anladim dostum demek ki degistirmisler hersey eskiden guzeldi valla :)
Printable View
tahminim yanlış bir duyum veya söylenti.
ben tip 1 diyabet hastasıyım.tip 1 insulin kullananlar oluyor genelde veya genç tipi diyabet.
tip 1 de % 40 kadar rapor verebiliyorlar ama alan çok çok az.
tip 2 ye kolayına vermezler.ama burası tr her şeyde bir taraftan mümkün ve fakat muafiyet kanunda tip 2 ye şu kadar başı ağrıyana bu kadar diye bir açıklama olmaz.
özürlülük derecesine göre olur.
nereden baksan yanlış bir haber gibi.
geçmiş olsun bu arada.
5 yılı doldurmadan yapılan satışlarda alan kişi ÖTV'yi öder, satan hak sahibi engelli kişi de 5 yıl dolana kadar yeni araç alamaz. 5 yıl dolunca engelli şahıs yeni araç alıp, eski aracını da normal yollardan, alan kişiye ÖTV yükü yüklenmeden satabilir. Tabi ki tertibat varsa sökülerek...
Otomobil ÖTV
burası Türkiye :)
mesela sol ayağı topal bükemiyor doğal olarak otomatik kullanma zorunda engelli plaka taşımadan ötv ödemeden araç satın alınabiliniyor mu?
eğer alabiliyorsa 2.sorum şu Mercedes C serisinin 1.6lt ya da 1.4 tsi a4'ler olanları hala geliyor mu? :D
Sol alt ekstremitede (ayak veya bacak) sakatlığı olanlar için otomatik vites “hareket ettirici özel tertibat” olarak kabul edilir. Yani sol alt ekstremitede sakatlığı bulunanlar herhangi ilave bir tertibat olmadan otomatik vitesli araçları ÖTV'siz satın alabilirler.
Arkadaşlar bu konu daha önce de bir kaç kez konuşuldu diye hatırlıyorum, aynı şeyleri farklı farklı yerlerde tekrar tartışmanın bir anlamı yok diye düşünüyorum.
@Ahmet Saraçoğlu; babanızın yetkili devlet hastanesinden alacağınız heyet raporundaki özür oranı belirttiğiniz rahatsızlığından ötürü %90 ve üzeri ise 1600cc hacime kadar istediğiniz binek aracı %37 ötv muafiyetiyle alabilirsiniz.
1600 cc her araç ötv siz alınır ancak! özür durumu fiziksel ise yani kolunda ayağında kısacası uzullarının hareket kabiliyeti kısıtlı olanalar özürlü raporu %40 ın üzerinde ise alabiliyor birde metabolizmik yani kalıtsal rahatsızlığı olanlar örneğin Şeker(diyabet) Thalasemi(kansızlık) kanser gibi %90 üzeri olmak kaidesi var eğer oranı tutar ise bayiye gidiyorsun ve aracın sıfır fiyatından %37 Ötv düşüyorsun arabanı aldıktan sonra Mahkemeye başvuru yapıp %18 KDV yi geri alıyorsun bakın yanlız ilk başta aracın KDV sini alıyorlar birde eğer sen mahkemeye başvuru yaparsan seni incelemeye alıyorlar yamuk bi işin varsa direk mercek altına alınıyorsun ;) malesefki burası türkiye yani kısacası sen benden kdv yi geri aldın ben bunu senden çıkarırım dmeye getiriyor :ofk:
Arkadaşım aracın sıfır fiyatından ötv düşülmüyor, aracın vergisiz fiyatına sadece kdv ekleniyor, ötvsiz bir şekilde araç satın alınıyor. Ayrıca kdv'nin geri alınması durumu şu an için iptal olmuş durumda. Almış olanlar da ilgili vergi dairelerinin açmış olduğu davalar ile geri ödüyorlar almış oldukları meblağları hem de üzerine mahkeme ve avukat masrafları dahil edilerek, lütfen yanıltıcı bilgi vermeyelim.