Haber detayýný kopyalamayý unuttum edit olmadýðý için aþaðýya yazýyorum
Yargýtay 23. Ceza Dairesi, ikinci el araç satarken kilometre düþürmenin dolandýrýcýlýk suçunu oluþturduðuna karar verdi.
Ýstanbullu sanýk A., 2006 model ve 125 bin kilometredeki aracýný, göstergesinde oynayarak 100 bin kilometrenin altýna indirdi ve deðerinin üzerinde bedelle sattý. Alýcý R. de aracý 3 ay sonra M.’ye sattý. M., aracý satýn almadan önce tanýdýðý oto tamircilerine kontrol ettirdi ve sorun olmadýðýný söyledikleri için satýn aldý. Ancak bir süre sonra aracýn arýza yapmasý üzerine özel bir servise götürdü.
Burada aracýn gerçek kilometresinin 130 bin civarýnda olduðunu öðrendi. M.’nin þikâyetçi olmasý üzerine aracýn kilometresini düþüren A. hakkýnda dava açýldý. A. hakkýnda Ýstanbul Anadolu 24. Asliye Ceza Mahkemesi açýlan davada aracýn kilometresinin düþürüldüðü ispatlandý. Mahkeme de A.’yý dolandýrýcýlýk suçundan mahkum etti. Sanýk A. ve Cumhuriyet Savcýsý bu kararý temyiz etti.
DOLANDIRICILIK SUÇU SAYILACAK
Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý kararýn bozulmasýný talep etti, ancak Yargýtay 23. Ceza Dairesi sanýðýn temyiz talebini reddetti. Böylece kilometresini düþürerek araç satmak Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesine göre dolandýrýcýlýk suçu sayýlacak. Bu suçtan mahkum olanlara 1 yýldan 5 yýla kadar hapis ile adli para cezasý verilecek.
TAZMÝNATLA KURTULAMAYACAKLAR
Yargýtay, daha önce kilometre düþürerek araç satmayý dolandýrýcýlýk deðil, uyuþmazlýk olarak görüyordu. Kilometresi düþürülmüþ aracý satan elde ettiði haksýz kazancý tazminat olarak ödeyerek kurtuluyordu. Ancak bu karardan sonra kilometre düþürerek araç satmak yüz kýzartýcý suçlar arasýnda sayýlan dolandýrýcýlýktan cezalandýrýlacak.
Gecikmiþ bir karardý..
isabet olmuþ beter olsun. hatta düþürme iþlemini yapan yerde ceza yesin onlarda yansýnki birdaha yapmaya cekinir belki
1881 - 193∞
Adamlar bu iþi oyle kýlýfýna göre yapiyorlar ki nasýl ispat edecek.
Servis muayane kayitlari tutuyorsa nasil.ispatlanacak
Araba bir kaç defa el deðiþtirdi ise ve son sahibinde olay açýða çýkarsa;
servis ve muayene kayýtlarý olmadýðý varsayýldýðýnda önceki sahiplerinden hangisinin kilometreyi düþürdüðü nasýl anlaþýlacak?
Dayýmýn kiraladýðý araç var þirketine i20 ben arabayý 90 binde biliyorum geçen bi gördüm 60 binde dedim ben mi yanlýþ hatýrlýyorum, servise girmeden önce kiralama þirketi düþürmüþ ondan önce 40 binde girmiþ þimdi 60 bi önceki servistede 20bin düþürmüþler toplamda þuan 50bin kilometre altýnda araç, muayene deseniz ayný þekilde, ispat etmek zorlaþýyor diyelimki bu aracý sattýlar hadi bi þekilde ispat ettiler bu sefer kimde patlar kiralama þirketi diyebilir kullanýcýmýz yaptý. O yüzden çok biþi deðiþmiyor tam tersine daha professýonal yapmaya çalýþýyorlar
Her ne kadar bizim insanýmýz buna da kýlýf uyduracak olsa da biraz olsun caydýrýcý olacaðýný düþünüyorum
Bu iþi çoktan kýlýfýna uydurdular ki servise yada tüve girmeden önce kmyi düþürüp giriyorlar.
Periyodik olarak artýyor bu sefer.
Yani 100 bin yapýp 20 bin yapmýþ gibi görünüyor.
Aksine inandýrýcýlýðý artar
Adam der ki abi yasa çýktý cezaevine giriyorsun filan kim cesaret eder km indirmeye der
Alýr kucaða burasý türkiye adami suya goturur elindeki sudanda ederler
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)