Arkadaşlar hepimiz araçlarımızı çok seviyoruz ve onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Standart bir araca bile sahip olsak yada şirket aracı bile kullansak temizliğine çok önem gösteriyoruz. Ama boyasının sağlığına ne derece önem gösteriyoruz yada ne kadar bilgiye sahibiz ? Hepimiz 3-5 km yol yapıp bilindik markaların uygulama yerlerinde yıkama işlemlerimizi yaptırıyoruz fakat herzaman fazla vakit ayıramadığımız günlerde oluyor evin yada işyerinin yakınındaki yıkamalarda araçlarımızı yıkatıyoruz . Ben büyük ve küçük öleçekteki yıkama ve oto kuaförlere ürün tedariği yapan bir firmanın sahibi arkadaşınız olarak sizlere seçim yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazmak hatırlatmak istedim.
Biliyorsunuzki her yıkama da olan köpüklü araç yıkama yani 'fırçasız yıkama' aracın boyasını tahriş ettiği plastik, krom, lastik ve boyalı yüzeye zarar verdiği idda edilir. Bunun böyle idda edilmesine sebep piyasada bu tarz sokak yıkamalarına ürün satan 'malzemeci' denen merdiven altı firmaların var oluşudur. Bu tarz firmalar yüzünden yerli ve yabancı patentli bütün kalite belgeleri mevcut olan firmaların hakkı yeniyor. Öncelikle girdiğiniz yıkama dükkanında gözlemlemeniz gereken hususları yazıyorum
Vergi levhasının olup olmadığına dikat edelim
Kullandığı ürünlerin bidonlarının üzerinde bir firma etiketi olup olmadığına bakalım
Varsa firmanın ciddi bir firma olup olmadığını etiketinden anlayabiliriz.
Aracınıza köpük sıkıldığında ortamda rahatsız edici bir koku oluşup oluşmadığına,
Köpüğün renkli köpük olmamasına (kırmızı yeşil turuncu) beyaz saf köpük olmasına,
Köpük püskürtme tankının eski olmamasına,
Köpüğü püskürttükten sonra araçta bekletmemesine hemen su vurması ve temizlemesine,
Köpüğü tavandan aşağıya doğru değil aşağıdan tavana doğru püskürtmesine
Tanzikli su vururken sağa sola hareketlerle değil aşağı ve yukarı hareketlerle su vurmasına
Birkaç çeşit yıkama seçeneğinin olmasına (cilalı gold vs.)
Kullandığı bezlerin temiz olmasına ve her bölgeye farklı bez kullanmasına
dikat etmeliyiz.
Sizlerde biliyorsunuz ki oto yıkama köpüklerinde kir çözücü asitler vardır. Bu asitler ürün formülasyonunda doğru ölçü ve standartlarda kullanıldığı takdirde ürünün içindeki yıkama özelliğine sahip diğer hammaddeler kullanılan asidi (kostik) nötrilize eder. Unutmayalım ki saçlarımızı yıkadığımız şampuanlarda bile kostik asidi var. Ancak farklı kimyasallarla nötrilize edilmiş haldedir. Doğru formülasyonlarda iso tüv tse nsf gibi mercihlerin kalite onayları alınmış ciddi firmaların ürünleri mevcuttur. Bu kalite standartlarına uyan ürünleri yukarda yazdığım özelliklerin dışındaki yıkamalar fiyat politikası nedeniyle kullanmıyorlar. İçindeki asit miktarı nötrilize edilmemiş rahatsız edici koku salgılayan pH dengesi ayarlanmamış ucuz ürünleri kullanmaktadırlar. Yada bulaşık sabunu kullanmaktadırlar.
Araçlarımıza boya koruma yaptırdıktan sonra kriterlere uygun olan yerlerde aracınıza rahatlıkla köpük sıktırabilirsiniz.