalışmama niyetinde olması gerektiği görüşünün hiçbir hukuki değeri olamaz. Hukuk niyetlerle uğraşmaz. Sonuç olarak yaşı bekleyerek kıdem tazminatı alma hakkını kullanan kişi elbette yeniden çalışabilir. Çünkü bu hak bir daha çalışmamak koşuluna bağlanmış değil. Kişi, taraflar anlaşırsa ayrıldığı işyerinde dahi yeniden çalışmaya başlayabilir. Ancak kişi sigorta süresi ve prim gün sayısına dayanarak ikinci kez bu haktan yararlanamaz. Bu haktan yararlanan kişilerin sonraki çalışmaları bakımından emeklilik sebebiyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alma hakları ise saklıdır.