arkadaşlar 19 eylülde araç aldım , trafik sigortasını 15 gün sonra yaptırdım.. suan hala ruhsatım gelmedi , geçici belgemin hala geçerliliği var aracı satabilirmiyim?
Printable View
arkadaşlar 19 eylülde araç aldım , trafik sigortasını 15 gün sonra yaptırdım.. suan hala ruhsatım gelmedi , geçici belgemin hala geçerliliği var aracı satabilirmiyim?
25 gün oldu tahmini olarak ruhsatımın nerede oldugunu nasıl ögrenebilirim
Çok da hortlatmış sayılmam ancak ;bana yardımcı olabilecek kimse var mı ?
2013 yılında seat leon aldım 2014 yılının başında sattım. Sonra typer aldım onu da sattım. Şimdi seat ibiza marka aracım var , onuda satıp araba almak istiyorum . Ben de inceleme altına alınabilir miyim acaba bu durumda ?
Hazır tam beni ilgilendiren bir durum cıkmısken, sürekli araç tedariği yapıyorum, artık elimde bir butcem var, gümrük vs piyasadan falan uygun buldugum araçları kaçırmadan alıp satmak bunu ufaktan geçim yolu yapmak istiyorum, bunu Legal herhangi bir ceza yemeyecegım şekilde nasıl yaparım? Muhasebeci ile görüşmeden önce burdan bir akıl alayım dedim!
kendisi+(vekaletx(anne+baba+kardeş+eş)) = 15 mi yapar ?
excell formülü gibi olmuş :)
Cevap ise hayır, vekalette işlem vekil olunan yani senin adın sonuç doğurur. eş ya da anne işlemi senin adına yapmakla yetkilidir sadece.
15 olması için saydığın kişilerin üzerine araç tescili yapılması gereklidir.
Bu konu önemli arkadaşlar şöyle ki adınıza idare tarafından resen bir mükellefiyet kurulursa geriye dönük olarak vermediğiniz (araç satış tarihleriyle iligli dönemlerde) tüm beyannamelerden dolayı usulsüzlük cezası yiyorsunuz.
O yüzden sıkça araç alan satan var ise eşi ya da ailesi üzerine alsın.
Bu durum bile bence sakıncalı ama mevzu bu konuyu kirletmesin.
Neyse ben muhasebecıyle bi konuşayım bu mevzuyu, sanırım bir şahıs şirketi kurup, sadece araç alım satım üzerine calısabılırım, en azından Mannheim yolu falan da açılmış olur. Napalım paşa paşa vergımızı oderız.
Bu konuda son durum nedir ? Bu sene 3 tane araç sattım. Şu andada 2 tane üzerime araç var. 4. aracı satarsam takibe falan düşer miyim acaba ?
20.000 tl aldınız 22.000 e sattınız. Kar ettiğiniz 2000 tl nin %18 i hesaplanıp vergi alınıyor.
22000 tl nin %1 i vergi oluyor. (Galericinin söylediği)
vergi levhası olanlar için geçerli o durum. Ben şahısım. Bütün işler ortağın üzerinden döndüğü için vergi levhası çıkarmaya gerek görmemiştim 2 senedir. 15-20 gün önce ayrıldık. Sene sonundayız ***** defter tasdik ıvır zıvır bi ton vergi ödememek için 2017 başı vergi levhası çıkarmayı düşünüyordum ama arabaya müşteri var şuanda. Adamda yangın alıcı. Ne yapacağımı şaşırdım.
bu sene 15 araba alıp sattım valla birşey olmadı :D
bir anda olmuyo zaten vergi borcu sonradan çıkıyorr ortaya eve tebligat gelince :)
Şöyle bir bilgi vereyim. Adına bir şirket ya da vergi mükellefiyeti var ise ilgili vergi dairenden kontrol ettir.
Eğer yok ise muhtemelen idare (vergi dairesi) adına bir mükellefiyet tesis edecek ve geçmişe dönük aylardan vermediğin beyannameler için usulsüzlük + vergi ziyaı cezası kesecek.
Mükellefiyet 01.01.2016 da tesis edildi ise 12 ay hiç beyanname vermemiş olacaksın. 2016 yılı için beyanname vermeme cezası 1 adet için 1.000 TL 12 ay için 12.000 TL
Ayrıca alım satım farkından kaynaklanan kazanç üzerinden de bir vergi hesaplanacak ona da 1 katı ceza uygulanacak. (usulsüzlük yada vergi ziyaı cezasından hangisi yüksek ise)
Bu araçların tamamı sana ait ise hazırlıklı ol derim her an gelebilir.
https://www.yeniemlak.com/wp-content...eza-tutari.png
Bilgi olması açısından yazıyorum. Online sistemler artık kamu kurumlarının çoğunda aktif olarak kullanılıyor.
Bu kurumlarda sorgulama /raporlama için ciddi yazılımlar mevcut. Tc niz üzerinden (e devlet mantığı gibi düşünün) birçok veriye ulaşılabiliyor.
Nasıl ki siz e-devlet üzerinde dava-tapu-araç-vergi borcu gibi bilgileri görebiliyorsunuz işte devlet de misalen ayağınızdaki çorabın markasına kadar görüyor artık.
Soranlar olur elbet eskiden de yapıyorduk neden bir şey olmuyordu diye hemen cevaplayalım.
Eskiden bu tip incelemeler için insan gücü lazımdı ve takdir edersiniz ki bir kişinin bu kadar çok veri üzerinden sonuca ulaşması meşakkatli ve uzun bir süreçti.
Günümüzde teknolojinin yaygın kullanımı ile adeta bir veri havuzu oluşmaya başladı. Ve ilgili kurum hangi veri lazım ise oradan alıp bu veriyi kullanabiliyor.
Bu da demek oluyor ki çok daha sık ve detaylı denetimlere tabi oluyoruz ve gelecekte de olacağız.
Bu yazdıklarım bireysel temelde geçerli olduğu kadar ticari hayatta faaliyet gösterenleri de ilgilendiriyor.
Son olarak şunu yazmak isterim araç alım satımıyla ilgili net bir rakam yok. (daha önce yazmıştım)
Vergi dairesinin insiyatifine bağlı biraz. Bunu siz 3 olarak düşünebilirsiniz. Ya da @997TT gibi vesaik ile ispatlarsanız daha da fazla olabilir.
Dikkat etmekte fayda var.
Çok adetli alım satım işlerini zevki için yapanlar var. Bir de alım satım işlerini ticari faaliyet için yapan (kar amaçlı) ama şirket/şahıs şirketi kurmayanlar var.
Bir de kuruların yanında yaşlar da yanar atasözü var.
geçen sene çağırdılar geçmişe dönük son 5 yıl için 42 araç alıp satmışsın anlat dedi
anlattım dilekçe yaz dediler 8 sayfa dilekçe verdim
Ceza kesilmedi.
Ben keyfi araç alıp satan bir insanım bu moktan yasa yüzünden max yılda 3 araç alma kısıtlamasının hiçbir mantığı yok dedim
Vatan cad. ki binada neyse müdüre roll yaptığım videolar filan var istersen onlarıda dilekçeye koyim cd halinde :D
Tamam kardeşim git dediler bana birşey çıkmaz kimse böyle dilekçe yazmadı şimdiye kadar
Ben bütün arabalarıma özel plaka aldığım için dilekçeye her acaın hikayesini yazdığım için bana ceza filan çıkmadı
yine çıkmayacak geçmişe baktıklarında görücekler daha öncede çağırdık ki
ben müdüre şunu demiştim ben bu işi ticaretini yapsam ne plaka ile uğraşırım nede sizin karşınıza çıkmakla uğraşırım
defter açtırıp yüzde 1 verip geçerim karşıya
anneme kardeşime babamın üzerinden 3 er tane alırım en kötüsü dedim
adam bu hikayelerden sonra dosyayı kapattı :)
3 hikayesi doğru ama ben alırken noterde yüksek satarken düşük gösteriyorum bankayı kullanacak isek yarısı elden nakit yarısı banka şeklinde çalışıyorum
şuan için bir sıkıntı yaşamadım
mantikende yaşamam saçma olurdu
dava açanların çoğu kazanıyor emsaller vardı ben bir avukatla görüştüm o zaman
ispatlayabilirseniz ben bunu keyfi aldım kullandım sattım diye ödediğiniz cezayı faizleri mahkeme bedellerine kadar alabiliyorsunuz
Bu yıl daha gelen giden yok bakalım ne olucak :)
Bu durumdan bizzat canı yanan akrabam var. İsmi lazım değil yetkili bir servisin 2. el satış danışmanıydı zamanında.
Al-sat vs bunun üzerinden yapmışlar sürekli. Geçmişe dönük mükellefiyetten 30K+ ceza ödemek zorunda kaldı.
Firma battı borç üstüne kaldı. Sözüm ona halen ödeyecekler. Bu işin şakası yok, vergi dairesi affetmez.
Vergi kaçırmak hoş birşey mi ? Elde ettiğiniz kazancın bir kısmını devlete ödemekle yükümlüsünüz.
dostum bilmedigin konuda yorum yapiyorsun. bankaya paraya faiz koyunca faizin vergisi alinir ama parana dokunulmaz.pirlantada iscilik kar eklenir onlarin vergisi alinir.
kiymetli madenler ve yabanci para birimlerinden niye vergi alinsin.Nakit yerine gecen seyler bunlar.
“Temel gıda maddeleri, ilaç bile yüzde 8 oranında KDV’ye tabi iken kıymetli taşların KDV’siz olmasını vatandaş hazmedemiyor. Bu işin psikolojik ve siyasi tarafı. Bu konu seçim dönemlerinde özellikle gündeme geliyor. İkincisi, Maliye Bakanlığı ve hükümet kıymetli taşlarda KDV istisnasının neden getirildiğini açıklamamış, açıklayamıyor. Bir malı KDV’den istisna ediyorsanız bunun bir nedeni olmalı ve bu nedeni açıklamalısınız” şeklinde yorumluyor.
Pırlanta vs boşuna tartışıyorsunuz.
Kuyumcular pos (kredi kartı) harici yaptıkları işlerden kazandıklarının vergisini hakkıyla verseler bunları konuşmayız bile.
Mevcut sistemde kredi kartı ve fatura-fiş (Sahte değilse) ile yapılan alışverişler haricindeki tüm işlemleriniz vergi kaçırmaya müsait bir zemin oluşturuyor.
Nakit bile alsanız fişini faturasını alın ki vergi ödemek zorunda kalsın. Şahsen %99 kart ile işlem yapıyorum.