Lpg kullanan biri olarak tek umudum yaza dogru tekrar ucuzlamasi
Onceki yillarda oyle olmustu insallah havalar isininca tekrar 2.20 ler covarina duser
Printable View
Lpg kullanan biri olarak tek umudum yaza dogru tekrar ucuzlamasi
Onceki yillarda oyle olmustu insallah havalar isininca tekrar 2.20 ler covarina duser
Şirket aracımla ayda yaklaşık 13-15.000 km yol yapıyorum. Kendi aracım ile de 100 km civari. Her istasyon yanından geçerken LPG fiyatına bakıp arabayı alırken 1.99 du şimdi ne oldu .. diye sövüp duruyorum.
şu anda yakıtsal sistemde gene en az yakan avantajlı lpg.. tabi lpg ye göre araç alırsanız.
İstanbul taksiciler odası başkanının demeci vardı şu an için yakıtlara ne kadar zam gelsede en uygunu gene lpg diye.. uygun güvenilir bir yerden ucuza alırsanız gene avantajlı
en son mazotu fulledigimde 4,60tı :)
Benzin de lpg de beraber arttıklarından lpg hep daha ekonomik oluyor aslında @darkmoon
Ama gel gelelim son kullanıcının cebinden sabit çıkan rakama (hep 50 tl alanlar) göre kat ettiği mesafe azalıyor.
Şu sticker'ı almak şart oldu. Rengimiz belli olsun en azından.
http://wowturkey.com/tr431/tunc_sirman_204948371.jpg
taksi odası başkanın demeci o yöndeydi kışları iklimden dolayı lpg biraz fazla yaksada dizele oranla hala ibr tık daha avantajlı demişdi.. şu anda bize kayıtlı araçların yarısı dizel yarısı lpg li demişdi öyle hatırlıyorum demeci..
benimde konuşduğum taksiciler genelde bazıları dizel desede çoğunluk lpg avantajlı diyor..
birde lpg de sanırım serbest piyasa var herkes istediği rakamdan satabiliyor.. aygaz ,mogaz,likitagaz,milangaz,ipragaz,shellgaz bir sürü firma var..
Teknik analiz sonucu bir çıkarım değil. Benzinin 1 yıllık artışını paylaşmıştım hatırlarsanız.
Lpg de de benzer bir durum söz konusu
Sakarya da fiyatlar çok değişken arada 20-30 kuruş arası fark olan yerler var.
Ama sürekli kullandığım po istasyonunda 2.30 lardan aldığımı hatırlıyorum şuan 2.71 civarında.
Oransal olarak (benzinle birebir korelasyon yok) ciddi bir artış var.
(sitelerde yayınlananlar doğru değil. Mesela aygaz sakarya 3.23 görünüyor ama az önce opette 2.80 gördüm fiyatı)
Dizel konusunda kesinlikle katılıyorum uzun vade de bakım maliyetleri ciddi yekün tutabiliyor.
Ekonomik olarak lpg çok çok düşük değil şöyleki
bir önceki aracım c4 1.6 hdi 110 hp idi. 10k lık ortalalam 6.5 LT idi.
4.64 x 6.5 = 30.16 TL / 100 KM
Şuanki aracım 1.6 clio benzer güçlerde eski aracımla.
5K km de tüketim ortalamam 10 LT/LPG 100 Km de. 2.8 şuanda yani 28 TL / 100 KM.
Benzer güçlerde benzer hacimde 2 araç benzer kullanım. Aradaki fark 2.16 TL lpg lehine.
Yüksek hacimde bu fark belki artar hesap yapmak lazım.
Ama bakımlarda maliyet dizel lehine artıyor totalde hemfikir olduğumuz noktaya geliyor lpg < motorin maliyeti oluyor.
edit geri gelsin. Ama bakımlarda maliyet dizel lehine (aleyhine olacak) artıyor
dizel ikinci el alırsan bir kere enjektör temizleme yada revizyon masrafın var yok ben alırım sürerim dersen 1 yıl sonra araba sitelerinde forumlarında konu açanlara katılırsın motordan ses geliyor çok yakıyor araba gitmiyor sizce sorun ne olabilir v.b gibi..
enjektör masrafıda masrafına bağlı 2 bin tl den açarda kapıyı enjektörlerin durumuna yapısına göre 7-8 bin tllere kadar çıkar.. dizel aldınmı ikinci el baktırman gereken kontrol etmen gereken temizlik yaptırman gereken çok şey var yoksa saatli bomba gibi gezersin..
benzinin bir nejektör temizlemesi bile en kral 300 tl 500 tl tutar.. triger değişir en fazla başkada ciddi bir masrafı olmaz.. segmana girsen bile çok ciddi bir meblağ tutmaz..
Lpg ıle benzın fıyatları tamamen alakasız ıkı urun.
Bırı sonatrach bırı petrol ve borsa endekslı. Yanı pıyasa kosulları farklı ıkı urun....
Lpg yı daıma tercıh uzun vadede...
Abi senle anlaşamadık bir türlü :)
Ben olaya senin gibi teknik ve piyasa açısından bakmıyorum.
Basit mantıkla son kullanıcı açısından cebimden çıkana bakıyorum.
Benzindeki artışla lpgde ki artış kullanıcıya hep - dönüyor dertliyiz o manada.
Öngörülerini bekliyoruz yine.
@darkmoon abi aynen dediğin gibi enjektörden çok çektim. 2 defa yaptırdım 3. de yine diplerden mazot attı. Turbom ötüyordu hafif.
Bunların masrafı 3-4 K dan aşağı değil, dediğin gibi benzinli araçta en fazla triger olur.
Benzınde 11 krs gıbı ındırım olur.
Lpg de ındrım sonatrach fıyatında oldu ama henuz tr ye yansıması zaman alır,bunun pompaya yansıması cok daha fazla zaman alır.
Murat abi benzin indirimi bu geceden itibaren mi
Mazota yokmu ?
Cuma dan ıtıbaren. Mazot yazmadım kı....
Benzın fıyatları cıldırdı....suan %4,5 yukarda. Petrol stabıl. Mazot da.
Eger dolarda dusus devam etmezse cuma gunu olucak benzın ındırımını unutun.
murat abi 6+ tl görücekmiyiz bu gidişle mart nisan gibi ?
Onu bılemem,fıyatlar onemlı.
Hafta bası soyledıgım Indırım olucak ancak 6-8krs arası. Benzın fıyatları ıbnelık ettı.