Yakın bir arkadaşımın başına gelen olaydan paylaşıyorum.
Internetten muadillerinden bi kaç bin TL uygun fiyata bulduğu aracın sahibini arıyor. Aracın tamamen kazasız boyasız ve temiz olduğunu, servis bakımlı olduğunu öğreniyor. Bu aşamada kafada ki soru işaretleri kalkıyor. Satıcıya neden sattığı soruldugun da, araç yiğenimin. O da evlendiği için paraya sıkıştı, satışla ben ilgileniyorum deniyor. Buna da tamam diyip devam ediliyor.
Tabi bu sırada gerçek mi yalan mı bilinmez adamın sürekli telefonları çalıyor. Satıcı arada bir izin isteyip diğer bir telefonla konusup, suan birisiyle irtibattayım bir kaç saat sonra ararmısınız tarzı cümleler kuruyor. Burada aracın talibi çok havası veriliyor.
Arkadaşım ikna olup tamam alıyorum dedikten sonra, satıcı 1000 TL civarı kapora istiyor. Haklı tabi, talibi cok, sizde kaçırmak istemiyorsunuz. Nerden bilecek kesin alacağınızı? Sizde 1000e ne gerek var diyip gönlünüzden artık ne koparsa 250-500 TL gönderiyorsunuz. Tabi daha sonra satıcı ile irtibatınız kesiliyor. Telefonu kontorlü oldugu icin bir daha acmıyor ve ulasılamıyor. Sahte isim kullanıyor, ancak arac sahibi olarak bahsettiği Cuma Ortakaya olduğundan süpheleniyoruz. Cünkü donanımhaber de bile konu edilmiş. Farklı farklı markalardan ve illerden ilan veriyor. Ancak şikayetçi herkesin söylediği, aracın sahibi olarak hep aynı isim, Cuma ortakaya.
Özellikle ilanlarda plakalar görünüyor. Vergi dairesinden sorgulattık plakayı, Cuma Ortakaya adına kayıtlı.
Genel olarak tercih sebebi olan 4 kapılı dizel ve aile otomobili dediğimiz araçları ve Anadolu'nun pek tercih edilmeyen kasabaları seciyor ki hem müşterisi çok olsun, hem de müşterinin kapora gönderebileceği bir durum olsun. Tabi milletimiz saf, çoğu yılların birikimiyle ilk araba alacak. Yolu yordamı budur diye gönderiyor kaporayı. Bu vicdansızlar da aldıkları bu 250-500 TL ler ile zengin olacaklarını sanıyorlar. Allah onların burnundan fitil fitil getirir nasılsa..