şu günler çok elektrikli araçların konusu açılıyor bende paylaşıyım dedim..
2. El araçların Elektrikli hale getirilmesi ile kullanıcı ve ülke ekonomisine kazanç.
1 km'de 2 kuruş sarfiyat. Ankara-İstanbul 9 lira (Hızlı Şarz istasyonları 150 kmde bir olmak şartı ile).
Araçdan sökülen içten yanmalı motor, şanzıman, difransiyel, şarz dinamosu, marş motoru, baskı/balata (debriyaj) radyatör,egsoz sistemlerinin getirdiği bakım maliyetlerinden tasarruf imkanı. Elektrik motoru, motor kontrol cihazı, piller ve elektrikli aracın diğer aksesuarlarında çalışan, aşınan mekanikparça adedi çok az olmasından dolayı yüksek güvenilirlik ve çok düşük bakım maliyetleri
Vites değiştirme olmadığından daha konforlu sürüş imkanı
Neden Elektrikli Araç?
Günümüzün artan fosil yakıt maliyetleri, araçlardan çıkan emisyonların çevreyi kirletmesi dünyada elektrikli araçlara olan ilgiyi arttırmıştır.
Batarya teknolojilerinin cep telefonları ve notebook bilgisayarlar sayesinde gelişmesi ve ucuzlaması ve bu bataryaların elektrikli araçlarda kullanabilmesi sonucu elektrikli araçlar tek şarz ile 150-200 km'lik menzillere ulaşabilmişlerdir.
Batarya teknolojisinin gelişimine paralel olarak elektrik motor teknolojileri de gelişmiş ağırlıkça hafif, yüksek tork üretebilen, elektrik sarfiyatı az, verimli ve güvenilir elektrik araçlar için elektrik motorları geliştirilmiştir.
Dünyada Elektrikli Araç Teknolojisi
Yukarıda belirtilen batarya ve motor teknolojilerinin gelişmesi ve ucuzlaması sonucu, %100 elektrikli araç (hibrid olmayan) üretimlerine otomotiv üreticileri tarafından başlanılmıştır. Özellikle Amerika, Kanada'da elektrikli araçlar kullanıcılar tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Elektrikli Araç satışları ile aracın bataryalarını normal ve hızlı şarz istasyonlarının kurulması çalışmaları da bu gelişime paralel olarak yürümüştür.
Türkiye'de Elektrikli Araçlar (Teknoloji ve Hukuksal Altyapı)
Ülkemizde de Sanayi Bakanlığı elektrikli araçların önemini dünyadaki ülkelere göre kıyaslandığında çok hızlı farketmiş ve bu konu da gerekli kanun ve yönetmelikleri çıkartarak, vergi indirimlerine (ÖTV) giderek elektrikli araçların kullanımlarının cazip hale getirilirek yaygınlaşması konusunda önderlik etmiştir.
İsteyen tüketicilerin sıfır elektrikli araba almasının yanısıra ülkemizde trafikde mevcut olan yüzbinlerce aracın elektrikliye dönüşümü de Sanayi Bakanlığı tarafından yayınlanan Elektrikli
Aracın Motoru: AC tip, (Regeneratif frenlemeli, Motor kontrol bilgisayarlı)
Aracın Azami Hızı: 120 km/saat
Araç Şanzıman/Difransiyeli: Tek Dişli Oranlı (8:1, 10:1 veya 11:1 toplam dişli oranlarında seçenekli)
Aracın Bataryaları: Lithium Fosfat (en az 3000 kere şarz ömrü), yanmaz/patlamaz
Araç içi şarz cihazı (Her hangi bir 220 volt prizde çalışabilen)
Araç menzili: 180 km (şarz sonrası ikinci şarza kadar gidilecek yol)
Sarfiyat: Kilometrede sadece 2 kuruş
Sıfır Emisyon
Dönüşümde Araçtan Sökülen Parçalar
İçten Yanmalı Motor (Buji, Enjektör, Yağ Pompası dahil)
Şanzıman/Difransiyel
Baskı/Balata, Debriyaj, Vites Kolu
Radyatör
Yakıt Deposu
Şarz Dinamosu
Marş Motoru
Yakıt pompası
Yağ Filitresi
Hava Filitresi
Yakıt Filitresi
Egsoz kazanı ve borusu
Sökülen parçaların yerine aşağıda belirtilen parçalar takılarak araç %100 Elektrikli hale getirilmektedir.
Elektrikli Araç Kontrol Ünitesi, E-ECU
Aracın hareketini veren Elektrik Motoru,
Elektrik Motorunu kumanda eden Motor Kontrol Bilgisayarı
Elektrik motoruna elektrik sağlayan Lithium Serisi Piller
Litihium Pilleri şarz eden şarz cihazı
Elektrikli Araçlar için gerekli olan frenleme ve hidrolik direksiyon çözümleri ve diğer aksesuarlar
Dönüşüm yapılan araçlarda Lithium Seri bataryalar kullanılmaktadır. Bataryaların yanma, patlama, gaz sızıntısı, çevre kirliliği gibi tehlikeleri yoktur.
Lithium Fosfat serisi bataryaların ağırlıkları ile orantılandığında yüksek enerji depolama özellikleri mevcuttur.
Bataryaların en az 3000 kere şarz ömrü bulunmaktadır.
Bataryalar 220 volt prizden şarz edilebilmektedir.
Aracın batarya sistemi Normal Şarz İstasyonu konnektörü (SAE_J 1772) ve Hızlı şarz istasyonları konnektörleri (CHAdeMO) ile uyumludur.
Hızlı şarz ile 20 dakikada %80 doluluk imkanı mümkündür.
Elektrik motorunun sahip olduğu Rejeneratif frenleme sistemi ile sürüş sırasında aracın Lithium Fosfat bataryalarına geri şarz imkanı sağlanmaktadır.
İstenirse opsiyonel olarak araç üzerine katlanabilir güneş paneli konularak seyahat esnasında ve park halindeyken pilleri şarz imkanı mevcuttur.
%100 elektrikliye dönüştürülmüş aracın sürüş performansı İçten Yanmalı Motora sahip aracın sürüş performansı ile hemen hemen aynı olup aracın kalkışlarında ise elektrik motorunun sahip olduğu yüksek tork ile kalkma özelliği ile araç yüksek ivme ile kalkabilmektedir. Aşağıda aracın elektrik motorunun Tork grafiği yer almaktadır.
Motor dış çevre koşullarından gelecek şok, titreşim, su, nem, toza karşı korumalıdır.
%100 Elektrikli Araca dönüşümde kendinden redüksiyonlu elektrik motoru kullanılmaktadır. Böylece aracın şanzıman ve difransiyel sistemi sökülmektedir. Aracın baskı/balata (debriyaj) sistemi de kullanılmadığından sökülmektedir. Elektrikli Araca dönüşüm ile aracı sürmek için vites değiştirmeye gerek kalmamaktadır. Tek bir tuş vasıtası ile araç ileri/geri gidebilmektedir.
http://www.mekatron.net/index.html