yaşını yazmaya cesaretin yok, genç deme bari. ufak olduğun belli zaten.
öğrenecek çok şeyin var da, neyse..
yaşını yazmaya cesaretin yok, genç deme bari. ufak olduğun belli zaten.
öğrenecek çok şeyin var da, neyse..
suan kendısıne ulasamadım ama yarın yoldan gelcekmıs begzın saten doldurma deıldı bıra fıcısı gıbı 10 lt lık fıcılarla getırıyordu....
Yanlış bilgilendirmeyelim lütfen. Yüksek oktan herzaman istenir. oktan sayısı arttıkça benzinin parlaması azalır. sıkıştırma esnasında basınç kaynaklı ısıdan yanması zorlaşır. Hatta bu yüzden yarışa girecek araçlarda (yüksek oktanlı benzin kullanılıyorsa) avans açarak ateşleme geciktirilir. 100 oktan yakıtı(daha doğrusu %100 oktan(8 karbonlu alkan)) üretmesi, haliyle satışıda pahalı olduğu için çok satılmaz..
burada bir dipnot: oktan namı diğer octane 8 karbonlu alkan demektir. 90 oktan 95 oktan 100 oktan vs yakıtların tamamı alınan yakıtın içindeki 8 karbonlu alkanı ifade etmektedir.. ama günümüzde aldığımız yakıtların hiçbiri isminde geçen oktan rakamını saglayamamaktadır.. 95 oktan yakıtın içindeki oktan yüzdesi %50ler civarında.. gerisi yanmayı geciktirici katalizörler..
Okumak isteyene:Octane rating - Wikipedia, the free encyclopedia
ingilizce malesef Türkçesini bulamadım
ben de söyleyecektim de @empo güzel açıklamış. ellerine sağlık. oktan arttırmanın, yanmayı hızlandırdığını sanıyor çoğu insan. oktanın yanmayı zorlaştırıp, sıkıştırmayı arttırdığını anlatmak gerek![]()
M. The most powerful letter in the world.
bu benzinlikde satılan oktan arttırıcılar bir işe yarıyormu yada ne işe yarıyor.. würthün falanda var.
Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]
Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)
bir depo benzini yani 60-65 litreyi 95 oktandan 100 oktana çıkartmak kolay iş değil, ben bir kaç ürün denedim ama hiç hoşuma gitmedi...
Daha once dedıgım gıbı,oktan artırmak bu kadar ucuz alıyetlı olsaydı,rafınerı ve akaryakıt dagıtım sırketlerı cok daha zengın olmustu....
aynen abi, bir zamanlar kurşun tetra-etil kullandılar şimdi oda yok onun dışında başka bişey kullanıyorlar
bende hep şöyle düşünmüşümdür normal oktanlı yakıtı satsınlar oktanı artırmak içinde ekstradan oktan arttırıcı satsınlar neticede bu oktan arttıcıları üretende petrol sanayisinin içindeki firmalar shell würth bp elf falan.. adamlar minnacık kutuyuda 10-20 tl arasına satıyorlar iyi para.. onsan sordum oktan arttırıcının bir faydası varmı diye..
Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]
almıyorum iki arabamda dizel zatensadece sohbette katkısı olma amaçlı yazdım insanlar bilgilensin. çok insan o arttırıcıları bir şey sanıp depoya atıyor " 95 oktandı şimdi 100 oktan oldu" tarzında düşünüyorlar
![]()
Koydugum katkıyı rafınerıden alıyordum
Ozamanlar 98 daha yenı kalkmıstı ve katkı bulmak zor degıldı....
şu anda Ankara'da 97 bile inanılmaz sıkıntı... mecburen 95 aldım maseratiye dün, arabadan soğudum nerdeyse, turbo araçlarda oktan hemen hissediliyor, ne yapmak gerekli?
http://shop.wurth.com.tr/oktan-yukseltici-300ml
işe yarar mı sizce ?
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)