Şahin doğan geri gelir umarım :D:D
Printable View
Şahin doğan geri gelir umarım :D:D
daha iyisi olsun diyen arkadaşlara katılıyorum ama şunu unutmamak lazım, otomotiv artık global bir endüstri. Yerel olmak hiç birşeye yaramaz, yeterince ucuza maledemezsin, tüketici de kesesini düşünür ve pahalı araba almaz.
Bugün birçok firma ortak motor geliştirme çabasında (örneğin psa - bmw, fiat - opel) böyle bir durumda sıfırdan bir firma kurmak çok olası değil.
Mesele teknik değil, tamamen ekonomik.
Gelişme olursa iyi ancak
Arac isimleri muhtemelen söyle
Türk Kası
Minik Yada Ufaklik
Atmaca
Yada
İstanbul
Ankara
İzmir
Bunlar araba yaparız derler ama sıkmak bedeva
Bir yerden başlamanın zamanı gelmişti...
Allah yardımcıları olsun...
tamamen katılıyorum, millet olarak bişeyin alt markası olmayı sindiremiyoruz nedense, bakarsınız opel-fiat-tofaş olur yarın birgün. koçu sevmiyosunuz etmiyorsunuzda allah aşkına kim var başka onuda göstermiyorsunuz?
iyi yada kötü beğenirsin yada beğenmezsin bu adamlar anadoldan beri Türkiyenin ilk ve tek otomobil üreticisi.
birde şu drum var şimdi dev dediğimiz markalar 1880 lerde başlayıp 1900ün başlarında zaten 4 tekerlekli içten yanmalı arabaları üretiyorlardı, ufak atölyelerde mucit diye tabir edilen ustalar şekillendirdi bu işi. biz ozamanlarda osmanlı batıyodu ve halk zaten osmanlının sürekli vergi almasından bıkmış etmiş neyi üretsin, üretse bulsa şeytan icadı diye canındanmı olacak adam :)
Otomobil üreticileri ve markaları - Vikipedi
sayfanın en altında A dan Z ye kadar otomobil üreticeileri var biz göz atın bazılarının hikayelerine
hayırlı uğurlu olsun diyelim
benim görüşüm albea ,linea,palio vs...isim değiştirip arkalarında türkçe isimler yazacak ve bu sayede biz de yerli oto üretmiş olcaz :D ama inşallah güzel bi şeyler çıkar ortaya
hayırlı olsun (:
neden bi japonlar veya almanlar gibi olaamıyoruz bu kouda anlamadım gitti .her şey mevcut ken neyimiz eksik anlamadım gitti.
haberlerde okuduğum kadarıyla, üretilecek araç direkt olarak bir fiat modelinin çakması olmayacak. altyapısı sanırım albea'dan gelecek, çünkü üretimi bitti yerine yeni bir model koymak yerine Türk otomobili diye satacaklar anladığım kadarıyla.
keşke tekrar rwd üretseler ancak öyle bir şey olmaz malesef. motor olarak 1.3 multijet motorlar kullanılırsa, uzun ömürlü oldukları için tercih sebebi olacaktır ancak yürüyeni direkt albeadan gelirse o arabadan cacığa hıyar bile olmaz ama gene satılır, tasarımı güzel olursa ben bile alırım :D milli duyguların kabarması deyin, ne derseniz deyin üretilecek otomobilin desteklenmesi şart. ileride istediğimiz markaya, istediğimiz yerli otomobile ulaşmak için bunun desteklenmesi şart. sıfırdan %100 yerli otomobil ilk başta imkansız ama ileriye dönük olarak olması kuvvetle ihtimal. tek dileğim, inşallah yüzüstü bırakılmaz.
Sen terimleri karistirmissin. Yeni sahinler derken bu donemin sahinleri. Yani sen o yanilgiya bir daha duseceksin. Diceksin abs airbag var tamam kagit ozerinde ozellikle otomobil mi degerlendirilir? İdda ediyorum sifirdan da bir marka yaratilsa gayet kaliteli arac yapilabilir. Albeayi yapmasaydo yok bravoyu gelistirebilir miydi gecin bunlari. Fiat istese bmw kalitesinde arac uretebilir ama adamlarin pazari bu degil boyle bir arac yaparsa karsisinda bmw olur. En basiti skoda :) favorit diye bir modeli var ya adamlarin o kadarda eski degil nasil bir anda yukseldi? Vag grubu bunyesine aldi. Sonuc olarak isi bilen el attimi skoda fabrikasindan da gayet guzel araclar cikar. Tataya iyi mi dedim bi dikkatli oku. Param olsa ne fiat ne tata alirim, o kadar keriz degilim. Suanda en kotu ihtimal tr de uretilen en kaliteli aracla esdeger kalitede ve uygun fiyata otomobil uretiriz ama kocla degil..
Kisaca demek istedigim, birseylere razi olmak yerine bu ulkenin hak ettigini isteyelim. Senelerdir arac uretiliyor. Aerosunu, tasarimini, suspansiyonunu yabanci yaptiktan sonra ben ne anladim o aractan? Benim icime sinen, motor ve aktarmasi modern modellerden alinmis, tamamen turk suspansiyonundan aerosuna turk tasarimi bir otomobil. Neden fiat tabanli? Eski corollalari al cook daha iyi. Bence devlet destegi olursa emeklemeden hizli adim atan bir markamiz olabilir. Ben ulkemi otomobil uretiyorum diyen iran gibi peugeottan satin aldigi halde onu bile adam gibi uretemeyen bir ulke olarak gorulmesini istemiyorum. Bundan azina ne razi olurum ne de icime siner ne de gidip 5 kurus para veririm.
türk mühendisi çizsin herşeyini baştan yapsınlar. türkte olmasa olur mühendisi Firma türk olsun tamamı ile Türk firmasın en baştan yaratacağı bir otomobil yani şasesi elektronik panoları o firmanın çizimi olsun tabiki farlar klima abs esp sistemleri alınabilir zaten diğer firmalarda öyle yapıyor. ama gidip şaseyi alıp ona uygun tasarım yapıp aha bunu biz yaptık demek çok saçma.
Hadi bakalım hayırlısı :)
Valla yapan Albea'nın üzerinede , Palio'nun üzerinede yapacağını yapıyor. Hemde Mevcut kasa üzerinden. Neden Albea kasası üzerinden değilde en azından Platformu üzerinden birşeyler yapılmasın ki?
Bu göstereceğim araçlar Çin'de bir firma aracılığı ile yapılıyor. Adamlar Palio'ya otomatik vites bile uyarlamışlar. Biraz malzeme kalitesizliği ve çalma-çırpma tasarımlar olsada yapılan yapılmış.
Çin'deki bir siteden alıntıdır.
http://d1201.hizliresim.com/t/k/1vhs2.jpg
http://d1201.hizliresim.com/t/k/1vhs9.jpg
http://e1201.hizliresim.com/t/k/1vhsm.jpg
http://e1201.hizliresim.com/t/k/1vht4.jpg
http://e1201.hizliresim.com/t/k/1vhtw.jpg
http://e1201.hizliresim.com/t/k/1vhtr.jpg
http://e1201.hizliresim.com/t/k/1vhtj.jpg
http://e1201.hizliresim.com/t/k/1vhst.jpg
Su paylastigin araca gidip 28.000tl verirsin yani? Hele arkadan gozuktugu foto tam fiyasko, arabayi zorla bitirmisler sanki :D albeanin sacma goruntusu birtek beni mi rahatsiz ediyor? Yuksekligi fazla genisligi az yerden yuksek ve incecik lastiklere sahip?
Vermem. O konuda haklısınız. Kalitesizliğin dik alası bu araçta. Ama yapılamaz diye bir şey olmayacağını söylemek istedim. :)
Ne kadar para, o kadar köfte. Parası olan Binsin Range'a. Ben 2009'da 19.000 TL'ye Sıfır Albea almışım çok mu? 2.El'e vereceğime hiç değilse ''bildiğim ve mekaniğine güvendiğim'' arabaya binerim. Herkesin şahsi fikri bence. Eskiden Toros'um vardı. Ondan geldiğim için pek bir yadırgama olmuyor. Hatta daha konforlu.
O yüzden gücü lüks arabalara yeten gitsin o araçlardan alsın, ben Albea'mla mutluyum :)
Gorus meselesi orasi ayri. Sifir takintim yoktur benm albea yerine 3-4 yasinda cok daha kaliteli bir araci tercih ederim mesela. Benim demek istedigim albea parasina daha guzel araclar yapilabilir. 19.000tl ye aldigin aracin tr ye satis fiyati 9.500tl imis mesela. Adamlar 9.500 e o arabayi yapip kar ediyolar aslinda. Yani yerli aractan %50 otv indirimi yapilsa fiyati 19.000 olsa cok daha guzel bir araca binebiliriz.
Dediğiniz fiyatlara binilir binilmesine ama işte. Bizim elimizde değil. Ama şu anda bana Albea yetiyor. Hiç yoktan iyidir . İstersem aile aracı olarak kullanırım, istersem şirket tipi olarak kullanırım. bu biraz doyum meselesi. Her insan herşeyinin iyi olmasını ister ama bu herkeste gerçekleşmez. Şükür etmek lazım. Ama denilen gibi o ordan kıstı, bu burdan kıstı falan olupta 25.000 TL'ye satmaya kalkarsalar almam, mecbur kalınmadıkçada alınacağını sanmıyorum. Ancak filolarda iş görebilir buda belki bir nebze yeterli olabilir. Fiyatta ise 19 Nerde , 25 Nerde. Ama bir yandan da daha sis farları , direksiyondan kumandası olmayan teybi , doğru düzgün döşemesi olmayan VW'lere 40000 TL'de veriliyor..
Zenginin parası, züğürtün çenesini yorarmışş :)..
Birşeyler olucak mı bakalım görücez, umarım değer bazı şeylere. Made in Turkey
Bir memleketin markası oranın refah seviyesini yansıtmalı mı peki sizce? Volvo-Saab Amerikanlar, Dacia Samand Proton gibi örnekleri gözönünde bulundurursak bizim ülkemize yakışacak araç gerçekten albea platformunda mı olmalı?
asıl amaç ülke içi ihtiyacı gidermek ama yine burda bizim iç pazarımızdan italyan üreticinin cebine para gidecek. ihraç edilebilecek seviyede kaliteli yada fiyat performans oranı iyi olan bir araç olsa bundan italyanın kazandığı kadar bizim ekonomimiz de kazanmalı mı? Albea seviyesindeki bir aracı ne avrupaya ne asyaya satabileceğimizi zannetmiyorum sene 2012. iranlıların samand gibi olmaz umarım bizim memleketin projesi
Elektirikli mi olcakmış bu araç :S
Böyle bi adım atılması bile önemli bence. Ülkemiz godomanlarından da yatırım gelir belki daha sonra farklı marka modeller için....
Hayırlısı olsun...
Şahin - Doğan tekrar yapılsın makyaja falanda gerek yok biraz frenlerle biraz yürüyenle oynasınlar yılan gibi araba olur... Alanıda çok olur bunu hepiniz biliyorsunuz...
Ağalar şahine doğana *** atmayın o arabalar yıllardır Türkiyenin kahrını çekiyorlar...
(apaçiler hariç onların ta mk orası ayrı)
hoca bak şimdi aslında ikimzide aynı şeyleri istiyoruz ama bi yargıya varırken de tartılı olalım.
şahinler cıktığı zaman diliminde ortalama benzer fiyatlara hangi araclar vardı? donanımı o fiyata cok yuksek olan baska bir arac varmıydı ?
o zamanlar şahinlere tu kaka denebilirmiydi? sahın 5 liraydı mazda 323 8 liraydı arasında cok fark vardı ama aracların parası olan 323 aldı olmayan sahin aldı.
sımdı degısende bısey olmuycak yenı sahınler gelıyorsa zaten donemın kalıtesıne gore gelıyor bence.
sımdıkı zaman dılımınde sahıne bakıp beyenmeyıp konusmak yanlıs demek ıstıyorum. tatayı beyenmıyorum dıyosun ama sahın alcagıma tata alırım dıosun aynı paraya. bunu derken 199X model sahınle 2008 2009 tatayı kıyaslıyosun degılmı?
bende dıyorumkı yenı sahın cıksın ondan sonra tatayla karsılastır. sadece bu.
bu dedıklerıne de aynen katılıyorum. fiat la yola cıkılmasının sebebı bence TOFAS fabrıkasının halı hazırda fıatla bagı olması. Bence devlet burada devreye gırıp fıat a hadı kardesım al bu hıssenın karsılıgı fabrıka benım senden de bısey ıstemıyorum demesı olmalıdır.
Bora yı cızen adam adı ustunde :D bora turk yani. gelsın bı ıkıde Türkiye ıcın cızsın. ki Hamidowic in dedigi gibi yarısma falan fılan olsa coook cokk guzel modeller cıkacagına emınım.
MK1 dobloyu yapan muhendısler yenı arac yapamazlarmı ? MK1 Doblo tamamen turkıyede tasarlanmamısmıydı ?
Motor olayında gene cook cook kazık yıyecez bence bu fiattan. kesin gene ekonomik olsun diye 1.4 8v motorları cakacaklar bıze. tum fırmalar 8v motorları bırakırken fiat masraftan dussun dıye son cıkan albea lara 1.4 8v motor koydu hesapta hacımden kazancaktı. ama aynı kasanın bı oncekı jenerasyonunda 1.2 16v motorlu albealar hem daha az yakıyor hemde daha performanslı
umarım anlasmaları yaparlarken bıraz dıkkatlı olurlar.
isimleri doğan slx +plus , şahin s +plus falan olur heralde :D :D
yine fiat kaynaklı %100 cappy portakal yok mu memlekette :D
yıl 2012 olmuş adamlar uzaya koloni kurmaya çalışıyor, bizde araba yapacağız diye seviniyoruz.
doğan,şahin,kartal,serçe yerini atmaca,akbaba,kanarya,papağan'a mı bırakcak yani :)
Türk malı araç iyidir başta kötü çıkarsalar bile ilerde devamı gelirse gelişir,büyür hepimize hayırlı ugurlu olur inşallah.
98 Doğan SLX kasasının aynısını yapsalar bırak honda peugeot satmayı bak millet nasıl alıyor:)
maxiboost lafımı yanlış anlama hocam sadece bir gerçeği söyleyeceğim..
Yakınında bulunan ilk ana caddeye git ve kaç tane taksi geçiyor, kaçı ne marka model..
En yüksek oran fiat albea çıkacaktır. adım gibi eminim.
Bu arabanın olup/olmadığını gösteren çok güzel bir kriterdir bence. Sen kabul etmeyebilirsin tabi.
Senin beklentilerini karşılamayabilir ama albea platformu üzerine kurulacak, 1.3 dizel motorlu bir aracı halk tutar ve alır.
ya ekonomik bir araç arıyorsan istanbul taksilerini baz alıcaksın adamlar nerde az yakan servisi yedek parçası ucuz araba varsa onları kullanıyorlar
demem o ki bu yerli araç eğer istanbul ticarileri tarafından rağbet görürse tüm türkiyede rağbet görür
Güzel bi değerlendirme yapalım :)
ACCENT ERA 1.4 START ABS ESP EURO V > yani satışdaki en boş accent 29.250TL
768,00 TL bunun yıllık MTV si var.Ancak bu aracı alırken ÖTV fiyatı min. 5000-7000TL değil mi ?
Symbol Authentique 1.2 16V 75 bg 27.500 TL en boş reno clio fiyatı benzinli
Symbol Authentique 1.5 dCi 65 bg 34.200 TL en boş reno clio fiyatı dizel
Fiat Albea Sole > 4K ACTIVE Plus Paketli 1.4 FIRE 77 HP en boş albea satış fiyatı 26,890 TL
geri kalan markaları yazmıyorum bile
Bu araçlar peynir ekmek gibi piyasamızda olup satılan araçlar.E peki bunların ÖTV si var ? bu ötv ler düşülünce fiyatlar otomatikman 20K lı fiyatlara iniyor? Ki bu son kullanıcı satışı?
Demek ki hem kendi üretimimiz olup hemde bu araçlardan daha iyi daha güzel daha verimli araçlar yapabilmemiz imkansız değil !!
sorun almak benimsemek türk duygularıyla haraket etmekmıdır ? kim daha ıyısını haketmediğini düşünür ? sen onca teknolojı ve gelişmekte olan ulkeler arasında başa oynamaya çalısan bi ülke olarak albea yı kendıne layık goruyurmusun ? emın olun doğan şahın albea yı hoplatır ! bı anda alman kalıtesı japon sorunsuzluğu beklemesin kımse fakat bu iş fiatın kafa yapısıyla olmaz. daha öncede yazmıştım arada kaynamış. fiat almanlara yaklasan bı arac cıkarabılır ama onun kulvarı farklıdır. herkes kendı kulvarında. kımı prestij kımı ekonomi kımı performans kimi konfor kailte... ama şu varki şuan alman varken gidip ben oto. bravoya 60000 vermem. veren verir o tercih meselesi. onemlı olan uygun ama teknolojıde geri kalmayan orta duzey konfor ve performans verılerını karsılayan bı arac. tasarım ve şası bızım olmalı elektronık her markanın yaptığı gıbı ortaklasa yapılabılır bunu global dunyada herkes yapıyor teknolojı alısverısı... herkes 40000 e arac yapsak kım alıcak demıs . 40000 e yapılacak arac varya ne seat ne skoda bırakırr . 5 yıl önce 21.000 tl olan dobloyu askerıye otv sız 9000 e alıyodu. ee bu arac kaca uretılıyo dusunen varmı ? işin içine ötv girmesın 20000 tlye cok guzel orta kalıte bı arac uretılebılır. 4 sene once almancı komsumuz a4 avant la geldı sıfırı 20000 euro ya almış. eee o araç burda nekadardı ozaman,hatırlayanlar cvp versın ?
aynennn :icon_tup: herkes fıyatlara takılıyo. yahu turkıyedesınız otv nın en baba olduğu yerde... yıllar once porshe un en ucuz aracı dıye dergıye cıktı. arac 60.000 dolar TR satıs fıyatı 100.000 dolardı varmı bole bısey :D almanyadan daha cok bıızm devlet kazanmıs hahahha :) bızım 20.000 25.000 butceyle yapacagımız araba gayet orta hallı luks olur . ve devlet buna 0 faız ve gereklı prım ve tesvıklerle iç pıyasaya kazandırabılır ama ıbnelık bızım devlette :ofk: fiata yol vereceğine hala zorla sokuyorlar pıyasaya. burda kaymağı yıne fiat yıcek bızdee elımzdekı koca bi hiçle kalıcaz.
rebel,
Ben zaten iyi araba yapamayız demiyorum yaparız, otomotiv endüstrisi global ve maliyet çok önemli. Sen kendi başına ürün çıkartmaya çalışırsan maliyetden dolayı sıçarsın. Kendi yerel pazarında bile satamazsın. Bütün hayal yalan olur.
Öncelikle pazarda büyük dilime sahip olan albea/symbol/accent era sınıfında araçla gireceksin, para kazanacaksın, sermaye biriktireceksin, daha sonra model gamını büyüteceksin.
kia/hyundai sence alman kalitesinde araç yapamaz mı? yaparlar ama yapmıyorlar neden, araç kore malı, kimse alman malı fiyatı vermeyecek, e koreli neden alman maliyetine araba yapıp kore fiyatına satsın?
sende alman malı araba yapıcaksın senin vatandaşın bile alman parası vermeyecek, ucuz olsun isteyecek.
O yüzden biz alman tadında araba yapalım demek şimdilik ekonomik nedenlerle olanaksız.
hacım yanlış anlama sana itifan yazmadım genel yazdım. aslında aynı düşünuyoruz fakat albea alt yapısı nedir ? zaten kendısı saçma sapan başlı başına bı hata. bu ulke kaporta şası ve çizim/tasarım konusunda çok çok önde, diğer elktronık ekıpmanlarda nekadar gelısmıs olsada olmasada, teknolojı alısverısı herzaman ıyıdır . ronınden alıntı yaptıgım cevapta 40.000 e arac yapsak seat tan skodadan cok daha kalıtelı olur . ama satılırmı ? tabıkı hayır. vw opel gıbı fırmalar varken hıc kımse o fıyatı vermez . benım demek ıstedııgm 20.000 25.000 tl butceyle cok ıyı araclar cıkabılır. koc/fiat bu aracı 10 15 arasına mal edıp 25 ten satarsa 2.bi albea vakası olur. üretim bandındaki kucuk oynamalar buyuk farklar yaratır donanım olarak. burda yapılması olan sey 20.000 tl lık bı araba yapıp kucuk kar marjı ve + olarak showroom kar fıyatlarıya 25.000 sevıyesınde satılmasıdır .
:D :D gene italyan olacak ama adı türk malı olacak :D :D