User Tag List

6 sonuçtan 1 ile 6 arası

Konu: Türkiye, temiz motorine geçiyor (kırsal motorin satışı bitiyor)

  1. #1

    Üyelik
    Dec 2005
    Yaş
    52
    Şehir
    türkiye
    Mesaj
    9.379
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Türkiye, temiz motorine geçiyor (kırsal motorin satışı bitiyor)

    Yüksek kükürtlü motorin veya kırsal motorin olarak bilinen 1000 PPM motorinin 1 Nisan 2011 tarihi itibariyle bayilerde satışının durması, özellikle temiz çevre için büyük katkı sağlayacak.

    Türkiye'de 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle rafineriden kırsal motorin satışı ve bununla ilgili ithalatlar durdu. Kırsal motorin satışı 15 Şubat'tan itibaren dağıtım şirketleri tarafından satılmayacak, 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren de akaryakıt bayilerinde satılmayacak.

    Böylece Türkiye'de 1 Nisan tarihinden itibaren düşük kükürtlü motorin uygulamasına geçilmesi halinde otomotiv yakıtlarındaki en yüksek kükürt oranı motorin ve benzinde 10 PPM (1 milyon litrede 10 litre kükürt), oto LPG'de ise 50 PPM olarak uygulanacak.

    Petrol Sanayi Derneğinin (PETDER) düşük ve yüksek kükürtlü motorinin çevreye etkileri konusunda bir rapor yayınladı. Rapora göre motorin içindeki kükürdün yanma sonucunda ortaya çıkartığı zararlı bileşikler, esas olarak SOx (kirleticiler) ve partikül maddelerden oluşuyor. Doğal olarak yakıt içindeki kükürt miktarının azaltılması da doğrudan egzoz salımındaki bu zararlı maddelerin emisyonlarının azaltılması sonucunu doğuruyor.

    2002 yılında kullanımda olan motorinin üretim ve dağıtım zincirinin tamamında 100 kilometrelik bir mesafe kat etmek için toplam 210 MiliJul (MJ) enerji kullanılırken, bu veri petrol endüstrisinin motorin kalitesinde yaptığı teknolojik gelişmeler sonucunda geçen sene 195 MJ/100 kilometre değerine kadar düştü. Sera gazı emisyonları açısından bu fark kat edilen her kilometre için en az yüzde 10 karbondioksit emisyon azaltımı anlamına geliyor.

    -DÜŞÜK KÜKÜRTLÜ MOTORİN ÇEVREYİ 100 KAT DAHA AZ KİRLETİYOR-

    Raporda, motorinde kükürt oranının 10 PPM ile sınırlandırılması ile toplamda kükürt kaynaklı emisyonların 100 kat daha az olacağı, atmosfere salınan kükürt ve partikül madde miktarının da her yıl 9 bin 900 ton daha azalacağı belirtiliyor.

    Rapora göre, 2009 yılında Türkiye'de 10 milyon ton kırsal motorin tüketildi. Kırsal motorin yerine 10 PPM'lik düşük kükürtlü motorin tüketilmiş olsaydı 2009 yılında 10 bin ton değil sadece 100 ton kükürt salınımı gerçekleşecekti.

    -TÜRKİYE'DE 2004 YILINDAN BERİ KULLANILIYOR-

    Düşük kükürtlü motorin 2004 yılından bu yana Türkiye'de piyasaya sunuluyor ve giderek artan miktarlarda tüketiliyor.

    Özellikle yeni nesil dizel motorlu araçlar sadece düşük kükürtlü motorin (toplam kükürt miktarı 10 PPM olan) kullanılabiliyor. Motorinde, 2004 yılından itibaren bir taraftan yeni nesil dizel araçlar için düşük kükürtlü yakıtlar piyasaya sunulurken, diğer taraftan halen piyasada olan ticari araçlar, kamyon ve otobüslerin yaygın olarak kullandığı kırsal motorinde kademeli olarak kükürt sınırlamasına gidildi ve kükürt oranı 7000 PPM'den 1000 PPM'e indirildi. Aynı şekilde de düşük kükürtlü motorindeki kükürt oranı da 500 PPM'den 10 PPM'e indirildi.

    Motorin, yıllık 16 milyon metreküp tüketimle otomotiv yakıtları içinde en çok kullanılan akaryakıt cinsi durumunda bulunuyor. Son 10 yıl içinde ortalama tüketimi, araç sayısındaki artışın yanı sıra dizel motorlu araçların yaygınlaşması sonucunda yüzde 6 artış gösterdi.

    -DÜŞÜK KÜKÜRTLÜ MOTORİN NEDEN DAHA PAHALI?-

    Rapora göre, düşük kükürtlü motorinin pompadaki satış fiyatının kırsal motorinden daha pahalı olmasının nedeni her iki ürün arasındaki vergi farklılığından kaynaklanıyor.

    ÖTV ve KDV birleşince iki motorin çeşidi arasındaki fark vergilerden dolayı 8,3 kuruşu buluyor. Başka bir deyişle iki üründe vergi farkı olmasaydı, bugün pompadaki fiyat farkı 1-2 civarında olacaktı. Söz konusu farkın her ürünün ürünün çevre etkileri açısından önemsenmeyecek kadar küçük bir fark olduğu belirtilen Raporda, ''PETDER olarak çevre ve insan sağlığı açısından oldukça önemli gördüğümüz bu sürecin bir an önce başlatılmasını beklemekteyiz'' denildi.

    Anadolu Ajansı....

  2. #2
    onn_dear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Apr 2010
    Yaş
    45
    Şehir
    TR-MERSIN
    Mesaj
    2.956
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bence çevreyi korumak değil bunların amacı ama yine de güzel bir uygulama, dolmuş otobüs kamyon ve tırlar kömür yakıyormuş gibi duman atıyorlar resmen kara tren
    belki bir nebze de olsa önüne geçilir
    History;
    1.6 GLI corolla / 1.6 IES civic / 1.4 IS civic/ 1.6 TDCI focus2 / 1.6 TDCI focus3 / 1.2 TSI Golf7 / 1.4 TSI Leon FRed / 1.6TDI DSG B8 Passat / Audi A3 Sedan 1.6TDI DSG

  3. #3
    Satış Bölümü Sorumlusu Yogi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Mar 2008
    Yaş
    36
    Şehir
    İstanbul/Ataköy
    Mesaj
    2.622
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    40 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    1 ocakda yasaklanıyodu. ayrıca kırsal motorinin satışını bitirmekle hawayı dahada çok kirleten 10 numara yağ kullanmaya başlıcak otobüs we kamyonlar. Kaçak mazot kullananlarda artıcak

  4. #4
    punto_multijet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jan 2006
    Yaş
    44
    Şehir
    İzmir
    Mesaj
    2.611
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    16 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    10 numara yag satısları iyice tavan yapar artık

  5. #5
    kurpat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Aug 2007
    Yaş
    42
    Şehir
    34.41.06.07
    Mesaj
    355
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ben size katılmıyorum, bence 10 numara kaçak mazot satışları artacak

  6. #6
    Ufuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    May 2010
    Yaş
    29
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    8.771
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ohh mazot fiyatlarınada güzel bir geçirirler

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •