Konuyu fabrika verisinden touarege çevirirsek
Şuan 2.0 tfsi kullanıyorum sizce bundan fazla mı yakar az mı ? Çünkü 2.0 tfsi tüketiminden gayet memnunum ama fazlası kasar
En önemlisi lpg de tüketim durumu nedir ?
Printable View
Konuyu fabrika verisinden touarege çevirirsek
Şuan 2.0 tfsi kullanıyorum sizce bundan fazla mı yakar az mı ? Çünkü 2.0 tfsi tüketiminden gayet memnunum ama fazlası kasar
En önemlisi lpg de tüketim durumu nedir ?
senin aracın ne yakıyor en fazla 11 falan yakıyordur.. tabiki en iyimser ihtimalde bile fazla yakar.
15 lt/100km iyimser bir tahmin. 2.0TFSi'ın iki katını bulabilir tüketim.
Fabrika verisi diye bir veri yok. Avrupa Birliği Emisyon Regülasyonlarına(ec) göre ölçülmüş tüketim değerleri var. Onlar da şehirdışı, şehiriçi ve karma başlıkları altında toplanan farklı parkurlar ve farklı şartlardaki kullanımları içeren sürüşler sonucu elde edilen tüketim değerleridir. Tüm araçlara aynı normlar uygulanır ve tüm araçlar aynı şartlarda test edilir. Yani bir göstergedir.
Eğer Nightfish nickli arkadaşın aracı fabrika verisi(!)'nden az yakıyorsa onun kullanım şartları için ayrı bir grup oluşturup, şehirdışı, şehiriçi, karma ve Nightfish style şeklinde bir standart esas alınabilir. Ama bu yeni standart da muhtemelen diğer standartlara paralel bir tüketim sergileyecektir.
Araçlar Euro normlarında ölçülen değerlerden farklı tüketimler sergiyelebilir. Bunun sebebi çok basit; çünkü euro normlarında test edildikleri şartlardan farklı şartlarda kullanılabilirler. Şehiriçi veya şehirdışı diye adlandırabileceğimiz ve hiçbir şart ve koşul altında değişmeyen, tüm değişkenler ve etkenlerden bağımsız bir sürüş standardı yoktur. Sürücü, hava, yol, kullanım, yük, güzergah, trafik vs tüm etkenlerden hiçbir şekilde etkilenmeyerek sürekli sabit tüketim sergiyelen bir araç üretilene kadar, tüm tüketim değerleri kişilerin bireysel kullanım ve güzergahlarına göre değişkenlik göstermeye devam edecektir.
Üstadım çok teşşekkür ederim açıklama için..
dediğin gibi euro normlarının dışında farklı kullanımda genelde daha az değil daha fazla yakıt tüketimine yol açar.. çünkü zaten onlar sineğin yağını çıkarıcak şekilde bu testleri yapıyorlar.. Buda gösteriyorki fabrika verisi(!) şaşmamak lazım.
Aslına bakarsak euro normlarında yapılan ölçümler araçların tüketimlerini düşük göstermek için sineğin yağını çıkararak yapılan ölçümler değil. Hepsi çok sıkı şekilde belirlenmiş standartlarda gerçekleştirilen kullanımlar sonucu yapılan ölçümler. Ancak Türkiye şartlarında hesap edilemeyen dur-kalk, saatlerce beklemeli trafik yoğunlukları ile karşılaşılabiliyor. Aynı şekilde şehiriçi olmasına rağmen şehirdışı benzeri sürekli son viteste sabit hızla kullanılabilecek durumlar sonucu tüketim şehiriçi değerinin altına da düşebilir. Tabi ki burada hata böylesi şehirdışı benzeri bir kullanımı şehiriçi olarak değerlendirmektir.
EEC-99-100/EC normlarına göre tüketim testleri içerikleri;
Şehir içi: Soğuktan çalıştırılmış motor ile 4km'lik teorik bir mesafe boyunca maksimum 50km/s ve ortalama 19km/s hızla ölçülmüş yakıt tüketim değerlerdir.
Şehir Dışı: Şehir içi ölçümünden hemen sonra gerçekleştirilen, 7km'lik teorik bir mesafe boyunca maksimum 120km/s hıza ulaşacak şekilde, yarı zamanli sabit hız ve yarı zamanlı değişken hızla ölçülmüş yakıt tüketim değerleridir.
Ortalama: Şehir içi ve Şehir dışı testlerinin kat edilen mesafe ölçüsüyle ağırlıklı ortalamasi alinarak hesaplanmasıdır.
Detaylı bilgi Avrupa Birliği sitesinden edinilebilir;
Reduction of pollutant emissions from light vehicles
sineğin yağını zaten kendin açıklamışsın üstat "Hepsi çok sıkı şekilde belirlenmiş standartlarda gerçekleştirilen kullanımlar sonucu yapılan ölçümler" bu anlamda söyledim :)
En ucuz bakımı 800 TL gibi bir rakam :)
Laboratuvar ortamında soğuktan çalıştırılmış motor ile 4km'lik teorik bir mesafe boyunca maksimum 50km/s ve ortalama 19km/s hızla ölçülmüş yakıt tüketim değerlerdir. Üstelik yarım depo yakıt ve sadece şoförle ölçülür bir de baz donanımlı araç.
yani bir fabrika niye olduğundan yüksek gösterip ona göre arabayı yüksek vergi dilimine (emisyon için) soksun ve de müşterinin gözünü korkutsun..
Aracınızın teknik özelliklerinde geçen yakıt tüketim rakamları gerçeğe çok yakın verilerdir.
Bu veriler de asla ve asla %30-35 sapmada bulunmaz.
Öyle bir dünya yok..
alla alla neden okadar çok yakıyor acaba
arkadaşımın ml320 si hiç bukadar yakmıyordu mercedese ozel bir durummu bu
tüm olumsuzluklara rağmen mukemmel bi SUV bence..
Asla air suspension olan modellerinden alma, ciddi masraf cikariyor.
Fabrika verisi çok farkli çıkan araç henüz görmedim,
Türkiyede sıfır alırken çok pahalı olup 2 elde fırsat derecesinde fiyat farkı varsa;
1) Çok yapıyordur,
2) vergisi çoktur,
3) 2. el satması zor bir araçtır, bugün pert dizel meganelara uzay para istiyorlar.
:) sahibinden değerleri hiç şaşmaz, lüks yaşam ucuza olmuyor, lpg ile normal bir araç kadar yakar ama blok kaynaklı sıkıntı yaşanabiliyor,
yükseklik sıkıntı ama kendini komple bırakınca inik güzel görüntü oluyor :)
Şuan leonla karışık kullanım sakin modda 230 lira full depo benzinle tam 700kmye yakın yol gidiyorum
Yani aynı şekilde touaregi sakin kullanımda 200 liralık lpg ile 700km görmem hayal mi ?
Hayalse bu fiyatlarda öneri jip varmı ?
yakış değerlerinizi para üstünden yazmayın çünkü yakıtın fiyatı bir iniyor bir çıkıyor hiç bir zaman ayar tutmaz normal sonuç elde edilmez net sonuç aracınızın yol bilgisayarında yazan 100km ortalama hızda yakdığınız değerdir.. tabi oda araç benzinliyse benzindeki değer lpg de aracın beyni yanılıyor..
Edit : bu arada aracın 10-11 civarı yakıyordur senin 2.0 tfsi... en iyimser oda en en iyimser tahminle touareg ortalama değerleri yakalasan 15-16 dan aşağı yakmaz.. fabrika teknik değerleri şehir içi 19 litre diyor çünkü kaldıki istanbul gibi yoğun trafiğin olduğu bir şehirde o araç fabrika verisi olan 19 litreyide görür bence...
Aracım lpgli değil benzinli ancak benzin zammıyla fiyat full depoda en fazla 10-15 lira fark toplamda 48+7 litre yakıt alıyor zaten