User Tag List

Sayfa 1/3 123 SonSon
45 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Doğru Yıkama - Aracı Çizmeden Yıkamak

  1. #1
    mc pherson - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jul 2010
    Yaş
    39
    Şehir
    Ankara
    Mesaj
    113
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Doğru Yıkama - Aracı Çizmeden Yıkamak

    Merhaba arkadaşlar, forumda birçok arkadaşın yıkama konusunda soru ve sorunları olduğunu gördüm. Daha önceden derlediğim bir yazımı burada da paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur. Resimlerin orjinalleri elimde mevcut değil. Eğer watermarklar forum yönetimi açısından uygun değil ise watermarklı resimleri kaldırabilirim. Amacım doğru yıkama konusunda yardımcı olmak. Bildiğim ve tecrübe ettiğim ne varsa bu yazıda derledim.

    Bildiğiniz üzere boya korumanın en önemli aşaması aracı çizmeden yıkamaktır. Aracın boyasını yanlış yıkama teknikleri ile çizen,yıpratan biz olduğumuz için yine koruyacak olan da bizleriz.
    Araç güneşe çıktığında veya güçlü bir ışık altında baktığınızda gözüken harelerin tamamı yıkama işlemi esnasında oluşmuş çiziklerdir. Otomatik yıkama makinaları,fırça ile sünger ile çamurlu aracın ön yıkama yapılmadan yıkanması,uygunsuz bezler aracın boyasının katilleridir.

    Bu çiziklerin hepsi yanlış yıkama sonucu oluşmuştur:












    Peki doğru yıkama nasıl olmalıdır? İlk önce söylemeli ki fırça,sünger bu iş için uygun değildir. Fırça her ne kadar yumuşak uçlu olursa olsun aracı çizer. Sünger ise yüzeydeki kirleri içerisine hapsetmeyip yüzeye yaydığı için sünger ile boya arasına sıkışan taş toprak vs de boyayı çizmektedir. Bu iş için mikrofiber yıkama eldivenleri kullanılabilir. Kiri içerisine hapseden ve yüzeye vermeyen "Wash Mitt" dediğimiz yıkama eldivenleri en güvenli olanlardır.







    Burada dikkat edilmesi aşağıdaki gibi peluş tipi bir eldiven kullanmamak gerektiğidir. Ürün yumuşak olabilir ancak kirleri içine hapsetmeyeceği için yine boyayı çizmektedir.






    Doğru yıkama adına dünya genelinde bu iş için çeşitli yöntemler gelişmiştir:


    Snow Foam:


    Bu yıkama tekniği artık yaygınlaşan ve görmeye alıştığınız nam-ı değer "Fırçasız,süngersiz köpüklü araç yıkama" dır. Tabi araya cilalı kelimesini de sıkıştıranları var
    Snow Foam da denilen bu yöntem,özel bir köpük tankı veya yıkama makinelerinin ucuna takılan foam lance aracılığı ile yapılan köpüğü aracın üzerine sıkıp köpüğün işlemesini bekledikten sonra aracı tekrardan basınçlı su ile yıkamaya dayanıyor.

    Burada bilinmesi gereken en önemli konu snow foam bir ön yıkamadır. Eğer ki aracınız kirli iken köpüklü yıkama aracınızı temizliyorsa o deterjanı bırakmanızı öneririm. Mutlaka içerisinde kimyasal çözücüler vardır.
    Peki köpüğün sırrı nedir? Bu işlem aslında tamamen mekanik bir işlemdir. Araca sıktığınız andan itibaren patlayan minik minik milyonlarca baloncuk her patlamada kirleri gevşetir ve akıtır. Bu köpüğe kulağınızı yaklaştırdığınızda patlamaların sesini duyacaksınız
    Bu işlemden sonra aracı yıkama eldiveni ile tekrardan yıkamak gereklidir. Snow foamın amacı yüzeydeki kirlerin çoğunu akıtmak,çıkmayanları ise gevşetmektir. Bu kirleri basınçlı yıkama tek başına çıkarmaz çünkü. Bu sayede yüzeyden akan çamurlar yıkama eldiveni ve boya arasında sıkışmaz,aracı güvenli bir şekilde yıkarsınız.
    Kaliteli snow foam şampuanlarının amacı da sadece köpük yapmaktır. İçlerinde boyaya ve korumaya zarar veren maddeler içermezler. Ardından mutlaka mf yıkama eldiveni ile yıkama yapmak şarttır. Aksi halde siz kurulama yaparken çıkmayan çamur filmi aracın her yerine yayılır ve araçta kurulama izleri kalır;beziniz de kirlenir.














    Boyayı çizen katiller köpükle birlikte akıp gidiyor:




    Şampuan seçiminden sonra da dikkat etmeniz gereken araç kirli iken değil de basınçlı su ile bir ön yıkama yapıp su filminin çekilmesini bekledikten sonra köpüğü sıkmak.
    Köpüğü de sıkarken ilk önce etek kısımlarından başlanmalıdır. Alt kısımlardan çözünüp akan kirler üstten gelen çamurlu köpüğün akmasını kolaylaştırır. Durulama esnasında da tam tersi aracı yukarıdan yani tavandan başlayarak durulamak gerekir.

    Bu işlemlerden sonra kalan zararsız çamur filmini mikrofiber yıkama eldiveni ile tekrardan araca köpük sıktıktan sonra etrafında hızlıca dolandıktan sonra durulayıp temizleyebilirsiniz.
    En güzeli snow foam sonrası aracı bir sonraki başlıkta anlattığım TBM yöntemi ile yıkamaktır. Tabi zaman istiyor.



    (TBM=Two Bucket Method)Çift Kova Tekniği:






    Bu yöntemi basınçlı yıkama makinası olmayanlar uygulamalılar. Tabi önce bir benzinlik veya yıkamacıda basınçlı su ile aracın kaba çamurunu,tozunu akıttıktan sonra

    Bu yöntemde biri şampuanlı bir de duru su bulunan iki kova ile yıkama yapılıyor.
    İlk önce şampuanlı suya yıkama eldiveninizi batırıp yarım panele sürüp temizledikten sonra üzerindeki kirleri akıtmak için içerisinde duru su bulunan kovaya batırıyorsunuz. Burada kirlerini akıttıktan sonra tekrardan şampuanlı suya batırıp aracı yıkamaya devam ediyorsunuz. Duru su bulunan kovada özellikle çok kirlenen etek bölgesini yıkadıktan sonra eldiveni iyice temizlemelisiniz ki arasında taş,toprak vs kalmasın. Bu sayede her seferinde çamursuz,temiz eldivenle yıkanmış oluyor aracınız. En son duru su ile durularsınız aracınızı ve nispeten güvenli bir şekilde yıkamış olursunuz.







    Çizilmiyor mu derseniz,snow foama göre çiziliyor elbette ancak yıkama makinesi olmayanlar,bu tip teçhizatı kullanacak yer bulamayanlar için bu yöntem yine de en güvenlisidir. Emin olun yıkamacıların aracınızın taş toprak dolu yerlerde yıkanan çamurlu bezlerinden çok daha güvenlidir bu yöntem.
    Yalnız hiçbir zaman eldiveninizi kovanın dibine kadar batırmayın,yıkama esnasında kovalardaki suları çalkalamayın. Nedeni kovanın dibinde biriken taş parçaları eldiveninize tekrardan girer ve yüzeye sürdüğünüz anda çizersiniz boyayı.
    Bu yöntemde bir ipucu vermek gerekirse her iki kovanız da bire bir aynı olmasın arkadaşlar. Mümkünse farklı renkte kovalar kullanın. Çünkü bir süre sonra duru olan su da şampuana bulaşıyor ve temiz su-şampuanlı su kovaları karışıyor İlk mesajdaki gibi üzerine yazmak da iyi bir çözüm. (Rinse:durulama suyu;wash:şampuanlı su)

    Grit Guard:

    Bu aparat biraz pahalı olmakla birlikte kova ile araç yıkamaları güvenli bir hale getirmektedir. Bahsettiğim gibi kovanın dibinde biriken tortular tekrardan eldiveninize bulaşıp aracı çizmenize neden olmaktadır.




    Eldivenin kovanın dibine ulaşmaması,ayrıca yıkama esnasında ordaki tortuların havalanıp yukarıya ulaşmaması için "Grit Guard" isminde bir ürün geliştirmişler.




    Ürün yurtdışında bulunmakta ve biraz da tuzlu. Kova ile araç yıkayanlar için yıkamayı bir miktar daha güvenli kılacak bir ürün.



    Kurulama Bezleri:







    Kurulama esnasında da boya yine çizilmekte ve uygunsuz bezler kullanılmamalıdır. Kurulama işleminde bol tüylü mikrofiber bezler tercih edilebilir. Bu iş için üretilen bezler yumuşak,bol tüylü ve içerisine litrelerce suyu hapsedebilecek yapıdadır.
    Kurulama esnasında bezi bastırmadan nazikçe yüzeydeki suyu kurulamalısınız.
    Not: Yıkama bezlerinin kullanıma hazır olması için bir defa çamaşır makinasında çok az bir deterjanla kesinlikle yumuşatıcı vs kullanmadan yıkayınız.









    Bu konu eğitimde anlattığımız bilgilerden derlenmiştir. Umarım katılamayanlara,doğru yıkama yöntemlerini öğrenmek isteyenlere yardımcı olur.
    Teşekkürler...

  2. #2
    bLackModeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Sep 2011
    Yaş
    38
    Şehir
    aKSAraY68
    Mesaj
    3.876
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    maşallah emeginize saglık
    facebook: hasan serdar şengül
    instagram: hasan_serdar
    ECUPROJECTS PERFORMANCE-CHİPTUNİNG AKSARAY BAYİİ

  3. #3
    S.Özeren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jan 2010
    Yaş
    37
    Şehir
    İstanbul/B.evler/Fatih
    Mesaj
    6.403
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yararlı bilgiler , teşekkür ederiz.
    Livestrong





  4. #4
    Dodoo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jan 2012
    Yaş
    33
    Şehir
    İstanbul/Küçükyalı
    Mesaj
    4.126
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    17 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Faydalı bilgiler için teşekkür ederiz
    Not Stock I20N
    Pedal Box
    Başaran Coil
    Mud flaps

  5. #5
    erdem325 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Mar 2011
    Yaş
    39
    Şehir
    ankara
    Mesaj
    1.544
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    cok faydali olmus..
    tesekkurler..
    If you have no LAG, you have no turbo..

  6. #6
    220T - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Sep 2009
    Yaş
    36
    Şehir
    Kayseri
    Mesaj
    2.840
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    16 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Teşekkürler,faydalı bir konu olmuş.
    Modifiye parayla yapılır ama parayla yaptırılmaz.

  7. #7
    sasuta - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Apr 2012
    Yaş
    44
    Şehir
    Ataşehir/İstanbul
    Mesaj
    549
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zaman isteyen bir uğraş

  8. #8
    yusuf_sti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Aug 2010
    Yaş
    53
    Şehir
    BURSA
    Mesaj
    182
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    teşekkürler valla

  9. #9
    sametozt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Aug 2011
    Yaş
    32
    Şehir
    İzmir/Bornova
    Mesaj
    456
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Abi seni burda aktif görmek çok güzel Bilgiler için de tekrardan teşekkürler.

  10. #10
    cgnozdmr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    May 2012
    Yaş
    34
    Şehir
    Ankara
    Mesaj
    1.057
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Teşekkürler emeğinize sağlık.Fakat ne yazık ki yıkamacılar bu yazdıklarınızın yarısına bile dikkat etmiyor.Bunlar aklıma geldikçe sürekli kendim yıkayasım geliyor.

  11. #11
    Saro-Ş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Mar 2009
    Yaş
    35
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    1.778
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Tesekkur tusu yokki basayim

  12. #12
    sparco - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Apr 2012
    Yaş
    31
    Şehir
    Ankara
    Mesaj
    8
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Teşekkürler , gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Eminimki benim gibi bir çok kişininde daha bilinçli olmasını sağlıyacak bilgiler , emeğinize sağlık

  13. #13
    goldbergbrk
    Misafir
    herkes birşey söylüyor güderi aracı cok cabuk kurulamaya yardımcı oluyor kimisi iyi kimisi kötü diyor bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz

  14. #14
    lethaldoze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Apr 2010
    Yaş
    38
    Şehir
    İSTANBUL
    Mesaj
    2.788
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bende hep süngerle yıkardım aman cizilmesin diye yıkamacılarada ızdırap oluyordum fırça vurdutmuyordum, meğersem halt ediyormuşuz. Saolasınız paylaşım için.

  15. #15
    Yılmaz Burak
    Misafir
    bilgiler güzel ancak bu tarzdaki yıkama köpüğünü kullanan yıkamacılar çok az sayıda.. forumda açtığım konuda bende bu tarz ürünü kullanan ve kullanmayan yıkamacıyı nasıl ayırt ederiz diye anlatmıştım. ikisini biryerde toplasak daha iyi olurdu tekrar teşekürler

  16. #16
    golfcu0101 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2008
    Yaş
    43
    Şehir
    kütük-AdanA/ikhamet-68
    Mesaj
    4.470
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    güzel paylaşım için elinize sağlık
    artık corc-i zamanı cdti

  17. #17
    BuRaK_eFe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jan 2013
    Yaş
    35
    Şehir
    Ankara
    Mesaj
    2.172
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    güzel bilgiler vermişsiniz tşk ler

  18. #18
    brky33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Oct 2012
    Yaş
    33
    Şehir
    Ankara
    Mesaj
    614
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Göker Abi emeğine sağlık
    1881-193∞ Mustafa Kemal Atatürk

    '10 Opel Astra H Sedan / 111. Years Limited Edition / 1.3 CDTI - 90 HP - 6 Man.

  19. #19
    Detailing Bölüm Başkanı imprezaWRC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2005
    Yaş
    45
    Şehir
    türkiye
    Mesaj
    9.063
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    145 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Göker kalemine sağlık; hanımdan foruma girmek içn vize çıktı sanırım

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •