işin özet şu ;
-7.500 TL üzerindeki alışverişlerde nakit yasak , ya kredi kartı ya da hesapta paran varsa banka kartı kullanacaksın.
-kredi kartı limitlerine sıkı bir düzenleme gelecek , sgk'da görünen rakamının belli bir fazlasına kadar limitin olacak (yakında)
-ay sonunda kart borcunun büyük kısmını kapatmazsan katmerli faiz uygulanacak , yani bir şekilde ekstrenin tamamının ödemek gerekecek
-bu döngü çok kısa sürede sıcak paranın daha kısa sürede ve daha büyük miktarda dolaşıma girmesini sağlayacak , bu sayede ana kasada daha fazla para birikecek
-kasada daha fazla para olacak , vatandaş ise çok daha kısıtlı harcama yapacak
-tüketim azalacağı için fiyatlar genel seviyesindeki artış trendi (buna enflasyon deniyor) düşecek , yani fiyatlar artık ya artmayacak ya da daha azar azar daha yavaş yavaş artacak
-enflasyon düşüşü ucuzlama değildir , fiyatların artış hızının azalmasıdır , yanlış anlaşılmasın , bu konuda çok yanlış algı oyunları oluyor , aman derim..
-tüketim azalmasına bağlı fiyat artışlarının küçülmesi enflasyon rakamlarının daha düşük açıklanmasını sağlayacak , bu sayede memur ve emekli maaş zamları + özel sektör maaş zamları enflasyon rakamları bahane edilerek daha az yapılacak
-iyi de kardeşim fiyatlar gerilemedi ki , azıcık zam bizim hiç işimize yaramaz falan diyenler olacak ama nafile..
-zammı az alan toplum artık eskisinden de az tüketecek , bu sayede enflasyon rakamı hepten küçülecek (halen fiyatlarda düşüş yok)
-satışlar artık durma noktasına geldiğinde ürünlerin fiyatlarında gerileme olacak
-ilk fiyat gerileme döneminde ürünlerin kalitelerinden ve niteliklerinden çalacaklar çünkü halen yüksek kar elde etmek isteyenler olacak
-bu döngü belli bir süre sonra artık maliyetlerin azalmasına yarayacak , o raddeden sonra da hem üretim kaliteleri hem de fiyatlar genel seviyesi piyasa tarafından yeniden ayarlanmış olacak
-ucuzlayan ürünlere talep artacak , talep arttıkça üretim artmayacak , önce fiyatlar yeniden artacak
-fiyatlar artmaya başlayınca enflasyon yeniden artacak..
vs..
vs..
vs..
bu net bir ekonomik döngüdür maalesef ve çooook uzun yıllar sürer