User Tag List

16 sonuçtan 1 ile 16 arası

Konu: Akaryakıt alırken dikkatli olun: Pompalarda kaçak var

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Akaryakıt alırken dikkatli olun: Pompalarda kaçak var

Yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığı tahmin edilen kaçak akaryakıt satışını önlemek için yapılan denetimlerde ilginç bulgular ortaya çıktı. Benzin ve motorin sayaçlarında usulsüzlük yapıldığı belirlenirken, bazı istasyonlarda markersız akaryakıta rastlandı. Denetlenen 3.992 akaryakıt ve LPG pompasındaki sayaçtan 105'inin müşteriye eksik yakıt verdiği tespit edildi.Yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığı tahmin edilen kaçak akaryakıt satışını önlemek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, istasyonlarda denetim atağı başlattı. Denetimler sonucu benzin ve motorin sayaçlarında usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Bazı istasyonlarda markersız akaryakıta rastlanırken, çok sayıda eksik yakıt veren sayaç olduğu da belirlendi. Ocak-Temmuz 2011 döneminde Türkiye genelinde akaryakıt ve LPG istasyonlarını inceleyen bakanlık denetim birimleri, jandarma ve polis desteğiyle 3.922 sayacı denetledi. Sayaçlarda sondaj usulü ile yapılan miktar kontrollerinde 105 sayacın eksik verdiği tespit edilerek mühürlendi. 1.085 akaryakıt ve LPG istasyonunda yapılan denetimlerde usulsüzlük yapan işletmelerin ölçü aletlerine el konulurken, idari para cezası da kesildi. 15.233 adet akaryakıt ve 1.794 LPG sayacının kontrolleri yapılırken, bunlardan 899 adedi damga süresinin geçmesi sebebiyle mühürlendi. Sayaçlardan 24'ünün damgasız olduğu tespit edilirken işlemler sonucunda her bir sayaç için akaryakıt bayiine 'damga süresinin dolması' kabahatinden dolayı 1.232 lira ceza kesildi. Kabahatin giderilmesi için işletmelere süre tanınırken, yanlışlığın düzeltilmemesi halinde ölçü aletlerine de el konulacağı ihtar edildi.

Sanayi Bakanlığı, yılın ilk yedi aylık döneminde 337 müstakil akaryakıt istasyonu, 722 akaryakıt ve LPG istasyonu, 26 müstakil LPG ve 88 kapalı istasyonu denetimden geçirdi. Mevcut 1.173 akaryakıt ve LPG istasyonundan 1.085 adedi üzerinde inceleme yapıldı. Denetim esnasında 5 istasyon geçersiz marker sebebiyle mühürlendi. Analiz sonucunun olumsuz çıkması halinde bakanlık, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunarak yakıtları tutanakla il özel idare müdürlüklerine teslim edecek. Mühürlenen depodaki yakıtlar İl Özel İdaresi'nce bir ay içinde rafinerilere geri satılacak. Cezai işlemler ise cumhuriyet savcılığı ve EPDK tarafından veriliyor.

Sanayi Bakanlığı denetim birimleri tarafından yapılan kontrollerde personelin sigortalılık durumu da masaya yatırıldı. Çapraz denetim sırasında kontrol edilen işyerlerinin sigortasız işçi çalıştırıp çalıştırmadığının tespit edilmesi için çalışanların kimlik bilgileri işlenerek piyasa gözetimi ve denetimi veri tabanına kaydedildi. Sonuçların denetim yapılan ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne gönderilmesi için gerekli işlemler yapıldı.

Maliye Bakanlığı ile Sanayi Bakan- lığı'nın yanı sıra güvenlik güçlerinin de yaptığı denetimlere rağmen kaçak akaryakıtın önüne geçilemiyor. Son sekiz yılda motorlu araç sayısının yüzde 70'e yükselmesine rağmen benzin-motorin türü akaryakıt satışlarında artış yüzde 20 ile sınırlı kaldı. 2008'den sonra ise akaryakıt satışlarında eskiye dönüş söz konusu.

Akaryakıt alırken nelere dikkat edilmeli?

Sürekli akaryakıt alınan yer tercih edilmeli. Her akaryakıt alımında fiş istenmeli. Şüphe durumunda ölçüm kabı aracılığı ile pompadaki sayacın doğru yakıt verip vermediği kontrol edilmeli. Her istasyonda Sanayi Bakanlığı'nın ölçüm kabı yer alıyor, bunun olup olmadığına bakılmalı. Benzin ve motorinin ucuz olması tek kriter olmamalı. Herhangi bir şüphe durumunda EPDK ve Sanayi Bakanlığı aranmalı. İstasyondan ayrılırken pompadaki rakamları kontrol edin.

Bazı arkadaşların "opetten aldım çabuk bitti, shellden aldım uzun gitti" tarzında laflar söylemesinin bence nedeni; pompadaki sayaçların düzgün olmaması... bazı istasyonlarda demekki 50 lt aldığımızı zannedip 48 lt yakıt alıyoruz..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    143 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ankarada kaçak mazot sürüyle bu işi yapan birilerini duymuştum sanki 6 tane petrolu var ankta ufak markalı 1de tağ fabrikası her gece mal çıkariolar ve büyük otobüs firmalarıyla falan anlaşmalılar (yani o firmalardaki otobüs sahipleriyle) pompanın altında kumanda sistemine bağlı 2 adet depo varmış ona göre mazot çekiolarmış hatta kendi jeepine kaçak mazot koyuyodu adam yakıyoduda jeep
    "gafleti, zılleti ve cehaleti tattık. sıra sefalette."

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı rebelh Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ankarada kaçak mazot sürüyle bu işi yapan birilerini duymuştum sanki 6 tane petrolu var ankta ufak markalı 1de tağ fabrikası her gece mal çıkariolar ve büyük otobüs firmalarıyla falan anlaşmalılar (yani o firmalardaki otobüs sahipleriyle) pompanın altında kumanda sistemine bağlı 2 adet depo varmış ona göre mazot çekiolarmış hatta kendi jeepine kaçak mazot koyuyodu adam yakıyoduda jeep
    bu kaçak farklı kaçak
    sayaçta aldığın yakıtı 10 lt görüyorsun ama gerçekte 9 lt yakıt almışsın..
    herkesten 1 lt çalsalar bir dünya para eder..

timucintt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    var öyle çok... 20 lir alpg diyorum bazı aldığım yerlerde direkt emmeli gömmeli 90 km gidiyorum basşka bir tane yerden alıyorum gene emmeli gömelli 60 70 km görmüyor...
    1991 HONDA CRX - TOTALLED
    1988 TOYOTA CELICA GT ST162 - SOLD
    1991 HONDA INTEGRA LS - SOLD
    1990 HONDA CIVIC EF - SOLD

85-92 OLDSKOOL COMING SOON

gfb01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Son 1 ayda mersinde aldigim bir cok istasyonda az yakit koydular iyi gecirdiler yani

zıpzıp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    istanbul avrupa yakasında devamlı benzin aldıgınız subeler varsa yazalım... bilelim oraya güvenelim hep ordan alalım ?
    JoYTeaM

kurpat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    daha teknolojik hile yapıp denetime takılmayan nice istasyon da vardır, yakıt tanklarının etrafına ısıtma sistemi kuranı duymuştum (şehir efsanesi de olabilir tabi)

bu istasyonlara ceza vermesinler, bu istasyonları açıklasınlar, düzenli denetim yapsınlar düzenli de kamuoyu ile paylaşsınlar ....

sorun çok daha çabuk hallolur o zaman ...

Alıntı SONE-R Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bazı arkadaşların "opetten aldım çabuk bitti, shellden aldım uzun gitti" tarzında laflar söylemesinin bence nedeni; pompadaki sayaçların düzgün olmaması... bazı istasyonlarda demekki 50 lt aldığımızı zannedip 48 lt yakıt alıyoruz..
    evet ben de buna katılıyorum önceki konularda da yazmıştım namuslu temiz istasyon bulmak lazım diye

TURBO CİVİC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ben 1 yıldır avrupa yakasında yenibosnada airportun karsındaki opetten (dedeoglu) alıyorum.
    bir problem yasamadım ama herhangi bir litre kontrolude yapmadım...

senna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    sanayi bakanlığının mobil araçları var şüphe duyduğunuzda şikayet edin pompaların kalibrasyonlarına bakarlar hemen gelip en iyisi bu olur
    körler sağırlar

zıpzıp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı TURBO CİVİC Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben 1 yıldır avrupa yakasında yenibosnada airportun karsındaki opetten (dedeoglu) alıyorum.
    bir problem yasamadım ama herhangi bir litre kontrolude yapmadım...
    bende bazen ordan alıyorum bazende okuluma yakın olan shelden beşyoldaki ordanda memnun kalmıştım
    JoYTeaM

Ufuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    anadolu yakası mehmetçik opetten alıyoruz.sırf onun için kurtköye gitmişliğimiz var.

onursumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evet benzinciden benzinciye acayip farkediyor mesela bazı benzinciye gidip 30tl alıyorum ibre kımıldamıyor

dün herzaman aldığım incirli moilden benzin aldım direk ibre yukarı fırladı

mümkün olduğunca aynı benzinciden alıyorum ben

psn&Live id: onursumer
    135
    ├┼┼╕
    246R

cliver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    arkadaş ben opetten şaşmam gayet uzun götürüyor opetin benzinıde mazotuda gazıda
    Alıntı cliver Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Güneşi göremedim diye ağlarsan yıldızlarıda göremezsin
    alın teri
    16 YA 234 minik serçem
    16 BS 462 Clio rsi
    16 R 5115 Saxo vts(Kermit)
    16 GU 424 punto hgt
    Anka Vts
    belediye otobüsü

Muharrem C.80 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yenibosna full yada hipodrom PO. Galerianın orda 2 benzinlik var Po ve Opet uzak durun 10yıldır aynı kafadalar BP Po oldu gene aynı Po'ların yüzkarası 2side birbirinden beter pompa tabancasının dibinden duyarsınız acı acı solvent kokusunu

cess - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Şaşmaz kavşağında eskiden Alpet şimdi ise Türkiye Petrolleri olan yerdeki yetkilinin sölediğine göre eskiden pompolar hep az yakıt veriyormuştu..Bütün pompaların kalibrasyonu baştan yapılmış

Murat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yanliz dikkat edilen konu vergi kacirmak. vatandasi duduklemisler umurlarinda degil...
    MagicPerformance
    MegaSquirt Engine Management Systems Technician

Ne kingler gördük güle güle öldük...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)