Kayıt ol

LinkBack Konu Seçenekleri
Eski 10-01-2012, 20:55   #1

Ozan Özer - ait Avatar

Otomobil: Focus Sport Trend

Question Mtv indirimi hesaplaması için Kasko Değeri

Arkadaşlar merhaba;
Aracımızın güncel kasko değeri için hangi sitedeki bedeli esas almamız gerekli?
Bir sitede 11.250 olarak gözüken kasko değeri,başka bir sitede 12.500 olarak gözüküyor.Dolayısıyla Kasko değerinin yüzde 5'i hesaplanırken 2 farklı değer ortaya çıkıyor ve birinden mtv indiriminden yararlanırken diğerinde bu geçerli olamıyor.

Kasko değeri için esas alacağımız site hangisidir?
Ozan Özer isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 10-01-2012, 21:00   #2

darkmoon - ait Avatar

Otomobil: Bmw 3.20d - Sonata 2.0crdi

darkmoon - MSN üzerinden Mesaj gönder
benim bildiğim yasal sınır %6 ya çıkdı onu araştırın

sigorta değerinide ::Kasko Değerleri:: öğrenebilirsiniz
darkmoon isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 10-01-2012, 21:01   #3

bora1311 - ait Avatar

Otomobil: ford focus 2 st [diesel edition]

Kasko Değer Listesi | Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği
burdan bakabilirsin ozan...

fordfocus2st-diesel edition-
bora1311 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 10-01-2012, 21:16   #4

Ozan Özer - ait Avatar

bora1311´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Kasko Değer Listesi | Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği
burdan bakabilirsin ozan...
Teşekkürler kardeşim
Eski 10-01-2012, 21:23   #5

Ozan Özer - ait Avatar

2 linke de baktım;dediğim gibi çıktı
Üstteki sitede 11.200 gözüken kasko bedeli,Bora'nın verdiği sitede 12.500 dolayısıyla vergi dilimi farklı oluyor Bu listenin aslı Noter'lerde var mıydı,öyle birşey hatırlıyorum?
Eski 10-01-2012, 21:26   #6

d.berkay - ait Avatar

Otomobil: Opel Vectra C & Corsa C

Ben tam anlamadım olayı biraz aydınlatabilir misiniz? MTV indirimi neye göre oluyor?
GİB sitesinde böyle çıktı;
2006 CORSA VAN 1.3 CDTi COMFORT 12150
Sigortalar Birliğinin listesinde ise;
OPEL CORSA VAN 1.3 CDTİ COMFORT 2006 12000

Google amcaya sordum geldim, hakikaten dediğiniz gibi eğer aracın değeri 12000 olarak kabul edilirse indirim oluyor ancak 12150 olursa olmuyor. Resmen indirim olmasın diye 150TL eklemişler değerine

12000 olursa %5'i 600TL
12150 olursa %5'i 607.5TL

Aracımın MTV'si 303+303=606TL oluyor ki eğer 12150 kabul oluyorsa 2Tl için indirimden yararlanamıyorum

Son Düzenleyen d.berkay; 10-01-2012 21:37.
d.berkay isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 10-01-2012, 21:33   #7

Ozan Özer - ait Avatar

Bilgisi olan arkadaşlar?
Eski 10-01-2012, 21:33   #8

darkmoon - ait Avatar

Otomobil: Bmw 3.20d - Sonata 2.0crdi

darkmoon - MSN üzerinden Mesaj gönder
(I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerine ait vergi tutarlarının Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin % 6'sını aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarlarını, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak belirlemeye, bu oranı % 4’e kadar indirmeye ve kanuni oranına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

——————————

(1) 26/11/1980 tarihli ve 2348 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle bölüm başlığı “Vergileme Ölçü ve Hadleri” olarak değiştirilmiş ve değişiklik metne işlenmiştir.

(2) Bu taşıtlar için yıllar itibarıyla uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin % 5’ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanacağı 14/12/2004 tarihli ve 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Karar ile hüküm altına alınmıştır.

(3) Bu tarifenin, 1/1/2012 tarihinden itibaren uygulanması ile ilgili olarak, 26/12/2011 tarihli ve 28154 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Maliye Bakanlığının (Seri No:39) Tebliğine bakınız.

Mevzuat Bilgi Sistemi

Mevzuat benim bildiğim %6 ya çıkdı iyi araştırın derim.
darkmoon isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 10-01-2012, 22:36   #9

Otomobil: .

araç değer listesini Türkiye Sigortalar Ve Reüsarans Birliği belirler.Dolayısıyla indirime hak kazanıp-kazanmadığınızı araç değer listesinin sürekli güncel olduğu ve vergi dairesinde kabul gören tek site olan Anasayfa | Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği adresinden öğrenebilirsiniz.

uğraşamam derseniz sigortanızı yaptırdığınız acenteyi arayın size bilgi verirler..

(indirim genel olarak motor hacmi yüksek araçlarda oluyor.)
pnrkc isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 10-01-2012, 22:42   #10

d.berkay´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Ben tam anlamadım olayı biraz aydınlatabilir misiniz? MTV indirimi neye göre oluyor?
GİB sitesinde böyle çıktı;
2006 CORSA VAN 1.3 CDTi COMFORT 12150
Sigortalar Birliğinin listesinde ise;
OPEL CORSA VAN 1.3 CDTİ COMFORT 2006 12000

Google amcaya sordum geldim, hakikaten dediğiniz gibi eğer aracın değeri 12000 olarak kabul edilirse indirim oluyor ancak 12150 olursa olmuyor. Resmen indirim olmasın diye 150TL eklemişler değerine

12000 olursa %5'i 600TL
12150 olursa %5'i 607.5TL

Aracımın MTV'si 303+303=606TL oluyor ki eğer 12150 kabul oluyorsa 2Tl için indirimden yararlanamıyorum

araç değer listesi he ay güncellenir . x sitesinde 12150 olup y sitesinde 12000 olmasının sebebi x sitesinin güncelleme yapmamış olması y sitesinin güncelleme yapmış olmasıdır.

yukarıda da belirttiğim gibi en doğru liste www.tsrsb.org.tr dir..
Eski 10-01-2012, 22:43   #11

initial-D - ait Avatar

Otomobil: Laguna dTi

bir dilekçe yazacaksın bu indrimden yararlanmak istediğine dair. xx vergi dairesine deyip.%5 olayından yararlanmak istiyorum diyeceksin.

sigortacında bir form var vergi dairesinin istediği onu dolduracak.kendi sigortacına değil başka yere gidersen ruhsatıda al yanına tescil tarihi motor şasi gerekiyor.

sigortacın türkiye sigorta ve reasürans şirketleri birliğinin güncel kasko değer listesinden senin aracının ruhsatta yazan birebir modelini-tipini bulup altına orada gördüğü değeri yazacak.

bu 2si ile vergi dairesine gidip bir alt dilimden ödeyeceksin

otomobiline atla, basabildiğin kadar bas, buralardan uzaklaş biraz
initial-D isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 10-01-2012, 22:46   #12

d.berkay - ait Avatar

pnrkc´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
araç değer listesi he ay güncellenir . x sitesinde 12150 olup y sitesinde 12000 olmasının sebebi x sitesinin güncelleme yapmamış olması y sitesinin güncelleme yapmış olmasıdır.

yukarıda da belirttiğim gibi en doğru liste www.tsrsb.org.tr dir..
Süper o zaman. Yarın gidip sorayım. Eğer oluyorsa dilekçe ile başvurayım.. Teşekkürler cevap için.
Eski 10-01-2012, 22:48   #13

ödeyeceğiniz vergi araç değerinizin %5 ini geçtiğinden yararlanırsınız
Eski 10-01-2012, 22:52   #14

d.berkay - ait Avatar

pnrkc´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
ödeyeceğiniz vergi araç değerinizin %5 ini geçtiğinden yararlanırsınız
Az önce baktım bir alt dilim 345TL baya fark var gerçekten. Boşuna fazla fazla ödemeye gerek yok. Teşekkürler yardımlarınız için.

Birde bişey sormak istiyorum. GİB'teki güncellenmemiş listeye göre aracımın değeri 12150 görünüyorsa ve geçen senenin vergisi 970TL gibi bir rakam olduğu için yine de %5'in üzerinde oluyordu. Acaba geçmişe dönük bir işlem yapılabilir mi?

Son Düzenleyen d.berkay; 10-01-2012 23:10.
Eski 10-01-2012, 23:56   #15

slowmotion - ait Avatar

Otomobil: 1.2 SloWMotion TDI, x16xel

ben 206 gti yaptırmıştım. sigortacınızdan onaylı kaşeli kasko bedeli yazan belgeyle birlikte vergi dairesine gidip dilekçe yazıyorsunuz. aynı anda sisteme geçiyorlar. eskiden ödemiş olduğunuz fazlayıda geri alabiliyorsunuz ama ben uğraşmamıştım (oran %5, yüksek motor düşük model arabalarda oluyor genellikle )

205 gti, 207 RC
1.2 SloWMotion TDI
eski kullanıcı adım : 207rc emrah
slowmotion isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 10-01-2012, 23:57   #16

d.berkay - ait Avatar

Valla önceden verilen fazlarıda alabiliyorsak baya var içeride.. Perşembe sınavım var olmazsa Cuma günü rahat rahat gideyim sabahtan halledebilecek miyim bakayım bi. Uğraşmak gerekirse de biraz uğraşırım sorun değil
Eski 11-01-2012, 00:20   #17

d.berkay - ait Avatar

İnternette biraz araştırdım ve Tüketiciler Birliğinin sitesinde (Tketiciler Birlii) aşağıdaki bilgileri buldum sanırım biraz daha yardımcı olabilir. Ama özellikle kalın olarak belirttiğim kısma dikkat ederseniz ruhsatta panelvan,kamyonet, minibüs vs. yazmaması gerekiyormuş. Bu konuda bilgisi olan veya daha önce van türü binek araç için indirim alabilen oldu mu acaba?

Adım Adım Motorlu Taşıtlar Vergisi iadesi

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu 5. Maddesine dayanılarak çıkartılan 14.12.2004 tarihli 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; 1.1.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, indirimli MTV uygulaması başlatılmıştır.

Tüketiciler Birliği siz değerli tüketiciler için MTV indirimine hak kazanan araçları (yaklaşık 700 adet) tek tek tespit etmeye çalışmıştır. Ancak, listenin tam olarak doğru olduğunu iddia edemeyiz. Bu sebeple, aracınız listede gözüküyor olsa dahi, ruhsatında panelvan, kamyonet, minibüs vb. işli ise indirimden yararlanamıyorsunuz demektir. Bunun yanında aracınız listede gözükmüyor olsa dahi, belirttiğimiz adımları tek tek takip edip aracınız için MTV indirimini kontrol etmenizde fayda vardır. MTV indirimine hak kazanan araçlar raporunu indirmek için tıklayınız.
Uygulama gereğince, otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri araçlar bakımından ödenecek olan vergi tutarlarının, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin %5’ini aşması halinde, MTV aynı yaş grubunda bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanır.
Başvuruyu araç sahibinin yapması gerekmektedir. Vergi dairesi kendiliğinden inceleme yapma yetkisine sahip değildir. Bu uygulama için 5 yıllık zamanaşımı öngörülmüştür. Bundan dolayı, son 5 yıla ait ödediğiniz bütün MTV leri gözden geçirmenizde fayda olacaktır.

Tüketiciler Birliği’nin tespitlerine göre, özellikle 1801-2000 cm3 motor hacmine sahip 4-11 yaş arası otomobillerin önemli bir kısmı fazladan MTV ödemiş bulunmaktadır.

Senelik, yaklaşık 500 TL’nin cebinizde kalmasını sağlayacak uygulama için aşağıdaki adımları tek tek izlemeniz gerekmektedir.

1) Öncelikle, aracınızın 2011 yılı kasko değeri hakkında bilgi edinin.

2) Aracınızın 2006-2010 yılları arasındaki kasko değerini de tek tek tespit ederek not edin.

3) Aracınız için 2006-2011 yılları arasındaki ödediğiniz MTV yi belirleyin.

4) Şimdi, son olarak bütün yıllara ait MTV ile kasko sigortası değerini tek tek karşılaştırın. Eğer bir yıla ait ödediğiniz MTV, aracınızın kasko sigortası değerinin %5 ini geçiyorsa, bir alt kademeden ödemeniz gereken MTV sini o yıl için fazla ödediniz demektir. Misal olarak, 1900 cm3 motor hacmine sahip 4 yaşında (2008 model) bir arabanız olsun. Aracınızın 2011 MTV si 1490 TL dir. Eğer aracınızın kasko değeri 29.800 TL den daha az ise aracınızın kasko değerinin %5 i ödediğiniz MTV miktarından daha az demektir. Bu durumda indirimli MTV uygulamasına hak kazanmış bulunmaktasınız. Yani, 1490 TL yerine bir alt kademede bulunan 961 TL tutarındaki MTV yi ödemelisiniz.

5) Bu aşamalardan sonra, 2006 ile 2010 yılları arasında fazla ödediğiniz bir MTV tespit ederseniz, en yakın yetkili sigorta acentesine başvurarak aracınız için kasko değer bildirim formu düzenlenmesini talep ediniz.

6) Son olarak, yetkili acente şirketinden aldığınız formla birlikte bağlı bulunduğunuz vergi dairesine düzeltme dilekçeniz ile birlikte başvurunuzu yapabilirsiniz.
Eski 11-01-2012, 07:25   #18

Ozan Özer - ait Avatar

@Darkmoon;

Bilgilendirme için teşekkürler,söylediğin gibi %6'ya çıkarılmış oran.
Ben focus sport trend'de aldığımdan beri yararlanıyorum;bu sene hesaplayınca şaşırdım nasıl olur diye.Form alıp,yine indirimden yararlanacağım.
Eski 11-01-2012, 07:33   #19

SekoLive - ait Avatar

Otomobil: R Laguna 2.0

%6dan mı düşük olması gerekiyor ben %5e göre yararlanıyordm kafam basmadı yaw.

''Neye İnanırsan Bir Gün Onu Yaşarsın''

Eşşeğe gereğinden fazla değer verirsen,
Kendini yarış AT'ı sanarmış
.
SekoLive isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Konu Seçenekleri

:::: Şu Anda Saat: 16:51 ::::