User Tag List

12 sonuçtan 1 ile 12 arası

Konu: Sıfır arabası bozulan, onarım yerine yenisini isteyebilecek

Low-Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)

Sıfır arabası bozulan, onarım yerine yenisini isteyebilecek

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan, sıfır arabası garanti süresi içinde bozulan tüketicilere iyi haber geldi.

Kurul, Denizli’de garanti süresi içinde arızalanan sıfır arabası “gizli ayıplı” çıkan tüketicinin Tüketici Kanunu’na göre tercihini “ücretsiz onarım” yerine “yenisiyle değiştirme” şeklinde kullanabileceğine karar verdi.
    Kurul, davalı şirketin tüketicinin “ücretsiz onarım” talebiyle dava açtığı, bu talebi değiştirip, aracın yenisiyle değiştirilmesini isteyemeyeceğine ilişkin karar düzeltme talebini de önceki gün oybirliği ile reddetti. Karar kesinleşti. Davalı, şirket aracı sıfır kilometre yenisi ile değiştirecek. Bu kararın alınmasını sağlayan olaylar şöyle gelişti:

Garanti süresi içinde motor tekledi
    Abdullah K. 22 Mart 2005’te, 63 bin 248 liraya aldığı sıfır kilometre aracı motorunun teklediği şikayetiyle yetkili servise götürdü. Servis yetkilileri araçta kullanım hatası olduğunu, ancak bedeli karşılığında tamir edeceklerini bildirdiler. Abdullah K. tamir ücretini ödemeyince, araç serviste kaldı.

Davada tercihini değiştirdi
    Abdullah K. bilirkişiye araçta teknik-mekanik arıza olduğu tespiti yaptırıp, servisteki aracı kullanmadığı için doğan tazminat hakkını saklı tutarak, “ücretsiz onarım” talebiyle 25 Ağustos 2006’da dava açtı. Denizli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki dava sürerken Abdullah K. dilekçeyle “gizli ayıplı” çıkan aracın onarımı yerine sıfır kilometre yenisiyle değiştirilmesini istedi.

Üretim hatası ve ‘gizli ayıp’

Tüketici mahkemesi sıfatıyla yargılama yapan mahkeme, bilirkişilerce, arızanın satın alma sırasında fark edilemeyecek üretim hatasından kaynaklanan “gizli ayıp” olduğunun tespit edildiğine dikkat çekti. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’a göre davacıyı haklı görerek, aracın ıslah talebi dorultusunda sıfır kilometre yenisi ile değiştirilmesine karar verdi. Yargıtay temyizde, ıslah dilekçesiyle, talebin değiştirilemeyeceğine, ücretsiz onarım yönünde kullanılan tercih hakkının aracın yenisiyle değiştirilmesi şekline dönüştürülmeyeceğine hükmetti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını 20 Nisan 2009’da oybirliği ile bozdu.

Mahkeme direndi, kurul haklı buldu
    Dosya yeniden yerel mahkemeye gitti. Mahkeme, davacı araç sahibinin yanlış bilgilendirilip oyalanarak, doğru tamirin yapılmadığına dikkat çekti. Tüketicinin “gizli ayıplı” çıkan malda ıslah yoluyla tercih hakkını değiştirebileceği şeklindeki ilk kararında direndi. Beş yıldır süren dava, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Kurul, 29 Eylül 2010’da mahkemenin aracın yenisiyle değiştirilmesinde direnme kararını onadı. Davalıların karar düzeltme talebini ise Kurul, 29 Nisan Cuma günü oybirliği ile reddetti.

Davacı istiyorsa, davalı sorunu çözmekle yükümlü

HUKUK Genel Kurulu’nun kararında şöyle denildi: “Dava dilekçesinde davacının onarım hakkını kullanmış olması yargılama sırasında aracın gizli ayıplı olduğunun ortaya çıkmasından sonra davacının bu tercihini aracın ücretsiz değiştirilmesi şeklinde kullanmasına engel olarak gösterilemez. Davacı sözleşmeyi ayakta tutarak, malın yenisi ile değiştirilmesini istediğine göre davalılar tüketicinin tercihine göre sorunun çözümlenmesi ile yükümlüdür. Açıklanan tüm bu olgu ve yasal düzenlemeler karşısında yenisi ile değiştirilmesini isteme koşulları gerçekleşen araca ilişkin olarak dava dilekçesinde tercih hakkını ücretsiz onarım yönünde kullanan davacının ıslaha gerek olmaksızın aracın misliyle değiştirebileceği kuşkusuzdur.”

Kaynak

yavuz364 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Tüh yaaa daha önce çıkmış olsaydı subaru dan birkaç tane araba alırdık
    Quattro...Torukcars ARGE & Kulvar.info.tr

CasabLanca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    güzel bir sonuç olmuş şimdi mağdur olan herkes bunu emsal gösterebilir

onn_dear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    3 ay önce arkadaşımın aldığı cruze'da şanzıman sorunu yaşadık, araç 45 gün serviste kaldı, şu an 2.kez şanzıman sorunu yaşadık. Servisten sıfırını talep ettik fakat aynı arızadan dolayı 3.kez sorun yaşanırsa ancak sıfırını verebileceklerini söylediler. Hala kullanım hatası deyip duruyorlar
    History;
    1.6 GLI corolla / 1.6 IES civic / 1.4 IS civic/ 1.6 TDCI focus2 / 1.6 TDCI focus3 / 1.2 TSI Golf7 / 1.4 TSI Leon FRed / 1.6TDI DSG B8 Passat / Audi A3 Sedan 1.6TDI DSG

Low-Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Alıntı CasabLanca Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    güzel bir sonuç olmuş şimdi mağdur olan herkes bunu emsal gösterebilir
    Bu dava 5 sene sürmüş , 5sene sonunda dava konusu olan aracın 0'ı yoksa firma 0 araç vermemek için bu durumu yokuşa sürebilir mi acaba merak ettim

merve
    Misafir
    5 yıl, adamda iyi sabır varmış uğraşmış =) benim bir arkadaşımın başına geldi, sıfır araç değil fakat motor yatak sardı, yetkili serviste yapıldı. servisten çıktından 1ay sonra motor tekrar yatak sardı. servis problemin aynı şeyden olmadığını iddia etti. arkadaşım sırf gıcık olduğu için mahkemeye verdi servisi. başka araba aldı arabası 2buçuk yıl o serviste yattı, mahkeme yeni sonuçlandı birde araç yattığı için tazminat davası açtı. ama en fazla yeniden yapılcak araç yani. iyi sabır var. ben olsa uğraşamazdım =) ama bu adamın sonucu mükemmel

MeRtCaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    81 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sifir bi aracin motor blogunda catlak oldugunu biliyorum garantiden yeni blok gelmisti 1000 km deki araca )

mirafiori - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    20 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Low-Rider Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu dava 5 sene sürmüş , 5sene sonunda dava konusu olan aracın 0'ı yoksa firma 0 araç vermemek için bu durumu yokuşa sürebilir mi acaba merak ettim
    5 sene sonra o araca emsal hangi araç varsa onu temin eder diye düşünüyorum,bu karardan sonra biraz zor yokuşa sürer.

EM-RE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Megane 90.000 e geldiginde patlatmam lazim

onursumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    artık bundan sonraki davalar 5 sene surmez bu sayede ornek olarak alınır

çok güzel haber bileydim hyundaiden alırdım motor yaptırmak yerine

psn&Live id: onursumer
    135
    ├┼┼╕
    246R

TayfunS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sıfır araç satışı da iyice teşvik edilmiş olur böyle
    TB4BSA

elpadre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    özgur bızım crx ı deyıstırılermıı acaba
    cok merak edıyorum ve soruyorum ?

sanal alemın kablosuz delıkanlıları klavyenın hangı tusu ates edıyor ? ?

tuned by : gürsel canpolat (16ec813)

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)