Evet yeni yasayla artık herkes araba alım satımını ticari olarak yapamayacak. Yapmak isteyen de adam gibi vergi ödeyecek ve bu işi usulüne uygun yapacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, hazırladığı ve önümüzdeki günlerde yayımlanacak tasarıyla ‘İkinci el’ araç alım-satımlarında devrim niteliğinde bir düzenleme yaptı. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesine sahip şirketler dışında kimse ikinci el araç alım-satımı yapamayacak. Böylece ikinci elde satılan 3 milyon aracın vergi kaybı önlenecek.
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz hafta basında yer almasına rağmen tam olarak anlaşılmayan ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’ otomotiv sektörü tarafından ‘Devrim’ olarak nitelendirildi. Düzenleme ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından en kısa sürede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilecek. Taslağa göre ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor.
İNTERNETTE SATIŞ ARTIK ÇOK ZOR
GALERİCİLERİN yönetmelikle ciddi anlamda standart ve yaptırıma tabi olacaklarına da değinen Yanık, şunları kaydetti: “Bu sektörün gerçek sahipleri kendilerine ciddi anlamda bir çeki düzen verecekler. Galeri sitelerinin metrekareleri ve bu işi yapacak kişilere getirilen standartlar belirlenecek. Bu işi yapacaklar yaptığı yanlışlıklardan ciddi anlamda mesul tutulacak. Aracın kilometresini, hasar kaydını nasıl görüyorsak vatandaşa bunu aynen aktaracağız. Yaptığımız yanlış aktarımların sonucunda da vatandaş mağdur olursa da ciddi anlamda ceza-i yaptırım göreceğiz. Yaptığı ticarette insanları zarara uğratanlar meslekten men edilebilecek. Türkiye’de artık herkes sanal ortamda ikinci el aracı kafasına göre alıp satamayacak. İnternette satışa sunabilir ama noterde bu satışı gerçekleştiremeyecek.”
İkinci elde devrim gibi karar - Ekonomi Haberleri