Herkese merhaba,
Yaklaşık 2 sene önce, yakın arkadaşımın SC EG D16 sı ile uğraşırken ikinci bir araç ihtiyacının doğması ile mevcut aracı almış bulunduk. 2007’de beri hondalarla ilgilenmiş biri olarak, düzgün şasesi, temiz boyası, kazasızlığı, yürürü ve ekstraları ile hep ilgimi çeken AC Delsol artık bizdeydi. Ailede başka bir delsol daha bulunduğu için yabancısı olduğumuz bir araç değildi.
Kaporta parçaları ve iç mekan trimleri zor bulunan bir araç olmasına karşın trafikte ender rastlananması ve targa olması tercihimizde bize yol gösterdi. Olası bir kaza durumunda toplaması çok zor olacağından ’93 model olmasına rağmen aldığım ilk günden beri kaskolu olarak kullanmaktayım.
Öncelikli amacım, orjinaline sadık kalarak görsel eksikliklerini tamamlayıp gerekli mekanik parçaları yenileyerek, günlük kullanıma uygun, modern görünümlü, uzun vadede 2. araç olarak kullanılabilecek keyifli bir makine yapmaktı. Fakat titizliğim ve aracın potansiyeli sebebiyle zaman geçtikçe daha da detaylandırıp motora da müdahalede bulunduk ve aracı buraya kadar geliştirmeye çalıştık.
Aks, şanzıman ve diğer yürüyenleri stok olarak kullanıp aşırıya kaçmak istememekten ve günlük kullanıma uygunluk açısından aşırı besleme tercih edilmedi.
Atmosferik karakterden kopmamak adına, SC uygulaması yapılabilirdi ama sıkıştırma düşürmezsek ya pompa benzininden vazgeçecektik ya methanol enjekte edecektik ya da basınç açamayacaktık. Her üç seçeneğide istemiyordum. Sıkıştırma düşürme durumunda ise olası bir durumda OEM’e dönmek zorlaşacaktı ve proje maliyeti artacaktı. 1100 Kg civarı bir ağırlıkta 200 Hp ye yaklaşırsak, güç/ağırlık oranı ile bizi tatmin eder diyerekten projeye başladık.
Aracın alındığı günden bu zamana kadar, her noktada emeği olan sevgili arkadaşlarım ylcn kullanıcı adlı Yalçın’ın ve fdoganb kullanıcı aldı Doğan’ın emekleri olmasa bu noktaya gelmemiz imkansızdı. Bir gün aracı satacak olursam mutlaka kendilerinden desdur almam gerekecek
Aldığım zaman araçta olan başlıca ekstralar ve güncellemeler,
- EP3 Makyajlı TypeR koltuklar,
- S2000 direksiyon,
- Ön – Arka delikli Stoptech fren diskleri ve EBC Green Stuff balatalar,
- Yenilenmiş tavan yan ve ön fitilleri,
- 81 mm B16B Pistonlar,
- Supertech 0.50 mm oversize subaplar,
- Skunk2 65 mm gaz kelebeği,
- Exedy stage 1 baskı balata seti,
- Aliminyum CAI ve HKS mantar filtre,
- Samco silicon hortumlar,
- NGK Iridium buji ve buji kabloları,
Güncel listeyi aşağıda toplu halde belirteceğim, sözü daha fazla uzatmadan aracın alındığı ilk günden birkaç foto ile başlayalım.
Muayene için OEM yaylı ve 15’ TE37 li hali ile pek hoş durmuyor.
Bir kaç gün sonra 16’ Enkei RPF1 jantlar ve Pirelli Pzero 195/45/16 lastikler ve 3.5 cm koni yaylar yerini aldı. Arkası hafif olduğu için istediğim kadar düşmedi, ilerleyen zamanda arkalarda ufak bir işlem daha olacak. İstanbul yollarında aracı daha fazla düşürmem mümkün olmadığı için ve yol tutuşu gayet tatminkar olduğu için şimdilik coilover düşünmüyorum.
Kırık olan EK9 TypeR replikası fiber lip acilen yenilenmeli, yanlış bir karar vererek aynı lipten yeniden alınıyor ön tampon boyaya giriyor. Ayrıca üzerinde kılcal çatlaklar bulunan spoilerde elden geçiyor.
Far, stop, tamponlar ve kaputtaki ufak çizgi kaçıklıkları giderilip lokal boyalar yapılıyor. Komple boyalı araç sahibi olmak paha biçilemez.
Burda bir süre foto çekmiyorum ama kısaca anlatayım. Terleme ve yağ kaçağına sebep olabilecek bütün conta ve keçeler (külbütör kapağı contası, buji o-ringleri, vtec selonoidinin her iki contası, karter contası, krank ve egzantrik keçeleri) servisten OEM sipariş edilerek bütün sıvılarla beraber yenileniyor. Üzerinde bulunan OEM radyatör sökülüp kontrol edilerek temizlendi, blok üzerindeki su tahliye tapası açılarak mevcut antifriz boşaltıldı ve su kanalları temizlenerek yeni antifriz konuldu. Termostat kontrol edildi. 10 yaş üstü bütün araç sahiplerine bu işlemi tavsiye ederim, soğutma sisteminde farkedilir düzeyde rahatlama oldu, fan açma sıklığı düştü. Bursa’dan, forum üyesi DENON’dan 16 adet kırmızı çelik bijon alındı ve takıldı. Yıpranmış durumda olan ana cam kumandası, bagajdaki tavan taşıyıcı klipsleri, valeur halı paspaslar, BF Goodrich çelik fren hortumları, Vti vites topuzu Almanya’dan alınarak monte edildi. Yürüyen aksam kontrol edildi. Yurtdışında bulunmam sebebi ile elimde olmayan fotoları çekemiyorum ama kısa zamanda ekleyeceğim.
Arka frenlerin iyi çalışmadığını farkedilip frenler komple ele alındı. Ön iki kaliperin pistonları, 4 kaliperin tamir takımları ve fren hidroliği yenilendi. İlerde fren upgrade’i söz konusu olabilir, 262 mm OEM ölçü disklerle kullanılabilen wildwood kaliperler ve bracketler aklımızın bi ucunda.
Çıtkırıldım EK9 TypeR replikası fiber lip yerine en uygun ön tampon lipini bulmak için yabancı forumlara gözgezdirirken, 92 – 95 EG6 SIR liplerinin işlemsiz oturduğunu öğrendim. Hemen servisin yolunu tutup siparişi verdim, 20 gün içinde malzeme elimize ulaştı. Eskisi kadar sert durmuyor ama şık ve uzun ömürlü olduğu kesin.
Ve geldik ikinci başlangıca, motor…
Eski sahipleri tarafından siyaha boyanan motor havuzu, stok subap yayları, işlenmemiş kapak, elektrik tesisatının saçma sapan kırmızı bantlarla tamamen kaplı olması, gömleklerin durumunu hiç görmemiş olmam, içimden geçen ''egzantrik, egzoz ve yazılım yap'' fikrini sürekli bastırıyordu. Bir süre kararsız kaldıktan sonra sökmeye karar verdik, iyi de yapmışız.
Motor havuzu rezil halde. Piston gömleklerinde herhangi bir ovalleşme yoktu fakat çapraz honlama izlerinin (cross hatching) olmadığını görünce önce biraz içimiz buruldu ama ne de olsa 20 yaşında blok, aynı zamanda doğan çocuk üniversiteye gidiyor diyerek bir üst ölçüye geçmemiz gerektiğini farkettik. Malzemede sertik farkı istemediğim için uzun süre 81.25 mm OEM B16B CTR piston aradım, Türkiye’de maalesef bulamadım, servis fiyatları da çok fazlaydı. Ayrıca beklemekte istemiyordum, bir süre 11.5 – 12 CR forget piston da düşündüm ama içime sinmedi. Segmanları japon rik marka kullanmak kaydı ile ile 81.50 mm NPR B16B piston kullanmaya ve kapağı işleterek 12 CR bir setup yapmaya karar verdim.
Bu arada motor sökülür sökülmez araç çekiciyle eve, kapalı garaja çekildi ve hızlı kargo ile Amerika’dan siparişi verilen malzemeler beklenmeye başladı. Geçici olarak ES7 jantları takıldı, gözüme de hoş göründü ama Enkei’lerden vazgeçmem zor.
İşte güncel malzeme listemiz,
Motor alt,
- NPR 81.50 mm Pistonlar,
- NDC Ana yatak, kol yatak ve gezi ayları,
- ITR Yağ ve su pompaları,
- OEM silindir kapak contası.
Kapak,
- Supertech B16 H1002D 70 Lbs Subap Yayları (Şapkalar PPR Kaan’ın tavsiyesi ile OEM bırakıldı)
- Supertech 0.50 mm oversized subap takımı,
- Skunk2 Pro1+ egzantrikler,
- Vision power egzantrik kasnağı (Elimde mevcuttu, kaçırması durumunda ileride upgrade edilebilir),
- PPR Stage 3 Raceport + Stage 1 Emme + 12CR.
Soğutma,
- OEM Radiatör,
- Samco silikon hortum takımı,
- OEM Termostat ve fan müşürü.
Ateşleme ve elektronik,
- MSD Hariçi ateşleme bobini,
- NGK Iridium bujiler,
- NGK buji kabloları,
- Innovate MTX wideband,
- 280 cc Enjektörler,
- OEM P30 Chiplenmiş ECU.
Intake,
- Skunk2 65mm gaz kelebeği,
- Alüminyum CAI + izolasyon - HKS mantar filtre.
Egzoz,
- Hytech 2.5’ 4-2-1 header,
- 63 mm podsuz düz boru,
- 63 mm çift çıkış Varex son susturucu,
Yürüyen aksam,
- Koni 3.5 cm spor yaylar,
- 16' Enkei RPF1 jant takımı ve çelik bijonlar,
- 195/45/16 Pirelli Pzero lastikler,
- Ön - Arka Stoptech delikli fren diskleri,
- Ön - Arka EBC green stuff balatalar,
- BF Goodrich çelik fren hortumları,
- Competiton stage 2 baskı balata,
- Energy shifter bushings.
İç mekan,
- EP03 Makyajlı TypeR koltuklar,
- S2000 direksiyon,
- Valeur halı paspaslar,
- Vti vites topuzu,
- OEM Honda CD çalar,
- Eskiyen trim parçaların, kumandaların ve aksesuarların yenilenmesi (sürücü tarafı cam kumandası, bagaj içi tavan taşıyıcı klips ve plastikleri, çakmak, bagaj hidrolikleri vs.)
Dış mekan,
- OEM SIR ön lip,
- LLumar cam filmi (yan ve arka camlar),
- Yeni OEM bagaj kaput contasını,
- Yeni OEM ön cam üstü çitası ve ön kaput takozları.
Diğer,
- Skunk2 billet egzantrik tapası,
- OEM conta takımı ve kayışlar,
- OEM Sıvılar (direksiyon hidroliğinden antifrize kadar yetkili servisten alınmıştır)
- OEM Şanzıman ve motor kulağı takozları,
- Eskimiş klips vb. malzemelerin yenilenmesi.
Fotolara kaldığımız yerden devam edelim,
Aracımız garajda, kargo beklerken elektrik tesisatı komple elden geciyor, bütün ek yerleri makaronlanarak tesisat yeni spiral hortum içine alınıyor. Çıkan bant çöplüğü felaket.
JDM Works’ten egzozumuzu da aldık.
Volant silinip yeni rulmanlar alınıyor.
Blok rektefiyeden geldi, kapak malzemelerini beklerken alt blok toplanıyor. Kitapsız olmaz tabi.
Beklenen malzemelerin gümrüğe ulaştığı haberini aldık, aracı garajdan çıkartıp motor havuzunun boyanması için hazırlık yapmanın ve boyanın zamanı geldi artık. İşin en pis kısmının burası olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım, işin garibi bütün bu olay ben araç başında değilken, Yalçın ve Doğan tarafından yapıldı. Gerçekten kendi araçları gibi emek verdiler.
Posttaki resim sayısı 40'a yaklaştığı için geri kalanları kesiyorum, konu onaylandıktan sonra ikinci bir post ile devam edeceğim.
Konuyu okuyan herkese teşekkür ederim.
Edit : imla