Elıne saglık,ayrıntıları beklıyoruz kardesım...
Printable View
Elıne saglık,ayrıntıları beklıyoruz kardesım...
Herkese hayırlı akşamlar.Bugün sizler için süper bir link vereceğim ve dolu korkunuz artık 0 olacak :) Ancak yazdığım ne olur sakince acele etmeden okuyun ve adım adım çalışarak deneyin.Anlattıklarım tamamen bana has olup hiç bir alıntı v.b durumu söz konusu değildir.Amaç bilgiyi paylaşmak yorumlamak :)
link --> Skewt-LogP Merak etmeyin herhangi virus v.b sıkıntı yok.
Ön bilgi ; Bu bir Skewt diagramı.Yani bulutun içindeki aksiyonları,nem hareketi,yağışın reel değeri,sis oluşumu v.b gibi bütün detayların fırını.Uçaklara hava konusunda bilgi aktarımı bu diagram üzerinden aktarılır.Ve bu bilgiler belli bir koda dönüştürülür hatta.Bunada METAR (Meteorological Terminal Air Report) raporu denir.
http://i66.tinypic.com/ivz2ug.jpg
karşımıza çıkan ilk görüntü bu olacak.Yeşil kısım zaman çizelgesi.Kare kutucuklara geldiğinizde tarihide size gösterecektir.Maksimum 3 günlük tahmini bize göstermektir.Mavi kısımda dikkat etmeniz gereken yeşil dalga(NEM) faktörüdür.Sarı kısım ise bizim kontrol noktamız.Şimdi işi biraz daha derine indirelim.Sağ üst köşede navigasyon tarzı kırmızı imlece tıklayınız.Harita gelecek karşınıza.Bu haritalarda metar raporları veren havaalanı yerleri var.Siz avrupa yakasındaki uçak logonuza getirin imleci.Ve gördüğünüz gibi LTBA ATATURK dedi.Tıklayın ona.LTBA ise oranın istasyon kodudur.Bu da ek bilgi :) Zaman dilimini ise en sağa yani 10 nisan sabah 06:00 'e tıklayalım.
Şimdi tahmine başlayalım ; Dikkat acele yok.
http://i68.tinypic.com/2h4bxxe.jpg
dediğim bilgileri girdikten sonra bu değerler karşınızda olmalı.Kırmızı kısım rüzgar yönüdür.Şekillerin manasını googledan ufak araştırma ile elde edebilirsiniz.Evet 10 nisan sabah 6'yı inceliyoruz.Sarı kısımda gösterdiğim nem %100 nerdeyse..Yani yağmur için mükemmel..Havadaki su damlacığı fazla.. Turuncu kısımda 850mb sizi ilgilendirir her zaman.Rüzgar 19knot denmiş.1 knot ortalama 1.8 kmdir.19knot = 34km hızda rüzgardır.Buna karayel/Lodos eşlik ederse üstüne 6-7 km koyun.Ve Mor kısımda üst seviyelerde su damlacıkları aşırı soğukla karşılaşmış ve buz ikonu konmuş.İşte bu tehlikedir.Yere ulaşacak su damlası üst seviyede buzlaşıyor bu tabloya göre.Peki düşene kadar buz mu kalır,yoksa su haline geri mi döner ? İşte bunun için kontrol noktası dediğimiz verilere geçeceğiz.
http://i64.tinypic.com/2pq1i50.jpg
Cape karşısında 0 yazan yerlere imleci getirirseniz size sayı aralıklarının durumları söyler.(eşitsizlik konusu gibi :)) )
Şimdi peki biz burda neye bakacağız ?
1-Cape = En büyük etkendir dolu için.Cape 1000'i gördükten sonra ihtimaller başlar.
2-Pw = 15 değerini gördükten sonra ihtimaller onaylanır.
3-Li = -1,-2 değeri görüldükten sonra ihtimaller başlar.Bunda değer azaldıkça kararsızlık tehlike başlar.O yüzden negatif değerlere dikkat edin.
4-Kindex = en son bakılacak değerdir.Mesela her şey onayladınız oraj dolu var.Kindex 31-35 arası ise lokal dolu dersiniz.Ama 25-30 arası ise geniş alanda etkili olabilir.Tablo sizi yanıltmasın.
Fsı v.b diğer değerler şu anlık size yaramaz ama kışın onlarıda anlatacağım.
Şimdi reel olarak tablomuzu değerlendirelim ;
Cape:0 verilmiş.Bu bulutların seyrek ve tam tutunmanın zayıf olduğu söylüyor.Lokal bulutlanma daha fazla o zaman.
PW: 26 verilmiş.yüksek oraj var.(Oraj çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayıdır)Hımm..Cape düşük ama oraj fazla.O zaman diyebiliriz ki lokal yerlerde oluşan düşük capeli bulutlar dolu riski taşıyor :)
Li: 1 verilmiş.Çok sınırda.Ki bu o gün yaklaşınca değişir.Bence yarın bu li değeri 2 olacaktır.Şu konumda bile "oraj mümkündür başlayabilir" diyor açıklamada.Yani burdan da bir onay aldık dolu için.
Kindex: 32 verilmiş. Yayılmış oraj.. Ne kadar da oturdu taşlar demi ; düşük capeli yerel lokal bulut yağışlar,orajı yüksek dolu riski ve kindex'inde 32 değeri ise "Ben lokalim,yayılmış orajım,yerel yağışım" demesi..
Yani biz 10 nisan sabahı için yerel dolu riski var diyebilirmiyiz ? Su damlacıklarında bu durumda su haline dönüşmesi zorda diyebiliriz :) Şimdi bakın pek çok kuruma 10 nisana yağmur ikonu koymuşlar mı :)
Bugunde arabanın fotolarını çekicektim, hava kapalı, yalan oldum
Kardesım ordu ve samsun ıcın tahmın yaparmısın? Dolu tahmını...
Ankara icin onumuzdeki 4 gün yagisli olarak gorunmekte. Peki dolu riski nedir? :)
Şu skewt ile baya oynadım, elinize sağlık, yeni bir şey öğrenmiş bulundum. Benim anladığım, 9 nisan cumartesi günü saat 12 ile 2 arasında arabaları kapalı bir yerlere çekmem lazım :D %75 nem oranında 3 farklı buzlanma uyarısı var, gerçi cape 1000 falan değil, ama Pw 15 Li -2 kindex 29. Bu bir yönden iyi oldu ama bir yönden fena oldu, artık yola mola çıkarken komedi olur benim halim, oynar dururum :D
Dışarısı gavur şeyi gibi yanıyor. Ne yapalım dolu riski var mı yok mu, paranoyak oldum ya.
Dolu ihtimali zaten daha öncede dediğim gibi yarın daha fazla.Özellikle öğlen.. Eğer olaki 15:00'a kadar aktivite olmazsa rahat olabilirsiniz.Bugün beklenilen yağışta olmadı..
Bu degerler istanbul icin mi ? Cunku emir daha once yagmur gecisi olma ihtimali var demistin, o ihtimalin bu gece 1-2 arasi olmasi muhtemel mi ? Ve dolu bu yagisa bagli olarak gece 1-2 de mi yagabilir yoksa yine yarin ogleden sonra olmasimi daha kuvvetle muhtemel ?
Arabayı hala yıkatmadım. Yağmur yağacaksa yıkatmayayım biraz daha :D
maltepe de hafıf atıstırdı bıraz once
yok yagmur. cısentı seklındeydı yolları karartı sadece, kesti zaten
http://i64.tinypic.com/2aira0z.jpg
yeşil ile boyanan yerler yarın gün içinde dolu görebilir.
Istanbul ve Samsun/ordu temız sanırım?
Ufak güncel ; Nisanın 27-28'e kadar çok çok ufak yerel yağışlar görülecektir.Dolu riski şu an az.Mayıs ayının ilk 10'u günü ciddi sıcak geçecek ve güneş ışınların kalitesi ise kötü.. Mayıs 10'a kadar güneş altında kalanlar kendilerini güneş lekesi v.b durumlarında korusun.Mayıs 10'dan sonra yerel yağışlar ve dolu hadiseleri artacak ve mayıs sonunda iç anadolu bölgesi için 40 gün boyunca ikindiden sonra şiddetli yağışlar(kırkikindi yağışları) başlayacaktır.Genel anlamda yaz kısım kısım sıcak ve serin olacak.Ortalamanın 1.5 derece altı yaz bekliyorum.Kışa yönelik ise nötr durum mevcut şu an.Tatil yerleri vb. olarak tahminleri ise sorulara yönelik yapabilirim.
Ramazan bayramı ve sonrası (Temmuzun ilk 2 haftası) Balıkesir-Burhaniye için tahmin alırım bir dal :D
Her sene olduğu gibi geceleri üşüyecek miyiz yine :D