yanlış anlamayın ama ben Ankara dil tarih Japon dili edebiyatı mezunuyum eşimle orada tanıştık kendisi Sinoloji yani Çin kültürü ve dili öğretmeni.
şahsen kendim önce Japoncam sayesinde Komatsu iş makinalarında çalıştım ve şu an Volvo iş makinalarındayım son 8 yıldır.
emin olun gerek eşimden dolayı bildiklerim ile , gerek volvonun isveç üretimi ve çin üretimi modellerdeki farklılıklardan yana bildiklerim ile size %110 emin bir şekilde diyebilirimki eğer çinde üretmek istediğiniz ilkel,kaba ve sadece işçilik yoğunluklu bir ürün ise sorun yoktur.
bunlara ayakkabı, iş makinası kovası vs vs girer sebebide çinde de, amerikadada,uzaydada metal metaldir, deri ise deri bunun çin ile uzay ile arasında fark yoktur yani özetle hammadde kalitesinde noksanlık yoktur ve basit işçilik olduğundan kalite anlamındada sorun yoktur ve sonuç olarak aynı kalitede ama daha ucuza maaliyeti olan bir ürün elde edersiniz.
ama işin içine el becerisi,mühendislik, teknik bilgi ve yetenek, Çinlilerin kendisi girdimi emin olun rezaletler yaşanır.
bugün VW çindeki DSG fabrikasını açtığına açacağına pişman yüzbinlerce şanzıman geri çağrılıyor aynı şekilde BMW ile yaşananlar.
zamanında Volvo oradaki fabrikasını açtı Çinliler yönetti ve birebir aynı görünsede,aynı modeller olsalarda isveç olan iş makinalarımız tankken Çin olanlar yerlerde geziyordu dakikada bir sorun çıkarıyordu ve sonunda pazarı kaybettik