valla tempra kaza yapmadıkca güzel bi araç :) ama en ufak kazada şase kaydırıyo çabuk dağılıyo önden..
Printable View
valla tempra kaza yapmadıkca güzel bi araç :) ama en ufak kazada şase kaydırıyo çabuk dağılıyo önden..
Doğrudur o kadar çok farklı versiyonu üretilmişki dünyada.. türkiyede üretilmeyen yada yollanmayan mesela coupe si otomatik vitesi dizeli v.b gibi.. mesela avrupada 1.9jtd motorla üretilmiş o versiyon türkiyede olsa ben eminim tempra şu anki satışlarınıda kesinlikle ikiye üçe katlardı..
1993 yılında sıfır km. olarak 2.0 ie almıştım, metalik şiraz kırmızısı (vişne) renginde. 1150 kg. ağırlığındaydı ve 115 hp idi. Arkadaşlarım gerek kokpitine, gerekse gidişine ve motor sesine hayran olmuşlardı. Gaza bastığınızda 190 km/h hıza rahatlıkla çıkan ve 200 km/h hızı zorlanmadan yakalayan bir otomobildi ve bu rakamlar 1993 Türkiye'si için gerçekten çok iyi değerlerdi. Ayrıca konfor olarak asfalt yolda gerçekten çok başarılıydı.
2.0 litre hacmindeki motor aslında Fiat'ın eski bir motoruydu ve sadece Türkiye için üretilen versiyonuna IAW Weber çok nokta enjeksiyon sistemi uygulanmıştı. Diğer ülkerlerde üretilen 2.0 motorların enjeksiyon sistemi farklıydı. İtalya'daysa 2.0 motor üretilmiyor yerine 1.8 litre hacminde çok nokta enjeksiyon sistemiyle üretiliyordu.
İtalyan versiyonlarda opsiyonel olarak sunulan 4 kanallı ABS sistemi (1.6'larda 2 kanallı yani sadece ön tekerleri algılayan ABS sistemi) Türkiye'de maalesef 1996 yılına kadar yoktu.
Yukarıda yazdığım olumlu özelliklerinin yanında olumsuz yanlarından bahsetmek gerekirse, bozuk kaplamaya sahip yolda berbat ötesi konfora ve direksiyon hakimiyetine sahipti. Arabayla toprak yola girdiğinizde sanki süspansiyonu olmayan bir araba kullanıyormuşsunuz hissine kapılır ve arabanın heryeri zangırdar zıplardı. Hatta Tempra 2.0 ie'nin televizyona verilen reklamı toprak parkurda çekilmişti ve bozuk yollarda ve özellikle toprak zeminde üzerinden geçen 19 yılda Tempra'dan daha kötü netice veren bir araba görmediğimden olsa gerek otomobilin reklam filminin toprak parkurda çekilmiş olmasını garip bulmuşumdur.
Ön takımda klasik salıncak sorunu vardı ancak bu sorun 1996 yılında salıncakların yapısındaki bir değişiklikle çözüldü.
2.0 ie motorun rölantiyi ayarlayan RHV valfi yani yüksek rölanti valfi parçası ortalama 20.000 km.'de bozulurdu, temizlerdiniz ve 5.000 km. sonra komple değiştirmek zorunda kalırdınız, yenisi bugünün şartlarında 2.000 TL gibi bir rakama denk geliyordu ve pahalıydı.
Uzaktan kumandalı kapı kilidi açma sistemi kızılötesi ışınlarla çalışırdı ve bunun için anahtarlıkta ayrı bir şekilde sallanan kumandayı arka aydınlatmaya doğru tutmanız gerekirdi. Kumandanın pili biraz zayıfladığında kapıyı açmak anahtarı kilide sokup çevirmekten daha zahmetli bir hal alırdı.
Klimalı modellerde (2.0 ie olduğu için dolayısıyla benimkindede) iç sirkülasyonu açıp kapatan ve yedek parça kataloğunda kalorifer kapak motoru olarak geçen ucunda 4 cm civarı plastik bir kol bulunan minik bir elektrik motoru vardı. Bu motor plastik zayıf kolu ileri geri çekerek iç sirkülasyon kapağını açma kapama vazifesi görürdü ve en fazla 20.000 km.'lik kullanım süresinde mutlaka dağılırdı. Sonrasında arabanın torpido kısmı aşağıdan sökülüp dağıtılır ve motor değiştirilirdi. İç sirkülasyonum olmayıversin deme şansınız yoktu çünkü bu motor çalışmazda araba yolda giderken dışarıdan aldı havayı hıza göre değişken olarak içeri verirdi, böylece eğerki otomatik klima ekranına ayarladığınız değer dışarıdakinden düşükse aldığı havayı olduğu gibi, eğer ayarlı değer dışarıdakinden yükseksede aldığı havayı kalorifer peteklerinden tam sıcak şekilde içeri verirdi ve pişerdiniz. Değişim işçiliğiyle beraber zahmetli ve masraflı bir işlemdi.
Ancak yinede zamanında insanları kendine hayran bırakan bir otomobildi.
sizinki sanırım en sorunlu ilk gelen 8v lik 2.0 lardandı 95 den sonra ki 16v 2.0 larda hem beygir yükseltildi hem de bu yazdığınız ön takım ve diğer sıkıntıların çoğu elden geçirilip halledildi :)
''Tempra 2.0 ie cat 8v modelide vardır, genelde 2.0 ie 16v karıştırılır. 113 beygirdir, Üretim: 1991-1997 standart özellikleri (klima, klimatronik, 4 disk fren, klima, elektrikli ayna, enjeksiyon, üsten eksantirikli, 4 cam otomatik, merkezi kilit gibi).
Tempra 2.0 ie 16v 147 beygir Üretim:1996-1999 ''
94 model 2.0 tempra 8 valf midir? bi araç buldum almaya niyetliyim 8 valfler nasıldır alınırmı?
aldık bi tempra bakalım.uğraşmaya başladık sağı soluyla.
burdan 2.0 16 v hakkında tecrübe sahibi olan arkadaşların bilgilerinden yararlanmak isterim.
98 senesinde sıfır marea almıştık fiat bayisi babamın yakın arkadaşıdır sık sık giderdi babam galeriye oturmaya, tabi ben de peşine takılırdım. Hiç unutmam gri renk 34 plaka bir tempra sx ak vardı her gittiğimizde içinden çıkmazdım. Elektronik göstergeleri çok hoşuma gidiyordu :) Ta o zamandan beridir bir sempatim var tempralara karşı.