Ya bunlar cidden manyak. Biletten ne olacak amg...
Zamanında Avusturya'dan kuzen bizim ufaklık doğduğunda hediyelik göndermişti giysi oyuncak şu bu.
Aynen sizinki gibi bi kutu böyle.
Kutuyu kontrol için açan o.e. oturmuş tek tek üzerindeki etiketleri hesap etmiş gümrük vergisi çıkarmış.
Kızcağızın hatası, yeni aldıkları şeylerin yeni olduğu belli olsun diye etiketlerini falan sökmemiş. Herifler öyle işgüzar ki, üzerinde fiyat yazmayanları da açmış internetten bakmış büyük ihtimal, marka şu bu yazıyor çünkü.
Ulan o kutuyu açan dümbük, kız kartpostal da koymuş en üste, çocuğunuzun doğumunu kutlarım, hediyeleri gönderiyorum vs. diye... Her boku incelemişsin, onu okumuyor musun?
Ben kendi satın aldığım şeyleri kargoyla göndereyim desem vergi çıkaracaktı demek dallama.
Biraz araştırdım, itiraz edeyim şu bu diye, hatta bir yerlere kadar ulaştım tanıdık bilmemne vasıtası ile o zaman, adamın ismini cismini verin dedim bi ziyaret edeceğim.
Dur dediler, hadi dediler boşver, uzatma, bir şey çıkmaz zaten

O zaman çok saçma sapan az bi miktarda da para ödedim diye üzerinde durmadım ama tavra sinir oldum yani sırf onun için gidip konuşacaktım hıyarağası ile.
Suyu çıktı iyice bu işlerin.
Bazen gümrük memurları ile gümrükçüler de danışıklı dövüşlü olabiliyor.
Örneğin bir ara Amazon Japonya'dan millet ekran kartı alıyordu. Amazon'u biliyorsunuz gümrük şu bu her şeyi ekliyor, kapıya kadar teslim edilecek.
Kart Türkiye'ye iniyor, zart, DHL sizi arıyor, efendim böyle böyle gümrüğe takıldı malınız. Lan nasıl takıldı al getir işte. Yok takıldı, şu kadar vergisi var, bilmemne...
Ama tamamen keyfe keder. Çünkü malın kimisi kapıya kadar geliyor, kimisi gelmiyor.
Donanımhaber'de baya ifşalamışlardı, DHL'de tipin biri mail atmış "gelin çay içelim görüşelim" diye. Rüşvet istiyor resmen