User Tag List

Sayfa 1/3 123 SonSon
48 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: İkinci El Oto Piyasasına Genel Bir Bakış!

Osman Bahadır - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Lightbulb İkinci El Oto Piyasasına Genel Bir Bakış!

Türkiye'de otomobil piyasası Sahibinden . com ve oto pazarları üzerinden oluşuyor. Kayıtlı, kabul gören, herkesce uygulanan, borsa benzeri bir nitelik kazanmış düzgün bir piyasası yok. Peki böyle bir piyasada oluşan fiyatlar ne kadar sağlıklı? İnceleyelim;

Sahibinden'e verilen ilanlar aracın reel değerine göre düşük fiyatlanmış, normal fiyatlanmış veya yüksek fiyatlanmış olabiliyor. Düşük fiyatlananlar daha ilk günden, normal olanlar ise birkaç günde satılıyor. Haliyle, satılan bu düşük ve normal fiyatlı, yani doğru fiyatlanan araçlar sahibinden'de pek boy gösteremeden ilandan düşüyor. Yüksek fiyatlananlar ise satılmadığı için ilanda kalmaya devam ediyor. Süreç hep bu şekilde işlediğinden satılmayan yüksek fiyatlı satıcıların ilanları zamanla birikerek piyasa geneline hakim oluyor ve piyasa aktörlerine(alıcı ve satıcılara) yanlış bilgi sağlamış oluyor. İşte tam da burada domino etkisi başlıyor.

Yeni ilan verecek şahıs da kendi aracının fiyatını belirlerken o anda ilanda olan denk araçları baz alıyor. İlandaki araçların çok küçük bir kısmı haricinde geriye kalan çoğunluğu yanlış, yüksek fiyatlandığı için baz aldığı veriler reel piyasa değerini yansıtmıyor. Ama yeni satıcı bu yüksek fiyatlanan ilanları görünce "o ediyorsa benimki neden etmesin" düşüncesiyle Allah ne verdiyse yazıyor. Tabi ki aslında satılanların çok daha düşük fiyata satıldığından haberi bile yok. Çünkü listede, yani ilanda değiller. Çünkü satıldılar. Çünkü makul fiyatlanmışlardı.

Bu süreç tıpkı bir domino etkisi gibi, fiyatları üstel fonksiyona bağlıyor ve fiyatlar göğe yükseliyor. En başta yüksek fiyatlandığı için satılamayan birkaç aracın zamanla ikinci el piyasasındaki araçların çoğunluğunu oluşturması durumu piyasayı kontrolsüz bir şekilde domine ediyor ve piyasa neredeyse tüm satıcılar tarafından el birliği ile speküle edilmiş oluyor.

Piyasanın diğer tarafındaki aktörler olan alıcılar da bütçelerini planlarken veya alacakları araca değer biçerken yine aynı sağlıksız piyasada halen ilanda olan yüksek fiyatlı olduğu için satılamayan araçları baz almak zorunda kalıyorlar. Ve bu sûni yüksek fiyat seviyesini kabulleniyorlar. Bu da durumu iki tarafın da yanlış piyasa fiyatında karşılıklı olarak anlaşmasına götürüyor. Bunun sebebi ise meşhur asimetrik enformasyon. Alıcı piyasa şartları ve reel fiyat düzeyi hakkında yeterli enformasyona, yani bilgiye sahip değil. Hoş, olsa da satıcı kendisini bu yeni duruma çoktan inandırmış bile...

O.B.K

Bu yazıyı yazarken ekonomideki "lemons, peaches and creampuffs problem" ı farklı bir açıdan değerlendirdim. Fikir jimnastiğine sizin de katkılarınızla kaldığımız yerden devam ederiz.

onurunal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bu durumun çözümü nedir agalar

kadir jdm civic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ben hiç fiyatlandırmaya bakmıyorum açıksıcası. bende araç alan oldum yerı geldı araç satanda oldum. sahibindende yazılan rakamlar çok esnektir.

şimdi adam aracına bakıyor 15 yazıyo ilk arayana 14500 tan asagıya asla olmaz diyo böyle 3 5 tane arayana asla inmem diyo 13 veriyorsun kabul etmıyor sahibindende ilan duruyorda duruyor adam bakıyo ben bu arbayı bu fiyata satamıyacam anlaşıldı diyo birde ani bir nakit ihtiyacı oluyo sahibindende 15 bın yazan fiyat biri arıyor 12 veriyorum hemen geliyim diyo adamda kalk gel diyo ve satıyor aracını. bu sahibinden cok yaşanan olaydır daha bir çok örnegi var o yuzden fiyatlara deil alıcıların verdigi rakamları bilmek lazım....
    MSG GARAJ ANTALYA MUSTAFA GENÇ

ykavcioglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    kankime katılıyorum, fiyatı alıcıların belirlemesi lzm..
    coğu alıcı sabırsız...
    Seyyar Tayyar

Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    konuya farklı bır bakış....

şimdi bu forumdan yola cıkarak kı uye sayısı ve cesıtlılı ıle genel bir turkıye profılı diyebiliriz...alım gucu 10bın ve cıvar 20 bın ve cıvar 40bin ve civarı ve ustu olarak nıtelenebılır....

ınsanoglunun dogası alabılecegının en ıyısını almaktır...ancak durum su...misal 10 bın tl ye alınabılecek ıyı bır araba atıyorum civic si dir 15 yaş uzerıdır...zaten olabilecek en uygun fıyata dusmustur sıfır arac pıyasasından vergı artıslarından enflasyondan alım gucunden etkılenmez...

aynı sekılde 20 bın tl ye vtec yada 4 kapı dıger arabalar yıne 15 yas cıvarı modeller aynı seyler onun ıcınde gecerli...

40 bın sevıyınde ılk akla gelen e46 la e onlarde 10 yas uzeri onlarda dip rakamlarını gormusler zaten...

ha bırde pıyesanın yuksek olması teorık olarak bırsey farkettırmez pahalı alır pahalı satarsın ama bırde psıkoljık boyut var...ben e 46 ya 40k s2k ye 70k tl veremem....ıcım el vermez...

ha en buyuk sıkıntı ıse turk mıllletının ezık bır mıllet olmasıdır...herkes herseyın en ıyısıne sahıptır...en kıymetlısı ondadır...dolayısla en pahalısı da...

bırde araba almayı bılmeyen mallae yuregı temızler aklı boslar var memlekette araba baktırmayı bılmez almayı bılmez...kurnaz satıcıda yazar yuksek fıyat ne de olsa malın bırı gıdığ alıyor...olaylar olaylar...

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tunay kardesim bana bi e 46 3.30 ci lazım modeli 2003 2004 km cok yuksek olmasın yeter 40 bin tl nakit sana kaca alirsan al bana 40 a sat : )

TaGo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    78 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ben bir araç alacağım zaman 0 ı ile aynı kasaya sahip 2. eli arasındaki fiyat farklılığına bakıyorum. Bu farklılık özellikle VW de yok. Yani 0 ve 2. el aynı rakam. Honda civictede aynı. Ancak araçlar spesifikleştikçe bu uçurum artıyor. Örneğin Mazda 6 nın sıfırı 85.000TL aynı özellikteki 2 yaşındaki arabası 45.000TL. Ben araç alacakken bu tip araçlara yöneliyorum çünkü kayıp daha az oluyor.
    www.plasti-dip.com adresimizden tüm yeni ürünleri görebilir ve taksitli alışveriş yapabilirsiniz

TechTurkey Maxi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pazarlık takıntısını atlamayın beyler

bizim millette bir pazarlık takıntısı var
    sadece araç alımı-satımı değil, mobilyasından aklınıza ne gelirse

aptallık gibi birşey bu, vakit kaybı .

satan nasılsa pazarlık edilecek diye bir miktar yukardan fiyat veriyor
    alıcıda nasılsa pazarlık payı var diye pazarlık edip duruyor

sonuç:
    mal mal konuşmalar, saatler süren pazarlıklar, gereksiz diyaloglar
    satılmayan araçlar, alınamayan araçlar..

yaz kardeşim ne ise o
    sende uzatma alacaksan al

Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    daha yeni sattım motoru cbf600
    fiyat 13.000 yazdım ve büyük haflerle PAZARLIKSIZDIR dedim
    ona rağmen arayanlar var, en son ne olur , pazarlık sünnettir falan ..

alan adama net net ilk başta söyledim
    bak arkadaş, bu fiyat net, nasılsa pazarlık yapılacaktır diye yüksek yazmadım ben.
    inandı bana, doğru çünkü
    o fiyattan sattım fazla geyik dönmedi aramızda ne güzel.

Osman Bahadır - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Maxi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    pazarlık takıntısını atlamayın beyler

bizim millette bir pazarlık takıntısı var
    sadece araç alımı-satımı değil, mobilyasından aklınıza ne gelirse

aptallık gibi birşey bu, vakit kaybı .

satan nasılsa pazarlık edilecek diye bir miktar yukardan fiyat veriyor
    alıcıda nasılsa pazarlık payı var diye pazarlık edip duruyor

sonuç:
    mal mal konuşmalar, saatler süren pazarlıklar, gereksiz diyaloglar
    satılmayan araçlar, alınamayan araçlar..

yaz kardeşim ne ise o
    sende uzatma alacaksan al
    Ben de zamanında pazarlıksız net bir fiyat yazmıştım. Diğer ilanlardan da düşüktü fiyat. Hatta en düşüktü. Arabada da bir problem yoktu. Sadece acelem vardı ve aynen senin gibi ben de pazarlıkla uğraşmak istemiyordum. Ama son fiyatla pazarlıksız ilan koyduğun zaman da adam ikna olmuyor. Acaba bir sorun mu var diyor. Olmadı, pazarlık sünnet diyor. Çok az arayan vardı. Ben de fiyatı yükselttim. Pazarlık ettim. Önceki yazdığım fiyattan bile yükseğe sattım. Uyanık ya amcam, 25 liralık arabaya sen 30 yazıp o da 28'e alınca kendini 2 lira karda sayıyor. Böyle adamlara böyle tarak lazımmış onu öğrendim.

ygtrn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    harika bi yazi

Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı o.b.k Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ben de zamanında pazarlıksız net bir fiyat yazmıştım. Diğer ilanlardan da düşüktü fiyat. Hatta en düşüktü. Arabada da bir problem yoktu. Sadece acelem vardı ve aynen senin gibi ben de pazarlıkla uğraşmak istemiyordum. Ama son fiyatla pazarlıksız ilan koyduğun zaman da adam ikna olmuyor. Acaba bir sorun mu var diyor. Olmadı, pazarlık sünnet diyor. Çok az arayan vardı. Ben de fiyatı yükselttim. Pazarlık ettim. Önceki yazdığım fiyattan bile yükseğe sattım. Uyanık ya amcam, 25 liralık arabaya sen 30 yazıp o da 28'e alınca kendini 2 lira karda sayıyor. Böyle adamlara böyle tarak lazımmış onu öğrendim.
    al işte süper bir örnek

ortada öyle bir kısır döngü varki insanı mecbur bırakıyorlar

banada oldu
    koltuk vardı, sparco sıfır tek
    dedim amaan evde durmasın biri alsın madem kullansın
    yazdım 400 falandı sanırım , pazarlık yok dedim son fiyat bak
    vay efendim senmisin az isteyen , 6 ay satılmadı
    sonra 650 dedim, 550 ye falan verdim
    aynı tarak örneği

işte piyasada kısır bir döngü var
    bir türlü kurtulamıyor bundan türk milleti
    geyik muhabbeti başka birşey değil

ErenErdem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pazarlıksız fiyat konusunda ısrarla pazarlık etmek isteyen insanlara tek yapılması gereken; onlar için yeni bir pazarlıklı fiyat oluşturmak ve bu fiyattan eski fiyata geri dönmek, kimse kırılmasın zaten karşı tarafa direk bunu söyleyince ciddiyetinizi anlıyor.

Kimi kelepir araçlar da sırf fiyatları yüzünden pert muamelesi görüyor, piyasanın 1000lira altına olan aracı bile ölücüler öldürdükçe öldürüyor...

TaGo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    78 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bakın en güzel örnek benim

Ya siteden biri alsın die sadece teche ilan açtım GC8 için. Arkadaş arayan kırıo arayan kırıo, bende kendimi kaybetmişim 20.000TL altına kadar indirm. Bir arayan, bilmemkime bu paraya vermişin dio, dahada kırıo. En sonunda söylenti çıkmaya başlıo, arabada kesin sorun vardır diye. Araçla çıkıp video çekilio dedikoduların önüne geçilsin die ama yetmiyor. Kısacası kuzenim 25.000TL den koydu 1 haftada 24.500 e sattı. Benim arabamı tüm samimiyetimle sölüorum 60 favori 10.000 bakan olmuş ama tek bakın tek kişi bile bakmaya gelmedi Birde pazarlığa devam ediolar
    www.plasti-dip.com adresimizden tüm yeni ürünleri görebilir ve taksitli alışveriş yapabilirsiniz

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tespitler başarılı, düşük pazarlıksız yazarsan da bizim millet almaz, hemen bi sorun vardır der
    2yüksek yazıp düşmen lazım ki adam kendini uyanık zannetsin..

geçen gün işte adamın biri sıfır vw almış ne kadar aldın diyince normalde 40 ama bize özel 35e aldık diyo ulan p.znk sanki doğuş grubunun hissedarıda indirim yapmışlar buna özel
    Grow up! this is just a car

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    çok güzel bi konu.. merakla takip ediyorum yorumları ikinci el araç piyasasının içinde biri olarak... aslında örneklenecek ve tecrübe edinilen o kadar çok konu varki alım satımda.. bence ikinci el fiyatların genel olarak artması sıfır fiyatlarının artmasından dolayı oldu.. onun dışında tabi birsürü faktör var fiyat artışında.. örneğin bazı markaların bazı modelleri haddinden fazla arttı...

cenk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pazarlık sünnettir diye laf varya sahibinden.com daki fiyatlarda o hesap.
    ark. e46 02 model 3,18 in 38 bin TL fiyatı vardı 1-1,5 ay satılıklarda durdu bizim arkadaş o arabayı 32bin Tl ye aldı..

atarktan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Her gün mail geliyor sahibinden'den favorilerinize eklediğiniz aracın fiyatı düştü diye.Şu sıralar

modaya ayak uydurup fiyat yükseltenlerin pazarlık payları gerçekten çok ciddi ve satılmadığını

görünce fiyatı indiriyorlar. 14500 yazan bi arabayı aradım abi hemşeriyiz bak dedim 13500 olur

dedi.inş bi an önce düzelir fiyatlar.

Erdem K. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    52 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pazarlıksız araba almak bize uymaz şaka bir yana, herkesin içinde yazılan fiyattan daha da düşüğe almak gibi bir istek vardır ama o aracın o yazılan mı ettiğini sorgulayan pek azdır
    Subaru
    Technica
    InternationaL

PSN: ekduncan

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)