Gunes G. Nickli Üyeden Alıntı
Ekran karti alirken bazi kurallar belirlemistim bundan yillar yillar once, muhtemelen hala gecerlidir.
1- Gunun alinabilecek en mantikli ekran karti genellikle $350-400 civarinda olurdu. Bu rakamin uzerine ciktikca hiz olarak fps'ler birer ikiser artarken fiyatlar $100'er dolar artardi. Muhtemelen hala ayni mantikta ilerliyordur.
Mantikli dedigim olay su, ayni mimariye sahip diyelim 5 farkli erkan karti var. Tamamen atiyorum g500 g520 g550 g580 g600 gibi. Bunlar ayni mimari oldugu icin, mokoko olma tarihleri arasinda hemen hemen bir fark olmayacak. Yani g550 yerine g600'u almak seni bir sene daha kurtarmayacak bunu demek istiyorum. Arastirirken buna gore bak kartlara. Mutlaka benchmark'lari kontrol et, iki uc fps icin iki uc kati fiyat verenler kervanina katilmanin hicbir anlami yok, o bilincsiz adamin yapacagi is cunku bize uygun degil.
Eskiden tomshardware vardi, anandtech vardi overclockers.co.uk vardi hardocp filan vardi, bu siteler mukemmel kaynak olurdu ama yine tabi anlayana. Keza para toms'u bozmaya baslamisti, yanli yanli testler yapip elmayla armutu karsilastirip milleti yonlendirmeye baslamisti adamlar ama yine de testlerde yapilan "trick"leri gorunce neyin ne kadar fark edecegini bilebildigin icin o testler bile anlayan adam icin bir referans olusturabiliyordu.
2- Bottleneck olusturacak bir ekran kartini almak ise yaramayacaktir. Ekran kartlari sanildigi gibi islemci cacik olsa, sistem veri yolu hizi mokoko olsa bile gunu kurtaran donanimlar degildir. Yeni nesil bir ekran kartini 4 nesil eski islemci+anakart combosuyla calistirmaya zorladiginda yetmeyen veri yolu hizi bottleneck'in kralini yaratir, "ulan ekran kartina $1000 verdik hala adam olmadi oyun" dedirtir. Faka basmamak icin bu konuya dikkat etmek gerekiyor, match edemeyecek bir sisteme olu yatirim yapmak genellikle butun sistemi sifirdan yenilemekle sonuclaniyor.
3- bit konusunu basitce anlatmak gerekirse daha yuksek bit mimariye sahip kartin gpu'su, daha fazla hafizayi efektif bir sekilde kullanabilir, ancak bu demek degildir ki 256bit bir kart 128bit bir karttan hizlidir. Ekran kartinin hizini iki ana parametre belirler, onem sirasina gore : 1 GPU 2 Total Memory Bandwitdh (TMB diyecegim)
Yani ekran kartini secerken bitine degil, oncelikle GPU gucune (hizi yazmadim bu sefer yuksek frekansta calisani daha hizli saniyor insanlar, bu da dogru degil, frekans ile islemci gucu farkli seyler, dusuk frekansta calisip, bir clock'ta daha cok is yapabilen bir cok islemci vardir, yaniltmasin) daha sonra TMB'ye bakilmali. Bit mit kafa karistiran, satis arttiran seyler, oltaya gelmeyelim.
Kabaca konu bu sekilde, 25 yildan fazladir bilgisayarlarla ic iceyim, cok uzun yillar overclock konusunda degisik seyler denemisligim, 10 yil once motor yaginda sistem calistirmisligimiz var, benim konu ile ilgili nosyonum bu. Bir ihtimal outdated olmus olabilir keza son 3 yildir bilgisayarla olan super ilgim kalmadi otomobillere sardim ama sanmiyorum mevzu hep aynidir..