teşekkür ederim arkadaşlar. iyi dilekleriniz çok mutlu etti beni sağ olun.
@Quantum, ücretli uygulamalar ile ücretsiz uygulamaların düzeyi hemen hemen aynı. bana kalırsa bir uygulamanın ücretli olabilmesi için kullanıcının isteklerinden daha fazlasını sunmalısın ki ücretsiz emsalini ezip geçesin. ama store da bu bilinç tam olarak bu şekilde değil bence. ciddiye alıp detaylı projelerde yapanlar var onlara lafım yok.

uygulamaların indirme oranları düşük sebebi microsoft'un store olayına geç kalması. ama bu durum windows phone 8 ile beraber aşılacak gibi. yeni işletim sistemi phone 8 'in çıkışı ile beraber donanımcılar ile de anlaşma yaparak işletim sistemini piyasaya çıkardılar. lumbia 900, htc 8x vb.. o yüzden gelecekte apple store gibi windows store da canlanacaktır.
developer tarafında ise öncelikle bir live id alıyorsun aynen apple' daki .me hesabı gibi. daha sonra dev center'a kayıt oluyorsun bu live id ile. bu üyelik ile developer kütüpanelerinden ve kaynak kodlarından yararlanabiliyorsun. windows phone SDK erişebiliyorsun. visual studio 2010 indirebiliyorsun (kısıklı versiyon) buraya kadar ücretsiz her şey. eğer uygulamanı windows phone 'da yayınlamak istersen yıllık 100$ karşılığında yapıyorsun.

developer hesabın üzerinden kredi kartı veya paypal ile satın alıyorsun. ücretli yapmış olduğun uygulamaların kazançlarını almak ise bir dolar hesabın olması lazım. daha sonra şubenden swift kodunu alıyorsun. bu bilgileri developer hesabındaki profil sayfana giriyorsun banka bilgilerinle beraber. kazançların o hesaba geliyor. bunu detaylı bilmiyorum ama ücretli bir uygulamam olduğunda öğreneceğim sanırım

eğer bu konuda birşeyler yapmak istersen elimden gelen yardımı yaparım.