|
|
#1 | |||
![]()
Otomobil: Golf MK3 1.6 Sport
|
"Koç Ailesi Yine Aynı Senaryoyu Sahneye Koyuyor Sad
Sevgili Dostlar, Lütfen sonuna kadar okuyunuz hikaye uzun ama ibretliktir. Bilmeyenleriniz vardır , benim en az motosiklet kadar sevdiğim ikinci tutkum ANADOL otomobilleridir , bu tutkumu sadece uzaktan sevmekle sınırlı bırakmayıp Anadol konusunda pekçok platformda aktif görev aldım ve Anadol tarihçesi üzerinde çalıştım. Anadol hikayesi aslında bu ülkede birşeyler yapmaya çalışanların önüne çıkarılan yapay engellemeler için tarih dersi gibidir. O günlerde olanlar bugün tekrar sahneye konmaktadır. Hükümetin ısrarlı şekilde "yerli otomobil" konusu üzerinde durması ülkemde lisans ile üretim yapan firmaları ve onların yerli ortaklarını ciddi şekilde rahatsız etmektedir bu nedenle yıllar önce yaptıklarını yine yapmak için harekete geçtiler. Vatan gazetesinin aşağıdaki haberine göre : http://haber.gazetevatan.com/dev-yat...4495/44/Manset Koç gurubu Fiat ın desteği ile Albea platformu üzerine kurulacak yerli aracı üretecekmiş. Bu yerli araç projesine vurulacak en büyük darbe olur. İsterseniz Anadol un hikayesine geri dönerek neden bu yargıya sahip olduğumu anlatayım. 1960 lı yılların başlarında başlayan Türkiyenin ilk seri üretim otomobil markası Anadol projesi ,Ford ile yakın iş ilişkisi içinde bulunan ve bazı Ford modelleri için deneme üretimleri yapan Otosan firmasında çalışan birkaç parlak ve geleceği gören genç insana aitti. Bilinenin aksine Sayın Vehbi KOÇ bu projeye çok mesafeli baktı ve hedef üretim sayısı olarak sadece 5000 araç koydu , bu düşük rakam nedeni ile Anadol sac kaporta yerine fiberglass kompozit malzemeden üretilmek zürunda kaldı . Bu malzeme ile üretim için kalıp ve büyük preslere yatırım yapmak gerekmiyor o zamanlar bolca ve ucuza bulunan el emeği ile yapılıyordu. Yani daha baştan Koç ailesi bu projeye sahip çıkmamış ve sermayesini riske sokmamıştı. 1966 yılında sadece 5000 adet üretim hedefi konularak piyasaya çıkan Anadol a halkın talebi o denli yüksek olduki çok kısa süre içinde parasını peşin yatırdığınız Anadol için 6 aylık bekleme süreleri veriliyordu. Devlet büyükleri Vehbi KOÇ a mektup yazıp ön sıradan araç talebi dahi yapıyorlardı. 1973 yılına gelindiğinde ANADOL 6 ayrı model ve iki farklı motor seçeneği ile yılda 10.000 adedin üzerinde üretim sayısına ulaşmıştı. Temel modeli revize ederek oluşturulan modeller ile doyuma ulaşan bu platform artık ömrünün sonuna gelmişti ve Otosan mühendisleri yeni çok daha modern lüks bir model üzerinde çalışmaya başladılar , Aracın dizaynı İtalyan BERTONE firmasının çizimleri ışığında OGLE dizaynın projelendirmesi ile İngiliz RELIANT firmasında yaptırıldı ve FW11 kodu ile 4 adet prototip araç üretildi. 1600-2800 cc arasında farklı motor seçenekleri olan bu modelde klima, elektrikli camlar ,merkezi kilit v.b. gibi o dönem için devrim sayılabilecek yenilikler vardı. Ancak; Otosanın yepyeni bir model ile atağa kalkacağını ve ANADOL markası ile büyüyeceğini gören FORD firması KOÇ ailesine durup dururken inanılmaz cazip bir teklifte bulundu . Anadol üretimini durdurması karşılığında o dönemde üretimi biten TAUNUS modelinin fabrikasını bedelsiz olarak getirip Otosana kuracak Türkiyede FORD markası ile Taunus üretimine başlanacaktı. Maalesef plan KOÇ ailesine cazip geldi ve Anadol binek araç üretimine son verildi. Anadol üretimi bittiğinde 5000 adetlik hedefin 20 katından fazla üretim yapılmış 100.000 adedin üzerinde ANADOL banttan inmişti. TAUNUS Otosanın binek otomobil üretiminde felaketi oldu ve Otosan bir daha "binek araç " üretimi yapmadı tüm kapasite ticari araca yöneldi. Peki o yıllarda üretilen FW11 kodlu prototip ANADOL lar ne oldu ?. Bunlardan iki tanesi Vehbi beye sunulmak üzere Türkiyeye getirildi ancak FORD dan ballı teklifi alan Vehbi bey "bu araç satmaz elimizde kalır" diyerek projeye noktayı koydu. O prototiplerden bir tanesi şu anda İstanbulda Rahmi Koç müzesinde sergilenmektedir. Otosan Reliant firmasına FW11 projesini sonlandırdığını ve araçlarla ilgilenmediğini bildirdikten sonra proje diğer üreticilerin ilgisini çekti. Volvo ve Citroen bu model için uzun süre çekiştikten sonra kazanan Citroen oldu. Sayın Vehbi KOÇ un "satmaz elimizde kalır" dediği FW11 modeli Citroen tarafından BX serisi olarak piyasaya sürüldü ve "TÜM ZAMANLARIN EN ÇOK SATAN CITROEN" i ünvanını 1.500.000 (birbuçuk milyon) adetlik satış adedi ile hala korumaktadır. Şimdi aynı senaryo FIAT üzerinde sahneye konmakta , üretimden kalkan ALBEA modelini üç beş rötuş ile piyasaya sürerek "YERLİ OTOMOBİL" projesinin dibine dinamit konulmaya çalışılmaktadır. İhracat şansı sıfır olacak olan bu aracı "kuş serisi" gibi insanımızın önüne sürecek olan zihniyet bize bunu layık görmektedir. Sevgilerimle" Motosiklet Net - Türkiye'nin en çok ziyaret edilen motosiklet sitesi 'den alıntıdır. |
|||
|
|
|
|
|
#2 |
![]()
Otomobil: Honda CRX - Citroen C4 HDİ
|
nasıl uyduruyorlar... Böyle birşey demiyor aracın maliyetinin çok fazla oldugunu , piyasaya sürüldümü fiyatının fazla olucagı türk halkının o dönemde bu aracı almaya gücünün yetmiyecegini sölüyor..
__________________________________ Rotary.. because we dont need many liters to kick u'r ass..
|
|
|
|
|
|
#3 |
![]()
Otomobil: sedan eg coupe rex sir
|
su anadolun resmını gorseydık nasıl bır arac yapmıslar merak ettım
|
|
|
|
|
|
#4 |
![]()
Otomobil: 93 spring
|
Sayın Vehbi KOÇ un "satmaz elimizde kalır" dediği FW11 modeli Citroen tarafından BX serisi olarak piyasaya sürüldü ve "TÜM ZAMANLARIN EN ÇOK SATAN CITROEN" i ünvanını 1.500.000 (birbuçuk milyon) adetlik satış adedi ile hala korumaktadır.
CITROEN BX ANADOL FW11 ![]() Son Düzenleyen Çağlar; 26-01-2012 10:57. |
|
|
|
|
|
#5 |
![]()
Otomobil: Saplamalık Budaklı Meşe Odunu,Turbo Kızılcık Sopası,
|
FW 11
fw11'i buradan inceleyebilirsiniz. anadolu zamanında ben de araştırmıştım ve bu fw11 modelini öğrenince gerçekten içim acımıştı. __________________________________ Some cars are for boys and the others for real men only. "M3 drivers have no friends."
|
|
|
|
|
|
#6 |
![]()
Otomobil: 93 spring
|
anadol dan sonra buyuk bir adim olacakmis zamanina gore guzelde tasarimmis
|
|
|
|
|
|
#7 |
![]()
|
bir de geçenlerde okuduğum bir habere göre bir yanlışı düzeltmek istiyorum. üretilecek araç ne albea ne de başka bir fiat otomobili altyapısında olmayacakmış. yeni bir platform üzerinde tabiki gene fiat'ın yardımıyla üretilecekmiş.
__________________________________ Some cars are for boys and the others for real men only. "M3 drivers have no friends."
|
|
|
|
|
|
#8 |
![]()
Otomobil: corsa c
|
aselsanın yaptıkları ortada...kendi uydumuzu bile kamera sistemi hariç yapar durumdayız...Fiattan destek almak niye...
Fiat yerine TechTurkeye sorsunlar daha çok destek ve fikir alırlar... |
|
|
|
|
|
#9 |
![]()
Otomobil: Buldu :)
|
Bence koç ailesini araştırın sonuçların neden böyle olduğunu daha çabuk çözeriz
__________________________________ Bütün şerefli işler, başlangıçta imkansız görünür… OSMAN PAMUKOĞLU |
|
|
|
|
|
#10 |
![]()
Otomobil: Ford
|
Koç ailesinden cacık olmaz. Olsaydı anadol'da olurdu, Doğan Şahin'de olurdu. Onlar parayı düşünen ve halkı her türlü dandik malı almaya sonuna kadar zorlayan bir aile. Eğer vakti zamanında vizyonları yetip adam gibi yatırım yapıp yeni modeller geliştirip teknolojiyi takip etselerdi şimdi en azından TOFAŞ diye bir markamız olmuş olurdu. Hala fason üretim yapma derdindeler. Neymiş opele fason üretiyormuş, PSA ya fason üretiyormuş doblo üretiyormuş. Üretiyorum dediğide kamyonet.. Ford lisansı ile anadol üretip bıkmadılar, fiat lisansı ile kuş üretip milleti son dakikaya kadar dandik araçlara mahkum ettiler.
Eğer illede yerli araba üretilecekse bunu Karsan yapsın. En azından Jan Nahum vizyon sahibi bir adam. __________________________________ Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami --..-.----.-.. |
|
|
|
|
|
#11 |
![]()
Otomobil: 207 rc
|
yukarıdakı makaleye katılıyorum koc toplulugu siyasi olarak iktidara şirin görünmek için yerli oto projesine sahiplenmiş havası yaratıyor bence kuresel ekonomı ılahları hicbir zaman yeni rakipler görmek istemedıklerı için destek veriyoruz nıdalarıyla projeyı baltalamaya calısacaklardır mutlaka bugün iran bile ürettiği otoları ülkemizde satabilirken ve müşteri bulurken bizim yapmamamız için sebep yokdur bence
__________________________________ ''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e..." DANIEL DUMOULIN Son Düzenleyen karsiyakaliozi; 26-01-2012 11:17. |
|
|
|
|
|
#12 |
![]()
|
hocam motoru fiattan alacaklar. maksat teknik destek değil. teknik olarak zaten yeterli durumdayız. ancak sıfırdan motor üretmek kolay ve masrafsız iş değil. o yüzden ilk etapta söylenene göre motor ve bazı parçalar fiattan gelecek, daha sonra kendi motorumuza yöneleceğiz.
__________________________________ Some cars are for boys and the others for real men only. "M3 drivers have no friends."
|
|
|
|
|
|
#13 |
![]()
Otomobil: Yok
|
bence bizim sorunumuz tam olarak geleceğe dönük değiliz yani akıl var mantık var üretimi sonlandırılmış taunusu senin yeni tasarladığın otomobiline karşılık veriyorlar ve sen bunu mantıklı görüyorsun yazık olmuş araca
|
|
|
|
|
|
#14 | |
![]()
Otomobil: Buldu :)
|
__________________________________ Bütün şerefli işler, başlangıçta imkansız görünür… OSMAN PAMUKOĞLU |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
![]()
Otomobil: astra h
|
__________________________________ MODENA IRINA AMNESIA NIGHT FLIGHT |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
![]()
Otomobil: Megane 3 DCi 140 ps
|
keşke başka bir işadamı el atsaydı.. mesela karamehmet.. __________________________________ kervan ters dönünce uyuz eşek başa geçer...
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
![]() |
Oncelikle paylasim icin tedekkurler yabanci sermaye hicbirzaman bizim onlara rakip olucak seviyede otomobil uretip pastalarindaki paya dahil olmamizi istemez iste boyle koyarlar adamin onune vazgecemeyecegin bir teklif kabul eder kalirsin zamaninda bu ucak sanayiindede yasanmisti nezamanki kesin kararlarla desteksiz biz yapariz dersdek ozaman olur Bu ulke insaninin devrim arabasinda gosterdigi basari ortada istenirse tek basimiza yine yapariz
|
|
|
|
|
|
#18 |
![]()
Otomobil: sedan eg coupe rex sir
|
ben bu olayıı cozdumm dırek resımlere bakarsanız hava fılıtre kutusunun ustune bakarsanız resımlerde anlasılıyor hangı guclerının buna ımkan vermedıgı bellı oluyor ....
|
|
|
|
|
|
#19 | |
![]()
Otomobil: 207 rc
|
__________________________________ ''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e..." DANIEL DUMOULIN |
|
|
|
|
![]() |
«
Önceki Konu
|
Sonraki Konu
»
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Konu Seçenekleri | |