biraz acı ama bu da mantıklı ....... hem de çok....
Printable View
Hocam mantığı yanlış il sınırları içinde arıyoruz bence.
Bi forumda sokaklarda parktan ispark para alamayacak artık konusu açılmış. Biri de ne olsun deynekçilere mi kalsın sokaklar vs. yazmış.(sanki devletin işi deynekçilerle, haksız kazanç sağlayanlarla mücadele değil, milletin sokağa park ettiği arabadan para almakmış gibi) Mantık yok buralarda, vermek alışkanlık olmuş sanırım.
aslında sıfır araç satışında verginin allahını ödüyoruz vatandaş olarak. senelik vergi hiç ödemesek yeridir. sırf araç bedelleri için ve ucuz benzin için insanın başka ülkede yaşıyası geliyor.....
garibim honda da durdu durdu tam dizel araba getirmeye başlamıştı yaw :)
Olması gereken bu lakin, biz daha AB'nin hiçbir standardını yerine getiremezken, sırf devletimiz kazansın diye sokulacak kazıkları görmekten bıktık.
Kirlettiğin kadar öde sloganından yola çıkarsak,çok km yapan daha çok kirletir.Bence araçlarımıza taksimetre benzeri bir cihaz taksınlar,aynı elektrik yada su saati gibi mühürlü.Belirli vergi dönemlerinde yaptığımız km leri okutup vergimizi ödeyelim.Yine motor hacmine göre km başı ücretler düzenlenebilir.Böylece babasının arabasını kaçırıp sokak arasında gazlayan veledlerden de bir nebze kurtuluruz belki.
150 milyara satilan 1.6 motorlu mercedes e serisi ile 35 bine satilan 1.4 motorlu herhangi bir araba ayni vergiyi oduyor.sacmalik burda basliyor zaten.neden arac bedelinin hic bir etkisi yok mtv de anlamak mumkun degil.
Ortalama kaç para farkedecekmiş acaba mesela senede 1000 tl vergi ödeyen bi aracın vergisi kaç paraya çıkacak
İnşallah iki katına çıkmaz
buna benzer bir konu daha var aynısını orayada yazdım değişen hiç bir şey olmıycak..
http://www.techturkey.com/forum/sohb...r-yandi-3.html
Çevre falan hikaye, sonuçta herkesten daha çok vergi alınacak.
İşin özeti budur.
dunya kadar dızel sırket aracı var onlar ne yapacak bu arada bu haberı duydum benım dızelı satısa koydum:D
Şuan trafikte olan ve fabrika stoklarında bulunan araçların bu uygulamadan muaf olacağı söyleniyordu ama?
Nasıl geçireceklerini şaşırdılar.
ben yazdım diğer konuda burayada copy paste yapıp yazı kirliliği yapmak istemiyorum isteyenler ordan okuyabilir.. büyük ihtimal bu yasa çıkdıkdan sonraki araçları kapsıycak öncekiler gene eski hacim sistemi üstünden yürüycek..
Bence otomobil vergisi kasko değer listesine göre belirlenmeli. Yani aracın değerli pahalı bir araba ise vergisi ona göre ucuz bir araba ise ona göre olmalı. Kasko değer listeleri büyük çoğunluk gerçeği gösteriyor ama biraz daha düzenleme ile sistem oturur. Adam gidip şimdi 150bin TL'ye 100gr co2 salınımı yapan araç alıcak sonra en düşük OTV'lerden birisini ödeyecek buda çok saçma.
bende dizel bi makina alıp uğraşacaktım vaz geçtim :)
Aslında bu sistemi yapmaları şartmı şart.. bunun parayla pulla alakası yok ..
bu sistem 2009 den beri yapmak için düzenleme ve çalışmalar yapılıyor avrupa uyum yasaları çerçevesinde ama sıkıntı eski araçlardı onlarada düzenlemelerle ayarlıycaklar sanırım eski araçlar eski sistemden ödiycek vergileri yani bizim için değişen bir şey olmıycak ve gene sanırım birde klasik araç sınıfı yapılıcak.
Amaç burda avrupa standartlarını yakalamak..
Herkes havayı kirlettiği kadar ödiycek bence bu en adaletlisi olur..
ben mevcut sistemden diğer sistemin pek farklı olucağını düşünmüyorum diğer sayfadada yazmışdım misal sıfır 1.3-1.6 arası 827 tl ise yıllık.. gene 1.3-1.6 araçların emisyon değerleride fiks belli aralıklarda 106-115 gram arasında değişiyor onuda sanırım 827 tl yaparlar.. tabi 2.5-3.0 arasında bu değerlerde araçlar olursaki çok zor hacim açısından ama olursa ondada ufak bir düzenleme ayar ile adaleti sağlarlar..
öyle her ekonomik aracında az değil emisyon değerleri misal toyota pyrius 2 hybrid olmasına rağmen 104 gram polo 1.4tdi bluemotion 102gram..
E bu ne saçma iş x5 3.0 benzinli 307g/Km 3.0 dizel 229g/Km hani dizelinki daha fazlaydı bunu da açıklayın ateyizler :) gerçi 1. sayfada yazdığı gibi sınıflandırılırsa her halükarda en üst kategorideyiz :(
520i de 210muş.. Dizeli 149
Lpg isi karisik... Sifir ve 4litre ustu aracta vergi 20bin civari... Lpg taktiginizda ciddi bir dusum oldugunda herkes taktirir lpgyi kullanmasa bile az oder... Sonra satisa koyariz vergi icin takildi asla lpgde kullanilmadi diye :)
Kasko bedeli, salinim vs gibi farkli kriterlerin harmanlandigi bir sistem olmali... chery ile e serisi ayni vergiyi odememeli...
lpg olayı aslında karışık değil bildiğim kadarı ile ingilterede araçda lpg de olsa aracın benzindeki emisyonları baz alınıyor yani aracın lpg lide olsa adam lpg yi kapat aracı benzinde çalıştır diyor.. olması gerekende o zaten..
benzinde lpg varsa yoksa dizeldede çok bu tip unsurlar var emisyonu düşük çıkartıcak.. özellikle yurtdışı forumlarında bu mevzuya özel konular falan var :)