10 dönüm altı göl olan bir yer var öğrenebilirseniz oraya ekerim 2metre sonra su çıkıyor :)
işte her yerde yetişiyor :) yol boylarında bile yetişiyor adam asfalt atmış ortasında ceviz :)
Printable View
bademi araştırmanı öneririm bir de.daha karlı olduğunu söylüyorlar
bizim bahçede betonu delip çıktı bi ceviz ağacı ben pek uğraşmıyorum kafasına göre takılıyor eğer yağmur yağarsa sulanır yağmazsa bişey yok bizimkiler yazın topluyor
biz toprak alım satımı yapıyoruz hevesini kırmak için yazmıyorum kesinlikle yanlış anlamanı istemem ama bize bu tip bahçe kurma hevesiyle gelen insanlar oluyor işde ceviz yetiştiricem kiraz yetiştiricem elma yetiştiricem dönümde kilosu şu kadar 10 dönümdem bir kaç yüz milyar para geliyor diyorlar bende onlara diyorumki eğer yaşıtımsa kardeşim büyüğümse amcacım hiç bir şey öyle hayal ettiğin gibi değil toprağı yatırım olarak alıyorsan sana yer gösteriyim ama bahçe falan olaylarına giriceksen parana yazık etme diyorum cebinde kalsın paran.. beni dinlemeyip yer sattığım kişiler oldu şimdi hepsinin bahçelerinin yerinde yeller esiyor iş öyle uzakdan göründüğü gibi değil en başda elektrik çekmen lazım bu demekdirki en yakın trafodan sana özel trafo yapılıcak tarlanın bağlı olduğu ilçe yada belediyeden bu izni alıcaksın sonra şehire merkeze gidiceksin en son 5-6 bin tl idi şimdi nedir bilmem bunun dışında su çıkartman kuyu açman lazım buda tamamen şans vidanjör gelir delmeye başlar ama 10 metrede su çıkar ama 100 metrede su çıkar bu arada metre başı para alırlar yani 30 metrede su çıksa ortalama 15 bin tl yi gözden çıkartıcanki buda en son hatırladığım rakamlar şimdi zamlanmış olabilir.. bunlar bitti tarlanı telle çeviricen 10 dönüm desek nerden baksan 5-6 bin tl yi gözden gene çıkartıcan bahçe kuruyorsan tavşan kemirgen diğer hayvanlar dadanmasın diye çiti demirden yapamassın beton dökme yaptırıcan.. bunlar bitti ekim en kolay iş bir şirketle anlaş gelip toprağınıda sürüyorlar ekiyorlarda ama onlar gittikden sonrası önemli siz başında durmassanız istediğiniz adamı tutun sizin gibi bahçenize bakamaz.. yani o tarlanın yanı başına yerleşmeniz şart yoksa çalarlarda çırparlarda kimsesiz görürlerse adam traktörle kendi tarlasını sürerken kasti kıllığına bile sizin ağaçların üstünden geçebilir böyle insanlar var ne yazık ki çekemiyorlar ben yapamıyorum onlar hiç yapmasın tarzında düşünen cahil cühela insan kaynıyor yani illa başında durmanız lazım.. biz başında dururuz kendimiz bakarız gözümüz gibi diyorsanız yapın ama yok bizim şehirde kendi işimiz var ek iş olarak hobi olsun diye yapıcaz diyorsanız bence hiç bulaşmayın toprak tarla gene alın yatırımdır ama bahçe işine bence bulaşmayın.
biz köye 450 tane ceviz diktik bu sene 3 senesi 2 sene sonra toplamaya başlıcaz şuana kadar iyi gidiyo bizim hesabımıza göre 120 bin tl gibi bir getirisi olucak senede babam emekli olunca köyde onlarla uğraşıyo gerçi herşey otamatik saati gelince sulamasını felan otamatik yapıyo tavsiye ederim ama ağaçları alırken en iyisini alın .
@rsburak hangi il icin dusunuyorsun + butcen ne kadar??
bu iş bence ek iş olarak yapılmalı , tek bu işe bel bağlanmamalı ve sabırlı olunmalı...
Mantar üretimini de düşünebilirsin.
detaylarını bilmiyorum ama babam yüze yakın bodur ceviz dikti hatta yarın onun için memlekete gidecek detaylarını ögrenir yazarım yarın..
il olarak sakaryada araziler biraz pahalı bir yılda 3 ürün alan insanlar var burda bu yüzden bu kadar verimli araziler ceviz için çok uygun olmaz balıkesir çanakkale tarafları güzel.veya sizin önerebileceğiniz yerlerde olabilir.ama dere kenarı ve geçirimli toprak bulduğumuz yer ceviz için uygundur.bütçe değişebiliyor yerine göre 100 bin lira ve üstü ayırabiliriz.
@darkmoon abi elektrik ne için orayı anlayamadım ? belki dediğiniz diğer bitkiler sürekli ilgi istiyor diye tutmamıştır cevize 5 sene adam akıllı bakıldığı zaman tutar Allahın izniyle.yol boylarında çıkan bir bitki.birazda bu yüzden cevizi tercih ettim yoksa buralar çok verimli ne eksek çıkar ama çiftçi olmadığım için uğraşması sizin dediğiniz elektirği suyu çapalaması toplayacak adam tutulması çok maliyetli olur cevizde bu kadar maliyet yok.ayrıca tutmasa ne olur 15 bin lira zarar tutarsada yılda 200-300 bin lira kazanç sağlar bence riske değer.ceviz hasadı 20 gün bir adam tutarız veya kendimiz dururuz diğer bitkilere benzemiyor.dağda ceviz yetiştirenler var ve yurtdışında bu işi ciddi ciddi yapanlar var.bir kişi hem budayabiliyor hem toplayabiliyor.yalnız ilk 5 sene ve ekimi bu işte çok önemli .
@ibratice Allah bereket versin :) yeriniz kaç dönüm ?
@ibrahim33 zaten ek gelir diye düşünüyoruz ama hesaplarımızın üstüne çıkarsa kazanç şirket bile kurulabilir.kendimiz ayıklarız kendimiz satarız.her şey ürüne bağlı.
benim babada niyetli bu ceviz işine girmeye emekliliği bekliyor öyle boş duran 11 dönüm tarla var orayı komple ceviz dolduracam diyo fidan işi yapanlara gittik sorduk danıştık çentlır ve pedro die bi cinsi varmış onların çok verimli olduğunu söylediler oturduk hesap yaptık 5 seneye kadar aham şaham bi verim yok fakat 5 seneden sonra kilosunu bizde 10 tlden hesaplamıştık ham ayıklanmamış halini ki o fiyatlarada rahat rahat satılabiliyormuş 5 seneden sonra 90.000tl geliri varmış her sene 5 seneye kadarda yapıcağın masraf en fazla 30bin tl dedi budaması ilacı ıvırı zıvırı o kadar tutmaz bile gibime geliyo ama bakalım bencede çok karlı bir iş ufaktan ufaktan zengin olmanın yolu :)
valla benim baba nieti fena bozdu giricek o işe 2 senesi felan kaldı emekli olmaya hakkımızda hayırlısı neyse o olsun :)
Biz yapiyorduk 2 yil evvel biraktik girilcek bir is degil ithalat arttiktan sonra
Arazi kendininse yapılabilir, sabır lazım.. Sonuçta toprak işetilecek..
Büyümeler kurumalar cevizin cinsine göre bile değişebilir..
Toprak ve iklim şartına göre fideler seçilmeli..
Açık köklü ve tüp fileler bile fark eder verim olayında..
Ekonomik olarak tam verim için minimum 5 sene gözden çıkartılmalı..
Türkiye' nin pek çok yerinde yetişebilir dış etkilere fazlasıyla dirençlidir..
Sulama ise torpak ve iklim türüne göre değişse de çok su isteyen bir ağaç değildir ceviz ekonomik olarak uygun olursa taşımalı su götürülebilir sondaj yerine.. sondaj fazlasıyla maliyetli olacaktır..
Ceviz genel olarak %70 civarında iç doldurur.. Kaman cinsi ceviz en fazla iç dolduranlardan birisidir..
Süper zengin olacağım ben tarzında bir yaklaşım ile bu işe girilirse hüsranla sonuçlanabilir.
Sadece finansal olarak değil ruhsal olarak ta insanı zorlayabilir çünkü vadesi uzun olan bir yatırımdır.. Bende girişecektim bu işe, hatta işin ebrablarıyla görüştüm fizibilite yaptık, kitaplarını okudum, ziraat mühendisleriyle görüştüm.. Ve askıya aldım :) en azından şimdilik..
Beni endişelendiren taraflarında birisi arazinin yaşadığım şehir e mesafesi ve dikili alanın güvenliği.. Bence çok önemli ve göz ardı edilmemesi gereken etkenlerdir..
teşekkürler abi.benide düşündüren bahçenin güvenliği.şerefsiz çok piyasada inadına girer yemezde atar veya satar.bütün ağacı bitirir.
yaklaşık 10 dönüm altı su olan bir yer var ama 10 dönüm yeterli değil iyi para kazanmak için belki deneme amaçlı oraya ekebilirim.modern dikim sistemiyle dönüme 55 ağaç dikilebiliyormuş ve 10 dönüm 550 ağaç yapar.fena değil.zaten bu işe girersem iyice bir fizibilite yapmam lazım.5 sene zaten bir şey beklemiyorum okul anca biter. :) sanırım ekmeden kesin bir bilgiye ulaşamayacağım.beni düşündüren diğer şeyde ürün rahat elden çıkıyormu acaba ?