Merhaba arkadaşlar, forumda birçok arkadaşın yıkama konusunda soru ve sorunları olduğunu gördüm. Daha önceden derlediğim bir yazımı burada da paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur. Resimlerin orjinalleri elimde mevcut değil. Eğer watermarklar forum yönetimi açısından uygun değil ise watermarklı resimleri kaldırabilirim. Amacım doğru yıkama konusunda yardımcı olmak. Bildiğim ve tecrübe ettiğim ne varsa bu yazıda derledim.
Bildiğiniz üzere boya korumanın en önemli aşaması aracı çizmeden yıkamaktır. Aracın boyasını yanlış yıkama teknikleri ile çizen,yıpratan biz olduğumuz için yine koruyacak olan da bizleriz.
Araç güneşe çıktığında veya güçlü bir ışık altında baktığınızda gözüken harelerin tamamı yıkama işlemi esnasında oluşmuş çiziklerdir. Otomatik yıkama makinaları,fırça ile sünger ile çamurlu aracın ön yıkama yapılmadan yıkanması,uygunsuz bezler aracın boyasının katilleridir.
Bu çiziklerin hepsi yanlış yıkama sonucu oluşmuştur:
Peki doğru yıkama nasıl olmalıdır? İlk önce söylemeli ki fırça,sünger bu iş için uygun değildir. Fırça her ne kadar yumuşak uçlu olursa olsun aracı çizer. Sünger ise yüzeydeki kirleri içerisine hapsetmeyip yüzeye yaydığı için sünger ile boya arasına sıkışan taş toprak vs de boyayı çizmektedir. Bu iş için mikrofiber yıkama eldivenleri kullanılabilir. Kiri içerisine hapseden ve yüzeye vermeyen "Wash Mitt" dediğimiz yıkama eldivenleri en güvenli olanlardır.
Burada dikkat edilmesi aşağıdaki gibi peluş tipi bir eldiven kullanmamak gerektiğidir. Ürün yumuşak olabilir ancak kirleri içine hapsetmeyeceği için yine boyayı çizmektedir.
Doğru yıkama adına dünya genelinde bu iş için çeşitli yöntemler gelişmiştir:
Snow Foam:
Bu yıkama tekniği artık yaygınlaşan ve görmeye alıştığınız nam-ı değer "Fırçasız,süngersiz köpüklü araç yıkama" dır. Tabi araya cilalı kelimesini de sıkıştıranları var
Snow Foam da denilen bu yöntem,özel bir köpük tankı veya yıkama makinelerinin ucuna takılan foam lance aracılığı ile yapılan köpüğü aracın üzerine sıkıp köpüğün işlemesini bekledikten sonra aracı tekrardan basınçlı su ile yıkamaya dayanıyor.
Burada bilinmesi gereken en önemli konu snow foam bir ön yıkamadır. Eğer ki aracınız kirli iken köpüklü yıkama aracınızı temizliyorsa o deterjanı bırakmanızı öneririm. Mutlaka içerisinde kimyasal çözücüler vardır.
Peki köpüğün sırrı nedir? Bu işlem aslında tamamen mekanik bir işlemdir. Araca sıktığınız andan itibaren patlayan minik minik milyonlarca baloncuk her patlamada kirleri gevşetir ve akıtır. Bu köpüğe kulağınızı yaklaştırdığınızda patlamaların sesini duyacaksınız
Bu işlemden sonra aracı yıkama eldiveni ile tekrardan yıkamak gereklidir. Snow foamın amacı yüzeydeki kirlerin çoğunu akıtmak,çıkmayanları ise gevşetmektir. Bu kirleri basınçlı yıkama tek başına çıkarmaz çünkü. Bu sayede yüzeyden akan çamurlar yıkama eldiveni ve boya arasında sıkışmaz,aracı güvenli bir şekilde yıkarsınız.
Kaliteli snow foam şampuanlarının amacı da sadece köpük yapmaktır. İçlerinde boyaya ve korumaya zarar veren maddeler içermezler. Ardından mutlaka mf yıkama eldiveni ile yıkama yapmak şarttır. Aksi halde siz kurulama yaparken çıkmayan çamur filmi aracın her yerine yayılır ve araçta kurulama izleri kalır;beziniz de kirlenir.
Boyayı çizen katiller köpükle birlikte akıp gidiyor:
Şampuan seçiminden sonra da dikkat etmeniz gereken araç kirli iken değil de basınçlı su ile bir ön yıkama yapıp su filminin çekilmesini bekledikten sonra köpüğü sıkmak.
Köpüğü de sıkarken ilk önce etek kısımlarından başlanmalıdır. Alt kısımlardan çözünüp akan kirler üstten gelen çamurlu köpüğün akmasını kolaylaştırır. Durulama esnasında da tam tersi aracı yukarıdan yani tavandan başlayarak durulamak gerekir.
Bu işlemlerden sonra kalan zararsız çamur filmini mikrofiber yıkama eldiveni ile tekrardan araca köpük sıktıktan sonra etrafında hızlıca dolandıktan sonra durulayıp temizleyebilirsiniz.
En güzeli snow foam sonrası aracı bir sonraki başlıkta anlattığım TBM yöntemi ile yıkamaktır. Tabi zaman istiyor.
(TBM=Two Bucket Method)Çift Kova Tekniği:
Bu yöntemi basınçlı yıkama makinası olmayanlar uygulamalılar. Tabi önce bir benzinlik veya yıkamacıda basınçlı su ile aracın kaba çamurunu,tozunu akıttıktan sonra
Bu yöntemde biri şampuanlı bir de duru su bulunan iki kova ile yıkama yapılıyor.
İlk önce şampuanlı suya yıkama eldiveninizi batırıp yarım panele sürüp temizledikten sonra üzerindeki kirleri akıtmak için içerisinde duru su bulunan kovaya batırıyorsunuz. Burada kirlerini akıttıktan sonra tekrardan şampuanlı suya batırıp aracı yıkamaya devam ediyorsunuz. Duru su bulunan kovada özellikle çok kirlenen etek bölgesini yıkadıktan sonra eldiveni iyice temizlemelisiniz ki arasında taş,toprak vs kalmasın. Bu sayede her seferinde çamursuz,temiz eldivenle yıkanmış oluyor aracınız. En son duru su ile durularsınız aracınızı ve nispeten güvenli bir şekilde yıkamış olursunuz.
Çizilmiyor mu derseniz,snow foama göre çiziliyor elbette ancak yıkama makinesi olmayanlar,bu tip teçhizatı kullanacak yer bulamayanlar için bu yöntem yine de en güvenlisidir. Emin olun yıkamacıların aracınızın taş toprak dolu yerlerde yıkanan çamurlu bezlerinden çok daha güvenlidir bu yöntem.
Yalnız hiçbir zaman eldiveninizi kovanın dibine kadar batırmayın,yıkama esnasında kovalardaki suları çalkalamayın. Nedeni kovanın dibinde biriken taş parçaları eldiveninize tekrardan girer ve yüzeye sürdüğünüz anda çizersiniz boyayı.
Bu yöntemde bir ipucu vermek gerekirse her iki kovanız da bire bir aynı olmasın arkadaşlar. Mümkünse farklı renkte kovalar kullanın. Çünkü bir süre sonra duru olan su da şampuana bulaşıyor ve temiz su-şampuanlı su kovaları karışıyorİlk mesajdaki gibi üzerine yazmak da iyi bir çözüm. (Rinse:durulama suyu;wash:şampuanlı su)
Grit Guard:
Bu aparat biraz pahalı olmakla birlikte kova ile araç yıkamaları güvenli bir hale getirmektedir. Bahsettiğim gibi kovanın dibinde biriken tortular tekrardan eldiveninize bulaşıp aracı çizmenize neden olmaktadır.
Eldivenin kovanın dibine ulaşmaması,ayrıca yıkama esnasında ordaki tortuların havalanıp yukarıya ulaşmaması için "Grit Guard" isminde bir ürün geliştirmişler.
Ürün yurtdışında bulunmakta ve biraz da tuzlu. Kova ile araç yıkayanlar için yıkamayı bir miktar daha güvenli kılacak bir ürün.
Kurulama Bezleri:
Kurulama esnasında da boya yine çizilmekte ve uygunsuz bezler kullanılmamalıdır. Kurulama işleminde bol tüylü mikrofiber bezler tercih edilebilir. Bu iş için üretilen bezler yumuşak,bol tüylü ve içerisine litrelerce suyu hapsedebilecek yapıdadır.
Kurulama esnasında bezi bastırmadan nazikçe yüzeydeki suyu kurulamalısınız.
Not: Yıkama bezlerinin kullanıma hazır olması için bir defa çamaşır makinasında çok az bir deterjanla kesinlikle yumuşatıcı vs kullanmadan yıkayınız.
Bu konu eğitimde anlattığımız bilgilerden derlenmiştir. Umarım katılamayanlara,doğru yıkama yöntemlerini öğrenmek isteyenlere yardımcı olur.
Teşekkürler...