selam,
PSA'nın 1.4HDi motoru güzel tasarlanmış, çok ekonomik & emisyon açısından oldukça uğraşılmış bir motor.
gördüğüm kadarıyla Peugeot & Citroen aynı motoru paylaşıyor. ufak farklılıklar muhakkak vardır.
motorla ilgili bazı şeyler için uğraşırken 206'nın emme manifoldunu söktük. manifolddan emme süpaplarına giden yolda EGR sistemi var. aşağıdaki resmin sol tarafında görebilirsin.
daha yakından;
resimdeki sistem bildiğiniz kelebek. telli değil, motorla çalışıyor. sistemi ECU çalıştırıyor. bir çeşit Y-boru tasarımı ile hava+egzos gazı karışımı sağlanıyor.
resimdeki motor '08 model. galiba '06 modellerin öncesinde basit EGR sistemi kullanılmış. onlarda kör tapa ile iptal mümkün, ama bu sistemi basit bir şekilde iptal edemezsin.
ben de iptal etmeyi düşünmüştüm, karşıma bu kadar kompleks bir sistem çıkınca vazgeçtim. spor & herkesin kurcaladığı bir motor olmadığı için
ECU'dan şöyle iptal ederiz böyle değiştiririz diye kaynak bulmak zor. yine de PSA motorlarından & ECU'larından anlayan ileri seviye birisi bulunursa iptal edilebileceğini tahmin ederim.
Peugeot diagnostik yazılımında (Peugeot Planet) EGR kelebeğinin açısı, anlık voltaj vs. gibi değerlerin çıktığını hatırlıyorum.
kelebek;
yukarıdakiler haricinde, öğrendiğim kadarıyla EGR tamamen emisyon için hazırlanmış; performansa kötü etki yapan bir sistem. benzinli bazı yeni motorlarda halen EGR yok. amaç emisyonu düşürmek olduğu için motor tasarımları EGR kullanıp kullanmamakta serbest diye yorum yapabiliriz.
cevaplar;
senin motorunda yazılım ile olması lazım, EGR kelebeğinin emme yönüne %100 açılıp kalacak şekilde ECU'dan iptal edilmesi gerekir diye tahmin ederim.
dezavantajının olmayacağını düşünmekle birlikte EGR'nin amacı yanma odasındaki yüksek sıcaklığı frenleyerek nitrik asitli atık gaz oluşumunu azaltmak olduğundan, EGT değerinin biraz daha yükseleceğini tahmin ederim. ECU yazılımı, EGR iptali gibi konularla ilgileniyorsan ve hazır bu kadar açacakken, egzos manifolduna bir EGT sensörü (thermocouple) takmak yerinde olur, gaz sıcaklığını gözlemlemiş olursun.
muayenedekiler bu tip şeyleri anlamaz.