Şuanda dünyanın en hızlı kartı ATI 5970'dir...
Ben de şuanda ATI 5870 kullanıyorum... Bu saatten sonra DX10 karta para vermek yazıktır... Ati'nin 5xxx serilerinin hepsi DX11 desteklidir ve şuanda dünyada DX11 destekleyen tek kart serisi ATI 5xxx(5970,5870,5850,5770,5750) serisidir...
Performans olarak ise şuanda Nvidia'nın denk olan bütün kartlarından daha iyidir, hatta 5870 tek başına çoğu yerde GTX295'i bile geçmektedir(bunun için techpowerup,guru3d,anandtech,...vs reviewlarına bakabilirsin) ki biliyorsunuz GTX295 2 adet GTX275 GPU'su kullanarak yapılmış bir karttır... 5970 ise 2 adet saat hızları biraz düşürülmüş 2 adet 5870 GPU'sundan yapılmıştır ama dünyada belki de ilk defa "ahanda 5970 alın ve deli gibi overclock yapın" denmiştir... Standart olarak 725mhz/1000mhz gelen 5970, ATI'nin kendi araçlarıyla direkt olarak 1000mhz/1250mhz'e RAHATÇA çıkabilmektedir, bunun senin PCIe sertifikası alabilmek için TDP'yi 300W'ın altında tutmak zorunda olmasıdır, iyi bir power supply'ı olan kişi de bu değerleri kolayca aşar...
Fiyat performans olarak bakılacaksa bende 2x5850 ya da 2x5870 ile CF(crossfire) yapılmalıdır çünkü Crossfire teknolojisi SLI'a göre çok daha sorunsuz ve verimlidir, kaldı ki daha bunun overclock'u var o var bu var...
ATI'nin 5xxx serisinin en büyük avantajları GPU'da 40mm üretime geçmiş olmasıdır(hoş 4770'de de 40mm üretiyordu ama bu farklı bir durum), bu da az elektrik tüketimi ve az ısı üretimi demektir... Diğer en büyük avantajları DirectX 11 ve donanımsal olarak Tesselation desteklemesidir, ayrıca DirectCompute 5 de gelmiştir bu yeni seri ile... Bir de Eyefinity denen bir teknoloji geldi 5xxx serisi ile, süpriz olsun, heyecan olsun kendiniz lütfen YouTube'da Eyefinity yazarak ne olduğuna bakın
Açıkcası acele yoksa Şubat-Mart'a kadar Nvidia'nın Fermi'yi(GF100 serisi yeni ekran kartları) çıkartmasını beklemek en güzeli... Nvidia her ne kadar pahalı olacaksa da ATI'nin 5xxx serisi ucuzlayacaktır bu da bizim cebimize yarar haliyle...
ATI'nin 4xxx ve Nvidia'nın GTX2xx serisini şuanda almak parayı biraz çöpe atmak oluyor çünkü bu kartlar DirectX 10 kartlardır ve gelecek Directx 11'dedir... Misal ilk DX11 oyun çıktı o da Dirt2, YouTube'a Dirt2 DX11 yazarak, DX10 ile DX11 arasındaki farkları görüp "oha hakkaten hem daha güzel hem çok daha farklı" diyebilirsiniz...
Uzun olsun faydalı olsun hesabı biraz uzun oldu ama en azından bir faydam dokunsun istedim
Dipnot: Bilgisayar parçası alacaklara tavsiyem Nova, Hepsiburada, Inventus, Sanalmarket, Hızlıal sitelerine bakmalarıdır, misal Vatan ve Gold bazı extreme indirim durumları dışında piyasaya göre pahalı mağazalardır... Mesela en son ben Asus 5870'imi Nova'dan aldım, hem piyasadan daha ucuz hem de müşteriyle çok ilgilenen bir firma... Bazı parçalarımı da Hepsiburada'dan aldım onların da kalitesi ***** ortada...
Dipnot 2: 350-400'e çıkabiliyorsan bence 500lere kadar zorla bir adet ATI 5850 al, hem DX11, hem az elektrik sarfiyatı, hem muazzam gücü, hem de yüksek overclock kapasitesiyle seni uzun süre idare eder... Örnek vermek gerekirse 5850 ile Crysis Warhead'i 1920x1200 pixel, Enthusiast(tüm ayarlar MAX demek oluyor bu), 2xAA(kaldı ki 1920x1200 gibi yüksek bir çözünürlüğe çıktıktan sonra 2x Anti-Aliasing ile 8x arasında ekran kartını zorlamak dışında görüntüsel olarak bir fark yok, çözünürlüğü düşürüp Anti-Aliasing'e de yüklenebilirsin, çözünürlük düştüğü için ekran kartı rahat rahat performanslı olarak çalışmaya devam eder) ile rahatça oynayabilirsin...