merhaba arkadaslar,
aranızda beni tanıyanlar vardır, 207GT sahibiyim, R56 mini cooperlardada kullanılan BMW-PSA ortak üretimi prince kod adlı EP6DT/EP6DT-S kodlu motora sahip. bir süredir Stage3 olarak yürüttüğüm aracımı sonunda BigTurbo ile stage4'e taşımış bulunmaktayım. Antalya'da düzgün okuyan dyno olmadığından dolayı aracın gücünü net bilememekle beraber 270-290 hp aralığında olduğu tahmin ediliyor. yakında tüm ayrıntıları ile projeler arasında konumu açacagım...
aracımda TD05H-16G-8 turbo kullanmaktayım 1bar wastagate ile, boost controller olarak Türkiye'de pek fazla tercih edilmeyen AEM TRU BOOST kullanıyorum, daha doğrusu kullanmaya çalışıyorum
aracı 1.40 bar civarlarında yürütmek istiyoruz, stock beyin üzerinde yazılımımızı kullanıyoruz ve beyin 1,50 bar a kadar müsade etmeye ayarlı. 1,50 bar sonrasında aracı korumaya alıyor.
simdi gelelim yardım konumuzabu tru boost illetini aracımıza kurduk, ok, sorun yok, hatta cihazın boost göstergesi özelliği olduğundan TD05'e geçmeden sadece boost gauge olarak kullanıyordum. basıncı okumak için boost port yerine aracımın daha onceki sahibinin HKS BOV kullanmak için emme manifoltu üzerine açtırdığı vakum hattından alıyordum ve sorunsuz basıncımı izleyebiliyordum.
sorunun can alıcı noktası olarak; baglantı şemamız aynen şu şekilde;
turbo ve wastagate arasında doğru baglandığına emin olduğum boost selenoid, basıncı ölçmek içinde emme manifoltundan aldığımız vakum hattı göstergeye bağlı.
baglantıyı bu şekilde yaptıgımda boost controller kapalı iken arac wastegate basıncını koruyor ve 1 bar basıyor. fakat boost controlleri açıp %10 yükleme ile 1.10 bara yükselttigimde arac kendini korumaya alıyor ve safe mode'a geçiyor. peugeot planet ile hata kodu okudugumuzda yüksek basınç hatası olup 1,6-1,7 bar alındığını gösteriyor. emme manifoltundan aldğımız hat üzerinden göstergemiz 9-10psi peak yaptığı gözleniyor.
baglantıyı degistirip, boost controllerin göstergesini turbodan gelen basınç hattına baglarsak sorunumuz ortadan kalkıyoru ve basıncı istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz.
fakat!!!; kullanma klavuzundada gösterge için basıncı emme manifoltundan almamız göteriliyor, bir cok aractada emme manifoltundaki sensorun altından basınç portu takılarak alınıyor. bu forge'un dumpvalve kiti içinde, herhangi bir basınç göstergesi içinde aynı şekilde kullanılıyor.
bi yerlerde bi yanlışlık var ama çözemedik. olması gerektiği gibi baglanınca yüksek basınç sorunu oluşuyor, diğer türlü turbo üzerinden aldığımızda bu sorunu aşıyoruz aracımız güzelde yürüyor fakat vakum hattı olmadığından ve sürekli basınç olduğundan vakumu göremiyoruz tabiki,0 ve üstü değerler okunabiliyor, - vakum değerleri yok. stock turbomda sadece gösterge olarak kullanırken boyle bir sorunumda yoktu, -20 den başlayıp + degerleri cok rahat okuyordum!
biraz uzun oldu biliyorum fakat cidden şu terslik canımı çok sıkıyor!!!
konu hakkında yardımlarınızı ve yorumlarınızı eksik etmediğiniz için simdiden herkeze teşekkür ederim.![]()